Кетчуп – це не обов'язково лише помідори, тому його можна зробити на основі різних овочів. Тут вся особливість лише у консистенції – на відміну від аджики чи інших соусів, кетчуп має бути однорідним. Сьогодні ми пропонуємо приготувати смачний та корисний кетчуп із кабачків. Бери на замітку наші 10 найпростіших рецептів!
Зміст
1. Кетчуп із кабачків із томатною пастою
Можна також приправити його невеликою кількістю меленої кориці або коріандру.
Тобі знадобиться: 750 г кабачків, 250 г цибулі, 250 г томатної пасти, 3-4 зубчики часнику, 100-150 г цукру, 1 ст. солі, 0,5 ч. л. паприки, 0,5 ч. л. мелений чорний перець.
Приготування: Натрій кабачки на великій тертці, подрібни цибулю, змішай овочі і засип їх цукром із сіллю. Залиш на півгодини, після чого доведи до кипіння і проварити ще 30 хвилин на слабкому вогні.
Додай томатну пасту та спеції, готуй ще 20 хвилин і потім перебий кетчуп до однорідності за допомогою блендера. Втрути подрібнений часник, проварити ще півгодини і закатай кетчуп у стерилізовані банки.
2. Кетчуп із кабачків із яблучним оцтом на зиму
Завдяки мінімальній кількості оцту – кетчуп краще зберігається весь сезон.
Тобі знадобиться: 1 кг кабачків, 1 цибулина, 150 г томатної пасти, 30-40 мл яблучного оцту, 120 г цукру, 0,5-1 ст. солі, спеції, ароматні трави.
Натрі кабачки , дрібно наріж цибулю і змішай їх з сіллю і цукром. Доведи заготовку до кипіння і проварити півгодини на слабкому вогні. Після чого додай томатну пасту, спеції та ароматні трави, та провари кетчуп ще 15 хвилин. Блендером подрібни його до однорідності, влий яблучний оцет, знову доведи до кипіння і проварити 2 хвилини. Закатай готовий кетчуп у стерилізовані банки.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів шашлику з баранини
3. Кетчуп із кабачків із зеленню
Ще одна чудова заготівля для тривалого зберігання.
Тобі знадобиться: 2 кг кабачків, 600 г томатної пасти, 1 пучок зелені, 5 ч.л. оцтової есенції, 150 г цукру, 30 г солі, суміш мелених перців, мелений коріандр, сушений часник.
Приготування: Дрібно наріж кабачки, влий 350 мл води, доведи до кипіння і протушкуй до м'якості та випаровування вологи. Змішай томатну пасту та 600 мл води з цукром, сіллю та спеціями.
Залиш заливку на 15 хвилин, а потім залий нею кабачки. Блендером збий заготовку до однорідності і проварити ще 20 хвилин. Додай подрібнену зелень та оцтову есенцію, провари 10 хвилин і закатай кетчуп у стерилізовані банки.
4. Кетчуп із кабачків із овочами
Відрізняється багатим і насиченим смаком і підійде до будь-яких основних страв.
Тобі знадобиться: 500 г кабачків, 500 г помідорів, 1 морква, 1 цибулина, 1/2 головки часнику, 80 мл олії, 1 ч.л. яблучного оцту, 1-1,5 ст. цукру, 0,5 ст. солі, 0,5 ч. л. каррі, спеції, ароматні трави.
Приготування: Довільно наріж всі овочі та протушкуй їх у розігрітій олії 20-25 хвилин. Блендером подрібни заготовку до однорідності, перетрій через сито і додай сіль, цукор, спеції та ароматні трави. Знову доведи до кипіння, протушкуй ще 15 хвилин, влий оцет і закатай кетчуп у стерилізовані банки.
5. Кетчуп із кабачків із болгарським перцем
Любителі гострішого кетчупу можуть використовувати ще трохи чилі.
Тобі знадобиться: 1 кг кабачків, 2-3 болгарські перці, 250 г цибулі, 200 г томатної пасти, 40-50 мл оцту, 100-150 г цукру, 1 ст.л. солі, мелений червоний перець, спеції, ароматні трави.
Зараз читають:Томатна підлива, що збудить ваші смакові рецептори
Приготування: Очисти та наріж овочі, посоли та залиш на 3 години при кімнатній температурі. Після чого протушкуй заготовку 30-45 хвилин, блендером перебий все до однорідності і перетрій через сито, якщо хочеш. Додай решту інгредієнтів, ще раз доведи кетчуп до кипіння, провари 2-3 хвилини і закатай його в стерилізовані банки.
6. Кетчуп із кабачків із яблуками
Пікантний кетчуп із легкою фруктовою кислинкою – дуже смачно!
Тобі знадобиться: 1,5 кг кабачків, 800 г помідорів, 500 г яблук, 500 г цибулі, 250 г болгарського перцю, 250 г моркви, 1 головка часнику, 1/2 склянки олії, 50 мл оцту, 1/4 , 1-1,5 ст. солі, мелений червоний перець, спеції.
Приготування: Пропусти овочі та фрукти через м'ясорубку, додай олію, сіль та цукор, і протушкуй всі 30-40 хвилин після кипіння. За бажанням – перебий масу блендером. Всип подрібнений часник, мелений перець і спеції, провари ще 5 хвилин і влий оцет. Закатай кетчуп у стерилізовані банки.
7. Кетчуп із кабачків із помідорами
Якщо хочеш, додай ще трохи рубаної зелені.
Тобі знадобиться: 500 г кабачків, 500 г помідорів, 200 г цибулі, 10 зубчиків часнику, 2 ст. оцту, 2 ст.л. солі, спеції.
Приготування: Очисти і подрібніть блендером всі овочі до однорідності. Доведи кетчуп до кипіння і проварити 20 хвилин на слабкому вогні. Додай пропущений через прес часник, сіль та спеції, провари ще 10 хвилин і влий оцет. Закатай кетчуп у стерилізовані банки.
8. Кетчуп з кабачків та сливи
Незвичайний рецепт, що нагадує класичні грузинські соуси.
Тобі знадобиться: 1 кг кабачків, 250 г слив, 1-2 гострі червоні перці, 1/2 головки часнику, 1 пучок кінзи, 2 ст.л. олії, 1 ст.л. оцту, цукор, сіль, хмелі-сунелі, зіра, гвоздика, інші спеції до смаку.
Зараз читають:15 класних рецептів, як приготувати маслюки
Приготування: Довільно наріж кабачки, сливи та гострий перець. Протушкуй все до м'якості або готуй 1 годину в мультиварці в режимі для гасіння. Блендером подрібни кетчуп до однорідності, додай подрібнений часник, зелень, сіль, цукор та спеції за смаком. Протушкуй ще 10 хвилин, влий оцет і закатай у стерилізовані банки.
9. Густий кетчуп із кабачків
Густоту цьому кетчупу надає додавання невеликої кількості крохмалю.
Тобі знадобиться: 1,5 кг кабачків, 10 помідорів, 4 цибулини, 1 головка часнику, 2 пучки зелені, 2 ст.л. крохмалю, 1 ч.л. оцтової есенції, сіль, цукор, спеції.
Приготування: Відклади половину кабачків. Очисти решту овочів і пропусти їх через м'ясорубку. Додай подрібнений часник, зелень, сіль, цукор та спеції за смаком. Доведи заготовку до кипіння, протушкуй 45 хвилин на слабкому вогні та блендером зби її до однорідності.
Очисти і дрібно наріж кабачки, що залишилися, відвари їх в солоній воді до м'якості. Перетвори кабачки в пюре будь-яким зручним способом, змішай із овочевою масою та доведи до кипіння. Розведи крохмаль у 2-3 ложках води, влий його в кетчуп, ретельно перемішай і додай оцтову есенцію. Закатай кетчуп у стерилізовані банки.
10. Кетчуп-чілі з кабачків
Регулюй кількість чилі на власний розсуд, залежно від любові до гострого.
Тобі знадобиться: 3 кг кабачків, 1 кг цибулі, 1 л томатної пасти, 1 головка часнику, 2-3 перці чилі, 120 мл оцту, 5 ст.л. цукру, 4 ст. солі, лавровий лист, гвоздика, запашний перець горошком, спеції.
Приготування: Наріж кабачки з цибулею, посоліть і залиш на 10 хвилин. Зав'яжи всі спеції в мішечок з марлі, відправ до кабачків і доведи до кипіння. Вари кетчуп до випаровування зайвої рідини.
Прибери мішечок зі спеціями, блендером зби все до однорідності і додай подрібнений часник, чилі, томатну пасту, цукор і оцет. Проварити кетчуп ще 10-15 хвилин після повторного кипіння і заходи в стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua