15 найсмачніших рецептів варення з айви

Варення з айви – справжній хіт кожної осені. По-перше, їм справді можна здивувати, бо не всі взагалі здогадуються про таке явище. По-друге, воно неймовірно смачне і готується з найрізноманітнішими сезонними добавками. Розповідаємо 15 оригінальних рецептів, обов'язково спробуй при нагоді!

Зміст

  • 1. Варення з айви шматочками
  • 2. Варення з айви з волоськими горіхами
  • 3. Варення з айви з апельсином
  • 4. Варення з айви з медом без варіння
  • 5. Варення з айви з чорноплідною горобиною
  • 6. Варення з айви через м'ясорубку
  • 7. Варення з айви та хурми
  • 8. Варення з айви з корицею
  • 9. Варення з айви з гарбузом
  • 10. Варення з айви та винограду
  • 11. Варення з айви з імбиром
  • 12. Варення з айви з яблуками
  • 13. Варення з айви з журавлиною
  • 14. Варення з айви в мультиварці
  • 15. Варення з айви з фісташками
  • 1. Варення з айви шматочками

    Один із базових та класичних рецептів, з яким впорається навіть новачок.

    Тобі знадобиться: 1 кг айви, 1 кг цукру, 200 мл води, 1 лимон.

    Наріж айву тонкими часточками, засип цукром , додай воду і вари 1,5 години на слабкому вогні. За півгодини до кінця додай нарізаний лимон. Закатай готове варення у стерильні банки.

    2. Варення з айви з волоськими горіхами

    Ідеальне поєднання інгредієнтів з неймовірним смаком та ароматом.

    Тобі знадобиться: 600 г айви, 400 г цукру, 120 мл води, 1/2 лимона, 1 щіпка лимонної кислоти, 50 г волоських горіхів, 1 щіпка ваніліну.

    Приготування: Очисти айву, довільно наріж, збризкати лимонним соком і змішай з цедрою. Звари сироп із цукру з водою, залий їм айву і залиш на ніч. Доведи її до кипіння, проварити 10 хвилин на слабкому вогні і знову залиште на 8-12 годин.

    Повтори попередній етап ще двічі. Після третього варіння додай ванілін, рубані горіхи та лимонну кислоту, перемішай і закатай варення у стерильні банки.

    3. Варення з айви з апельсином

    Обдайте апельсини окропом, перш ніж використовувати, щоб цедра не гірчила.

    Тобі знадобиться: 2,5 кг айви, 2 л води, 2 кг цукру, 3 апельсини.

    Приготування: Зніми з айви шкірку і видали серединки, залий водою і проварити 20 хвилин на середньому вогні. Проціди відвар і залий їм нарізану м'якоть. Проварити всі разом 15 хвилин на середньому вогні.

    Зараз читають:25 простих яблучних начинок для пиріжків

    Злий відвар, додай у нього цукор і провари його окремо ще 5 хвилин. Вилий сироп назад у айву і дай їй повністю охолонути. Додай нарізані апельсини з кіркою, знову доведи все до кипіння, проваріть півгодини на слабкому вогні і розлийте варення в стерильні банки.

    4. Варення з айви з медом без варіння

    Найкорисніше та низькокалорійне варення – без цукру та інших добавок.

    Тобі знадобиться: 12 плодів айви, 1 склянка меду, 100 г волоських горіхів.

    Очисти айву, дрібно наріж і змішай її з медом. Додай дрібно нарізані горіхи, перемішай і відразу закатай все в стерильну банку. Залиш її на три дні при кімнатній температурі та прибери на зберігання.

    5. Варення з айви з чорноплідною горобиною

    З нього виходить не лише десерт до чаю, а й оригінальний соус до м'яса.

    Тобі знадобиться: 500 г айви, 250 г чорноплідної горобини, 700 г цукру, 100 мл води.

    Приготування: Промийте горобину, залийте водою і проваріть 20 хвилин на слабкому вогні. Додай дрібно нарізану та очищену айву, а також цукор. Вари далі до того часу, поки варення не розвариться в густу масу, а потім закатай його в стерильні банки.

    6. Варення з айви через м'ясорубку

    За цим рецептом виходить ароматний однорідний джем.

    Тобі знадобиться: 1 кг айви, 500 г цукру, 1/2 склянки води.

    Очисти айву, наріж на часточки і пропусти через м'ясорубку. Додати воду, перемішати і проварити все на слабкому вогні близько 45 хвилин. Потім додай цукор та вари ще 20 хвилин, помішуючи. Зніміть варення з вогню, залиште на 3 години, повторно доведіть до кипіння і проваріть ще 20-30 хвилин до бажаної консистенції. Закатай варення у стерильні банки.

    7. Варення з айви та хурми

    По-справжньому осінній рецепт, який був би неможливим в інший сезон.

    Тобі знадобиться: 800 г хурми, 300 г айви, 600 г цукру, 1 ст. лимонного соку, 2 бутони гвоздики, 1 зірочка бадьяна.

    Приготування: Наріж айву часточками, засип цукром, влий 50 мл окропу і залиш на півгодини. Додай спеції, доведи до кипіння та провари айву 10 хвилин на слабкому вогні.

    Зараз читають:12 способів смачно приготувати паприкаш

    Додай нарізану часточками хурму, знову доведи варення до кипіння і зніми з вогню. Дай йому охолонути, знову закип'яти і проварити ще 5 хвилин. І так ще раз. В кінці влий лимонний сік і закатай варення в стерильні банки.

    8. Варення з айви з корицею

    Таке варення довго вариться, але результат коштує витраченого часу.

    Тобі знадобиться: 2 кг айви, 2 кг цукру, 120 мл води, 5 паличок кориці.

    Очисти айву, наріж часточками і додай цукор з водою. Доведи масу до кипіння і вари 2-2,5 години на мінімальному вогні, періодично помішуючи. За 15 хвилин до кінця додай корицю. Закатай варення у стерильні банки.

    9. Варення з айви з гарбузом

    Просто, смачно та нічого зайвого!

    Тобі знадобиться: 1 кг айви, 500 г гарбуза, 1,5 кг цукру, 30 мл лимонного соку.

    Приготування: Очисти айву та гарбуз, наріж кубиком і перемішай з лимонним соком і цукром. Залиш усе на ніч під рушником, доведи варення до кипіння і проварити 40 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Закатай його в стерильні банки.

    10. Варення з айви та винограду

    Замість винограду можна взяти інші ягоди, але так оригінальніше.

    Тобі знадобиться: 500 г айви, 500 г винограду, 3 зірочки бадьяна, 1 кг цукру.

    Приготування: Наріж очищену айву часточками, додай виноград, засип все цукром і залиш на пару годин. Доведи варення до кипіння, проварити 5-7 хвилин і дай йому охолонути. Повторіть цей крок ще раз. Потім знову закип'яти варення, додай бадьян, проварити його 7 хвилин і закатай у стерильні банки.

    11. Варення з айви з імбиром

    Для цього рецепту рекомендуємо використовувати свіже коріння імбиру.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг айви, 100 г імбиру, 1,2 кг цукру, 200 мл води.

    Очисти і дрібно наріж айву, і довільно подрібни імбир. Проваріть воду з цукром до його розчинення, додай айву з імбиром і варіть варення близько 1 години на слабкому вогні, іноді помішуючи. Закатай його в стерильні банки.

    Зараз читають:15 салатів з манго, які готуються простіше простого

    12. Варення з айви з яблуками

    Одне з найбільш універсальних та безпрограшних поєднань – айва та яблука.

    Тобі знадобиться: 1 кг айви, 500 г яблук, 1 кг цукру.

    Очисти фрукти, наріж часточками, засип цукром і залиш їх на ніч. Доведи масу до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай повністю охолонути, знову закип'яти і проварити 5 хвилин. Повтори попередній крок ще раз і закатай варення у стерильні банки.

    13. Варення з айви з журавлиною

    Чудове поєднання смаків та апетитний яскравий колір.

    Тобі знадобиться: 500 г айви, 500 г журавлини, 4 см кореня імбиру, 500 г цукру, 200 мл води.

    Приготування: Проварити цукор з водою до його розчинення. Додай у сироп нарізану кубиком айву і вари 20 хвилин на слабкому вогні. Додай журавлину і очищений імбир, і вари ще 20 хвилин. Прибери з варення корінь імбиру і закатай заготовку в стерильні банки.

    14. Варення з айви в мультиварці

    Якщо у тебе немає можливості чи бажання довго варити варення на плиті – лови рішення.

    Тобі знадобиться: 1 кг айви, 800 г цукру, 1 ст. лимонного соку.

    Наріж очищену айву часточками, змішай з цукром і залиш на ніч. Відправ все це в чашу мультиварки і готуй півгодини в режимі «Гасіння» з відкритою кришкою. Остуди і потім провари ще раз у тому ж режимі, але 15 хвилин. Знову остуди та повтори попередній крок. Наприкінці третього варіння влий лимонний сік, а потім закатай варення в стерильні банки.

    15. Варення з айви з фісташками

    Айва добре поєднується з будь-якими горіхами, і ось наочне підтвердження цього!

    Тобі знадобиться: 4 айви, 100 мл лимонного соку, 1,2 л води, 800 г цукру, 1 ч. л. кардамону, 80 г очищених фісташок.

    Приготування: Очисти айву, наріж шматочками та залий половиною лимонного соку. Серединки та шкірку змішай із цукром та кардамоном, залий водою та проварити 15 хвилин.

    Проціді сироп, знову доведи його до кипіння і виклади туди айву. Вари варення 1,5 години на слабкому вогні, додай лимонний сік, що залишився, і очищені фісташки, провари ще 5 хвилин і закатай у стерильні банки.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *