Коли яєчні білки пішли в іншу страву, то жовтки, що залишилися, теж хочеться кудись прилаштувати. Адже не викидати? Є багато різних варіантів: від випічки до крему або соусу. У цій добірці ти знайдеш найкращі рецепти, що приготувати з жовтками – вибирай на власний смак!
Зміст
1. Заварний крем на жовтках
Класичний заварний крем для найрізноманітнішої випічки та десертів.
Тобі знадобиться: 250 мл молока, 3 яєчні жовтки, 2,5 ст.л. цукру, 1 ст. крохмалю.
Збий жовтки з ложкою цукру, додай крохмаль і ретельно перемішай. Нагрій молоко з цукром до кипіння і тонким струмком влий його в яєчну суміш, постійно помішуючи.
Перетрій крем через сито і продовжуй нагрівати на середньому вогні, так само постійно помішуючи. Доведи його до бажаної густоти, якщо потрібно – втрути вершкове масло. Після чого накрий крем плівкою в контакт і дай охолонути.
2. Млинці на жовтках
Виходять дуже тонкі, красиві та мереживні.
Тобі знадобиться: 100 мл вершків, 100 мл окропу, 100 мл газованої мінералки, 2 яєчні жовтки, 1,5 ст.л. олії, 100-150 г борошна, 0,5 ч.л. розпушувача, цукор, сіль.
Розітри жовтки з сіллю і цукром за смаком. Влий вершки, перемішай і потім влий окріп. Всип борошно з розпушувачем, а в кінці – влий мінералку і олію. Дай тесту трохи відпочити і смажте млинці на сковороді.
3. Вершкове морозиво на жовтках
Додай до нього горіхи, цукати, шоколад, фрукти або ще щось до смаку.
Тобі знадобиться: 250 мл 33% вершків, 50 мл молока, 2 яєчні жовтки, 75 г цукрової пудри.
Приготування: Віночком зби жовтки з цукровою пудрою, поступово влий туди молоко і провари заготовку на середньому вогні до загусання. Але не кип'ятити! Міксером збий вершки до стійких піків. Акуратно змішай вершки з жовтками, виклади в контейнер та прибери у морозилку. Перемішуйте морозиво щогодини до повного застигання.
4. Бісквіт на жовтках
Підійде просто до чашки чаю або для приготування тортів.
Тобі знадобиться: 10 яєчних жовтків, 100 мл води, 150 г цукру, 150 г борошна, 50 г крохмалю, 1,5 ч.л. розпушувача, 1 щіпка ваніліну.
Приготування: Міксером збий жовтки, воду, цукор і ванілін добела. Всип просіяні сухі інгредієнти і перемішай тісто до однорідності. Випікай бісквіт 30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
Зараз читають:20 компотів з дині, які варто приготувати
5. Лимонний курд на жовтках
Будь-який фруктовий або ягідний курд готується за таким же принципом.
Тобі знадобиться: 4 лимони, 6 яєчних жовтків, 200 г цукру, 2 ст.л. крохмалю, 150 г вершкового масла|мастила|.
Зніми цедру з 1-2 лимонів, а сік – відіжми з усіх 4. Відправ все в каструлю, всип цукор з крохмалем і перемішай до однорідності. Доведи масу до кипіння. Окремо зби жовтки і поступово влий до них гарячий сироп, продовжуючи збивати. Ще раз нагрій масу майже до кипіння, зніми з вогню і втрути вершкове масло. Дай курду охолонути.
6. Пісочне тісто на жовтках
Використовуй його далі для приготування пирогів, печива чи іншої випічки.
Тобі знадобиться: 120 г вершкового масла, 4 яєчні жовтки, 4 ст.л. сметани, 150 г цукру, 500 г борошна.
Змішай сухі інгредієнти . Відправ до них жовтки, сметану та натерте на тертці вершкове масло. Швидко замісити тісто, загорни його в плівку і відправь на 30 хвилин у холодильник.
7. Соус Голландез
Класичний голландський соус для сендвіч і не тільки.
Тобі знадобиться: 6 яєчних жовтків, 150 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. лимонного соку, 2 ч. л. води, 2 щіпки солі.
Приготування: Віночком змішай жовтки, лимонний сік та воду. Постав їх на парову лазню і нагрівай до густини, помішуючи. Коли крем почне нагадувати густу сметану, додай до нього м'яку олію. Перемішати до однорідності, посолити, прогріти соус ще 1 хвилину і зняти з вогню.
8. Коктейль Егг Ног
Можеш також приготувати коктейль із додаванням віскі чи іншого міцного алкоголю.
Тобі знадобиться: 1 склянка молока, 1 склянка 15% вершків, 100 мл рому, 3 яєчні жовтки, 80-100 г цукру, мелена кориця, гвоздика, ваніль, мускатний горіх та інші спеції до смаку.
Розітри жовтки з цукром. Нагрій молоко з усіма спеціями і тонким струмком влий його в жовтки, постійно помішуючи. Проварити суміш на слабкому вогні до легкого загусання і процідити, якщо потрібно. Влий вершки, знову нагрій майже до кипіння, влий ром і перемішай. Розлий коктейль по келихах і подавай.
9. Оладки на жовтках
Одних жовтків більш ніж достатньо для домашніх оладок.
Тобі знадобиться: 200 мл молока, 5 яєчних жовтків, 1 склянка борошна, 2 тріски розпушувача, сіль, цукор, ванілін.
Приготування: Віночком зби жовтки з молоком і цукром. Поступово всип всі сухі інгредієнти і перемішай тісто до однорідності. Ложкою викладай оладки на розігріту сковорідку та обсмаж з обох боків.
10. Пончики на жовтках
Класичні дріжджові пончики. Посип їх цукровою пудрою або покрий глазур'ю перед подачею.
Тобі знадобиться: 300 мл молока, 4 яєчні жовтки, 50 мл рослинної олії, 100 г цукру, 450-500 г борошна, 8 г сухих дріжджів, 2 щіпки солі.
Приготування: Віночком зби тепле молоко, жовтки, цукор і сіль. Змішай борошно, що просіює, і сухі дріжджі, влий туди рідку суміш і ретельно виміси тісто. В самому кінці – влий рослинне масло. Залиш тісто на 1 годину в теплі та сформуй з нього пончики. Обсмаж їх до золотистості у великій кількості олії.
Зараз читають:ПП шаурма: 12 простих та неймовірно смачних рецептів
11. Крем Сабайон
Вишуканий італійський десерт на основі ігристого вина та жовтків.
Тобі знадобиться: 4 яєчні жовтки, 100 мл білого ігристого вина, 80 г і 5 ст.л. цукру, цедра 1/2 апельсину.
Приготування: Віночком змішай жовтки та 80 г цукру на паровій бані до піни. Влий ігристе вино і знову ретельно перемішай. Окремо скип'яти невелику кількість води з цукром, що залишився, і подрібненою цедрою, проварити 10 хвилин і потім дістань цедру з сиропу. Виклади крем у креманки і подавай разом із цедрою.
12. Печиво на жовтках з шоколадом та горіхами
Не лише смачне, а ще й максимально швидко готується.
Тобі знадобиться: 5 яєчних жовтків, 120 г вершкового масла|мастила|, 200 г цукрової пудри, 300 г борошна, 1 ч.л. розпушувача, 100 г шоколаду, 1 жменю волоських горіхів, ванілін, мелена кориця.
Приготування: Міксером збий м'яку олію та цукрову пудру до пишності. Окремо зби жовтки і з'єднай обидві маси. Всип сухі інгредієнти, замісити тісто і втрути в нього рубані горіхи та шоколад. Сформуй та випікай печиво 12-15 хвилин у духовці при 180 градусах.
13. Паска на жовтках
Рецепт ідеального пасху, який точно знадобиться!
Тобі знадобиться: 150 мл молока, 5-6 яєчних жовтків, 100 мл вершків, 100 г вершкового масла, 200 г цукру, 25 г свіжих дріжджів, 500 г борошна, 150 г цукатів та сухофруктів, 50 г горіхів, 2 щіпки солі.
Змішай тепле молоко, свіжі дріжджі, ложку цукру і 150 г борошна . Залиш опару, що вийшла, на 1 годину в теплі. Віночком збий жовтки, цукор, що залишився, ванільний цукор і сіль до світлого кольору.
З'єднай жовтки та вершки з опарою і поступово втрути борошно. Потім так само поступово втрути розтоплене вершкове масло. Залиш тісто на 1,5 години в теплі, після чого втрути подрібнені сухофрукти з горіхами і залиши ще на 1 годину. Відправте тісто у форми і залиште на 1,5 години. Випікай паски 20-40 хвилин у духовці при 180 градусах, залежно від розміру.
14. Картопляні ньокки на жовтках
Обсмаж готові ньокки або протушкуй їх у будь-якому соусі до смаку.
Тобі знадобиться: 500 г картоплі, 1 яєчний жовток, 150 г борошна, 1 ст. оливкової олії, сіль.
Приготування: Відвари, очисти та розімни картоплю в пюре. Додай борошно з сіллю, а потім жовток з маслом. Ретельно виміси тісто, розкатай його тонкими ковбасками і наріж ньоккі. Надай їм форму та порціями відвари в киплячій воді по 2-3 хвилини після спливання.
Зараз читають:12 найсмачніших рецептів смаження зі свинини
15. Дріжджові булочки на жовтках
Готові булочки подавай до чаю чи супу – залежно від кількості цукру.
Тобі знадобиться: 400 мл молока, 6 яєчних жовтків, 50 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л рослинної олії, 3 ч.л. сухих дріжджів, 1 кг борошна, 6 ст. цукру.
Змішай тепле молоко, цукор і сухі дріжджі, і залиш на 15 хвилин. Додай жовтки та обидва види олії, перемішай і поступово додай борошно, що просіює. Ретельно замісити тісто і залиши його на 1 годину в теплі. Сформуй 12-16 булочок, виклади їх на пергамент і залиш ще на 15 хвилин. Після чого змасти молоком і випікай 30-40 хвилин у духовці при 180 градусах.
16. Сирники на жовтках
Такі сирники мають ще більш апетитний золотистий відтінок.
Тобі знадобиться: 200 г сиру, 1 яєчний жовток, 1,5 ст. муки|борошна|, 1 ст.л. цукру.
Приготування: Перетріть сир через сито і ретельно змішай всі інгредієнти. Сформуй та обсмаж сирники на сковороді з двох сторін.
17. Капкейки на жовтках
Цей рецепт точно стане одним із твоїх коханих!
Тобі знадобиться: 150 мл йогурту, 5-6 яєчних жовтків, 200 г вершкового масла|мастила|, 150 г цукру, 200 г борошна, 1 ч.л. розпушувача, ванілін.
Приготування: Міксером зби м'яке вершкове масло з цукром до пишності. Продовжуючи збивати, поступово додай жовтки та йогурт. Всип сухі інгредієнти, перемішай і розклади тісто по формах. Випікай капкейки 20 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
18. Яблучний пиріг на жовтках
Найсмачніший рецепт спеціально для любителів традиційної шарлотки.
Тобі знадобиться: 200 мл молока, 3 яєчні жовтки, 150 г вершкового масла, 150 г цукру, 300 г борошна, 1,5 ч.л. розпушувача, 3-4 яблука.
Приготування: Міксером зби жовтки з цукром до білого. Влий розтоплене вершкове масло, потім – молоко, а далі – всип сухі інгредієнти. Вилий тісто у форму і розклади часточки яблук. Випікай пиріг 40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
19. Гірчичний соус на жовтках
Ідеально підійде до риби та птиці.
Тобі знадобиться: 150 мл оливкової олії, 2 яєчні жовтки, 4 ст.л. діжонської гірчиці, 2 ч. л. винного оцту, 2 ч. л. цукор, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Міксером зби всі інгредієнти, крім оливкової олії. Поступово влий олію до бажаної консистенції соусу і ретельно перемішай.
20. Хвороба на жовтках
Печиво, добре знайоме та улюблене багатьма з дитинства.
Тобі знадобиться: 50 мл молока, 2 яєчні жовтки, 15 г сметани, 10-15 г цукру, 200 г борошна, 1 ч.л. горілки, олія.
Приготування: Змішай жовтки з цукром, молоком і сметаною, додай цукор, а потім влий горілку. Всип просіяне борошно, замісити еластичне тісто і розкачати його тонким пластом. Наріж смужками і зроби в кожній смужці надріз центром. Сформуй хмиз і порціями обсмаж його у великій кількості олії. Викладай готовий хмиз на паперові рушники, щоб прибрати зайвий жир.
Джерело: dietcenter.com.ua