З одного боку, засолити оселедець у домашніх умовах – дуже просто і впорається кожен. Але з іншого, навіть тут є свої тонкощі та секрети. Зібрали для тебе 15 найцікавіших рецептів – від найпростішої класики до більш оригінальних варіацій!
Зміст
1. Солоний оселедець у розсолі – класичний рецепт
2. Оселедець сухого посолу
3. Солоний оселедець з запашним перцем і гвоздикою
4. Свіжоморожений оселедець шматочками
5. Солоний оселедець із сухою гірчицею
6. Солоний оселедець з цибулею
7. Солоний оселедець у олії
8. Солоний оселедець в оцті
9. Солоний оселедець з лимоном
10. Солоний оселедець з корицею
11. Малосольний оселедець шматочками на швидку руку
12. Філе оселедця в олії
13. Солоний оселедець по-голландськи
14. Оселедець у чайному маринаді
15. Оселедець швидкого посолу
1. Солоний оселедець у розсолі – класичний рецепт
Цей спосіб найкраще підходить для риби.
Час приготування: 2 доби. Кількість: 4 порції.
Тобі знадобиться:
2 оселедця
1 л води
2 ст. солі
1 ст. цукру
4 лаврові листи
1 ст. спецій за смаком
Покроковий рецепт:
Оселедець можна не потрошити, але обов'язково видали зябра і ретельно промий рибу. Обсуши її серветками.
Доведи воду до кипіння. Додай цукор, сіль і всі спеції, і проварити 3 хвилини.
Виклади оселедець у пластиковий або емальований контейнер.
Залий рибу розсолом так, щоб він її повністю покривав.
Залиш оселедець за кімнатної температури на 3 години, а потім прибери на 2 доби в холодильник.
2. Оселедець сухого посолу
Ще один класичний рецепт, який відрізняється тим, що йому не потрібен розсіл.
Час приготування: 2 доби. Кількість: 4 порції.
Тобі знадобиться:
2 оселедця
2 ч. л. цукру
2 ст. солі
1 ч. л. меленого чорного перцю
Покроковий рецепт:
Промий оселедець. Видали голову і нутрощі, а потім обсуши рибу.
Змішай цукор, сіль і перець, і натріть тушки цією сумішшю з усіх боків.
Загорни кожну рибину окремо у харчову плівку.
Відправте оселедця на 2 доби в холодильник.
3. Солоний оселедець з запашним перцем і гвоздикою
Простий набір спецій перетворює звичайний оселедець – на оселедець пряного посолу.
Час приготування: 2 доби. Кількість: 4 порції.
Тобі знадобиться:
2 оселедця
160 г солі
6 горошин запашного перцю
4 бутони гвоздики
2 зірочки бадьяна
1 ч. л. суміші перців горошком
3 лаврові листи
35 г цукру
1 щіпка пластівців чилі
1 л води
Покроковий рецепт:
Промий і обсуши оселедець, видали зябра і виклади рибу в контейнер.
Закип'ятіть воду, додай до неї всі спеції, сіль і цукор, і провари розсіл 4-5 хвилин на середньому вогні.
Дай розсолу повністю охолонути і залий їм оселедця. Якщо він покриває їх не повністю, то встанови гніт.
Прибери оселедець на 2 доби солити в холодильник.
Зараз читають:Оладки з гарбуза: 15 оригінальних рецептів на будь-який смак
4. Свіжоморожений оселедець шматочками
Бажано вибирати жирну рибу, щоб вона була соковитіша при приготуванні.
Час приготування: 1 доба. Кількість: 2 порції.
Тобі знадобиться:
1 оселедець
2 ст. солі
3 горошини запашного перцю
500 мл води
2 лаврові листи
0.5 ст. цукру
5 горошин перцю
Покроковий рецепт:
Розморозь і розроби рибу. Видали хвіст, голову і нутрощі. Промий і просуши серветками.
Наріж оселедець шматочками приблизно по 2 див.
Закип'яти воду, додай туди всі спеції, проварити 2 хвилини і остудити розсіл.
Щільно поклади шматочки оселедця в банку, залий розсолом і закрий кришку.
Відправ все на добу в холодильник.
5. Солоний оселедець із сухою гірчицею
Якщо в тебе опинився під рукою порошок гірчиці, тоді цей рецепт саме такий випадок!
Час приготування: 2 доби. Кількість: 4 порції.
Тобі знадобиться:
2 оселедця
1 л води
2 ст. цукру
3 ст. солі
1.5 ст. порошку гірчиці
6 лаврових листів
12 горошин чорного перцю
Покроковий рецепт:
Промийте оселедець і замочіть його у воді на півгодини.
Видали зябра і обсуши рибу паперовими серветками.
Закип'ятіть воду і додай туди всі спеції, крім гірчиці.
Проварити розсіл 3 хвилини і дай йому повністю охолонути.
Виклади оселедець у контейнер, посип гірчицею та залий розсолом.
Встанови невеликий гніт і залиши рибу на 2 години за кімнатної температури.
Прибери оселедець у холодильник на 2 доби.
6. Солоний оселедець з цибулею
Оселедець для цього рецепту краще відразу обробити на шматочки.
Час приготування: 1 доба. Кількість: 2 порції.
Тобі знадобиться:
1 оселедець
1 цибулина
700 мл води
3 ст. солі
2 ст. рослинного масла
1 ст. 9% оцту
2 лаврові листи
8 горошин чорного перцю
Покроковий рецепт:
Оброби і очисти рибу, і наріж її шматочками по 1.5-2 см.
Розмішай сіль у 500 мл води до розчинення. Залий шматочки оселедця та залиш на 1.5 години. Потім злий воду.
Наріж цибулю кільцями і змішай з оселедцем та всіма спеціями.
У воді, що залишилася, розведи оцет і влий туди ж. За оцтом додай олію.
Накрийте заготовку кришкою і відправте на добу в холодильник.
7. Солоний оселедець у олії
А це безпрограшний рецепт, щоб засолити найніжніший оселедець шматочками!
Час приготування: 2 доби. Кількість: 4 порції.
Тобі знадобиться:
2 оселедця
2 цибулини
12 ст. рослинного масла
6 ст. солі
Покроковий рецепт:
Очисти, промийте і обсушіть оселедець. Наріж її шматками.
Цибулю наріж тонкими кільцями.
Виклади в банки оселедець та цибулю шарами, посипаючи кожен шар сіллю.
Влий рослинне масло, закрий банку і відправь на 1.5-2 доби в холодильник.
Зараз читають:15 найкращих рецептів курячих крилець з картоплею в духовці
8. Солоний оселедець в оцті
Досить звичайного столового оцту – все одно буде дуже смачно.
Час приготування: 1 доба. Кількість: 2 порції.
Тобі знадобиться:
1 оселедець
500 мл води
2 ст. солі
1 ст. цукру
5 горошин перцю
1 лавровий лист
3 бутони гвоздики
4 ст. оцту
Покроковий рецепт:
Вимий оселедець, видали зябра та обсуши рибу серветками. Виклади її в контейнер.
Закип'ятіть воду і додай туди всі спеції, окрім оцту. Проварити розсіл 4 хвилини і дай йому повністю охолонути.
Додай у розсіл оцет, перемішай і залий оселедець розсолом.
Відправте її в холодильник на добу.
9. Солоний оселедець з лимоном
Готовий оселедець виходить неймовірно ароматним та з яскравими цитрусовими нотками.
Час приготування: 1 доба. Кількість: 2 порції.
Тобі знадобиться:
1 оселедець
1 лимон
2 ст. солі
1 ст. цукру
5 лаврових листів
15 горошин запашного перцю
Покроковий рецепт:
Очисти оселедець, промий і оброби на шматочки. Лимон наріж тонкими кружальцями.
Змішай сіль, цукор, перець та подрібнений лавровий лист.
Викладіть у контейнер шарами рибу з лимоном. Посипай шари пряною сумішшю.
Встанови зверху гніт і відправь оселедця в холодильник на добу.
Якщо хочеш, щоб вона була солонішою, то перемішай і залиши ще на добу.
10. Солоний оселедець з корицею
Ще один оригінальний рецепт солоного оселедця, коли хочеться різноманітності!
Час приготування: 2-3 доби. Кількість: 4 порції.
Тобі знадобиться:
800 г оселедця
1 л води
10 г перцю горошком
4 бутони гвоздики
4 горошини запашного перцю
1 ч. л. коріандру
3 лаврові листи
1 ч. л. кориці
0,5 ч.л. мускатного горіха
1 щіпка сушеної м'яти
2 щіпки пластівців чилі
25 г цукру
80 г солі
Покроковий рецепт:
Промийте оселедець і обсушіть серветками.
Змішай всю сіль та цукор, і окремо змішай усі спеції та подрібнений лавровий лист. Додай пару ложок солі та цукру до спецій.
Натрій спеціями тушки оселедця, склади в контейнер і залиш на 2-3 години під плівкою на столі.
Закип'яти воду з сіллю, що залишилася, і цукром і дай розсолу охолонути до кімнатної температури.
Залий рибу розсолом і залиш під гнітом на 2-3 дні в прохолодному місці.
11. Малосольний оселедець шматочками на швидку руку
А якщо захочеш досолити рибу сильніше, просто витримай її довше.
Час приготування: 1 доба. Кількість: 4 порції.
Тобі знадобиться:
2 оселедця
1 л води
100 г солі
Покроковий рецепт:
Розроби і випотроши рибу, наріж її шматочками і щільно поклади в банку.
Розмішати сіль у холодній кип'яченій воді до розчинення.
Залий оселедець розсолом, щоб він повністю його покривав.
Закрий ємність і відправте оселедця на добу в холодильник.
Зараз читають:12 найсмачніших рецептів мармеладу з гарбуза
12. Філе оселедця в олії
Засолити оселедець можна не лише шматочками або цілком, а й у вигляді філе.
Час приготування: 2 доби. Кількість: 4 порції.
Тобі знадобиться:
700 г філе оселедця
5 ст. солі
6 ст. рослинного масла
2 цибулини
Покроковий рецепт:
Натрі філе оселедця сіллю.
Наріж цибулю кільцями.
Виклади в контейнер шар цибулі, оселедця, знову цибулю та знову філе.
Залий все олією, накрий кришкою і залиш на 1-2 доби в холодильнику.
13. Солоний оселедець по-голландськи
Готова закуска, яку можна одразу подавати хоч на святковий стіл.
Час приготування: 2 доби. Кількість: 6 порцій.
Тобі знадобиться:
2 оселедця
1 морква
2 цибулини
10 лаврових листів
10 горошин чорного перцю
1 лимон
6 ст. цукру
3 ст. солі
Покроковий рецепт:
Наріж цибулю кільцями, лимон – кружальцями, а моркву натрій на тертці.
Оброби оселедець на філе. Викладіть у скляний контейнер або банку шарами рибу, овочі та лимон.
Перекладай шари перцем та лавровим листом, і посипай сумішшю солі з цукром.
Накрий все кришкою і відправь оселедця на 2 доби в холодильник.
14. Оселедець у чайному маринаді
Обов'язково потрібна натуральна заварка, а не пакетики.
Час приготування: 1 доба. Кількість: 6 порцій.
Тобі знадобиться:
1 кг оселедця
1 л води
1 ст. чорного чаю
2 ст. цукру
3 ст. солі
3 лаврові листи
5 горошин запашного перцю
10 горошин чорного перцю
2 бутони гвоздики
0,5 ч.л. коріандру
Покроковий рецепт:
Закип'ятіть воду з чайною заваркою. Додай сіль, цукор і всі спеції, і провари 4-5 хвилин.
Застуди та проціди розсіл.
Випотроши і розроби оселедець, наріж її на шматочки і виклади в контейнер.
Залий оселедець розсолом, накрий кришкою і відправь в холодильник на 12-24 години.
15. Оселедець швидкого посолу
Всього пару годин, і такий оселедець вже можна сміливо їсти!
Час приготування: 2 години. Кількість: 2 порції.
Тобі знадобиться:
1 оселедець
1 цибулина
1 ч. л. цукру
2 лаврові листи
1 пучок кропу
500 мл води
2 ст. солі
1 ст. оцту
3 ст. рослинного масла
Покроковий рецепт:
Розроби оселедець на філе і дрібно порубай кріп.
Розчини цукор і сіль у гарячій воді, дай розсолу охолонути і залий їм оселедця.
Додай туди кріп і лавровий лист.
Злий розсіл через 1.5 години, і додай до риби рубану цибулю.
Влий масло з оцтом і залиш настоятися ще хоча б на півгодини.