Що робити з давно відомими крупами всім зрозуміло. А от кіноа до цього дня для багатьох залишається дивиною. І дарма, тому що це чудова основа для найрізноманітніших гарнірів. І сьогодні ми хочемо запропонувати тобі велику вибірку рецептів для натхнення. До речі, кіноа – ще й дуже корисно, справжній суперфуд!
Зміст
1. Каша з кіно на воді
У готову кашу можна додати трохи тертого сиру чи рубаної зелені.
Тобі знадобиться: 1 склянка кіноа, 2 склянки води, 3 ст. олії, спеції.
Приготування: У каструлі нагрій олію, всип промите кіноа і кілька хвилин прогрій, помішуючи. Залий холодною водою, доведи до кипіння на сильному вогні та вари 15-20 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Приправ за смаком і готуй ще 5 хвилин.
2. Кіноа зі шпинатом та яйцями
Любителі екзотики можуть додати сюди ще карі та гімалайської солі.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки кіноа, 250 г шпинату, 1/2 пучка зеленої цибулі, 2 яйця, спеції.
Приготування: Відвари кіноа за інструкцією на упаковці та приправ. Подрібни шпинат і зелену цибулю, і обсмаж їх до м'якості в невеликій кількості олії. Додай кіноа та збиті яйця, приправ та готуй приблизно 5-7 хвилин, помішуючи.
3. Кіноа з помідорами
Для яскравішого аромату прикрась гарнір рубаним базиліком або іншою зеленню.
Тобі знадобиться: 1 склянка кіноа, 2 зубчики часнику, 10-15 помідорів чері, 2 ст.л. оливкової олії, спеції.
Приготування: Приготуй кіно за інструкцією на упаковці. Злегка обсмажити в оливковій олії помідори черрі та подрібнений часник, додай до них кіноа, приправ та готуй ще 5 хвилин, помішуючи.
Зараз читають:15 рецептів з рисовим папером, від яких ти будеш у захваті
4. Кіноа з печерицями
Цей ситний гарнір цілком добрий і як самостійна страва.
Тобі знадобиться: 1 склянка кіноа, 250 г печериць, 1 зубчик часнику, 1/4 пучка петрушки, 1 ч.л. лимонного соку, оливкова олія, спеції.
Приготування: Відварити кіноа до готовності, додати кілька ложок оливкової олії, лимонний сік, подрібнений часник, петрушку та спеції. Наріж і обсмаж до готовності печериці, виклади до них у сковорідку кіноа, прогрій усі 1-2 хвилини і зніми з вогню.
5. Котлети з кіноа
Незвичайна пісна страва, яка може бути навіть гарніром.
Тобі знадобиться: 100 г кіноа, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Відвари кіноа, а цибуля та часник – подрібни та обсмаж до готовності. Змішай все разом, приправ та сліпи вологими руками невеликі котлети. Добре їх притискай, щоб вони тримали форму. Обсмажити котлети на сковороді з двох боків.
6. Кіноа з овочами та сиром у духовці
Підійде будь-який розсільний чи твердий сир на твій розсуд.
Тобі знадобиться: 1 склянка кіноа, 2 склянки води, 5 помідорів чері, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 100 г печериць, 70 г моркви, 80 г адигейського сиру, спеції, оливкова олія.
Приготування: Довільно наріж овочі та гриби. Промий кіноа, виклади все у форму для запікання, приправ та перемішай. Додай ложку олії, влий воду, накрий фольгою і готуй 40-45 хвилин у духовці при 180 градусах. Після чого прибери фольгу, посип блюдо розкришеним адигейським сиром та запікай ще 10 хвилин.
7. Кіноа з овочами в горщиках
Замість молока також можеш використовувати бульйон чи воду.
Тобі знадобиться: 4 ст. кіноа, 1/2 болгарського перцю, 100 г стручкової квасолі, 1 цукіні, 2 ч.л. вершкового масла|мастила|, 150 мл молока, спеції.
Приготування: Промий кіноа, довільно наріж овочі і розклади все в два горщики. Додай по ложці олії та спеції, і залий молоком. Відправ горщики в духовку на 50-60 хвилин при 180 градусах.
Зараз читають:15 відмінних рецептів вівсянобліна з бананом
8. Кіноа з баклажанами та помідорами
Дуже смачне та ароматне поєднання – рекомендуємо обов'язково спробувати.
Тобі знадобиться: 300 г кіноа, 4 помідори, 1-2 цибулини, 3 баклажани, спеції, оливкова олія, італійські трави.
Приготування: Кіноа промий і відваріть до готовності, овочі наріж кубиком. Обсмаж цибулю, додай помідори та туші 5 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Окремо обсмаж баклажани до готовності, додай їх до помідорів, приправ та протушкуй ще 5-7 хвилин. Додай кіноа, перемішай і кілька хвилин прогрій усі разом.
9. Кіноа з печерицями та зеленим горошком
Цей гарнір хороший навіть холодним у вигляді салату!
Тобі знадобиться: 150 г кіноа, 200 г печериць, 1 цибулина, 200 г зеленого горошку, спеції.
Приготування: Відвари кіноа. Наріж і обсмаж майже до готовності цибулю та печериці. Додай зелений горошок і смажу ще пару хвилин, помішуючи. Додай кіноа, приправ та готуй все разом ще 4-5 хвилин.
10. Гарнір з кіноа з червоною квасолею
Якщо не хочеш варити квасолю, тоді візьми вже готову консервовану.
Тобі знадобиться: 1 склянка кіноа, 250 г червоної квасолі, 12 помідорів чері, 4 зубчики часнику, 3 гілочки базиліка, спеції.
Приготування: Квасоля замочи на ніч та відвари. Окремо відвари кіноа. Довільно наріж помідори черрі, обсмаж кілька хвилин і додай кіноа з квасолею. Готуй разом ще 5 хвилин, і за 1-2 хвилини до кінця приготування – додай спеції, подрібнений часник та базилік.
11. Кіноа з грибами, цибулею та морквою
Класична засмажка з грибами тут теж буде дуже доречною!
Тобі знадобиться: 300 г грибів, 1 цибулина, 1 морква, 1 склянка кіноа, спеції.
Приготування: Відвари кіноа. Подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до м'якості. Додай гриби та смажу разом до випаровування вологи. Додай кіноа та спеції, перемішай і ще трохи прогрій.
12. Каша з кіноа та булгура
Суміш із різних видів круп завжди дозволяє по-новому поглянути на звичні страви.
Тобі знадобиться: 100 г кіноа, 100 г булгура, 1/2 цибулини, спеції.
Приготування: Промий кіноа і булгур, змішай їх разом і влий 400 мл води. Додай спеції та дрібно нарізану цибулю. Доведи до кипіння та вари кашу до випаровування всієї води на слабкому вогні під кришкою. За бажанням – додай столову ложку рослинної олії.
Зараз читають:12 чудових рецептів паштету з оселедця
13. Різотто з кіноа з вершками
Такий вишуканий гарнір, що підійде навіть святковий стіл.
Тобі знадобиться: 200 г грибів, 1 ст. оливкової олії, 1 склянка кіноа, 3 ст.л. вершкового масла|мастила|, 2 склянки бульйону, 1 цибулина-шалот, 3 зубчики часнику, 1/4 склянки білого сухого вина, 30 г пармезану, 50 мл жирних вершків, спеції.
Приготування: Наріж і обсмаж гриби в оливковій олії. Окремо кілька хвилин обсмаж кіно на сухій сковороді. Окремо обсмаж подрібнений шалот і часник у вершковому маслі.
Додай кіно до шалоту і готуй ще 2 хвилини. Влий вино і продовжуй готувати, поки воно не випарується. Влий третину бульйону і готуй далі до його випаровування. Повторюй так само ще двічі. Наприкінці – додай гриби, вершки, спеції та тертий пармезан. Ще трохи прогрій різотто та зніми з вогню.
14. Табулі з кіноа
Табулі – це східний салат, але з нього виходить навіть відмінний гарнір.
Тобі знадобиться: 5 ст. кіноа, 1 помідор, 150 г огірків, 150 г болгарського перцю, 1/2 фіолетової цибулини, 2 ст.л. лимонного соку, 4 гілочки петрушки, 2 ст. оливкової олії, 0,5 ч.л. зіри, спеції.
Приготування: Відвари кіноа за інструкцією на упаковці. Дрібно наріж всі овочі, подрібни петрушку і змішай всі інгредієнти. Додай олію, лимонний сік, зіру та спеції за смаком.
15. Гарнір із кіноа з гарбузом
Прекрасне сезонне блюдо, перед ароматом якого неможливо встояти.
Тобі знадобиться: 60 г кіноа, 50 г болгарського перцю, 200 г гарбуза, 50 г моркви, спеції, оливкова олія.
Приготування: Наріж гарбуз кубиком, приправ та запікай під фольгою в духовці 20-25 хвилин при 200 градусах. Відвари кіноа до готовності. Болгарський перець і моркву наріж соломкою і пару хвилин обсмаж в оливковій олії. Додай гарбуз, кіноа та спеції, перемішай і прогрій гарнір ще 1-2 хвилини.
Джерело: dietcenter.com.ua