Маслюки – одні з найпоширеніших і найпопулярніших лісових грибів у наших широтах. Сьогодні розповімо тобі 15 чудових рецептів, що можна зробити зі свіжими маслюками та як їх правильно приготувати!
Зміст
1. Мариновані маслюки на зиму
Найбільш класичний та перевірений рецепт грибної заготовки з оцтом.
Тобі знадобиться: 1 кг маслюків, 500 мл води, по 1 ст.л. солі та цукру, 0,5 ст.л. оцту, 2 лаврових листи, 8 горошин запашного перцю.
Приготування: Відвари маслюка 10 хвилин у підсоленій воді і відкинь на друшляк. Закип'яти 500 мл води з усіма спеціями, додай гриби та вари ще 15 хвилин. Наприкінці влий оцет, розклади маслюки з маринадом по стерилізованих банках і закатай.
2. Маслюки в сметані
Ще одна грибна класика – ну куди ж без неї? Обов'язково спробуй!
Тобі знадобиться: 700 г маслюків, 200 г сметани, 1 цибулина, 1 морква, 1 пучок зелені, спеції.
Приготування: Маслюки відвари 20 хвилин, наріж на шматочки і потім обсмаж їх на невеликому вогні до випаровування вологи. Тонко нашаткуй моркву і подрібни цибулю, і додай їх до маслюків. Через 5 хвилин додай сметану та спеції, і туши всі 15-20 хвилин під кришкою. Наприкінці додай рубану зелень.
3. Смажені маслюки із зеленню
Легкий спосіб смачно приготувати маслюки з мінімумом інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 700 г маслюків, 3 цибулини, 1 пучок зелені, 4 ст.л. олії, 1 ст.л. вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Відвари маслюка 15 хвилин у киплячій воді, промий, дай стекти і наріж. Обсмажити їх на суміші олій близько 10 хвилин на середньому вогні. Додай рубану цибулю та смажу ще 7 хвилин на сильному вогні. Додай спеції та зелень, перемішай і прогрій досі 2 хвилини.
4. Пиріг з маслюками
Навіть якщо в тебе не ладнається з випічкою, цей пиріг – неймовірно простий і точно вийде.
Тобі знадобиться: 300 г маслюків, 250 мл сметани, 250 мл майонезу, 4 яйця, 1 цибулина, 2 склянки борошна, 0,5 ч.л. соди, спеції.
Зараз читають:15 відмінних рецептів тарталеток з тунцем
Приготування: Дрібно наріж маслюки та цибулю, і обсмаж їх разом на середньому вогні до золотистості – близько 20 хвилин. Усі інші інгредієнти змішай у однорідне тісто. Вили половину тіста у форму, засип гриби і знову зали тестом. Готуй пиріг у духовці 40 хвилин при 180 градусах.
5. Смажені маслюки з картоплею
Особливо смачно – з невеликою молодою картоплею.
Тобі знадобиться: 350 г маслюків, 500 г картоплі, 1 цибулина, спеції.
Приготування: Наріж маслюки, відвари їх 15 хвилин і відкинь на друшляк. Наріж цибулю пір'ям і обсмаж до золотистості. Окремо обсмаж гриби до випаровування вологи, а картоплю – до рум'яної скоринки без кришки. Змішай все в одній сковороді, приправ за смаком і смажу ще 5 хвилин.
6. Грибний суп з маслюками
Мінімум інгредієнтів, зате просто приголомшливий смак та аромат.
Тобі знадобиться: 300 г маслюків, 400 г картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 2 лаврові листки, спеції.
Приготування: Відвари маслюка 20 хвилин у киплячій воді і відкинь на друшляк. Обсмаж їх до напівготовності, додай дрібно нарізану цибулю та терту моркву, і смаж ще пару хвилин. Закип'ятіть чисту воду, додай нарізану картоплю і через 10 хвилин додай засмажку, спеції та лавровий лист. Вари суп ще 10 хвилин на слабкому вогні.
7. Грибна ікра з маслюків
Можеш подавати її одразу або влити ложку оцту та закатати у стерилізовані банки.
Тобі знадобиться: 1 кг маслюків, 400 г моркви, 400 г цибулі, 1 пучок зелені, 100 мл олії, 0,5 ст.л. солі, спеції на смак.
Приготування: Відварити гриби 20 хвилин у киплячій воді, промий і дай їм стекти. Натрій моркву, дрібно наріж цибулю і обсмаж їх разом до золотистості. Подрібни маслюки в блендері, додай спеції та рубану зелень, і виклади це все в засмажку. Туши грибну ікру півгодини, помішуючи та підливаючи масло за потребою.
8. Запечена курка з маслюками
Для цього рецепту тобі буде потрібно не філе, а ціла курка.
Тобі знадобиться: 1 курка, 500 г маслюків, 2 жмені чорносливу, 4 яблука, 3 ст.л. майонезу, спеції.
Приготування: Приварити маслюки протягом 15 хвилин, а чорнослив залий окропом на 10 хвилин. Дрібно їх порубай, змішай разом і приправ. Натріть курку спеціями, нафаршируй грибною масою і зашою, а потім змасти її майонезом і запікай приблизно 1,5 години в духовці при 200 градусах до золотистої скоринки. Періодично поливай курку соком, що виділяється, і за півгодини до кінця – додай нарізані часточками яблука.
Зараз читають:Гострі баклажани на зиму: 15 чудових рецептів
9. Смажені маслюки в банках на зиму
Ще один надійний спосіб заготувати маслюки про запас на зиму!
Тобі знадобиться: 1 кг маслюків, 100 мл рослинної олії, сіль та спеції за смаком.
Приготування: Наріж гриби на частини, відвари 15 хвилин у підсоленій воді, промою і відкинь їх на друшляк. Потім відправ маслята в розігріте масло, смаж 20-25 хвилин, помішуючи, і приправ за смаком. Щільно утрамбуй смажені маслюки в стерилізовані банки, закрий кришками і відправ на зберігання в холодильник або підвал.
10. Рагу з яловичиною та маслюками
Таке смачне та ситне рагу, що всі домочадці точно будуть у захваті.
Тобі знадобиться: 400 г яловичини, 300 г маслюків, 1 цибулина, 1 морква, 60 г бекону, 2 зубчики часнику, 150 мл червоного сухого вина, 1 ст.л. муки|борошна|, 1 ст.л. томатної пасти, 2 лаврові листи, 3 гілочки розмарину, 400 мл бульйону, спеції за смаком.
Приготування: Наріж яловичину середніми шматочками, обсмаж її до рум'яності та відклади убік. Дрібно наріж цибулю та бекон, і обсмаж їх разом 5 хвилин. Після чого додай нарізані дрібним кубиком маслюки, моркву та рубаний часник. Готуй ще 5 хвилин, влий вино, доведи до кипіння і дай йому випаруватися.
Потім туди відправ яловичину, томатну пасту і половину бульйону. Знову доведи все до кипіння і переклади рагу у форму для запікання. Влий бульйон, додай лавровий лист, розмарин і спеції, і готуй все ще 1 годину в духовці при 190 градусах під фольгою.
11. Салат з маслюками та болгарським перцем
Смачно та оригінально – хоч на кожен день, хоч на святковий стіл!
Тобі знадобиться: 800 г маслюків, 2 болгарських перцю, 1 фіолетова цибулина, 3 гілочки петрушки, спеції.
Приготування: Провари маслюки 20 хвилин у киплячій воді, відкинь на друшляк, наріж і обсмаж 10-15 хвилин до готовності. Приправ гриби і відклади їх убік, а в тій же сковороді обсмаж нарізаний смужками перець і потім нарізаний пір'ям цибулю. Змішай все разом, дай салату трохи постояти і посип його рубаною петрушкою.
12. Маслюки з цвітною капустою
Найкращий гарнір до м'яса і просто незвичайне поєднання.
Тобі знадобиться: 600 г цвітної капусти, 600 г маслюків, 200 мл вершків, 1/2 пучка петрушки, 3 ст.л. муки|борошна|, 5 ст.л. вершкового масла|мастила|, 2 щіпки мускатного горіха, спеції.
Приготування: Розділи цвітну капусту на суцвіття та відвари їх до напівготовності. Капустяний відвар проціди і залиш, а капусту – виклади в сковорідку і обсмаж на половині вершкового масла. Додай спеції, влий вершки та протушкуй 5 хвилин.
Зараз читають:20 відмінних рецептів пирога з брусницею
Окремо приварити маслюки 15 хвилин в киплячій воді, наріж і обсмаж на вершковому маслі, що залишилося. Притруси їх мукою і смажу ще 1 хвилину. Відправ гриби до капусти і додай трохи капустяного відвару. Засип рубану петрушку, все перемішай і ще через 5 хвилин зніміть з вогню.
13. Котлети з маслюків з картоплею
Ці котлети можна впевнено назвати одними з найцікавіших серед пісних рецептів.
Тобі знадобиться: 300 г маслюків, 150 г картоплі, 120 г цибулі, 100 г вівсяних пластівців, 1 зубчик часнику, 25 г петрушки, 80 г панірувальних сухарів, спеції.
Приготування: Влий у вівсяні пластівці 120 мл окропу і залиши до остигання. Відвари маслюка 15 хвилин, відкинь на друшляк, трохи відіжми і дрібно наріж. Картоплю натрій на тертці, а зелень і часник дрібно порубай. Змішай всі заготовки, приправ за смаком і відбий отриманий фарш. Сформуй із нього невеликі котлети, обваляй їх у сухарях і обсмаж з двох боків.
14. Листковий пиріг з маслюками
Готове листкове тісто – і ось половина справи вже зроблено!
Тобі знадобиться: 300 г листкового тіста, 400 г маслюків, 200 г пекінської капусти, 1 цибулина, 1/2 пучка зелені, 1 яєчний жовток, спеції, кунжут.
Приготування: Приварити маслюки 15 хвилин, дрібно наріж і обсмаж їх до випаровування вологи. Тонко нашаткуй цибулю і капусту, і обсмаж їх разом до м'якості. Змішай все з грибами і додай у начинку рубану зелень та спеції.
Розділи листкове тісто на частини і розкачай більшу частину в основу пирога. Виклади начинку і зроби грати з тіста, що залишилося. Змасти все жовтком, посип кунжутом і відправ пиріг в духовку приблизно на півгодини при 180 градусах.
15. Жульєн з маслюків у горщиках
Замість горщиків можеш взяти інші порційні форми, просто накрий їх фольгою.
Тобі знадобиться: 600 г маслюків, 240 г сметани, 2 цибулини, 3 ст.л. вершкового масла|мастила|, 6 ст.л. олії, спеції.
Приготування: Наріж маслюки, відвари їх півгодини, промий і дай стекти. Цибулю наріж півкільцями і обсмаж його на половині рослинної олії. На рослинній і вершковій олії, що залишилася, обсмаж гриби до випаровування вологи.
Відправ до маслюків цибулю, сметану та спеції, і протушкуй всі 5-7 хвилин. Виклади масу в горщики і відправь жульєн на півгодини в духовку при 180 градусах. Якщо захочеш, то за 10 хвилин до кінця – зніми кришечки та посипи жульєн тертим сиром.
Джерело: dietcenter.com.ua