Апетитну, смачну та корисну броколі можна приготувати по-різному, і один із найкращих способів – запекти її в духовці. Таким чином вона зберігає яскравий колір, залишається трохи хрумкою і при цьому за нею не потрібно постійно стежити. Розповідаємо 12 чудових рецептів!
Зміст
1. Брокколі зі спеціями в духовці
Заморожену броколі можеш не приварювати і навіть не розморожувати.
Тобі знадобиться: 1 качан брокколі, 2-3 ст. оливкової олії, сіль, мелений чорний перець, сушений часник, прованські трави.
Приготування: Виклади суцвіття брокколі на лист на пергамент. Збризкати маслом, посип всіма спеціями і відправ у духовку на 12 хвилин при 200 градусах. Після чого переверни і відправь назад ще на 5-7 хвилин.
2. Брокколі з цвітною капустою та кабачком у духовці
Універсальний гарнір до будь-яких м'ясних чи рибних страв.
Тобі знадобиться: 1 качан броколі, 1 качан цвітної капусти, 1 морква, 1 кабачок, 1 болгарський перець, 2 помідори, 1 цибулина, спеції, 3 ст. оливкової олії.
Приготування: Розбери броколі та цвітну капусту на суцвіття, а решта овочів – довільно наріж. Змішай все з олією та спеціями, виклади у форму для запікання або рукав. Запікайте 25 хвилин у духовці при 180 градусах.
3. Запечена броколі у сметані
При бажанні посип страву смаженим арахісом або кедровими горішками.
Зараз читають:Смажені лисички на зиму: 8 оригінальних рецептів
Тобі знадобиться: 400 г броколі, 100 мл сметани, 70 г твердого сиру, спеції.
Приготування: Приваріть суцвіття броколі 3-4 хвилини в киплячій воді, відкинь на друшляк і виклади у форму. Змішай сметану, тертий сир та спеції. Залий броколі цією сумішшю і відправь у духовку на 20 хвилин при 200-220 градусах.
4. Брокколі під сиром у духовці
З різними видами сиру завжди буде трохи по-різному.
Тобі знадобиться: 300 г броколі, 100 г сиру до смаку, 100 мл молока, 2 яйця, спеції.
Приготування: Суцвіття брокколі приварити кілька хвилин і виклади у форму для запікання. Віночком збий яйця, молоко та спеції, додай половину тертого сиру та зали брокколі. Засип сиром, що залишився, і відправь в духовку на 20 хвилин при 180 градусах.
5. Брокколі з вершковим соусом у духовці
Радимо додати у вершковий соус трохи меленого білого перцю та мускатного горіха.
Тобі знадобиться: 700 г броколі, 500 мл вершків, 200 г твердого сиру, 1/2 склянки борошна, 50 г вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Приваріть суцвіття броколі пару хвилин і викладіть у форму. Обсмажити борошно на вершковому маслі до золотистості. Постійно помішуючи, влий вершки. Доведи соус до густини, приправ, додай третину тертого сиру та перемішай. Залий броколі соусом, засип залишився сиром і відправь в духовку на 30-35 хвилин при 180 градусах.
6. Брокколі з картоплею в духовці
Особливо смачно і красиво виходить із дрібною молодою картоплею.
Тобі знадобиться: 500 г картоплі, 500 г броколі, 2 ст. оливкової олії, 2 ч.л. соєвий соус, спеції.
Приготування: Розбери броколі на суцвіття, а картоплю – очисти і довільно наріж. Додай оливкову олію, соєвий соус та спеції, ретельно перемішай і виклади у форму або на пергамент. Відправте овочі в духовку на 35 хвилин при 180 градусах. У процесі приготування двічі перемішай.
Зараз читають:20 чудових рецептів кетчупу з помідорів на зиму
7. Брокколі з куркою у духовці
Якщо хочеш зробити страву менш калорійною, тоді використовуй молоко та знежирений сир.
Тобі знадобиться: 400 г броколі, 400 г курячого філе, 1 склянка вершків, 150 г твердого сиру, спеції.
Приготування: Наріж філе куряче дрібними шматочками, обсмаж до білого кольору і виклади у форму. Суцвіття брокколі трохи приваріть і викладіть зверху. Залий все вершками зі спеціями та посип тертим сиром. Відправте в духовку на 20-25 хвилин при 180 градусах.
8. Брокколі з рибою в духовці
Ідеально підійде тріска чи інша біла риба, яка тобі найбільше подобається.
Тобі знадобиться: 800 г філе риби, 500 г броколі, 100 г твердого сиру, 1 зубчик часнику, спеції, 2 ст. дижонської гірчиці, 250 г вершкового сиру, 250 мл жирних вершків.
Нагрій вершки з вершковим сиром до однорідності, додай гірчицю і часник, і приправ. Розбери броколі на суцвіття, наріж рибу шматочками і виклади все у форму. Залий соусом і запікайте 20 хвилин у духовці при 180 градусах. Після чого посип страву тертим сиром і запікай ще 7-10 хвилин.
9. Брокколі з яйцем у духовці
Відмінний та корисний рецепт для тих, хто любить яєчні сніданки.
Тобі знадобиться: 300 г броколі, 2 яйця, спеції, 80 г твердого сиру.
Приготування: Приваріть суцвіття брокколі 3-4 хвилини, відкинь на друшляк і виклади у форму. Виделкою збий яйця зі спеціями, додай половину тертого сиру та зали брокколі цією сумішшю. Засип сиром, що залишився, і відправь в духовку на 15-20 хвилин при 180 градусах.
10. Запечена броколі в паніровці
Хрумке панування, яке цікаво відтіняє смак броколі.
Тобі знадобиться: 1 качан брокколі, 1 склянка панірувальних сухарів, 1 яйце, 1 ст.л. молока, 1 ст. борошна, спеції.
Зараз читають:20 яскравих та легких бутербродів на Новий рік 2024
Приготування: Розбери брокколі на суцвіття і приваріть їх, але це не обов'язково. Віночком зби яйце з молоком і борошном. Змішай сухарики зі спеціями. Вмочіть суцвіття брокколі в кляр, а потім в паніровку. Виклади на пергамент і відправте на 15 хвилин в духовку при 180 градусах.
11. Котлети з броколі у духовці
Такі ароматні та яскраві котлети сподобаються не лише любителям овочів.
Тобі знадобиться: 400 г броколі, 1 цибулина, 1 яйце, 200 г панірувальних сухарів, 100 г твердого сиру, 1/3 пучка зелені, спеції.
Приготування: Приваріть суцвіття брокколі кілька хвилин в киплячій воді, обсушіть і дуже дрібно нарубай ножем або подрібніть за допомогою блендера (але в крихту, а не в пюре). Натріть цибулю та сир, подрібни зелень і змішай усі інгредієнти. Вологими руками сформуй котлети, виклади їх на пергамент і відправь на 20 хвилин у духовку при 180 градусах. Можеш перевернути котлети один раз під час запікання.
12. Запіканка з броколі з креветками у духовці
Дуже легка та оригінальна страва, коли захочеться чогось новенького.
Тобі знадобиться: 300 г креветок, 250 г броколі, 200 г кабачка, 70 г цибулі, 70 г моркви, 2 зубчики часнику, 6 яєць, спеції.
Приготування: Наріж цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до золотистості. Окремо обсмажте очищені креветки з часником. Наріж шинок дрібним кубиком, а броколі – розбери на маленькі суцвіття. Відокремили жовтки від білків і зби жовтки за допомогою віночка. Міксером збий білки до піни.
Змішай овочі та креветки з жовтками, приправ за смаком і акуратно лопаткою вмішай білки. Вилий масу у форму і відправте запіканку в духовку на 35-40 хвилин при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua