Від звичайного компоту морс трохи відрізняється технологією приготування. Суть у тому, що це свіжий сік, розбавлений водою чи відваром із цукром та спеціями. Морс із брусниці – не лише смачний, а й корисний прохолодний напій. Крім того, його можна легко закатати на зиму. Розповідаємо 15 чудових рецептів!
Зміст
1. Морс із брусниці з цукром
Простий класичний рецепт, який готується буквально за лічені хвилини.
Тобі знадобиться: 200 г брусниці, 2 ст. цукру, 2 л води.
Приготування: Розімни брусницю і перетри її через сито. Залий макуху водою, доведи до кипіння і додай цукор. Зніміть заготівлю з вогню і дай настоятися, а потім процідити і змішати з соком.
2. Морс із замороженої брусниці
Для приготування запашного морсу не так важливо, щоб ягода була свіжою.
Тобі знадобиться: 2 л води, 250 г замороженої брусниці, 100 г цукру.
Дай брусниці трохи розморозитися і подрібни блендером. Перетри її через сито, залий макуху водою, доведи до кипіння і зніми з вогню. Додай цукор і дай відвару охолонути під кришкою. Змішай відвар зі свіжим соком.
3. Морс із брусниці з медом
Щоб мед не втратив смакові якості та користь, його не можна кип'ятити.
Зараз читають:15 рецептів дріжджових коржиків, які варто приготувати
Тобі знадобиться: 250 г брусниці, 100 г меду, 2 л води.
Нагрій воду приблизно до 40 градусів і розчини в ній мед. Подрібни брусницю в блендері, залий її цим відваром і перемішай. Дай трохи настоятись і потім проціди морс через марлю.
4. Морс із брусниці на зиму
Є пара хитрощів, завдяки яким консервований морс простоїть весь сезон.
Тобі знадобиться: 4 склянки брусниці, 1,5 склянки цукру, 2,5 л води.
Приготування: Подрібніть брусницю блендером і відіжміть за допомогою марлі. Залий макуху водою, додай цукор і провари до його розчинення. Дай відвар трохи настоятися під кришкою. Проціди відвар, змішай із соком, знову доведи його до кипіння і закатай у стерильні банки.
5. Морс із брусниці та журавлини
Ягоди можуть бути свіжими чи замороженими – це не має значення.
Тобі знадобиться: 1 л води, 3 ст. цукру, 100 г брусниці, 100 г журавлини.
Приготування: Розімні брусниці з журавлиною і відіжми через марлю. Залий макуху водою, доведи до кипіння, додай цукор і дай 20 хвилин настоятися під кришкою. Процідіть відвар і змішайте його з ягідним соком.
6. Морс із брусниці та яблук
Цукор можна замінити медом або підсолоджувачем до смаку.
Тобі знадобиться: 1,5 л води, 500 г брусниці, 3 яблука, 1/2 склянки цукру, 2 палички кориці.
Приготування: Дрібно наріж яблука і відправ їх в каструлю відразу з усіма іншими інгредієнтами. Доведи до кипіння, проварити 2 хвилини, зніми з вогню і дай настоятися 10 хвилин. Перетріть заготовку через сито.
7. Морс із брусниці зі стерилізацією
Ще одна універсальна технологія виготовлення улюбленої заготовки!
Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 1,5 склянки цукру, 3 л води.
Приготування: Відіжми з брусниці сік будь-яким доступним способом, а макуху засип цукром і залий водою. Доведи до кипіння, проварити 1 хвилину, зніми з вогню і дай настоятися під кришкою. Процідити відвар, змішай із соком і розлий по банках. Простерилізуйте їх у киплячій воді 10-15 хвилин і закатай морс на зиму.
Зараз читають:20 салатів з сиром фета, які припадуть до смаку кожному
8. Морс із брусниці без варіння
З цим рецептом брусниці взагалі можна не кип'ятити в жодному вигляді.
Тобі знадобиться: 3 л води, 300 г брусниці, 100 г цукру, 15 г ванільного цукру.
Приготування: Виклади брусницю в банку, засип звичайним і ванільним цукром, і залий окропом. Накрийте кришкою і залиште заготовку на 3-4 години, а краще – на ніч. Процідити морс і відтиснути ягоди через марлю.
9. Морс із брусниці та обліпихи
Найкорисніший морс, який виручить навіть у разі застуди.
Тобі знадобиться: 1 л води, 3 ст. меду, 100 г брусниці, 100 г обліпихи.
Приготування: Подрібни обліпиху та брусницю в блендері і відіжміть сік. Залий макуху водою, доведи до кипіння і зніми з вогню. Дай відвару 15 хвилин настоятися, проціди, розчини в ньому мед і потім змішай із ягідним соком.
10. Морс із брусниці з лимонною кислотою
За бажання можна довести морс до кипіння і закатати в стерильні банки.
Тобі знадобиться: 600 г брусниці, 200 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 2,5л води.
Приготування: Подрібніть брусницю і перетріть її через сито. Засип макуху цукром і лимонною кислотою, додай воду і проварити до розчинення цукру. Дай заготовці охолонути під кришкою, процідити і змішати з соком брусниці.
11. Морс із брусниці та ожини
Можеш додати будь-які інші лісові ягоди – також буде смачно.
Тобі знадобиться: 200 г брусниці, 150 г ожини, 80 г цукру, 1 л води.
Приготування: Подрібни ожину з брусницею в блендері та проціди сік. Макуха залий водою, доведи до кипіння, зніми з вогню і додай цукор. Дай відвару 15 хвилин настоятися, перетри його через сито і змішай із соком.
Зараз читають:20 шикарних рецептів варення з ранеток
12. Морс із брусниці та чорниці
Такий насичений гарний колір, що просто неможливо не звернути увагу!
Тобі знадобиться: 1 л води, 60 г цукру, 100 г брусниці, 100 г чорниці.
Приготування: Розомни обидві ягоди та злий сік. Засип макуху цукром і залиш його на пару годин. Злий сік, який виділиться. Залий макуху водою, доведи до кипіння і проварити 2 хвилини. Дай йому охолонути під кришкою, процідити і змішати з усім соком.
13. Морс із брусниці з лимоном та м'ятою
Спеціально для всіх любителів освіжаючих кислуватих напоїв.
Тобі знадобиться: 1,5 л води, 1,5 склянки брусниці, 1/2 лимона, 2 гілочки м'яти, 100 г коричневого цукру.
Приготування: Відіжми з брусниці сік, а до макухи додай цукор і воду, і доведи до кипіння. Зніміть відвар з плити та додай кружечки лимона та листочки м'яти. Дай йому охолонути під кришкою, проціди і змішай з соком, що залишився.
14. Морс із брусниці та смородини в банках
Якщо в тебе є соковитискач, можеш скористатися ним.
Тобі знадобиться: 1,5 л води, 100 г цукру, 150 г брусниці, 100 г смородини за смаком.
Приготування: Розімні брусницю та смородину, і відіжми через марлю. Залий макуху водою, додай цукор і доведи до кипіння. Дай відвару охолонути під кришкою, процідити і змішати із соком. Доведи до кипіння, розлий морс по стерильних банках і заходи на зиму.
15. Лікувальний морс із брусниці та ягід
Тут буде потрібно досить багато інгредієнтів, але результат точно того вартий!
Тобі знадобиться: 1 склянка брусниці, 1 склянка журавлини, 1 склянка обліпихи, 50 г калини, 60 г глоду, 2,5 л води.
Залий всі ягоди водою і доведи до кипіння. Проварити 10 хвилин на слабкому вогні, зніми з плити і розімні ягоди товкачем. Дай морсу настоятися ще 15-20 хвилин і процідити.
Джерело: dietcenter.com.ua