Однією з переваг смажених кальмарів є те, що їх дуже легко приготувати. При цьому виходить вишукана закуска або основна страва. Найскладніше тут – очистити тушки, якщо ти використовуєш неочищені. І ще один важливий нюанс – не можна смажити кальмарів надто довго, інакше вони будуть жорсткими. Бери на замітку наші 15 рецептів!
Зміст
1. Смажені кільця кальмарів
Найпростіша закуска, яку можна приготувати із кальмарів. Подавай їх із будь-яким улюбленим соусом.
Тобі знадобиться: 800 г кальмарів, 2 ст. борошна, 1 лимон, спеції.
Приготування: Наріж кальмарів кільцями та збризкайте лимонним соком. Обвалюй їх у борошні зі спеціями і обсмаж з двох сторін на сковороді близько 2-3 хвилин.
2. Смажені кальмари у соєвому соусі
Ідеальний рецепт смажених кальмарів для любителів азіатської кухні – смачно та швидко.
Тобі знадобиться: 500 г кальмарів, 150 мл соєвого соусу, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Наріж цибулю пір'ям і злегка обсмаж його в маслі. Всип нарізаних кільцями кальмарів і жар ще 30 секунд. Додай соєвий соус, подрібнений часник та спеції, та готуй все разом ще 2 хвилини. Готову страву можна посипати кунжутом чи зеленню.
3. Смажені кальмари з цибулею у вершковому маслі
Ще більш рум'яні та ароматні, ніж зазвичай – одне задоволення!
Тобі знадобиться: 300 г кальмарів, 1-2 цибулини, 90 г вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Цибулю наріж півкільцями та обсмаж до м'якості у вершковому маслі на сковороді. Додай кільця кальмарів, приправ та смажу ще приблизно 2-3 хвилини.
Зараз читають:20 швидких та смачних соусів для курки
4. Смажені кальмари у клярі
Додай у кляр будь-які спеції на власний розсуд – наприклад, паприку чи куркуму.
Тобі знадобиться: 5-6 тушок кальмарів, 2 яйця, 1 склянка борошна.
Збий яйця до піни, поступово додай борошно і вимішай однорідний кляр до консистенції сметани. Наріж кальмарів кільцями, вмокни їх у кляр, що вийшов, і обсмаж до золотистості.
5. Смажені кальмари з лимоном та зеленню
Підійде як для заморожених, так і для свіжих кальмарів.
Тобі знадобиться: 500 г кальмарів, 1 пучок петрушки, 1 лимон, 3 ст. борошна, спеції.
Приготування: Кальмарів наріж кільцями і обваляй у борошні зі спеціями. Обсмажити їх близько 5 хвилин у маслі на сковороді, помішуючи. Серед процесу – полів лимонним соком і ще приправ. Готові кальмари посип рубаною петрушкою.
6. Смажені кальмари в соєвому соусі з медом
Оригінальний азіатський рецепт із незвичайним поєднанням смаків.
Тобі знадобиться: 4 кальмари, 2 цибулини, 4 зубчики часнику, 2 щіпки пластівців чилі, спеції, 2 ст.л. соєвого соусу, 1,5 ч.л. меду.
Приготування: Цибулю наріж кільцями та обсмаж до золотистості. Додай нарізаних соломкою кальмарів і смажу ще 1 хвилину, помішуючи. Додай мед, спеції, подрібнений часник та соєвий соус. Готуй ще 1-2 хвилини, помішуючи.
7. Смажені кальмари у пивному клярі
Для цього рецепту найкраще підійде світло пиво без добавок.
Тобі знадобиться: 500 г кальмарів, 2 яйця, 150 мл пива, спеції, борошно.
Приготування: Кальмарів наріж кільцями і приварю 1-2 хвилини в киплячій воді. Віночком зби яйця, пиво та спеції, і додай борошно до консистенції рідкої сметани. Обмакни кальмарів в кляр, що вийшов, і обсмаж їх з двох сторін на сковороді приблизно по 40 секунд.
8. Смажені кальмари в паніровці
Подвійно цікаво вийде, якщо готувати в азіатських панірувальних сухарях панко.
Тобі знадобиться: 500 г кальмарів, 60 мл молока, 1 яйце, 200 г панірувальних сухарів, 100 борошна, спеції.
Приготування: Збий яйце з молоком і змішай борошно, що просіює, зі спеціями. Наріж кальмарів кільцями, присип їх борошном і вмочіть в яйце, а потім – в паніровку. Обсмаження кальмарів 2-3 хвилини у великій кількості олії.
Зараз читають:20 незрівнянних рецептів пирога з персиками
9. Фаршировані смажені кальмари
Це вже не закуска, а повноцінна основна страва, яка підійде навіть на святковий стіл.
Тобі знадобиться: 800 г кальмарів, 2 яйця, 1 склянка борошна, 160 г печериць, 40 г зеленої цибулі, спеції, 1 болгарський перець, 1 фіолетова цибулина, 2 моркви, 1 перець чилі, 10 зубчиків часнику, л. соєвого соусу.
Приготування: Замаринуй очищені та промиті тушки кальмарів у соєвому соусі, соку лайма та спеціях на півгодини. Пару хвилин обсмажуйте подрібнений часник і перець чилі, додай рубану цибулю і ще через 1 хвилину додай дрібно нарізані печериці.
Жар ще 1 хвилину, помішуючи. Додай дрібно нарізаний болгарський перець, подрібнену зелену цибулю та терту моркву, та смаж до м'якості овочів. Можеш додати трохи м'ясного фаршу. Приправ і готуй разом 5 хвилин, помішуючи.
Наповни тушки кальмарів цією начинкою та закріпи отвори зубочистками. Обмакни фаршированих кальмарів у збиті яйця, обваляй у борошні зі спеціями та обсмаж у великій кількості олії або у фритюрі близько 3 хвилин.
10. Смажені кальмари у томаті
До таких кальмарів не потрібно готувати окремий соус – вони відразу смажаться у ньому.
Тобі знадобиться: 800 г кальмарів, 400 г протертих томатів, 1 фіолетова цибулина, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. італійські трави, спеції.
Приготування: Наріж кальмарів кільцями та обсмаж 1-2 хвилини. Окремо обсмаж подрібнену цибулю та часник до м'якості, додай томати і доведи до кипіння. Додай спеції, виклади кальмарів у цей соус і готуй ще 1 хвилину.
11. Смажені кальмари у вині
Приємний рецепт, який порадує навіть гурманів!
Тобі знадобиться: 1 кг кальмарів, 1 ст. лимонного соку, 2 зубчики часнику, 1 ст. рубаної петрушки, 50 мл білого сухого вина, спеції.
Приготування: Обсмажити часник близько 1-2 хвилин у маслі і відклади його убік. У тому ж олії обсмаж підготовлені туші кальмарів приблизно 1-2 хвилини, влий вино і дай йому випаруватися. Додай лимонний сік, спеції та петрушку, і готуй все разом ще 2-3 хвилини.
Зараз читають:15 сочевих супів-пюре, які точно варто приготувати
12. Смажені кальмари у вершковому соусі
Таку ніжну страву ідеально доповнить навіть романтична вечеря.
Тобі знадобиться: 500 г кальмарів, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 100 мл білого сухого вина, 250-300 мл вершків, 15 г вершкового масла, спеції та ароматні трави.
Кілька хвилин обсмажуйте подрібнену цибулю і часник у вершковому маслі на сковороді . Додай вино, перемішай і готуй до випаровування вина. Додай кільця кальмарів і смажу ще 1-2 хвилини, помішуючи. Влий вершки, додай спеції, доведи до кипіння і готуй ще 1-1,5 хвилини.
13. Смажені кальмари з овочами
За бажання, додай сюди будь-які інші овочі або овочеву суміш.
Тобі знадобиться: 500 г кальмарів, 2 помідори, 2 моркви, 1 цибулина, 1 болгарський перець, спеції, 1 ст.л. соєвого соусу.
Приготування: Соломкою наріж кальмарів та всі овочі. На сковороді обсмажити цибулю, моркву та болгарський перець протягом 3-4 хвилин. Додай решту інгредієнтів і смажу всі разом 5-7 хвилин, помішуючи.
14. Смажені кальмари у сметані
Як не дивно, сметана дуже гармонійно поєднується з морепродуктами.
Тобі знадобиться: 4 тушки кальмарів, 3 ст. сметани, 1 ст. борошна, 1,5 ст. вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Наріж кальмарів кільцями та обсмаж їх 1-2 хвилини на вершковому маслі, помішуючи. Додай борошно та спеції, і перемішай. Додай сметану і окропу, щоб повністю залити кальмарів. Туши всі разом 1-2 хвилини під кришкою.
15. Смажені кальмари з підливою
Класична підливка із овочевою засмажкою чудово доповнює навіть кальмарів.
Тобі знадобиться: 400 г кальмарів, 1 морква, 1 цибулина, 150 г сметани, 1 ст. томатної пасти, по 1 ст. вершкового та рослинного масла, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж їх кілька хвилин на суміші масел до м'якості. Додай сметану, томатну пасту та спеції, та готуй ще 1 хвилину. Всип нарізаних соломкою кальмарів і готуй все разом ще 3-4 хвилини.
Джерело: dietcenter.com.ua