Коли літо подарувало щедрий урожай яблук, виникає закономірне питання – що з них приготувати? Існує багато варіантів заготовок, і одна з найцікавіших – це мочені яблука. Вони чудово доповнять тарілку солінь, робляться дуже просто і зберігаються досить довго. Бери на замітку наші 10 рецептів!
Зміст
1. Мочені яблука у банку
Базовий рецепт, який ти можеш доповнити прянощами до смаку.
Тобі знадобиться: 4 кг яблук, 250 г цукру, 40 г солі, 5 л води.
Приготування: Вимий і поклади яблука в стерилізовані банки. Закип'яти воду з сіллю та цукром, проварити цей сироп 5 хвилин і дай йому охолонути до кімнатної температури. Залий яблука сиропом, що вийшов, закрий капроновими кришками і прибери на 1 місяць у прохолодне місце.
2. Мочені яблука у меду
Один з класичних рецептів, який точно доведеться багатьом до смаку.
Тобі знадобиться: 2-3 кг яблук, 400 г меду, листя смородини та вишні, сіль.
Приготування: Виклади все листя в чисті стерилізовані банки, зверху додай вимиті яблука, а на них ще трохи листя.
Розведи мед і сіль за смаком приблизно 1,5 л води. Кількість води залежить від того, скільки влізе у банки. Ретельно перемішай до розчинення та залий яблука, щоб заливка повністю їх покривала. Накрий банки капроновими кришками і залиш при кімнатній температурі на тиждень, а потім прибери в холодне темне місце мінімум на 1 місяць.
Зараз читають:20 рецептів курки каррі, які готуються простіше простого
3. Мочені яблука у бочці
Дуже зручно використовувати велику 50-літрову бочку.
Тобі знадобиться: 20 кг яблук, 500 г меду, 250 г солі, 18 л води, листя та спеції за смаком.
Перед вимочуванням дай зібраним яблукам відлежатися тиждень. Виклади улюблене листя, наприклад – вишневе, на дно бочки. Потім додай кілька шарів яблук, знову листя і так до кінця інгредієнтів.
Звари сироп з води, меду, солі та спецій, і охолоди його до кімнатної температури. Залий яблука сиропом і встанови гніт. Залишити все в темному прохолодному місці мінімум на місяць. Спочатку потрібно буде періодично підливати сироп у міру того, як яблука його вбиратимуть.
4. Мочені яблука з гірчицею
Для любителів пряніших і виразніших смаків – цей рецепт!
Тобі знадобиться: 5 кг яблук, 50 г житнього борошна, 1,5 ст. порошку гірчиці, 250 г цукру, 25 г солі, 5 л води, листя вишні та смородини.
Приготування: Виклади яблука та листя в чисті сухі банки, чергуючи шари. Змішай теплу воду, сіль, цукор, житнє борошно та гірчицю до однорідності. Залий яблука, накрий гнітом і залиши в прохолодному місці приблизно на 1 місяць. Спочатку підливай таку ж заливку, тому що вона вбиратиметься. Обов'язково знімай піну за її появи.
5. Мочені яблука з житнім борошном
Ідеальний додаток до будь-якої тарілки овочевих солінь.
Тобі знадобиться: 3 кг яблук, 100 г житнього борошна, 150 г цукру, 50 г солі, 25 г м'яти, 10 г листя смородини, 4 л води.
Приготування: Вимий та обсуши яблука, та розклади їх у стерилізовані банки. Додай листя м'яти та смородини. Змішай воду, цукор, сіль і житнє борошно до однорідності.
Зараз читають:Морошка на зиму: 12 найкращих рецептів та способів приготування
Залий яблука та залиш їх у теплому місці на 3-7 днів під капроновими кришками, поки не закінчиться бродіння. Коли розчин помутніє і його стане менше, підлий ще трохи такої заливки. Забери мочені яблука у прохолодне місце на місяць-півтора.
6. Мочені яблука з капустою
Готова закуска, яка не потребує жодних доповнень.
Тобі знадобиться: 1,5 кг яблук, 2 кг капусти, 50 г моркви, сіль, цукор, вода.
Приготування: Наріж капусту і руками розімні її з тертою морквою, 20 г цукру і 30 г солі. Шарами виклади яблука та капусту. Туди ж влий сік, який виділився з овочів, і встанови гне на заготівлю.
Звари трохи розсолу зі склянки води, 1 ст.л. цукру та 1 ст.л. солі. Дай йому охолонути до кімнатної температури, залий яблука та залиш заготівлю в теплі приблизно на 10 днів, а потім прибери у прохолодне місце на 1-2 місяці. Спочатку підливай розсіл у міру вбирання.
7. Мочені яблука із солодом
Ідеально підійдуть яблука сорту антоновки або інші схожі.
Тобі знадобиться: 5 кг яблук, 100 г стебел селери, 250 г сухого жита, 25 г солоду, 100 г цукру, 40 г солі, 2,5-3 л води.
Приготування: Промий яблука та селеру, ошпар жито окропом. Закип'ятити 250 мл води з солодом і проварити 15 хвилин на слабкому вогні. Воду, що залишилася, закип'яти з сіллю і цукром, змішай обидва розчини і дай їм охолонути.
Виклади жито на дно банок або бочки, зверху додай яблука, чергуючи шари з селера. Залий їх розсолом, накрий гнітом і прибери на зберігання в прохолодне місце. Мочені яблука будуть готові приблизно за 30-45 днів.
Зараз читають:Каші на сніданок: 20 рецептів, які урізноманітнять твоє меню
8. Мочені яблука з житнім хлібом
Неодмінно спробуй, це дуже смачно та просто!
Тобі знадобиться: 5 кг яблук, 1 буханець житнього хліба, 1 ст.л. солі, 1 ч. л. кориці, 5 л води.
Приготування: Наріж житній хліб середніми шматочками та підсуши у духовці. Закип'яти воду з сіллю і корицею, і залий сухарі розсолом, що вийшов. Дай заливці охолонути і проціди її через друшляк.
Виклади яблука в ємність для вимочування, залий їх заливкою, накрий тканиною і встановіть гніт. Залиш все мінімум на 1 місяць і спочатку підливай заливку при необхідності.
9. Мочені яблука з горобиною на зиму
Ягоди горобини надають яблукам особливі смакові нотки.
Тобі знадобиться: 4 кг яблук, 1 кг горобини, 100 г листя смородини, цукор, сіль, вода.
Приготування: Виклади промиті яблука, горобину та листя смородини у стерилізовані банки, чергуючи шари. Візьміть стільки води, скільки знадобиться, щоб залити фрукти. Додай цукор та сіль із розрахунку 50 г цукру та 5 г солі на 1 л води.
Проварити заливку кілька хвилин після кипіння, остуди та залий яблука. Накрийте банки складеною в кілька шарів марлею. Залиш їх за кімнатної температури на 3-5 днів, а потім закрий капроновими кришками і прибери в прохолодне місце на місяць.
10. Мочені яблука з кефіром
Коли всі звичні рецепти використані, варто скуштувати цей варіант.
Тобі знадобиться: 5 кг яблук, 50 мл кефіру, 1 ст. гірчичного порошку, 2,5 л води.
Приготування: Змішай теплу воду з кефіром та гірчичним порошком. Щільно поклади яблука в чисті сухі банки, залий їх заливкою та закрий капроновими кришками. Залишити заготовку в прохолодному місці приблизно на 1 місяць.
Джерело: dietcenter.com.ua