Ну хто не любить домашні ватрушки з найрізноманітнішими начинками? Традиційно вони робляться із сиром, але насправді їх можна приготувати буквально із чим завгодно. І на підтвердження цього – ми вже зібрали для тебе 15 найкращих рецептів!
Зміст
1. Ватрушки з м'ясом
Такі ватрушки дуже зручно брати на пікнік, на роботу чи дорогу.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 1 склянка молока, 30 г свіжих дріжджів, 75 г вершкового масла|мастила|, 3,5 склянки борошна, 2 ст.л. цукру, 1 щіпка солі, 1 жовток.
Для начинки: 2 цибулини, 350 г м'ясного фаршу, 1 яєчний білок, спеції.
Приготування: Розітри дріжджі з ложкою цукру, додай тепле молоко, цукор, що залишився, сіль і м'яке вершкове масло. Поступово замісити тісто, додаючи борошно. Залиш тісто в теплі на 2 години. Сформуй невеликі булочки, виклади їх на пергамент і залиш ще на 20 хвилин.
Подрібни цибулю, обсмаж її до золотистості, додай фарш і смажу до готовності, помішуючи. Приправ, дай трохи охолонути і додай яєчний білок. Зроби в булочках поглиблення, виклади в них начинку та змасти краю збитим жовтком. Випікай ватрушки близько 20 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
2. Ватрушки з картоплею
Перед випіканням радимо змастити ватрушки збитим яйцем для гарної та рум'яної скоринки.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 150мл молока, 1 ч.л. сухих дріжджів, 250 г борошна, 30 мл олії, 1 ст.л. цукру, 0,5 ч. л. солі.
Для начинки: 350 г картоплі, 150 мл молока, 10 г вершкового масла|мастила|.
Приготування: Відвари та розімни картоплю в пюре з молоком, олією та спеціями. Розведи в теплому молоці дріжджі, цукор, сіль та ложку борошна. Залиш на 15 хвилин і поступово втрути борошно, що залишилося. Додай олію, вимішай і залиши тісто в теплі на 1-2 години.
Сформуй невеликі ватрушки, виклади їх на пергамент і зроби в кожній заглибині. Гарно виклади картопляне пюре та випікай ватрушки в духовці 20-25 хвилин при 180 градусах.
3. Ватрушки з сиром
А ось і класичний рецепт солодких сирних ватрушок – просто знахідка!
Тобі знадобиться:
Для тіста: 400 г борошна, 250 мл молока, 1 яйце, 30 г вершкового масла|мастила|, 10 г розпушувача, 3 ст.л. цукру, 2 ч. л. сухих дріжджів, 1 щіпка солі.
Для начинки: 400 г сиру, 2 ст. цукру, 2 яйця, ванілін.
Приготування: Розчини в теплому молоці цукор, сіль, дріжджі та ложку борошна. Залишити на 10 хвилин. Додай яйце і розтоплене масло, а потім – борошно, що залишилося, і розпушувач. Вимішати і залишити тісто на 2 години в теплі.
Розділи тісто на шматочки, сформуй ватрушки та виклади на пергамент. Змішай сир, цукор, ванілін та одне яйце. Виклади начинку у ватрушки, змасти все другим збитим яйцем і випікай 20-25 хвилин у духовці при 180 градусах.
Зараз читають:Раф-кава: 15 простих рецептів у домашніх умовах
4. Ватрушки із сиром
За бажання, додай до сиру трохи рубаної зелені.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 700 г борошна, 500 мл молока, 2 яйця, 90 г вершкового масла|мастила|, 80 г цукру, 10 г сухих дріжджів.
Для начинки: 250-300 г твердого сиру, 1 яйце.
Приготування: Змішай половину теплого молока з ложкою цукру та дріжджами, і залиш на 10 хвилин. Після чого додай молоко, цукор, яйця і м'яке вершкове масло, що залишилося. Поступово додай муку|борошно|, заміси тісто і залиши його на 1-2 години в теплі.
Сформуй ватрушки, виклади їх на пергамент і залиш ще на 15 хвилин. Змішай тертий сир з яєчним білком і виклади начинку, що вийшла, у ватрушки. Самі ватрушки змасти збитим жовтком і випікай протягом 30 хвилин у духовці при 180 градусах.
5. Ватрушки з яблуками
Хіба хтось може встояти перед ароматом ще однієї класичної начинки для ватрушок із яблук та кориці?
Тобі знадобиться:
Для тіста: 7 г сухих дріжджів, 450 г борошна, 250 мл молока, 80 г вершкового масла|мастила|, 3 ст.л. цукру, 0,5 ч. л. солі.
Для начинки: 1 яйце, 50 г вершкового масла|мастила|, 100 г цукру, 120 г лимона, 800 г яблук, 2 ст.л. меду, кориці.
Розведи дріжджі та цукор у теплому молоці, додай м'яке вершкове масло, а потім – борошно та сіль. Заміси та залиш тісто в теплі на 1,5 години. Розділи його на частини та сформуй ватрушки, але залиш їх ще на 20 хвилин.
Яблука очисти, наріж кубиком, полів лимонним соком і змішай із цукром та корицею. Протушкуй яблука у вершковому маслі з медом близько 10 хвилин на слабкому вогні. Злий сироп, а начинку – розклади у ватрушки. Змасти ватрушки збитим яйцем і випікай у духовці 30 хвилин|мінути| при 180-200 градусах.
6. Ватрушки з ягодами
Особливо добре такі ватрушки виходять зі свіжими ягодами – будь-якими на твій смак.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 100 г вершкового масла|мастила|, 250 мл молока, 130 г цукру, 3 яйця, 500 г борошна, 2 ч.л. сухих дріжджів.
Для начинки: 250 г сиру, 1 яйце, 100 г цукру, 2 ст. сметани, 200 г ягід.
Приготування: Змішай тепле молоко та розтоплене масло. Додай цукор та 2 яйця, а потім – борошно та дріжджі. Вимішай тісто, залиш його в теплі на 1,5 години, після чого сформуй і виклади ватрушки на пергамент. Залиш їх ще на 15 хвилин.
У блендері збий яйце, сир, цукор та сметану. Акуратно змішай масу з ягодами і виклади начинку у ватрушки. Змасти все яйцем, що залишилося, і випікай 25-30 хвилин при 180 градусах в духовці.
7. Ватрушки з повидлом
Підійде будь-яке густе варення чи джем, які тобі подобаються.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 7 г сухих дріжджів, 450 г борошна, 80 г вершкового масла|мастила|, 250 мл молока, 3 ст.л. цукру.
Для начинки: 300 г повидла, 1 яйце.
Розведи цукор і дріжджі в теплому молоці, додай розтоплену олію і потім борошно. Замісити тісто, залиш у теплі на 1 годину, розділи на частини та сформуй ватрушки. Виклади в кожну трохи повидла і змасти яйцем. Випікай ватрушки 25-30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
Зараз читають:20 рецептів сирних маффінів, перед якими складно встояти
8. Ватрушки з яйцем та зеленою цибулею
Ці ватрушки не лише смачні, а й яскраві.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 15 г свіжих дріжджів, 25 г вершкового масла|мастила|, 100 мл молока, 200 г борошна, 1 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі.
Для начинки: 2 варені яйця, 1 ст.л. майонезу, 2 пера зеленої цибулі.
Приготування: У теплому молоці розведи м'яке вершкове масло, дріжджі та цукор. Додай муку|борошно| і сіль|соль|, заміси тісто і залишь його на 1 годину в теплі. Сформуй ватрушки, виклади на лист і залиш на 10 хвилин.
Варені яйця натрій на тертці і змішай з майонезом і рубаною зеленою цибулею. Розклади отриману начинку, змасти ватрушки яйцем або молоком за бажанням. Випікай у духовці 20-25 хвилин|мінути| при 180 градусах.
9. Ватрушки з гарбузом
Ідеальний рецепт для осіннього сезону гарбуза.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 7 г сухих дріжджів, 3 ст. цукру, 450 г борошна, 250 мл молока, 80 г вершкового масла|мастила|, 0,5 ч.л. солі.
Для начинки: 50 г вершкового масла|мастила|, 100 г цукру, 700 г гарбуза, спеції, мед, 1 яйце.
Приготування: Змішай тепле молоко з розтопленим вершковим маслом та окремо – сухі інгредієнти. З'єднай обидві маси, вимішай і залиши тісто на 1 годину в теплі. Потім розділи його на частини, сформуй ватрушки, виклади їх на пергамент і залиш на 20 хвилин.
Натрій гарбуз на тертці, змішай з цукром і трохи протушкуй у вершковому маслі. Додай спеції та мед за смаком. Виклади цю начинку у ватрушки, змасти їх збитим яйцем і випікай 25-30 хвилин|мінути| при 180 градусах.
10. Ватрушки із заварним кремом
Спеціально для найдосвідченіших ласунів!
Тобі знадобиться:
Для тіста: 320 г борошна, 4 г сухих дріжджів, 2 ст. цукру, 180мл молока, 0,5 ч.л. солі, 2 ст. рослинного масла.
Для начинки: 2 жовтки, 15 г крохмалю, 200 мл молока, 40 г вершкового масла, 1 щіпка ваніліну, 30 г цукру.
Розведи цукор і дріжджі в теплому молоці, залиш на 15 хвилин. Додай сіль і муку|борошно|, вимішай тісто і в кінці – вмішай рослинну олію. Залиш тісто в теплі на 2 години, а потім розділи його на частини та сформуй ватрушки.
Збий віночком жовтки, цукор, ванілін та крохмаль. Влий тепле молоко і перемішай. Доведи масу до кипіння, постійно заважаючи. Проварити 1 хвилину на слабкому вогні, зніми з плити, додай олію і знову перемішай. Накрий плівкою в контакт і дай охолонути. Наповни ватрушки заварним кремом, що вийшов, і випікай всі 20-25 хвилин в духовці при 180 градусах.
11. Ватрушки з полуницею
Ще один чудовий варіант начинки – тільки ягоди та нічого зайвого.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 200 мл молока, 20 г свіжих дріжджів, 5-6 ст. цукру, 5 г ванільного цукру, 80 г вершкового масла|мастила|, 450 г борошна.
Для начинки: 150 г полуниці, 1 яйце.
Приготування: Додай у тепле молоко дріжджі, обидва види цукру та розтоплену олію. Всип просіяне борошно і замісити тісто. Залиш його в теплі на 1,5 години та сформуй ватрушки. Виклади в них полуницю, змасти яйцем і випікай 25 хвилин при 180 градусах у духовці.
Зараз читають:20 бутербродів для пікніка, які неодмінно здивують
12. Ватрушки з грибами
М'яке тісто просто ідеально поєднується з ароматною грибною начинкою.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 20 г свіжих дріжджів, 3 ст. олії, 500 г борошна, 1 ч.л. цукру, 250 мл молока, 2 яйця, 1 щіпка солі.
Для начинки: 1 цибулина, 300 г печериць, спеції.
Нагрій молоко, розведи в ньому дріжджі, цукор і ложку борошна, і залиш на 15 хвилин. Додай сіль, 1 яйце та олію. Всип муку, що залишилася, вимішай і залиши тісто в теплі на 1,5 години.
Розділи тісто на частини та сформуй ватрушки. Подрібни цибулю та гриби, обсмаж їх до готовності, приправ та розклади начинку. Змасти ватрушки збитим яйцем, що залишилося, і випікай в духовці 25 хвилин при 180 градусах.
13. Ватрушки з грушею
Хороша альтернатива звичному яблучному начинню, коли хочеться різноманітності.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 300 г борошна, 3 яйця, 1/2 склянки молока, 3 ч. л. цукру, 10 г сухих дріжджів, 2 ст. цукру.
Для начинки: 2 груші, 2 ст. цукру, 1 ст. вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. нарізаних горіхів, 30 г темного шоколаду.
Приготування: Змішай сухі інгредієнти для тесту та окремо змішай молоко та 2 яйця. З'єднай все разом, вимішай тісто і залиш його в теплі на 1 годину. Сформуй ватрушки.
Дрібно наріж груші, злегка обсмаж їх у вершковому маслі з|із| цукром і змішай з|із| рубаними горіхами і тертим шоколадом. Виклади начинку у ватрушки, змасти все яйцем, що залишилося, і випікай 20-25 хвилин у духовці при 200 градусах.
14. Ватрушки з маком
Дивовижні ватрушки, яких неможливо залишитися байдужим.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г борошна, 200 мл молока, 2 ст. цукру, 7 г сухих дріжджів, 1 щіпка солі, 100 мл олії, 1 жовток.
Для начинки: 300 г сиру, 100 г маку, 200 мл молока, 150 г цукру, 1 яєчний білок, ванілін.
Приготування: У теплому молоці розведи цукор, дріжджі та сіль. Залиш на 10 хвилин, а потім додай олію і поступово втрути борошно. Заміси і залиште тісто на 2 години в теплі, після чого сформуйте ватрушки і залиште їх ще на 15 хвилин.
Для начинки змішай молоко, цукор та промитий мак. Доведи до кипіння, проварити 5 хвилин, залиш на півгодини і подрібни блендером. Окремо перетри сир. Змішай все разом і додай білок із ваніліном. Виклади начинку, що вийшла, у ватрушки, змасти все жовтком і випікай 25 хвилин при 180 градусах в духовці.
15. Ватрушки з бананом
Якщо банан недостатньо солодкий, тоді додай у начинку трохи цукру.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 2 ст. цукру, 1 ч. л. сухих дріжджів, 40 г вершкового масла|мастила|, 100 мл кефіру, 50 мл води, 300 г борошна, 1 яйце.
Для начинки: 2 банани, 180 г сиру.
Приготування: Змішай теплий кефір, теплу воду, дріжджі та цукор. Додай м'яку олію та половину борошна. Залиш на 15 хвилин, додай борошно, що залишилося, заміси тісто і залиш на 1 годину в теплі. Розділи тісто на частини та сформуй ватрушки. Блендером перебий сир і банани, виклади цю начинку і змасти ватрушки яйцем. Випікай їх у духовці 25 хвилин|мінути| при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua