Їсти чи не їсти: в чому шкода перекусів?

Як не померти від неправильного харчування в Україні: порада тренера-дієтолога © Depositphotos

Перекус – справжній порятунок у божевільних ритмах робочих днів. Однак багато хто ними настільки захоплюються, що замінюють ними основні прийоми їжі. Це, звичайно, зовсім не правильно. Інші ж ними не так “грішать”, а розважаються в проміжки між основними прийомами їжі. Редакція tochka.net вирішила з’ясувати, чи є шкода від перекусів, в чому вона полягає, і чи є можливість зробити перекушування здоровими?

Від чого виникає бажання перекусити

Їсти чи не їсти: в чому шкода перекусів? © Depositphotos

Основне бажання перекусити викликає апетит. Однак він далеко не завжди стає наслідком голоду. Часом люди тягнутися за їжею навіть, коли зовсім не голодні. Що ж змушує людей є більше?

  • Нудьга. Можливо ти помічала, що у вихідні, коли нічим зайнятися, ти частіше підходиш до холодильника. Це зовсім не наслідок голоду, а спосіб відволіктися.
  • Компанія. Зустріч з друзями, як мінімум, включає в себе похід в кафешку, де за апетитним чізкейком легко базікати на різні теми.
  • Наявність їжі під рукою. Не залишати ж шоколадку наодинці?
  • Емоційний стан. Коли тобі сумно і прикро, здається, що тільки тонна солодощів може врятувати тебе від туги.
  • Особисті переконання. Коли ти вважаєш нормою постійно щось жувати.

Якими бувають перекуси?

Їсти чи не їсти: в чому шкода перекусів? © Depositphotos

Перекуси бувають різними. Хтось обирає калорійні і нездорові варіанти для перекусу, інші ж намагаються не шкодити своєму здоров’ю і вибирати більш здорові варіанти для проміжного прийому їжі.

До однозначно шкідливого перекусу варто віднести легкі і калорійні закуски для втамування голоду “на ходу”. Це можуть бути печиво, картопляні чіпси, шоколадні батончики, попкорн, солоні або солодкі горішки, сухарики. Всі перераховані продукти майже не містять корисних речовин. Зате в них багато “порожніх” калорій, які псують фігуру і відчутно шкодять здоров’ю. І багато всіляких харчових добавок, які пробуджують апетит – про це подбали виробники, щоб ти частіше перекушувала. Люди, які вибирають подібні продукти для перекусу, як правило, страждають надмірною вагою тіла.

Також існує другий більш здоровий вигляд перекусів. Йдеться про яблука, мигдаль, банани, заморожені ягоди, цільнозернові крекери зі шматочками сиру, смажене гарбузове насіння, кедрові горішки, фаршировані яйця, фісташки, фруктові батончики, кешью та інші подібні продукти. У перерахованих варіантах перекусу є все необхідне для організму: вітаміни, харчові волокна, мікро- і макроелементи. Такі перекушування не так шкідливі, їх вибирають люди, які намагаються стежити за своїм здоров’ям і вагою.

Як впливають перекуси на вагу тіла?

Їсти чи не їсти: в чому шкода перекусів? © Depositphotos

Перекуси можуть впливати на вагу тіла, збільшуючи його, або ж навпаки зменшуючи. Це залежить від часу і якості перекусу. Дієтологи провели експеримент, в рамках якого розділили жінок на дві групи. Обидві групи отримували перекуси однакової калорійності, тільки в різний час доби. Ті, хто їв перекуси ввечері незабаром набрали пару кілограм.

Однак перекуси можуть допомогти скинути вагу. Це з’ясували лікарі, які провели дослідження з 17-ма хворими на діабет. Учасники експерименту їли закуски, багаті харчовими волокнами і білком і за 4 тижні їх вага знизилася в середньому на 1 – 2 кг.

Чи є шкода від перекусів: думка дієтолога

Для того, щоб з’ясувати, чи є шкода від перекусів, чи існують перекуси без шкоди для фігури редакція tochka.net звернулася за порадою до дієтолога Інні Григоренко. Лікар розповіла нам про те, скільки разів в день необхідно харчуватися здоровій людині, чи можна робити перекушування і якими вони повинні бути.

Інна Григоренко
дієтолог

погляд експерта

Що стосується перекусів однієї відповіді для всіх немає. Якщо ви – здорова людина, то оптимально їсти тричі на день, без перекусів. Але при наявності певних захворювань органів травлення, або якщо ви хочете зменшити вагу, або якщо вам складно контролювати свій апетит – потрібні перекушування. Вони повинні бути не дуже великими і складатися з продуктів, які приносять користь. Це можуть бути, нежарение грецькі або кедрові горіхи, мигдаль, насіння гарбуза, кисломолочний йогурт. Краще уникати перекусів тільки фруктами або продуктами, які містять прості вуглеводи (виробами з білої муки, шліфованими крупами, кондитерськими виробами). І намагатися не розтягувати перекус на весь час між основними прийомами їжі.

Раніше ми розповідали про те, як швидко схуднути без шкоди для здоров’я. 25 корисних порад для бажаючих схуднути – читай на tochka.net.

Джерело: lady.tochka.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *