Щоб приготувати смачний і наваристий суп – не обов'язково витрачати кілька годин на варіння бульйону. Є дуже просте рішення – супи з тушонкою. Особливо якщо це домашня тушонка, приготована власноруч з якісних продуктів. Розповідаємо 15 чудових рецептів!
Зміст
1. Суп з тушонкою та картоплею
Почнемо з найлегшого, але в той же час дуже ситного варіанта супу.
Тобі знадобиться: 250 г тушонки, 2 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, 40 г рису, 1,5 л води, спеції.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай туди нарізану картоплю і рис, і провари всі 15 хвилин. За цей час подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до м'якості. Додай тушонку в засмажку і прогрій ще близько 5 хвилин. Відправ все це в каструлю, провари суп 5-7 хвилин і зніми його з вогню.
2. Суп з тушонкою, стручковою квасолею та селерою
Чудовий сезонний рецепт для дачного відпочинку і не лише.
Тобі знадобиться: 2 л води, 1 зубчик часнику, 250 г тушонки, 100 г стручкової квасолі, 2 стебла селери, 1 кабачок, 1 болгарський перець, 2 помідори, 1 морква, 1 цибулина, спеції, зелень.
Приготування: Наріж всі овочі. Обсмаж спочатку цибулю з морквою та селера. Потім додай перець, через 5 хвилин – кабачок та стручкову квасолю, ще через 5 – помідори. Закип'ятіть воду і відправте туди всі інгредієнти відразу. Доведи до повторного кипіння, проваріть суп 7-10 хвилин, приправте, додай рубаний часник і зелень, і зніміть суп з вогню.
3. Суп з тушонкою та рисом
Чудовий суп, який зробить обід незабутнім.
Тобі знадобиться: 350 г тушонки, 3 ст. рису, 2 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, 1,3 л води, 1 ст.л. томатної пасти, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Доведи воду до кипіння і додай туди нарізану картоплю та рис. Вари 10-15 хвилин. Дрібно наріж цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до м'якості. Додай часник і томатну пасту, і смажу ще пару хвилин. Відправ у суп тушонку із засмажкою, приправ і доведи його до готовності.
4. Гречаний суп з тушонкою
Смачний, наваристий та ароматний суп – неможливо встояти.
Зараз читають:20 найсмачніших страв на електрогрилі
Тобі знадобиться: 3 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, 2 помідори, 1 банка тушонки, 150 г гречки, 1,5 л води, спеції.
Приготування: Подрібни моркву і цибулю, і обсмаж їх пару хвилин. Додай очищені натерті помідори та протушкуй ще 3 хвилини. Наріж картоплю, промий гречку, залий їх водою і доведи до кипіння. Проварити 15 хвилин і додай в суп тушонку, овочі та спеції. Провар його ще 10-15 хвилин.
5. Суп з тушонкою та пшоном
Однаково добре підійде як яловича, так і свиняча тушонка.
Тобі знадобиться: 350 г тушонки, 100 г пшона, 3 яйця, 250 г картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 1 пучок зелені, 1,5 л води.
Приготування: Наріж цибулю і обсмаж її кілька хвилин. Додай терту моркву і продовжуй смажити до м'якості. Потім додай тушонку і обсмажуйте все разом ще 5 хвилин. За цей час закип'яти воду, виклади туди нарізану картоплю і проварити 15 хвилин.
Через 10 хвилин після початку варіння картоплі – виклади ретельно промите пшоно. Потім додай засмажку і вари суп до готовності крупи та картоплі. Зби яйця виделкою і влий їх у суп, постійно помішуючи. Додай подрібнену зелень і спеції на смак, і зніми суп з вогню.
6. Суп з тушонкою та вермішеллю
Рекомендуємо використовувати звичайну павутинку, яка швидко вариться.
Тобі знадобиться: 200 г тушонки, 40 г вермішелі, 2 картоплини, 1 л води, 1 морква, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, спеції, зелень.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай туди нарізану картоплю і вари до готовності. Дрібно наріж цибулю та моркву, і обсмаж їх 5 хвилин до м'якості. Подрібни часник і зелень, розбери тушонку на невеликі шматочки і відправ у суп інгредієнти, що залишилися. Провар його ще 3 хвилини і зніми з вогню.
7. Суп з тушонкою в мультиварці
Гречку можна замінити абсолютно будь-якою іншою крупою до смаку.
Тобі знадобиться: 1 склянка гречки, 500 г тушонки, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю з морквою і смаж їх на олії 3 хвилини в режимі «Спека». Додай нарізану картоплю, залий все водою і вари 20 хвилин у режимі «Гасіння». Додай тушонку та готуй ще 10 хвилин. Потім додай гречку і готуй ще 15-20 хвилин у тому режимі. В кінці приправ суп і дай йому трохи настоятися прямо в мультиварці.
8. Сирний суп з тушонкою
Плавлений сирок здатний до невпізнання змінити будь-який суп.
Тобі знадобиться: 4 картоплини, 1 банка тушонки, 1 цибулина, 1 морква, 200 г плавленого сиру, 1/2 пучка кропу, спеції.
Залий картоплю водою і відвари її 10-15 хвилин. За цей час подрібни цибулю, натрій моркву на тертці і обсмаж їх до м'якості. Додай подрібнену тушонку і смажу все разом ще пару хвилин.
Зараз читають:20 способів приготувати вино з|із|
Туди ж додай тертий плавлений сир і прогрій, щоб він добре розійшовся. Відправте цю засмажку до картоплі, доведіть суп до повторного кипіння, проваріть ще пару хвилин і додай спеції і рубаний кріп. Дай супу трохи настоятися.
9. Суп харчо з тушонкою
Звичайно, це не класичний харчо, але виходить дуже смачно. А ще й заощаджує багато часу!
Тобі знадобиться: 1 банка тушонки, 4 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, 1,5 ст. томатної пасти, 1/3 склянки рису, 1 ч.л. цукру, 1 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. зіри, 3 зубчики часнику, спеції, 1/2 пучка кінзи.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай тушонку і доведи до кипіння. Додай нарізану картоплю та промитий рис, і залиши все варитися. Дрібно наріж цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до м'якості.
Додай томатну пасту, цукор та спеції, і протушкуй ще пару хвилин. Відправте засмажку в суп і продовжуй його варити до готовності інгредієнтів. За хвилину до кінця – додай рубану кинзу та часник.
10. Суп з тушонкою та квасолею
Щоб не витрачати зайвий час на варіння квасолі, просто візьми консервовану банку.
Тобі знадобиться: 1 банка тушонки, 1 банка квасолі, 2 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, 1 ч.л. томатної пасти, спеції, зелень, 1,3 л води.
Приготування: Обсмажте подрібнену цибулю і терту моркву до м'якості, додай до них томатну пасту і тушонку. Приправте засмажку і протушкуйте її 5-7 хвилин під кришкою.
Паралельно закип'яти воду, додай нарізану картоплю та відвари до готовності. Відправте в суп квасолю разом з рідиною, засмаження та спеції за смаком. Доведи його до повторного кипіння, проваріть 5-7 хвилин на слабкому вогні під кришкою, додай рубану зелень і зніми суп з вогню.
11. Щавельний суп з тушонкою
Готовий суп подавай з вареним яйцем, що розрізає на половинки.
Тобі знадобиться: 2 л води, 1 банка тушонки, 1 морква, 1 цибулина, 2 картоплини, 1 пучок щавлю, спеції.
Приготування: Виделкою розімні тушонку в каструлі, додай дрібно нарізану цибулю і протушкуй все на середньому вогні близько 5 хвилин. Додай терту моркву та туші ще 5 хвилин.
Влий воду, доведи до кипіння і потім додай нарізану картоплю. Проварити всі разом 15 хвилин і додай нарізаний щавель. Провари суп ще 2 хвилини на слабкому вогні, приправ, зніми з плити і дай йому настоятися трохи під кришкою.
12. Розсольник з тушонкою
Класичний розсольник, тільки завдяки тушонці – він готується набагато швидше.
Тобі знадобиться: 2 л води, 1 банка тушонки, 300 г картоплі, 100 г моркви, 150 г солоних огірків, 1/2 склянки перловки, 60 цибулі, 200 г помідорів, спеції.
Зараз читають:15 незрівнянних рецептів желе з|із| червоної смородини без варіння
Приготування: Замочіть перловку у воді на кілька годин або на ніч. Подрібни цибулю та моркву, дрібно наріж картоплю, огірки та помідори. Закип'яти воду, відправ туди перловку і вари 15 хвилин. Додай нарізану картоплю і проварити 5 хвилин.
За цей час обсмаж цибулю з морквою, додай до них подрібнені помідори та протушкуй ще 6-7 хвилин. Додай до засмаження солоні огірки та ще через 4 хвилини зніми її з вогню. Відправ у розсольник засмажку, тушонку та спеції за смаком. Вари суп ще 15 хвилин на слабкому вогні.
13. Борщ із тушонкою
Навіть улюблений борщ можна приготувати з тушонкою!
Тобі знадобиться: 400 г тушонки, 500 г капусти, 6 картоплин, 80 г томатної пасти, 1 цибулина, 1 морква, 1 буряк, 1/2 пучка зелені, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. цукру, спеції, 1,5л води.
Приготування: Наріж картоплю, залий її водою і залиш варитися на середньому вогні. Тонко нашаткуй капусту, подрібни цибулю, а моркву та буряк – натрій на тертці. Обсмаж цибулю та моркву до м'якості. Додай буряк, томатну пасту та цукор, і готуй усі 2 хвилини. Влий півсклянки відвару з каструлі і протушкуй засмажку 15 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
Коли картопля майже довариться, то можеш додати капусту. Знову доведи все до кипіння і додай засмажку з тушонкою. Вари борщ на середньому вогні ще 5-7 хвилин, додай спеції, рубаний часник та зелень, і дай йому трохи настоятися.
14. Щи з тушонкою
Класичні кислі щі – з квашеною капустою. Ніколи не набридне!
Тобі знадобиться: 350 г тушонки, 500 г квашеної капусти, 2 цибулини, 2 моркви, 6 картоплин, 2,5 л води, 1 пучок зелені, 2 лаврові листки, спеції.
Злегка відіжми квашену капусту і протушкуй її 25-30 хвилин на слабкому вогні. Подрібни цибулю та моркву, і обсмаж їх окремо до м'якості. Закип'ятіть воду і додай туди нарізану картоплю та тушонку.
Коли картопля майже звариться, тоді додай засмажку та спеції. А ще через 2-3 хвилини – капусту та лавровий лист. Провари ще 5 хвилин, посип рубаною зеленню і дай їм настоятися.
15. Суп з тушонкою та грибами
Готується буквально нашвидкуруч, а на смак і не скажеш.
Тобі знадобиться: 300 г грибів, 1 банка тушонки, 1 морква, 1 цибулина, 1 корінь селери, 3 картоплини, 1,5 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай нарізану картоплю і тушонку, і відваріть майже до готовності картоплі. Подрібни всі овочі та обсмаж їх до м'якості. Додай нарізані гриби та смажу ще 5-7 хвилин. Відправте отриману засмажку в суп і провари ще 5-7 хвилин. Зняти суп з вогню.
Джерело: dietcenter.com.ua