Перше, що спадає на думку, коли мова заходить про мексиканську кухню – гаряче та ароматне чилі кон карне. Це ситна м'ясна страва з гострим соусом та квасолею, яка чудово зігріває і надовго насичує. Однак зараз існують і вегетаріанські версії чилі кон карне, тому кожен легко підбере варіант за смаком. Ділимося 10 чудовими рецептами!
Зміст
1. Чилі кон карне – класичний рецепт
За бажанням, можна додати будь-які інші овочі та спеції.
Тобі знадобиться: 250 г яловичини, 200 г вареної або консервованої червоної квасолі, 1 болгарський перець, 1 фіолетова цибулина, 1/2 стебла селери, 1 зубчик часнику, 150 г помідорів у власному соку, 1 стакан.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю протягом декількох хвилин. Додай дрібно нарізану яловичину і смаж 10 хвилин, помішуючи. Додай нарізаний перець, селера та спеції, і ще через 5-7 хвилин – подрібнені помідори. Влий окріп, щоб рідина покривала блюдо. Туши всі разом до готовності м'яса, додай квасолю та туші ще 20-30 хвилин.
2. Чилі кон карне з томатним соком без квасолі
Фарш можеш приготувати самостійно за допомогою м'ясорубки або просто дрібно нарубати яловичину.
Тобі знадобиться: 600 г яловичого фаршу, 150 г цибулі, 150 г болгарського перцю, 1/2 перцю чилі, по 1 щіпці орегано та зіри, 1 гілочка чебрецю, сіль, 200 мл томатного соку.
Приготування: Подрібни цибулю та обидва види перцю, і обсмаж їх 4-5 хвилин на середньому вогні. Відклади овочі та окремо обсмаж фарш. Посоли його та додай овочі зі спеціями. Залий все томатним соком та туші на слабкому вогні 15-20 хвилин.
Зараз читають:Смажений рис із яйцем: 12 апетитних рецептів на будь-який смак
3. Чилі кон карне з куркою
Для яскравішого аромату – посип готове чилі кон карне свіжою рубаною кинзою.
Тобі знадобиться: 800 г курячого філе, 1 морква, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 2 болгарські перці, 1 перець чилі, по 1 банці кукурудзи та червоної квасолі, 200 г перетертих томатів, спеції.
Приготування: Дрібно нарубай курку, обсмаж до готовності та відклади. У тій же сковороді обсмажте подрібнені овочі з часником і чилі. Додай томати та спеції, поверни курку, додай квасолю з кукурудзою. Туші всі разом близько 15-20 хвилин.
4. Чилі кон карне без м'яса
Такий варіант страви ще називають “нон карне”. Відмінний пісний рецепт!
Тобі знадобиться: 2 перці чилі, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 1 банка помідорів у власному соку, 1 банка червоної квасолі, по 1 ч.л. орегано, меленого перцю чилі, куміну, 1 ст.л. какао, 1 ст. коричневого цукру, 1 лайм, сіль|соль|.
Приготування: Дрібно наріж і обсмаж цибулю до прозорості. Додай інші подрібнені овочі з чилі та часником, і смажу ще 2-3 хвилини. Додай спеції та протушкуй всі разом 3-4 хвилини на слабкому вогні.
Додай подрібнені томати, цукор та сіль, і туші ще 20 хвилин. Додай квасолю та сік лайма та туші чилі кон карне ще півгодини. За 5 хвилин до готовності – додай какао.
5. Чилі кон карне з куркою та мисливськими ковбасками
Некласичний, але дуже смачний, ситний і ароматний рецепт.
Тобі знадобиться: 2 цибулини, 6 зубчиків часнику, 300 г курячого філе, 200 г мисливських ковбасок, цукор, сіль, 400 г помідорів у власному соку, по 1 ч.л. паприки та зіри, 1-2 банки червоної квасолі, 2-3 перцю чилі, 1 пучок кінзи.
Приготування: Наріж мисливські ковбаски кружальцями і злегка обсмаж. Додай подрібнену цибулю і смажу до її м'якості. Додай половину подрібненого часнику, спеції та готуй ще 1 хвилину. Відклади це убік і в тій же сковороді обсмаж дрібно нарізану курку.
Зараз читають:12 найкращих способів приготувати курячі стрипси
Додай до курки подрібнені томати із соком і поверни назад ковбаски із цибулею. Приправ та туші 10 хвилин під кришкою, а потім додай квасолю та туші всі разом ще 10 хвилин. Доведи до готовності без кришки, злегка випаривши рідину. За хвилину до кінця приготування – додай подрібнений чилі, часник і рубану кінзу, що залишився.
6. Чилі кон карне з сосисками та пивом
Рецепт для тих, хто не боїться експериментувати навіть із незвичайними стравами.
Тобі знадобиться: 450 г м'ясного фаршу, 5 сосисок, 1/4 склянки води, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1 перець чилі, 2 стебла селери, 2 болгарських перцю, 1 гострий червоний перець, 1 морква, 8 шампінів чорної або червоної квасолі, 0,5 л пива, 5 склянок томатів у власному соку, 2 склянки томатного соусу, сіль, цукор, спеції.
Приготування: Обсмаж фарш майже до готовності, додай подрібнену цибулю та часник, і смаж ще пару хвилин. Додай нарізану селеру, моркву, печериці, сосиски, весь перець та спеції, і готуй ще 2-3 хвилини. Додай квасолю, пиво, томатний соус та подрібнені томати із соком. Перемішайте всі разом і туші на мінімальному вогні близько 2 годин.
7. Чилі кон карне з соєвим фаршем
Ще один пісний варіант улюбленого мексиканського рецепту!
Тобі знадобиться: 1 болгарський перець, 1/2 цибулини, 3 зубчики часнику, 75 г соєвого фаршу, 150 г консервованої червоної квасолі, 150 г консервованої кукурудзи, 300 г томатів у власному соку, сіль, цукор, мелений чорний перець 5 ч. л. меленого чилі, орегано та кмину.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю. Додай нарізаний перець і через 2-3 хвилини – всі спеції та часник. Ще через пару хвилин додай подрібнені томати, соєвий фарш, кукурудзу та квасолю. Туші всі разом під кришкою близько 30 хвилин на слабкому вогні.
Зараз читають:12 найсмачніших рецептів мармеладу з гарбуза
8. Чилі кон карне з чорним шоколадом
Чим вищий буде вміст какао в шоколаді, тим краще.
Тобі знадобиться: 750 г яловичини, 2 цибулини, 2 моркви, 6 зубчиків часнику, 1 пучок кінзи, 1,5 ч.л. копченої паприки, 2 банки томатів у власному соку, 1 банк червоної квасолі, 1 ст.л. зіри, 2 ст.л. орегано, 1 ч.л. пластівців чилі, 1 ч.л. меленого чилі, спеції, 50 г чорного шоколаду.
Приготування: Подрібни яловичину у фарш і обсмаж його 7-10 хвилин, помішуючи. Окремо обсмаж подрібнену цибулю, часник та моркву 5-7 хвилин. До засмаження додай фарш, спеції, рубану кинзу, подрібнені томати з соком і квасолю з рідиною. Доведи до кипіння і тушкуй разом 1 годину на слабкому вогні. Додай тертий шоколад, перемішай і зніми чилі кон карне з вогню.
9. Чилі кон карне з печерицями
Замість печериць підійдуть і інші гриби, але сушені спочатку потрібно буде замочити в окропі.
Тобі знадобиться: 600 г яловичого фаршу, 150 г цибулі, 150 г болгарського перцю, 150 г печериць, 200 г консервованої квасолі, 1/2 перцю чилі, по 1 щіпці орегано і зіри, 1 гілочка тим'яну, соку.
Приготування: Обсмаж фарш 7-10 хвилин, помішуючи, і відклади убік. У тій же сковороді 5-7 хвилин обсмаж нарізані овочі та гриби. Додай назад фарш та всі інші інгредієнти. Тушіть півгодини під кришкою на слабкому вогні.
10. Чилі кон карне з гарбузом
Яскравий і ароматний гарбуз дуже гармонійно вписується в чилі кон карне.
Тобі знадобиться: 700 г яловичини, 200 г гарбуза, 1-2 банки червоної консервованої квасолі, 1 фіолетова цибулина, 1 ст.л. меленого чилі, 400 г помідорів у власному соку, 1 ст.л. цукру, спеції.
Пропусти яловичину через м'ясорубку і обсмаж її з цибулею близько 10 хвилин, помішуючи. Додай нарізаний кубиком гарбуз і готуй ще 5 хвилин. Додай подрібнені помідори, квасолю та всі спеції. Готували кон карне близько 1 години на мінімальному вогні.
Джерело: dietcenter.com.ua