Як харчування матері під час вагітності впливає на її онуків: відповідь генетика

Як харчування матері під час вагітності впливає на її онуків: відповідь генетика © depositphotos

Спосіб життя вагітної жінки впливає не тільки на її дитину, а й онуків і правнуків! Як це працює – розповіла експерт ток-шоу “Таємниці ДНК” на СТБ, клінічний генетик Людмила Турова.

Експерт пояснила, що вплив харчування та інших зовнішніх факторів на активність генів вивчає спеціальна наука – епігенетика. При цьому, ДНК – це наш код, який організм використовує для побудови і перебудови самого себе.

Сьогодні наука стрімко крокує вперед, і всім відомо, що період вагітності та перших місяців життя найбільш важливий для людини. Німецький нейробіолог Петер Шпорк сказав:

У похилому віці на наше здоров’я часом набагато сильніше впливає раціон нашої матері в період вагітності, ніж їжа в поточний момент життя.

У цих словах, на думку експерта, закладений чималий сенс.

Правильне харчування майбутньої матері та батька – неймовірно важливий момент! Епігенетичні зміни можуть передаватися у спадок і відтворюватися в 3-4 поколіннях, тобто у правнуків і далі! Але може бути відсутнім фактор, що стимулює ці зміни, тоді вони зникають. Цьому є багато підтверджень. Наприклад, вченими були обстежені літні голландці, які народилися відразу після війни. Період вагітності їх матерів збігся з часом голоду в країні. Вчені встановили, що стреси і напівголодний раціон матерів негативним чином вплинув на здоров’я майбутніх дітей. Вони народжувалися з малою вагою, у дорослому житті частіше піддавалися хворобам серця, ожиріння і діабету, ніж їхні земляки, які народилися на рік або два пізніше/раніше. Пізніше американський вчений Ламбер Люме виявив, що і в наступному поколінні діти, що народилися в сім’ях цих голландців, також з’являлися на світ з ненормально малою вагою та частіше за інших хворіли усіма віковими хворобами, хоча їх батьки жили цілком благополучно і добре харчувалися. Генетична пам’ять про голодний період вагітності бабусь реалізувалася через покоління, онукам розповіла генетик.

Людмила Турова © прес-служба каналу СТБ

Крім того, важливим є правильний сон. Так, за словами експерта, всього тиждень недосипу негативно позначається на активності понад 700 генів і, відповідно, передає їх далі – наступним поколінням. Погане харчування, відсутність активності, негативні емоції, токсини і шкідливі звички, а також травми і стреси запускають епігенетичні зміни і впливають на гени у ще ненароджених дітей. Виходячи з цього, ми вже сьогодні формуємо здоров’я і якість життя майбутніх поколінь.

Людмила Турова нагадує, що найкраще лікування – це профілактика:

Я вважаю, що краще попереджати генетичні зміни на стадії планування вагітності і внутрішньоутробного розвитку дитини. Тим більше, зараз це можливо! Не забувайте, що ми – це не тільки те, що ми їмо, але ще й те, що їла наша мама.

Раніше ми розповідали про імена, які приносять біди та нещастя.

Джерело: lady.tochka.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *