Поєднання помідорів та базиліка – просто знахідка, яку подарувала нам італійська кухня. Томатний соус з базиліком – дуже універсальний, смачний та ароматний. Він підходить практично до будь-яких страв, від м'яса до пасти. Розповідаємо 12 найкращих рецептів!
Зміст
1. Томатний соус з базиліком та часником на зиму
Усього кілька основних інгредієнтів – і більше нічого зайвого.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 200 г базиліка, 1-2 головки часнику, 4 ст. оливкової олії, 2 ст.л. цукру, 1 ст. солі.
Приготування: Пропусти помідори через м'ясорубку, дрібно порубай базилік і часник. Змішай томат, оливкову олію, сіль, цукор та базилік. Провари півгодини на слабкому вогні, всип часник, провари ще 1 хвилину і розлий соус по стерилізованих банкам.
2. Томатний соус з овочами та базиліком на зиму
Тут навіть не обов'язково очищати помідори від шкірки.
Тобі знадобиться: 4,5 кг помідорів, 1 цибулина, 1 стебло селери, 2 моркви, 1 пучок базиліка, 1 ст.л. солі, 2 ст. оливкової олії.
Приготування: Крупно наріж овочі. Обсмаж цибулю, моркву та селеру в олії до м'якості. Додай помідори та тушки всі разом близько 1 години. Перетріть масу через сито і потім протушкуй ще 1,5-2 години до густоти. Наприкінці приготування – всип рубаний базилік і сіль до смаку. Закатай соус у стерилізовані банки.
Зараз читають:8 незрівнянних рецептів морських гребінців у вершковому соусі
3. Томатний соус з базиліком та перцем чилі на зиму
Цей варіант точно сподобається тим, хто любить гостріші соуси.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 200 г базиліка, 1-2 перцю чилі, 4 ст. оливкової олії, 1 ч.л. паприки, 2 ст. цукру, 1 ст. солі.
Приготування: Пропусти помідори та базилік через м'ясорубку, додай олію та провари півгодини на слабкому вогні. Всип подрібнений чилі, сіль, цукор і паприку до смаку. Проварити ще 5 хвилин і закатай соус у стерилізовані банки.
4. Томатний соус з базиліком та томатною пастою на зиму
Такий соус також відомий під назвою Суго. Один із головних італійських соусів!
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 100 г томатної пасти, 1 цибулина, 1 болгарський перець, 1 гострий перець, 1 зубчик часнику, 1 пучок базиліка, 1,5 ст. солі, 3 ст. цукру, 2 ст. яблучного оцту, 50 мл оливкової олії.
Помідори очисти від шкірки і крупно наріж . Наріж решту овочів, часник і гострий перець, і обсмаж їх 10 хвилин у маслі до м'якості. Всип помідори та туші всі разом ще півгодини.
Додай нарізаний базилік, томатну пасту, цукор та сіль. Провари соус 10 хвилин, подрібни його блендером і влий яблучний оцет. Знову доведи соус до кипіння і заходи його в стерилізовані банки на зиму.
5. Томатний соус з болгарським перцем та базиліком на зиму
Для яскравішого смаку – можеш додати трохи копченої паприки.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 2 болгарські перці, 200 г базиліка, 1 головка часнику, 4 ст.л. оливкової олії, 1 ч.л. італійських трав, 2 ст. цукру, 1 ст. солі.
Приготування: Пропусти помідори та болгарський перець через м'ясорубку, додай оливкову олію та провари заготовку півгодини на слабкому вогні. Додай подрібнений базилік, часник та інші інгредієнти. Провари ще 5-7 хвилин і закатай соус, що вийшов, в стерилізовані банки.
6. Томатний соус з базиліком та зеленню на зиму
Чим більше різної зелені в соусі, тим ароматніше він виходить.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 3 болгарські перці, 3 цибулини, 1 ст.л. солі, 1,5 ст. цукру, по 1 пучку базиліка, кропу та петрушки, 100 мл рослинної олії, 5 зубчиків часнику, 1 ст.л. оцту.
Зараз читають:10 апетитних рецептів диву з гарбузом
Блендером подрібни всі овочі, додай олію , сіль і цукор, і провари півгодини на слабкому вогні. Всип подрібнений часник, зелень та спеції за смаком. Протушкуй соус ще 7-10 хвилин, влий оцет і закатай його в стерилізовані банки.
7. Томатний соус з овочами, базиліком та червоним вином
Більш вишуканий варіант класичного рецепту, коли захочеться більше різноманітності.
Тобі знадобиться: 75 г цибулі, 100 г цукіні, 600 г помідорів, 3 ст. оливкової олії, 2 зубчики часнику, 180 мл червоного сухого вина, 100 г базиліку, 25 г моркви, по 1 ч.л. цукру та солі, 2 ст.л. яблучного оцту.
Дрібно наріж всі овочі або пропусти їх через м'ясорубку . Обсмажити цибулю в олії до м'якості. Додай часник, моркву, помідори, вино, сіль, цукор та базилік. Протушкуй заготовку 1 годину на слабкому вогні після кипіння, всип цукіні та туші далі до бажаної густоти. Влий оцет і закатай соус у стерилізовані банки.
8. Томатний соус з цибулею та базиліком на зиму
З такої заготовки виходить гарний соус для піци.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 500 г цибулі, 600 г болгарського перцю, 1 гострий перець, 100 г часнику, 1 пучок базиліка, по 2 ст.л. солі та цукру.
Блендером подрібни помідори, солодкий перець , цибулю та часник до однорідності. Додай сіль та цукор, доведи до кипіння і провари заготовку півгодини. Всип рубаний базилік, провари ще 10 хвилин і розлий соус по стерилізованих банках.
9. Томатний соус зі зливами та базиліком на зиму
Оригінальний рецепт томатного соусу з виразними нотками грузинської кухні.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 800 г сливи, 250 г цибулі, 30 г базиліка, 40 мл яблучного оцту, 35 г перцю чилі, 25 г часнику, 35 г солі, 150 г цукру, спеції.
Очисти помідори від шкірки і блендером подрібни їх до однорідності . Перетріть пюре через сито. Окремо в блендері подрібни цибулю, чилі, часник та базилік. Видали кісточки зі сливи і теж подрібни м'якоть блендером.
Зараз читають:15 незрівнянних рецептів тортильї з куркою
Змішай все з томатним пюре та туші 1,5 години на слабкому вогні. Додай сіль, цукор та спеції, уваривай соус ще близько 1 години до бажаної густоти та влий яблучний оцет. Захід у стерилізовані банки на зиму.
10. Соус Сацебелі з базиліком на зиму
Ще один грузинський рецепт, без якого ця добірка була б неповною.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 250 г моркви, 250 г часнику, 1 ч.л. коріандру, 1,5 ст.л. солі, 1 пучок базиліка, 2 пучки петрушки, 1 ст.л. цукру.
Пропусти всі овочі з часником через м'ясорубку і протушкуй близько 1 години на слабкому вогні . Всип рубану зелень, цукор і спеції, провари соус ще 5 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
11. Соус із томатного соку з базиліком на зиму
Ароматний, яскравий, ніжний та з прекрасним балансом смаків.
Тобі знадобиться: 500 мл томатного соку, 2 ст. цукру, 1/2 пучка базиліку, по 1 ч.л. паприки та орегано, 1 ч.л. солі, 1 щіпка гострого червоного перцю.
Приготування: Прогрій усі спеції на сухій сковороді, залий їх томатним соком і додай сіль. Уваривай соус на слабкому вогні протягом 15-20 хвилин. Всип рубаний базилік, ще трохи прогрій і закатай соус у стерилізовану банку.
12. Томатний соус з базиліком та орегано на зиму
Особливість цього рецепта в тому, що в ньому одразу три види томатів.
Тобі знадобиться: 2 ст. оливкової олії, 1 цибулина, 3 гілочки базиліка, 3 зубчики часнику, 1 ст.л. орегано, 800 г помідорів у власному соку, 4 помідори, 2 ст.л. томатної пасти, 1 ст. цукру, 1 ст. яблучного оцту.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з часником до золотистості. Додай орегано, подрібнені консервовані помідори та томатну пасту. Приправ та протушкуй соус 20 хвилин до густоти. Потім всип дрібно нарізані свіжі помідори і базилік, протушкуй соус ще 5 хвилин, влий оцет і закатай його в стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua