Говорячи про різноманітні способи заготувати кабачки на зиму, хотілося б окремо згадати кабачки у томатному соусі. Ця чудова овочева закуска прикрасить собою будь-який стіл – святковий чи повсякденний. Ділимося 15 найкращими рецептами!
Зміст
1. Кабачки у готовому томатному соусі на зиму
Дуже швидкий варіант із будь-яким покупним соусом до смаку.
Тобі знадобиться: 1,5 кг кабачків, 250 мл готового томатного соусу, 100 мл олії, 1 пучок зелені, 5 зубчиків часнику, 60 г цукру, 20 г солі, 1 ст.л. оцту.
Приготування: Наріж кабачки кубиком, змішай з олією, сіллю та цукром, і залиш на півгодини. Додай томатний соус, доведи заготовку до кипіння та туші 15 хвилин. Додай рубану зелень і часник, протушкуй ще 10 хвилин, влий оцет, перемішай і закатай кабачки в стерилізовані банки.
2. Кабачки у соусі з томатного соку
Радимо використовувати домашній сік без добавок та домішок.
Тобі знадобиться: 350 г кабачків, 3 зубчики часнику, 10 г петрушки, 100 мл томатного соку, 15 г цукру, 5 г солі, 30 мл олії, 0,5 ст.л. оцту.
Приготування: Наріж кабачки кубиком і змішай їх з олією, цукром та сіллю. Залиш на 15 хвилин, влий томатний сік і доведи все до кипіння. Протушкуй заготівлю 20 хвилин. Додай подрібнену зелень, часник та оцет, протушкуй ще 5 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
3. Кабачки в соусі з томатною пастою
Проста та швидка заготівля з доступних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 3 кг кабачків, 1 ст. солі, 1,5 ст. цукру, 4 ст. томатної пасти, 1 склянка води, 50 мл олії, 5 ст.л. оцту, 1 ст. суміші перців горошком.
Приготування: Наріж кабачки, засип сіллю і залиш на півгодини. Додай до них воду, томатну пасту та олію, все перемішай і доведи до кипіння. Додай інгредієнти, що залишилися, протушкуй всі разом 40 хвилин і закатай у банки.
Зараз читають:25 простих яблучних начинок для пиріжків
4. Кабачки у краснодарському соусі на зиму
Приємний кисло-солодкий та пікантний смак – ідеальне доповнення до кабачків.
Тобі знадобиться: 3,5 кг кабачків, 1 пучок петрушки, 250 мл олії, 2 ст.л. солі, 250 мл оцту, 2 склянки краснодарського соусу, 2 головки часнику, 180 г цукру.
Приготування: Наріж кабачки кубиком, змішай їх із сіллю, цукром, олією та оцтом, і провари 15 хвилин. Додай краснодарський соус і провари ще 15 хвилин. Додай рубану зелень і нарізаний пластинками часник, і ще через 3 хвилини закатай у стерилізовані банки.
5. Кабачки в томатному соусі без оцту
Кабачки тут залишаються трохи хрусткими – обов'язково сподобаються всім.
Тобі знадобиться: 1,2 кг кабачків, 800 мл води, 125 г томатної пасти, 75 г цукру, 30 г солі, 4 парасольки кропу, 4 листки смородини, 4 листки вишні, 1 корінь хрону, 4 зубчики часнику.
Приготування: Розклади в банки кріп, листя, часник, платівки хрону та нарізані кабачки. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришкою. Злий цю воду, додай до неї томатну пасту, сіль і цукор, доведи до повторного кипіння і знову залий кабачки. Простерилізуйте їх ще 10 хвилин у киплячій воді і заходьте на зиму.
6. Кабачки з овочами у томатному соусі на зиму
За бажанням додай ще пару стручків гострого перцю.
Тобі знадобиться: 3,5 кг кабачків, 4 моркви, 3 болгарські перці, 500 г томатного соусу, 80 г часнику, 1 склянка олії, 200 г цукру, 2 ст.л. солі, 1 склянка оцту.
Приготування: Натрій моркву і довільно наріж кабачки з перцем. Подрібни часник, і змішай усі інгредієнти, окрім оцту. Залиш заготовку на півгодини, потім доведи до кипіння і ще півгодини проварити. Влий оцет, проварити ще 5 хвилин і закатай кабачки з овочами в стерилізовані банки.
7. Кабачки у томатному соусі на зиму без стерилізації
Зручний рецепт заготівлі, щоб не кип'ятити банки та взагалі не витрачати зайвий час.
Тобі знадобиться: 1,2 кг кабачків, 800 мл води, 125 г томатної пасти, 4 парасольки кропу, 4 листи смородини, 4 листи вишні, 4 лаврові листи, 75 г цукру, 30 г солі, 50 мл оцту, 1 ст. . суміші перців горошком, 4 зубчики часнику.
Приготування: Вимий банки содою, виклади туди нарізані кабачки та всі спеції. Залий заготовку окропом і залиш на 15 хвилин під кришкою. Злий цю воду, додай у неї томатну пасту, цукор і сіль, знову закип'ятіть і додай оцет. Залий кабачки цим томатним соусом і заходьте на зиму.
Зараз читають:20 відмінних рецептів томатного соку на зиму
8. Кабачки в соусі зі свіжих помідорів
Найкращий томатний соус – той, який приготовлений своїми руками.
Тобі знадобиться: 1 кг кабачків, 300 г болгарського перцю, 300 г помідорів, 1 цибулина, 1 голівка часнику, 5 гілочок зелені, 1 ст.л. цукру, 3 ч. л. солі, 60 мл олії, 30 мл оцту.
Приготування: Пропусти помідори, перець, цибулю, часник та зелень через м'ясорубку. Додай цукор, сіль та олію, доведи до кипіння і провари соус 10 хвилин. Виклади туди нарізані кабачки, протушкуй все ще півгодини і влий оцет. Закатай заготівлю у стерилізовані банки.
9. Смажені кабачки у томатному соусі на зиму
Навіть апетитні смажені кабачки можна заготувати про запас на зиму.
Тобі знадобиться: 2 кабачки, 1 цибулина, 1 морква, 3 зубчики часнику, 1 склянка томатного соку, 3-4 ч.л. аджики, 1 пучок кропу, спеції, борошно для панірування.
Приготування: Наріж кабачки кружальцями, обваляй у борошні та обсмаж з двох сторін. Подрібни цибулю і моркву, і обсмаж окремо до рум'яності. Змішай їх з кабачками, влий томатний сік з аджикою, приправ за смаком і провари всі близько 5 хвилин після кипіння. Додай рубаний кріп і часник і провари ще 5 хвилин. Виклади кабачки в банки, простерилізуй їх ще 15 хвилин і заходи на зиму.
10. Кабачки у морквяно-томатному соусі на зиму
До такого соусу можна додати цибулю, зелень, гострий перець або спеції за смаком.
Тобі знадобиться: 3 кг кабачків, 3 моркви, 1 ч.л. червоного меленого перцю, 100 г часнику, 1 склянка олії, 1/2 склянки оцту, 500 мл томатного соусу, 2 ст.л. солі, 1 склянка цукру.
Приготування: Пропусти часник та моркву через м'ясорубку. Додай цукор, сіль, масло|мастило|, томатний соус, перець, оцет і доведи все до кипіння. Виклади в соус нарізані кружальцями кабачки, проварити ще 20 хвилин і закатай їх у стерилізовані банки.
11. Гострі кабачки у томатному соусі на зиму
Відмінно підходить до м'яса, картоплі, макаронів та більшості інших гарнірів.
Тобі знадобиться: 3 кг кабачків, 1 кг болгарського перцю, 500 г гострого перцю, 2 головки часнику, 1/3 склянки оцту, 1 склянка цукру, 3 ст. солі, 1 склянка олії, 1 л томатного соку, 400 г томатної пасти.
Приготування: Наріж кабачки та болгарський перець соломкою, а гострий перець та часник – подрібни у блендері. Змішай всі інгредієнти (крім оцту) у каструлі, доведи заготовку до кипіння та проварити 40 хвилин. За 10 хвилин до кінця влий оцет і закатай кабачки в стерилізовані банки на зиму.
Зараз читають:12 рецептів пастили зі сливи, з якими впорається будь-яка господиня
12. Кабачки в томатному соусі по-грузинськи
Пряні, ароматні та в міру гострі кабачки – чудовий зразок грузинської кухні.
Тобі знадобиться: 1 кг кабачків, 300 г болгарського перцю, 1 гострий перець, 400 г помідорів, 1 цибулина, 1 головка часнику, півпучка кінзи, 2 ст.л. хмелі-сунелі, 1 ст.л. цукру, 3 ч. л. солі, 60 мл олії, 30 мл оцту.
Приготування: Пропусти через м'ясорубку обидва види перцю, помідори, цибулю, часник та кінзу. Доведи до кипіння і проварити 10-15 хвилин. Додай нарізані кабачки та решту інгредієнтів, крім оцту. Туши заготівлю ще 30 хвилин, влий оцет і закатай кабачки в стерилізовані банки.
13. Кабачки з рисом у томатному соусі на зиму
Повноцінне самостійне блюдо, тому радимо робити його невеликими порціями на раз.
Тобі знадобиться: 750 г кабачків, 1 склянка рису, 700 г помідорів, 3 болгарських перцю, 2 цибулини, 4 зубчики часнику, 1/2 склянки олії, 2 ст.л. цукор, 1 ч.л. солі, 1 ст. оцту.
Приготування: Відварити рис до напівготовності або зали окропом на 20 хвилин. Подрібніть помідори, перець, цибуля і часник в блендері. Додай олію, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Додай цукор, сіль та нарізані кабачки, і туші 15 хвилин. Додай рис та туші всі разом ще півгодини. В кінці влий оцет і закатай салат у стерилізовані банки.
14. Кабачки з баклажанами у томатному соусі
Проста, але водночас досить ситна овочева закуска.
Тобі знадобиться: 300 г баклажанів, 300 г кабачків, 4 зубчики часнику, 200 г болгарського перцю, 300 г помідорів, 40 мл олії, 1 ст.л. оцту, 1 ч.л. солі, 1,5 ст. цукру.
Приготування: Пропусти помідори, часник та перець через м'ясорубку. Наріж кабачки та баклажани, і обсмаж на маслі до рум'яності. Залий їх томатом, додай цукор і сіль, і протушкуй усі разом півгодини. Влий оцет і закатай заготівлю в стерилізовані банки.
15. Кабачки по-корейськи у томатному соусі на зиму
Ще одна оригінальна варіація популярної закуски для тих, хто любить різноманітність!
Тобі знадобиться: 3 кг кабачків, 50 г часнику, 500 г томатного соусу, 100 мл оцту, 200 мл олії, 150 г цукру, 15 г солі, 1 упаковка приправи для корейської моркви.
Приготування: Натрій кабачки на корейській тертці, подрібни часник і змішай разом всі інгредієнти. Дай заготівлі постояти 15 хвилин і потім протушкуй півгодини на слабкому вогні. Виклади кабачки в стерилізовані банки і закатай.
Джерело: dietcenter.com.ua