15 гарнірів з рису для тих, хто любить смачно поїсти

Сам по собі рис – вже чудовий гарнір, але іноді хочеться чогось цікавішого, ніж просто відварена крупа. Спеціально на такий випадок підготували для тебе добірку різних рецептів на основі рису – з овочами, грибами, сиром, у соусах та з іншими добавками. Вибирай варіант за смаком та під настрій!

Зміст

  • 1. Рис із яйцем та зеленим горошком
  • 2. Каша з рису та булгуру
  • 3. Зелений рис
  • 4. Рис з яблуками та сухофруктами
  • 5. Рис із квасолею в томатному соусі
  • 6. Рисово-пшоняна каша
  • 7. Рис із сочевицею
  • 8. Рис із капустою на сковороді
  • 9. Запіканка з рисом, картоплею та овочами
  • 10. Рис у томатному соусі
  • 11. Рис із овочами на сковороді
  • 12. Рис у сметані під сиром
  • 13. Рис зі шпинатом
  • 14. Рис із гарбузом
  • 15. Рис із грибами та соєвим соусом
  • 1. Рис із яйцем та зеленим горошком

    Легкий китайський рецепт для любителів азіатської кухні.

    Тобі знадобиться: 1 склянка рису, 3 яйця, 100 г зеленого горошку, 50 мл соєвого соусу, 3 зубчики часнику, спеції.

    Приготування: Відварити рис до готовності. Віночком збий яйця зі спеціями. Подрібни часник, обсмаж його в невеликій кількості олії і влий туди яйце. Перемішати омлет, щоб він смажився шматочками. Коли він трохи схопиться, додай горошок і готуй кілька хвилин, помішуючи. Додай рис та соєвий соус, перемішай і прогрій блюдо ще пару хвилин.

    2. Каша з рису та булгуру

    Куркума надає цьому гарніру красивого золотистого відтінку.

    Тобі знадобиться: 150 г рису, 150 г булгуру, 1 цибулина, 1 морква, 1 зубчик часнику, 1 болгарський перець, 1 ч.л. куркуми, 1/2 ч.л. зіри, спеції.

    Овочі тонко наріж і обсмаж 5 хвилин на середньому вогні. Всип булгур і смажу ще 1 хвилину, помішуючи, після чого всип рис і смажу ще 1 хвилину. Приправ за смаком і влий воду, щоб вона на 15 мм покривала вміст сковороди. Туши кашу 20 хвилин під кришкою на слабкому вогні.

    3. Зелений рис

    Неймовірно ароматний гарнір із дуже апетитним зеленим відтінком.

    Тобі знадобиться: 150 г рису, 50 г вершкового масла, 35 г кінзи, 35 г кропу, 35 г зеленої цибулі, 250 мл води, спеції.

    Рис промий, трохи обсуши і обсмаж кілька хвилин у 15 г вершкового масла. Влий воду, доведи до кипіння і готуй близько 15 хвилин під кришкою. У блендері подрібни всю зелень з ложкою води, додай до рису, і туди ж додай спеції і масло, що залишилося. Перемішай і протушкуй рис ще 5 хвилин на слабкому вогні.

    Зараз читають:Стейки кети в духовці: 12 простих рецептів на будь-який смак

    4. Рис з яблуками та сухофруктами

    Такий гарнір особливо добре підійде до основних страв із птиці.

    Тобі знадобиться: 1 склянка рису, 2 склянки води, 250 г сухофруктів, 1 яблуко, 1 груша, 1 морква, спеції.

    Приготування: Промий та подрібни сухофрукти. Яблуко, грушу та моркву наріж дрібним кубиком. Обсмаж моркву пару хвилин до м'якості і додай свіжі та сухі фрукти. Жар ще трохи, помішуючи. Всип помитий рис і смажу ще 1 хвилину. Додай гарячу воду та спеції за смаком. Туши гарнір під кришкою 20 хвилин на слабкому вогні.

    5. Рис із квасолею в томатному соусі

    Ситний гарнір, який може бути самостійною пісною стравою.

    Тобі знадобиться: 150 г круглого рису, 200 г червоної консервованої квасолі, 60 г томатного соусу, 70 г цибулі, 1 зубчик часнику, 1 ч.л. паприки, спеції.

    Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю до золотистості. Додай часник і через 1 хвилину засип промитий рис. Жар ще 3 хвилини, помішуючи. Всип спеції, перемішай, влий 350 мл окропу і туши рис під кришкою на слабкому вогні до готовності. Додай квасолю та томатний соус, перемішай і протушкуй блюдо ще 2 хвилини.

    6. Рисово-пшоняна каша

    А щоб вона була ще ніжніша, зваріть її на звичайному або рослинному молоці.

    Тобі знадобиться: 100 г пшона, 100 г рису, 500 мл води, 35 г вершкового масла, сіль.

    Приготування: Промий рис і пшоно, залий окропом і відвари разом до готовності близько 20 хвилин. Додай олію та сіль, і протоми все ще 5-7 хвилин під кришкою на вимкненій плиті.

    7. Рис із сочевицею

    В вірменській кухні ця страва відома під назвою Маджадра.

    Тобі знадобиться: 1 склянка рису, 1 склянка сочевиці, 3 цибулини, оливкова олія, сіль, кумін.

    Приготування: Сочевицю промий і відваріть до м'якості за інструкцією на упаковці. Наріж цибулю півкільцями, обсмаж його в маслі до золотистості, додай спеції та прогрій ще 2 хвилини. Додай сочевицю і промитий рис, і залий окропом, щоб вода повністю покривала. Готуйте страву під кришкою 15-20 хвилин на слабкому вогні.

    Зараз читають:20 найсмачніших рецептів, як приготувати кефаль

    8. Рис із капустою на сковороді

    Тушковані овочі з рисом відмінно доповнюють будь-яке м'ясо чи рибу.

    Тобі знадобиться: 1 склянка рису, 500 г капусти, 100 г цибулі, 50 г моркви, 2 ст. томатної пасти, 1,5 склянки води, спеції.

    Приготування: Подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до м'якості близько 7-8 хвилин. Додай нашатковану капусту, приправ та протушкуй 10 хвилин на середньому вогні, помішуючи. Додай томатну пасту, промитий рис та воду, перемішай все разом і туши ще 20-25 хвилин на слабкому вогні до готовності.

    9. Запіканка з рисом, картоплею та овочами

    Така незвичайна страва точно приверне увагу навіть на святковому столі.

    Тобі знадобиться: 100 г рису, 400 г картоплі, 1 цибулина, 150 г моркви, 2 помідори, 200 мл томатів у власному соку, 450 мл вершків, спеції, ароматні трави, часник.

    Приготування: Відвари картоплю до напівготовності. Тонко наріж цибулю та моркву, обсмаж їх до м'якості і всип промитий рис. Жар всі разом 3-4 хвилини і додай часник зі спеціями. Влий вершки та томати з соком, і протушкуй ще 7-10 хвилин.

    Тонко наріж картоплю, виклади її у форму для запікання, зверху додай рис з овочами і розклади кружечки помідорів. Відправ все в духовку на 20 хвилин при 180 градусах.

    10. Рис у томатному соусі

    У готовий рис можна додати трохи рубаної кінзи чи петрушки.

    Тобі знадобиться: 1 склянка рису, 2 склянки води, 2 ст. томатної пасти, 2 зубчики часнику, 10 г імбиру, 1/2 перцю чилі, спеції.

    Приготування: Подрібни часник, імбир і чилі, і 1 хвилину обсмаж їх прямо в каструлі. Додай томатну пасту та спеції, та готуй разом 3 хвилини. Всип промитий рис, перемішай і обсмажуйте ще 1 хвилину. Влий гарячу воду і вари всі разом на середньому вогні до готовності рису.

    11. Рис із овочами на сковороді

    Універсальний гарнір із свіжими або замороженими овочами.

    Тобі знадобиться: 160 г рису, 1 морква, 1/2 цибулини, 65 г зеленого горошку, 1/2 болгарського перцю, 65 г кукурудзи, ароматні трави, спеції.

    Всі овочі довільно наріж і обсмаж 5-7 хвилин на середньому вогні. Всип промитий рис, приправ і смажу ще 1 хвилину. Влий воду, щоб вона повністю все покривала, доведи до кипіння та туші під кришкою на слабкому вогні до готовності рису.

    Зараз читають:15 простих рецептів компоту з малини та смородини

    12. Рис у сметані під сиром

    Незвичайний гарнір із рису, приготовлений у духовці.

    Тобі знадобиться: 250 г рису, 350 г сметани, 200 г твердого сиру, 200 г кукурудзи, 1 болгарський перець, 1/2 фіолетової цибулини, 20 г зелені, 2 зубчики часнику, 2 ст. оливкової олії, спеції.

    Приготування: Промий рис, довільно наріж овочі, натрій сир і подрібни часник із зеленню. Обсмажити цибулю з перцем у маслі до м'якості. Відварити рис до напівготовності. Змішай разом всі інгредієнти та виклади у форму для запікання. Відправте на півгодини в духовку при 180 градусах.

    13. Рис зі шпинатом

    Точно сподобається тим, хто дотримується здорового харчування.

    Тобі знадобиться: 250 г рису, 3 зубчики часнику, 300 г шпинату, спеції.

    Лук подрібни і кілька хвилин обсмаж його до м'якості. Додай часник і шпинат, перемішай і тушкуй ще 1 хвилину. Всип промитий рис, приправ, перемішай і залий водою, щоб вона покривала рис на 2 пальці. Туші все під кришкою 15 хвилин після кипіння на слабкому вогні. За бажанням, наприкінці приготування можеш додати сир, вершкове масло чи зелень.

    14. Рис із гарбузом

    Щоб зробити гарнір одноріднішим – можеш натерти гарбуз на тертці.

    Тобі знадобиться: 150 г рису, 300 г гарбуза, 60 г моркви, 60 г цибулі, спеції.

    Приготування: Наріж цибулю та моркву, обсмаж їх пару хвилин і додай нарізаний гарбуз. Приправ та смажу ще 5-6 хвилин, помішуючи. Всип промитий рис і влий близько 320 мл окропу. Перемішати всі разом і тушкувати до готовності 20-25 хвилин під кришкою на слабкому вогні.

    15. Рис із грибами та соєвим соусом

    Якщо використовуєш лісові гриби, приваріть їх заздалегідь близько 15 хвилин.

    Тобі знадобиться: 200 г круглого рису, 200 г грибів, 80 г цибулі, 60 г моркви, 2 ст. томатного соусу, 2 ст.л. соєвого соусу, 1 ч.л. хмелі-сунелі, спеції.

    Приготування: Гриби наріж, обсмаж протягом 5 хвилин і додай подрібнену цибулю та моркву. Жар усі разом ще 5 хвилин. Додай промитий рис і всі інші інгредієнти, перемішай і влий приблизно 450 мл окропу. Туши страву 25 хвилин під кришкою на слабкому вогні до готовності рису.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *