Сезон дині такий довгоочікуваний, але досить короткий. І тоді тут на допомогу приходять найрізноманітніші рецепти заготовок на зиму – компоти, варення, повидло чи пастилу. Вибирай варіант до смаку!
Зміст
1. Компот із дині на зиму
Класичний компот, який не потребує окремого представлення.
Тобі знадобиться: 500 г дині, 200 г цукру, 2 л води, 20 мл лимонного соку.
Приготування: Закип'ятіть воду цукром, викладіть нарізану кубиком диню в цей сироп і провари ще 15 хвилин. Додай лимонний сік і закатай компот у стерилізовані банки.
2. Варення з дині з лимоном
Для більшого аромату додай кілька щіпок ваніліну або кориці.
Тобі знадобиться: 1 кг дині, 700 г цукру, 1 лимон.
Приготування: Очисти і дрібно наріж диню, засип її цукром і залиш на ніч. Після чого додай лимонний сік та цедру, доведи заготовку до кипіння, проварити 5 хвилин і дай охолонути. Потім проварити ще 10 хвилин і знову дай охолонути. Проваріть варення втретє 15 хвилин і заходьте в стерилізовані банки.
3. Повидло з дині на зиму
Регулюй кількість цукру з урахуванням солодощі дині.
Тобі знадобиться: 700 г дині, 300 г цукру.
Приготування: Очисти і наріж диню, засип її цукром і проварити 10-15 хвилин до м'якості. Блендером подрібніть заготівлю до однорідності і уварюйте 40-50 хвилин до бажаної густоти. Закатай повидло на зиму.
4. Диня в сиропі на зиму
Цікавий рецепт, де для сиропу використовується тільки сік, що виділився з дині.
Тобі знадобиться: 500 г очищеної дині, 500 г цукру, 1 паличка кориці, 3 бутони гвоздики, 2 зірочки бадьяна.
Зараз читають:Огірки часточками на зиму: 12 найсмачніших рецептів
Приготування: Наріж диню кубиком, засип цукром і залиш на 8-12 годин. Злий сироп, доведи його до кипіння і проварити 5-7 хвилин. Виклади диню та спеції назад у сироп, і провари всі разом ще 5 хвилин. Дай заготівлі охолонути, знову проварити 5 хвилин і знову дай охолонути. Забери спеції, провари диню востаннє ще 5-10 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
5. Варення з дині з бананом
Цей рецепт обов'язково сподобається всім ласунам.
Тобі знадобиться: 1 кг дині, 500 г бананів, 2 лимони, 800 г цукру.
Очисти і дрібно наріж диню , засип цукром і залиш на ніч. Додай сік одного лимона, доведи до кипіння і проварити півгодини на слабкому вогні, помішуючи.
Другий лимон ошпар окропом і наріж тонкими часточками зі шкіркою. Довільно наріж банани і відправте всі фрукти до дині. Проварити ще близько 15-20 хвилин і закатай варення в стерилізовані банки на зиму.
6. Компот із дині без стерилізації на зиму
Банки достатньо лише вимити содою, і можна не стерилізувати.
Тобі знадобиться: 300 г дині, 150 г цукру, 1 ч.л. лимонного соку, 800мл води.
Приготування: Очисти і наріж диню, засип її в чисту банку і зали окропом на 10 хвилин. Після чого злий цю воду, додай у неї цукор, знову доведи до кипіння і всип лимонну кислоту. Залий диню цим сиропом і закатай на зиму.
7. Цукати з динних кірок
Можна сушити цукати навіть просто на свіжому повітрі, але це триватиме 2-3 дні.
Тобі знадобиться: 1 кг динних кірок, 1,5 кг цукру, 10 г лимонної кислоти, 1 л води.
Приготування: Обріж із кірку найтвердішу жовту частину і наріж їх на дрібні квадратики. Провари динні кірки 5 хвилин у киплячій воді і відкинь на друшляк.
Звари сироп з 1 літра води з цукром та лимонною кислотою. Виклади в нього динні кірки, знову доведи до кипіння і проварити 15 хвилин. Дай заготівлі охолонути і проварити ще 15 хвилин. Повторіть цей крок 3-4 рази. Потім дай кіркам стекти від сиропу і просуши їх у сушарці або на пергаменті у відкритій духовці при 80 градусах.
Зараз читають:20 найкращих рецептів з агар-агаром
8. Маринована диня на зиму
Для любителів пряних та пікантних закусок. Дуже смачно та оригінально!
Тобі знадобиться: 600 г очищеної дині, 750 мл води, 3 ст. солі, 120 мл яблучного оцту, 100 г цукру, 1 ст. меду, 1/2 лимона, 1 см кореня імбиру, 1 паличка кориці, 2 бутони гвоздики, спеції.
Приготування: Очисти та наріж диню невеликим кубиком. Закип'яти 700 мл води з сіллю, проварити в ній диню 15 хвилин на слабкому вогні і відкинь на друшляк.
Змішай 50 мл води, яблучний оцет, мед, нарізаний лимон та цукор. Виклади сюди всі спеції у марлевому мішечку. Нагрій маринад до розчинення цукру, додай диню та вари близько 1 години на мінімальному вогні до прозорості. Забери мішечок зі спеціями і закатай заготовку до стерилізованих банків.
9. Варення з дині з яблуками
Залежно від вибраних сортів дині та яблук, смак завжди буде трохи різним.
Тобі знадобиться: 1 кг дині, 500 г яблук, 40 г лимона, 800 г цукру.
Приготування: Очисти фрукти та наріж всі інгредієнти невеликим кубиком. Засип цукром, доведи до кипіння і провари варення 20-30 хвилин на слабкому вогні. Закатай його до стерилізованих банків.
10. Сік із дині на зиму
Можливо, це не зовсім звичний, але вже дуже смачний варіант.
Тобі знадобиться: 1,5 кг дині, 100 г цукру, 350 мл води, 3 щіпки лимонної кислоти.
Приготування: Очисти диню та блендером подрібни м'якоть до однорідності. Додай воду, цукор та лимонну кислоту. Проварити сік 10-15 хвилин після кипіння і заходи в стерилізовані банки.
11. Варення з дині з малиною на зиму
Лайм надає цьому варенню ще й оригінальні смакові нотки.
Тобі знадобиться: 1,5 кг дині, 800 г малини, 200 г коричневого цукру, 1 лайм, 2 лимони, 1,8 кг білого цукру.
Приготування: Зніми цедру і відіжми сік з лимонів і лайма, всип до них коричневий цукор і залиш на 1 годину. Після чого додай до цитрусів 1 склянку води і звичайний цукор, і провари сироп до розчинення.
Очисти і дрібно наріж диню, виклади її в сироп і провари ще 5 хвилин після кипіння. Додай малину та провари все разом ще 5 хвилин. Дай заготівлі охолонути, повторно проварити 15 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
Зараз читають:20 рецептів оладок на молоці, які тануть у роті
12. Маринована диня з часником на зиму
Виходить зовсім не солодкою, але дуже пряною.
Тобі знадобиться: 600 г дині, 300 мл води, 2 ст. оцту, 0,3 ч.л. солі, 1,5 ст. цукру, 4 бутони гвоздики, 3 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Наріж очищену диню кубиком і виклади її в стерилізовані банки з часником та спеціями. Залий окропом на 15 хвилин, а потім злий цю воду, додай у неї сіль і цукор, і знову доведи до кипіння. Влий оцет, залий диню і заходи на зиму.
13. Пастила з дині
Нарізану пастилу наріж на шматочки і зберігай у герметичних скляних ємностях.
Тобі знадобиться: 1 кг очищеної дині, 2 склянки води, 1 склянка цукру.
Дрібно наріж диню, додай цукор і воду, доведи до кипіння і проваріть до м'якості дині на слабкому вогні. Дай масі охолонути, блендером подрібни її до однорідності і ще трохи увари до густини. Суші в сушарці або вилий заготовку на застелений пергаментом лист і суші пастилу 7-8 годин у відкритій духовці при 80-100 градусах.
14. Диня як ананас на зиму
За смаком заготовлена у такий спосіб диня – справді нагадує консервовані ананаси.
Тобі знадобиться: 2,5 кг дині, 2 склянки цукру, 1 л води, 1 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Звари однорідний сироп з води, цукру та лимонної кислоти. Для цього проварити його близько 5 хвилин після кипіння. Очисти і наріж диню дрібним кубиком, засип у банки і залий сиропом, що вийшов. Простерилізуйте заготівлю ще 15 хвилин і заходьте на зиму.
15. Варення з дині з апельсином на зиму
Із цим рецептом легко впорається навіть той, хто готує варення вперше.
Тобі знадобиться: 1,5 кг дині, 2 апельсини, 2 склянки цукру.
Приготування: Очисти диню та ошпар апельсини окропом. Дрібно наріж фрукти, причому апельсини – зі шкіркою. Засип все цукром, залиш на кілька годин і доведи заготовку до кипіння. Проварити варення півгодини, помішуючи, і закатай у стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua