15 рецептів найсмачнішого джему з ірги

Ірга – неймовірне джерело вітамінів та корисних речовин, а ще вона просто смачна та відмінно підходить для найрізноманітніших зимових заготовок. На цей раз пропонуємо приготувати з неї різні види джему – з добавками або без. Розповідаємо 15 найкращих рецептів!

Зміст

  • 1. Густий джем з ірги – класичний рецепт
  • 2. Джем-п'ятихвилинка з ірги
  • 3. Джем із ірги з желатином
  • 4. Джем із ірги з пектином
  • 5. Джем із ірги з желфіксом
  • 6. Джем з ірги в мультиварці
  • 7. Джем із ірги з лимоном
  • 8. Джем з ірги без варіння
  • 9. Джем з ірги та чорної смородини
  • 10. Джем із ірги з апельсином
  • 11. Джем з ірги та аґрусу
  • 12. Джем з ірги та червоної смородини
  • 13. Джем з ірги та вишні
  • 14. Джем з ірги та яблук
  • 15. Джем з ірги та малини
  • 1. Густий джем з ірги – класичний рецепт

    Час варіння може змінюватись, залежно від бажаної консистенції.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 1 кг цукру.

    Засип іргу цукром і залиш на пару годин або на ніч. Розімні товкачем, доведи її до кипіння і проварити приблизно півгодини до густини. Закатай джем у стерильні банки.

    2. Джем-п'ятихвилинка з ірги

    Навіть без загусників такий джем виходить досить густим.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 1 кг цукру.

    Приготування: Подрібніть іргу блендером і перетріть через сито. Додай цукор, перемішай і доведи до кипіння. Проварити 5 хвилин і дай охолонути. Знов проварити 5 хвилин, дай охолонути і проварити ще 5 хвилин. Захід джем в стерильні банки на зиму.

    3. Джем із ірги з желатином

    Максимально швидкий спосіб приготувати густий та однорідний джем.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 1 кг цукру, 100 мл води, 20 г желатину.

    Зараз читають:20 відмінних рецептів варення-п'ятихвилинки з чорної смородини

    Засип іргу цукром і залиш на пару годин. Доведи до кипіння, проварити 5 хвилин і подрібнити блендером. Перетріть через сито за бажанням. Розведи желатин у воді за інструкцією. Знову доведи іргу до кипіння, додай желатин, перемішай, зніми джем з вогню і закатай у стерильні банки.

    4. Джем із ірги з пектином

    В ірзі і так достатньо пектину, але можна додати ще трохи для прискорення процесу.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 1 кг цукру, 20 г пектину, 130 мл води.

    Приготування: Змішай пектин та пару ложок цукру. Додай до ірги воду і цукор, проваріть до м'якості і подрібніть блендером. Знову доведи до кипіння, проварити заготовку 2 хвилини і всип пектин, помішуючи. Проварити ще 2 хвилини і розлий джем по стерильним банкам.

    5. Джем із ірги з желфіксом

    Крім желфіксу є конфітюрка та інші аналогічні загусники – підходять усі.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 1 упаковка желфіксу, 1 кг цукру.

    Приготування: Подрібніть іргу будь-яким зручним способом. Змішай желфікс і 4 ложки цукру, додай до ірги та перемішай. Доведи заготовку до кипіння і додай цукор, що залишився. Провари джем ще 3 хвилини і розлий по стерильним банкам.

    6. Джем з ірги в мультиварці

    У деяких мультиварках одразу є режим для варіння варення. Але ж можна і без нього!

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 1 кг цукру, 1 склянка води.

    Приготування: Пропусти іргу через м'ясорубку, змішай з водою та цукром, та перелий у чашу мультиварки. Увімкни на 1 годину режим «Каша» і закатай джем у стерильні банки.

    7. Джем із ірги з лимоном

    Цитрусова кислинка чудово доповнює будь-які солодкі джеми.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 2 лимони, 1 кг цукру.

    Обдай лимони окропом, видали кісточки і подрібни фрукти блендером. Окремо подрібніть іргу в блендері, змішайте все з цукром, доведіть до кипіння і проваріть півгодини на слабкому вогні. Захід джем в стерильні банки на зиму.

    Зараз читають:12 простих рецептів хмизу на кефірі

    8. Джем з ірги без варіння

    Сирий джем рекомендуємо обов'язково зберігати у холодильнику.

    Тобі знадобиться: 500 г ірги, 600 г цукру.

    Приготування: Подрібни іргу з цукром у блендері. Залиш на 15 хвилин, знову перемішай до повного розчинення цукру і розлий сирий джем по стерильним банкам.

    9. Джем з ірги та чорної смородини

    Чорна смородина з іргою ідеально доповнюють один одного за смаком та кольором.

    Тобі знадобиться: 500 г ірги, 500 г чорної смородини, 1 кг цукру, 125 мл води.

    Приготування: Звари однорідний сироп із води та цукру. Виклади в нього ягоди ірги та смородини, і провари до м'якості. Подрібни все блендером, знову доведи до кипіння і розлий джем по стерильним банкам.

    10. Джем із ірги з апельсином

    Апельсин – ще один добрий спосіб додати цитрусову кислинку.

    Тобі знадобиться: 500 г ірги, 1 апельсин, 500 г цукру.

    Засип іргу цукром і залиш на пару годин. Додай цедру та подрібнену м'якоть апельсина без плівок. Доведи все до кипіння і проварити 10 хвилин. Подрібніть блендером і проваріть джем ще 5 хвилин. Захід у стерильні банки на зиму.

    11. Джем з ірги та аґрусу

    Для цього рецепту радимо взяти рожевий аґрус – для більш гармонійного кольору.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 2 кг цукру, 1 кг аґрусу.

    Приготування: Зріж з аґрусу хвостики, а потім подрібни аґрус та іргу будь-яким зручним способом. Додай цукор, доведи до кипіння і проваріть джем до бажаної густоти. Закатай його в стерильні банки.

    Зараз читають:12 найкращих рецептів горохового супу з копченою куркою

    12. Джем з ірги та червоної смородини

    Завдяки червоній смородині – джем ще краще загусне при охолодженні.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 500 г смородини, 200 мл води, 1,2 кг цукру.

    Приготування: Закип'яти воду з цукром і проварити сироп 5 хвилин. Виклади в нього червону смородину з іргою та провари ще 10 хвилин. Подрібніть заготовку блендером або перетріть через сито. Знову доведи джем до кипіння, проварити 10-15 хвилин і закатай у стерильні банки.

    13. Джем з ірги та вишні

    Якщо під рукою не було свіжої вишні, тоді можна взяти заморожену.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 600 г вишні, 1,5 кг цукру.

    Приготування: Видали з вишні кісточки. Подрібніть всю іргу і вишню будь-яким доступним способом і доведіть ягідне пюре до кипіння. Поступово додай цукор і провари джем ще 20-30 хвилин. Закатай його в стерильні банки.

    14. Джем з ірги та яблук

    Підійдуть будь-які сорти яблук, хіба що тільки не надто тверді.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 500 г яблук, 200 мл води, 1,5 кг цукру.

    Приготування: Очисти та наріж яблука, додай половину води та протушкуй їх 15 хвилин до м'якості. Окремо протушкуй іргу з водою, що залишилася. Подрібни обидві заготовки блендером, перетрій через сито і змішай. Додай цукор, проваріть джем ще 20 хвилин і закатай у стерильні банки на зиму.

    15. Джем з ірги та малини

    За бажанням заміни цукор медом або підсолоджувачем, щоб джем був кориснішим.

    Тобі знадобиться: 800 г ірги, 500 г малини, 1 кг цукру.

    Приготування: Подрібни іргу та малину в блендері. Доведи до кипіння і поступово додай цукор. Проварити джем близько 15 хвилин до загусання і розлий у стерильні банки.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *