У хроні міститься дуже багато вітамінів і корисних речовин, тому заготівлі з нього не тільки додадуть пікантність повсякденному раціону, але ще й добре позначаться на імунітет. Заготувати хрін на зиму можна різними способами, і найкращі рецепти ти знайдеш тут у нашій добірці!
Зміст
1. Столовий хрін з оцтом на зиму
Простий та мінімалістичний рецепт на швидку руку.
Тобі знадобиться: 500 г хрону, 600 мл води, по 1 ст. солі та цукру, 80 мл оцту.
Приготування: Очисти та залий хрін водою на півгодини. Довільно наріж, відправ його в блендер, додай трохи води і подрібни. Додай у цю масу сіль, цукор та оцет. Перемішай і закатай заготовку до стерилізованих банків.
2. Хріновина з помідорами на зиму
Класичний гострий томатний соус з хроном, часником та перцем.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 120 г хрону, 5 зубчиків часнику, 1 гострий стручковий перець, по 2 ч.л. солі та цукру.
Очисти помідори від шкірки і пропусти м'якоть через м'ясорубку . Натрій на тертці хрін, подрібни перець і пропусти часник через прес. Змішай всі інгредієнти, доведи масу до кипіння і проварити 5-7 хвилин на слабкому вогні. Закатай хріновину в стерилізовані банки.
3. Маринований хрін з буряком
Красива рожева закуска до холодця або бутербродів.
Зараз читають:10 найкращих рецептів картоплі в мундирі
Тобі знадобиться: 300 г хрону, 1 буряк, 2 ст. оцту, 1 ст. солі, 2 ст. цукру, 1 перець чилі, 125 мл води.
Приготування: Відіжміть сік з буряка будь-яким зручним способом. Пропусти хрін із перцем через м'ясорубку. Змішай всі інгредієнти, виклади заготовку в банки та простерилізуй їх ще 10 хвилин. Захід на зиму.
4. Хрін з медом на зиму
Така заготовка готується без оцту, тому сподобається тим, хто його уникає.
Тобі знадобиться: 1 кг хрону, 2 ст. меду, сік 1 лимона, 5 ч. л. солі.
Приготування: Очисти і наріж хрін, пропусти через м'ясорубку і змішай з іншими інгредієнтами. При необхідності – додай трохи кип'яченої води. Закатай заготівлю до стерилізованих банків.
5. Зелені помідори з хріном на зиму
Для красивого однорідного відтінку – перець теж вибирай зелений.
Тобі знадобиться: 350 г хрону, 1 кг зелених помідорів, 8 зубчиків часнику, 1 ст. солі, 2-4 гострі перці.
Приготування: Крупно наріжте всі інгредієнти і пропустіть їх через м'ясорубку або подрібніть за допомогою блендера. Ретельно перемішай і виклади масу в підготовлені банки, простерилізуйте ще 10 хвилин і заходьте на зиму. Бережи в холодному місці.
6. Аджика з хріном без варіння на зиму
Гостра та ароматна аджика, яка з'їдається так само швидко, як і готується.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 1,5 кг болгарського перцю, 250 г часнику, 300 г хрону, 1 склянка оцту, 1/2 склянки цукру, 3-4 ст.л солі.
Пропусти всі овочі через м'ясорубку або подрібни за допомогою блендера . Додай сіль і цукор до смаку, влий оцет, перемішай і закатай у стерилізовані банки. Бережи аджику в холодному місці.
7. Маринований хрін зі сливами на зиму
Для цього рецепту обов'язково вибирай сливи кислих сортів.
Тобі знадобиться: 300 г хрону, 400 мл води, 200 г сливи, 1 ст. солі, 50 г цукру, 100 мл оцту.
Приготування: Очисти та залий хрін водою на добу. Промий і довільно наріж коріння. Пропусти хрін та сливу через м'ясорубку. Окремо нагрій оцет із сіллю та цукром до кипіння, влий цей маринад до хрону, перемішай і закатай закуску в стерилізовані банки.
Зараз читають:Гастрономічне Відкриття: Ароматний Борщ з Фрикадельками
8. Хрін із лимоном на зиму
Ще одне класичне поєднання та ще одна швидка заготівля без варіння.
Тобі знадобиться: 2 кг хрону, 50 мл води, 20 мл лимонного соку, 10 г солі, 25 г цукру.
Приготування: Замочіть хрін у холодній воді на півгодини і потім пропустіть його через м'ясорубку. Змішай сіль, цукор та 50 мл окропу. Влий цю заготівлю до хрону, додай лимонний сік, перемішай і закатай на зиму.
9. Аджика з хріном та яблуками на зиму
Її можна не лише подавати до м'яса, а й додавати до супів чи інших страв.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, по 500 г моркви, цибулі, болгарського перцю та яблук, 3 корені хрону, 2 перцю чилі, 1 головка часнику, 70 г солі, 100 г цукру, 1 склянка олії, 50 мл оцту.
Приготування: Пропусти всі овочі, хрін, чилі та часник через м'ясорубку. Доведи заготовку до кипіння і проварити 40 хвилин на слабкому вогні. Додай олію, цукор, сіль та оцет. Проварити аджику ще 10-15 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
10. Хрін із томатною пастою на зиму
Варіація традиційної хроніни, але з томатною пастою замість помідорів.
Тобі знадобиться: 200 г хрону, 200 г томатної пасти, 1 головка часнику, 1 ч.л. солі, 1 ст. цукру.
Приготування: Пропусти хрін та часник через м'ясорубку. Змішай разом всі інгредієнти, закатай заготівлю в стерилізовані банки і забери в холодне місце.
11. Хрін із яблуками на зиму
Оригінальна намазка з більш м'яким та делікатним смаком, ніж зазвичай.
Тобі знадобиться: 50 г хрону, 2 яблука, 1 ч.л. цукру, 1 щіпка солі, 1 ч.л. оцту.
Приготування: Натрій хрін і очищені яблука на тертці. За бажанням – подрібни їх блендером до однорідності. Додай цукор, сіль та оцет, перемішай і закатай заготовку в стерилізовану банку. Бережи її в холодному місці.
Зараз читають:20 чудових способів приготувати курку-гриль
12. Хренодер із болгарським перцем
Пікантна закуска, яка добре поєднується з птахом або просто із салом.
Тобі знадобиться: 250 г хрону, 250 г болгарського перцю, 20 мл води, 2 ч.л. яблучного оцту, 2 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Пропусти хрін та болгарський перець через м'ясорубку. Змішай з рештою інгредієнтів, добре перемішай, закатай в стерилізовані банки і зберігай заготівлю в льоху або холодильнику.
13. Хрін із майонезом на зиму
Кількість майонезу вибирай самостійно – на свій смак.
Тобі знадобиться: 200 г хрону, 1 ст. цукру, 1 щіпка солі, майонез, 1,5 ст. оцту.
Пропусти хрін через м'ясорубку і змішай його з цукром , сіллю і оцтом. Додай майонез до смаку, закатай у стерилізовані банки і зберігай у холодному місці.
14. Хрін із червоною смородиною на зиму
Також смачно буде з журавлиною та іншими кислуватими ягодами.
Тобі знадобиться: 150 г хрону, 150 г смородини, 1 ч.л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 1 ст. оцту.
Приготування: Перетріть червону смородину через сито і додай цукор, сіль і оцет в сік, що вийшов. Хрін натрій на тертці або пропусти через м'ясорубку. Виклади його в ягідний сік, перемішай і закатай заготівлю в стерилізовані банки. Бережи в холодному місці.
15. Хрін з яблуками та морквою на зиму
Виходить не лише соус, а практично повноцінний зимовий салат.
Тобі знадобиться: 300 г хрону, 300 г кислих яблук, 300 г моркви, 1 л води, 4 ст. цукру, 2 ст. солі.
Натрі моркву і яблука на великій тертці, а хрін – пропусти через м'ясорубку. Змішай їх разом і розклади у стерилізовані банки. Закип'яти воду з цукром і сіллю, залий заготовки та простерилізуй їх ще протягом півгодини. Захід на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua