Коли сезон сливи в розпалі, а варення і компотів вже вищі за дах, то настав час спробувати дещо особливе! Ми зібрали вдалі рецепти – як приготувати в'ялені сливи, які стануть справжнім домашнім делікатесом. Бери собі на замітку!
Зміст
1. В'ялені сливи в духовці
Стеж за станом злив у процесі сушіння, щоб не пересушити.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 150 мл олії, 1 ст.л. яблучного чи виноградного оцту, 2 ст.л. цукру, 0,5 ч. л. солі, мелений коріандр, кориця, базилік, орегано, кардамон, червоний перець та інші спеції на смак.
Приготування: Промий, обсуши та розбери сливи на половинки. Застели лист пергаментом, розклади сливи м'якоттю вгору, присип їх сіллю і цукром, а потім суші 2-3 години в відкритій духовці при 100 градусах.
Після чого склади готові сливи в чисту банку, пересипаючи спеціями, влий виноградний оцет і залий все гарячою олією. Закрий і струси банку, а потім прибери все на зберігання у темне прохолодне місце мінімум на 2 тижні.
Зараз читають:20 незрівнянних рецептів компоту з груші на зиму
2. В'ялені сливи в сушарці
Орієнтуйся на характеристики своєї сушарки – вони різні.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 150 мл олії, 1 ст.л. яблучного чи виноградного оцту, 2 ст.л. цукру, 0,5 ч. л. солі, мелений коріандр, кориця, ароматні трави, кардамон, перець та інші спеції на смак.
Промий, обсуши і розбери сливи на половинки або наріж їх часточками. Розклади сливи на піддони сушарки в один шар, присип сіллю та цукром. Суши всі приблизно 12-14 годин при 70 градусах – дивись за станом плодів.
Після чого переклади сливи в чисту суху банку, пересипаючи спеціями. Залий оцтом та гарячою олією, закрий кришкою та прибери на зберігання у темне прохолодне місце мінімум на 2 тижні.
3. В'ялені сливи з бальзаміком
Склад і кількість прянощів можеш відрегулювати на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 2 кг слив, 2 ч.л. солі, 4 ст. цукру, 8 зубчиків часнику, 1 ч.л. сушеного чебрецю, 1 ч.л. меленої кориці, 1 ч.л. меленого коріандру, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. меленого перцю чилі, 1 ч.л. прованських трав, 2 ч. л. бальзаміка, оливкова олія.
Зараз читають:Бурштинове варення з обліпихи: 20 рецептів на будь-який смак
Приготування: Промий, обсуши та розбери сливи на половинки. Розклади їх на застелений пергаментом лист зрізом вгору, посип половиною цукру і солі, і відправь в духовку. Суші сливи приблизно 3 години при 60-70 градусах з відкритими дверцятами.
Потім збільш температуру до 80 градусів і суші плоди ще 5 годин, але стеж – щоб вони не пересохли. Далі вимкни духовку, але залиш сливи всередині ще на 5-8 годин. Після чого склади їх у стерилізовані банки, пересипаючи шари спеціями та подрібненим часником.
Розподіли бальзамік, цукор і сіль, що залишився, між банками. Залий сливи гарячим маслом, щоб воно повністю їх покривало, закрий і струси банки, і прибери на зберігання холодильник або інше прохолодне місце. Через 2 тижні в'ялені сливи можна буде куштувати!
4. В'ялені сливи з часником, чебрецем і розмарином
Для цього рецепту рекомендуємо використовувати свіжий розмарин та чебрець.
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 1 головка часнику, 2 гілочки розмарину, 8 гілочок чебрецю, 200 мл оливкової олії, 0,5 ч.л. солі, 2 ч. л. прованських трав, 0,5 ч. л. мелений чорний перець.
Приготування: Промий, обсуши та розбери сливи на половинки. Посолити, поперчити, додати розмарин і чебрець, злегка збризкати оливковою олією і суші на деку в відкритій духовці при 100 градусах. Це займе приблизно 2-3 години, злива за цей час має стати схожою на якісний м'який чорнослив.
Зараз читають:15 рецептів качки в духовці, які варто приготувати
Окремо наріж часник пластинками. Виклади сливи в чисту суху банку, прошаровуючи їх часником і прованськими травами. Зали гарячою олією, закрий кришкою і прибери в холодильник.
5. В'ялені сливи з ароматними травами
Альтернативний спосіб приготувати сливи ще більш пряними та пікантними!
Тобі знадобиться: 1 кг слив, 1 головка часнику, 25-30 мл винного оцту, 150 мл оливкової олії, 0,5 ч.л. солі, 1 ч. л. майорану, 1 ч.л. базиліка, 1 ч.л. сушеної м'яти, 1 ч.л. орегано, 1 ч.л. чебрецю.
Приготування: Промий, обсуши та розбери сливи на половинки. Виклади їх на пергамент зрізом вгору і суші 4-5 годин у відкритій духовці при 60 градусах. Змішай всі ароматні трави та трохи олії, і наповни кожну половинку цією сумішшю. Відправ заготівлі в банку і залий все олією та винним оцтом. Закрийте кришкою і відправте в холодильник.
Джерело: dietcenter.com.ua