Компот з винограду багатий на корисні вітаміни і виходить помірно солодким – з часткою кислинки і дуже збалансованим смаком. А ще його легко легко готувати, як і інші ягідні компоти. Розповідаємо 15 чудових рецептів!
Зміст
1. Класичний компот із винограду
Базовий рецепт, від якого можна відштовхуватися надалі.
Тобі знадобиться: 700 г винограду, 2 л води, 1 склянка цукру.
Перебери виноград і засип його в стерильну банку. Закип'ятити воду з цукром, проварити до розчинення і залий виноград цим сиропом. Захід банку на зиму.
2. Компот із винограду в 3-х літровій банці
Оптимальні пропорції для найпопулярнішого способу заготівлі компотів.
Тобі знадобиться: 800 г винограду, 250 г цукру, 2 л води, 1 зірочка бадяну.
Виклади виноград у чисту банку, залий окропом і залиш на 15 хвилин під кришкою. Злий і знову закип'яти цю воду, а в банку всип цукор і додай бадьян. Знову залий виноград і закочуй компот на зиму.
3. Компот із винограду без стерилізації
З усіх заготовок саме компоти найпростіше готувати без стерилізації.
Тобі знадобиться: 700 г винограду, 250 г цукру, 1 ст. лимонного соку, 2 л. води.
Приготування: Вимий банку содою та виклади туди промитий виноград. Залий його окропом, накрий кришкою і залиш на 10-15 хвилин. Злий цю воду і знову її закип'яті. Додай цукор та лимонний сік, провари сироп до розчинення цукру та залий виноград. Закочуй його на зиму.
Зараз читають:20 супів з креветками, від яких ти будеш у захваті
4. Компот із винограду з лимонною кислотою
Найпростіший і найдоступніший спосіб підкреслити кислинку улюбленого напою.
Тобі знадобиться: 700 г винограду, 250 г цукру, 1-2 щіпки лимонної кислоти, 2 л води.
Перебери виноград і виклади його в стерильну банку. Зали окропом, накрий кришкою і залиш на 15 хвилин. Злий цю воду і знову закип'яти. Всип у банку цукор і лимонну кислоту, залий окропом і закатай компот.
5. Компот із винограду без цукру
Підійде для тих, хто рахує калорії. Але вибирай виноград солодких сортів!
Тобі знадобиться: 1 кг винограду, 2 л води.
Перебери і промий виноград, обірви його з гілочок і виклади в стерильні банки. Залий ягоду окропом і простерилізуйте банки в киплячій воді близько 15-20 хвилин. Закочуй їх на зиму.
6. Компот із винограду та сливи на зиму
Радимо поєднувати темні сорти винограду з темною сливою, на зразок угорки.
Тобі знадобиться: 300 г винограду, 8-10 слив, 250 г цукру, 2,5 л води.
Перебери виноград і сливу, виклади в стерильну банку і залий окропом. Закрий кришкою та залиш на 15 хвилин. Злий цю воду, додай у неї цукор, доведи до кипіння і проварити 2 хвилини. Залий сироп у банку і закатай компот.
7. Компот із винограду та груші на зиму
Обов'язково вибирай щільні та досить тверді груші, щоб вони не розлізлися від окропу.
Тобі знадобиться: 350 г винограду, 300 г груші, 260 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти; 2 л води.
Наріж груші часточками, перебери виноград і виклади все в стерильну банку. Засип цукром та лимонною кислотою, залий окропом і закатай компот на зиму.
Зараз читають:12 найсмачніших рецептів мармеладу з гарбуза
8. Компот з винограду та яблук
Можеш додати до компоту та інших спецій до смаку – вони тут будуть дуже доречними.
Тобі знадобиться: 4 яблука, 350 г винограду, 2 л води, 1/2 лимона, 3 бутони гвоздики, 1 паличка кориці, 1 склянка цукру.
Приготування: Наріж яблука часточками, перебери виноград і виклади все в ошпарену окропом банку. Залий окропом, залиш на 10 хвилин під кришкою і злий цю воду. Знову її закип'яті. Додай у банку кружечки лимона, цукор та спеції, залий окропом і закатай на зиму.
9. Компот з винограду та апельсинів
Приємний гармонійний смак та й просто гарний компот.
Тобі знадобиться: 300 г винограду, 1 апельсин, 300 г цукру, 2 л води.
Перебери виноград, наріж апельсин кружальцями і виклади все в чисту банку. Залий окропом, залиш на 10 хвилин під кришкою, злий і знову закип'яти цю воду. Додай до неї цукор, провари 2-3 хвилини і залий у банку з виноградом. Закочуй напій на зиму.
10. Компот із винограду гронами
Для цього рецепту найкраще підійде маленький синій виноград.
Тобі знадобиться: 800 г винограду, 1 склянка цукру, 2 л окропу.
Перебери і промий виноград прямо з гілочками, і виклади в чисту банку. Зали окропом і залиш під кришкою на 15 хвилин. Злий цю воду, додай у неї цукор, знову закип'яті і проварити до розчинення. Залий виноград і закочуй компот.
11. Компот із винограду з лимоном на зиму
Особливо смачно із солодким білим виноградом, але підійде будь-який інший.
Тобі знадобиться: 500 г винограду, 1/2 лимона, 150 г цукру, 2 л води.
Приготування: Промий виноград та обірви його з гілочок. Довільно наріж лимон, виклади все в стерильну банку, засип цукром і залий окропом. Залиш на 10 хвилин під кришкою, злий сироп, знову його закип'яти і залий назад. Закатай компот.
Зараз читають:20 рецептів вафельних трубочок, які готуються простіше простого
12. Компот із винограду кишміш
У кишмиші немає кісточок, тому є ягоди з такого компоту – одна насолода.
Тобі знадобиться: 700 г винограду кишміш, по 2 щіпки ваніліну та лимонної кислоти, 2 бутони гвоздики, 1 склянка цукру, 2 л води.
Перебери виноград і виклади в чисту банку. Зали окропом і залиш на 10 хвилин під кришкою. Злий воду, знову її закип'яти і додай туди гвоздику, цукор, ванілін та лимонну кислоту. Проварити до розчинення, залий кишміш і закатай компот.
13. Компот із винограду Ізабелла
Ще один найпопулярніший сорт, який чудово підходить для заготовок на зиму.
Тобі знадобиться: 700 г винограду Ізабелла, 1 склянка цукру, 2 л води, 1 паличка кориці, 1 зірочка бадяну, 2 бутони гвоздики, 1/4 лимона.
Приготування: Виклади в стерильну банку виноград, кільця лимона, спеції і все засип цукром. Залий заготовку окропом і закатай компот на зиму.
14. Компот із винограду та персиків на зиму
Замість персиків можна взяти нектарини – теж буде дуже смачно.
Тобі знадобиться: 350 г персиків, 300 г винограду, 200 г цукру, 2 л води.
Приготування: Довільно наріж персики, перебери виноград і виклади все в чисту банку. Закип'ятіть воду з цукром, залий заготовку і дай їй охолонути під кришкою. Злий сироп, знову його закип'яті, залий компот і закатай його на зиму.
15. Компот із винограду з аличою на зиму
Жовта алича відмінно поєднується із зеленим виноградом, а червона – із синім.
Тобі знадобиться: 400 г аличі, 400 г винограду, 1 склянка цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти; 2 л води.
Перебери виноград і аличу, і виклади все в чисту банку. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришкою. Злий цю воду, закип'ятіть її з цукром і додай лимонну кислоту. Знов залий компот і закатай банку.
Джерело: dietcenter.com.ua