Харчування при панкреатиті – Чим харчуватися коли панкреатит

Серйозне захворювання у вигляді панкреатиту вимагає ретельного лікувального підходу. Крім того, що використовуються медикаменти, ще важливо дотримуватися дієти.

Харчування при панкреатиті – це суворе поєднання здорової їжі, яка повинна сприяти якнайшвидшому одужанню підшлункової залози.

Будь-яке навантаження на слабкий орган веде до нового загострення.

Зміст

  • За якими ознаками визначають
  • Суть дієти
  • Правила харчування
  • Що треба їсти
  • У чому потрібно обмежувати себе
  • Курс дієтичної терапії
  • Меню
  • Харчування при гострій формі хвороби
  • Корисне відео
  • За якими ознаками визначають

    Дуже важливо вчасно виявити захворювання, щоб не виникло хронічної форми. Гостра форма розвивається стрімко, володіючи досить яскравими симптомами.

    Стан хворого різко погіршується і спостерігаються такі ознаки, як:

  • Відходження блювотних мас з жовчю. При цьому пацієнт не відчуває полегшення.
  • Постійна нудота.
  • Сухість в роті.
  • Гірка відрижка.
  • Сильні і гострі больові відчуття в правому підребер’ї. Місце локалізації іноді може зміщуватися. Все буде залежати від області поразки. Якщо охоплена вся підшлункова залоза, то біль може носити характер, що оперізує.
  • Метеоризм.
  • Порушення функціонування шлунково-кишкового тракту.
  • Білий, прибирається наліт на поверхні язика.
  • Можливе підвищення температури.
  • Головний біль.
  • Підвищена пітливість.
  • Блідість шкірних покривів.
  • Шоковий стан.
  • Стрибки артеріального тиску.
  • Прискорене серцебиття.
  • Коли людина спостерігає у себе подібні симптоми, то негайно слід звернутися за допомогою до фахівця. При важкому стані викликають швидку допомогу на будинок.

    Суть дієти

    Як таке харчування починається з 3 дня. Цього достатньо, щоб зняти пікове загострення. У перші дні має бути лікувальне голодування. Дозволяється тільки вживати відвар шипшини.

    При такому вигляді хвороби найчастіше застосовується дієта №5. Вона давно вже розроблена досвідченими фахівцями, спеціально для таких пацієнтів.

    Її головна умова – це більше білків, менше вуглеводів і жирів. Їжу необхідно приймати частими, але маленькими порціями.

    Людина повинна відмовитися від продуктів, які можуть підвищити кислотність і активувати працездатність ферментів.

    Дієта №5 повинна триває близько року після того, як у людини виявився панкреатит. У разі, з хронічною формою, то особливе харчування повинно існувати протягом усього подальшого життя.

    Правила харчування

    Без такого дотримання, неможливо одужання. Особливо це стосується періодів загострення.

    У такі моменти людину переслідують сильні нестерпний біль. Щоб знизити їх прояв, як раз і потрібна сувора дієта.

    Як харчуватися при панкреатиті? Основні правила, яких потрібно дотримуватися:

  • Їсти потрібно не рідше 6 разів. При цьому порції повинні бути маленькими.
  • У момент загострення потрібно їсти їжу тільки в протертому вигляді. Вона повинна бути добре проварена або приготована на пару. Таке приготування надає щадний ефект.
  • Парова їжа зберігає в собі більше поживних речовин. У такому вигляді вона не може нашкодити організму.
  • Температура їжі повинна обов’язково дотримуватися. Будь-які перепади можуть негативно позначитися на здоров’ї підшлункової залози. Температура повинна бути тільки теплою.
  • Тільки маленькі порції повинні споживатися. Будь-яке переїдання, це стрес, як для самого органу, так і для всього травного тракту.
  • Добова норма вуглеводів – 350 грам, жирів – 80 грам.
  • Проміжки між прийомами їжі – 3 години.
  • Виключити всі смажені, гострі і копчені продукти.
  • Під час їжі не можна пити будь-яку рідину.
  • Кожен шматочок їжі потрібно ретельно пережовувати.
  • Зараз читають:Корисні властивості винограду

    Що треба їсти

    Добре, якщо пацієнт навчиться готувати страви на пару і отримувати від цього максимум задоволення. Смажені і тушковані продукти краще виключати.

    Харчування при панкреатиті включає в себе:

    • Парові овочі.
    • Яйця у вигляді омлету на пару. Краще готувати з білків.
    • М’ясо і рибу нежирних сортів.
    • Ягоди і фрукти є в свіжому вигляді не обов’язково, набагато корисніше буде їх включати під час приготування страв або запікати. Самі підходящі фрукти – це солодкі яблука, банани, груші. З ягід вживати краще полуницю.
    • Багато видів каш теж дозволені. Особливо, раціон повинні складати рис і гречка.
    • Супи на овочевих або м’ясних бульйонах. При цьому вони не повинні бути сильно жирними. Після отварки овочів або м’яса, їх можна розбавляти водою.
    • Киселі. Добре, якщо пацієнт докладніше познайомиться з цією категорією їжі. Вони дуже корисні, якщо знати з чого і як їх готувати.

    Тільки після того, як стан хворого стабілізувався можна розраховувати на те, що лікар дозволить додати в меню ще деякі продукти.

    У будь-якому випадку, організм повинен отримувати все необхідне. Це і вітаміни, і мікроелементи.

    Що стосується молочних продуктів, то їх дозволяється вживати навіть при гострій формі. При цьому, потрібно дотримуватися важливі умови – жирність і свіжість.

    Купуючи в магазині, на етикетці знаходиться відсоток жирності того чи іншого продукту. Він не повинен перевищувати 2,5%. Краще, якщо є можливість придбати де-небудь домашній кефір.

    Хронічний вид захворювання має на увазі набагато різноманітні список страв і продуктів.

    Під час хронічної форми фахівці рекомендують дотримуватися білкової дієти.

    Протеїнова їжа дозволить організму швидше відновиться, а тканинні клітини підшлункової клітини почнуть серйозну регенерацію.

    Основу становить білок і вже інше розподіляється нарівні між жирами і вуглеводами. Енергетична цінність їжі на добу – 3000 ккал.

    При цьому обов’язково вживати не менше 150 грам протеїну. Білок можна включати і тваринного походження. Чим більше буде вітамінізувати їжа, тим краще.

    Дозволені продукти (страви) при хронічному запаленні:

    • Овочі та фрукти – яблука, кукурудза, морква, хурма, морква, полуниця, груші, капуста. Використовувати в сирому, свіжому вигляді, вареними або приготованими паровим способом.
    • М’ясо курки.
    • Молочні продукти з низьким вмістом жирності.
    • Макарони.
    • Річкова риба.
    • Котлети на пару.
    • Крупи – пшоно, манка, рис, просо, гречка.
    • Пшеничний хліб. Бажано, щоб він був вчорашнім.
    • Яловичина нежирна.
    • Картопляне пюре.
    • Пельмені.
    • Супи на слабкому бульйоні.
    • Каша з гарбуза.
    • Компоти.
    • Натуральні соки. Щоб зменшити їх концентрацію, розбавляють теплою чистою водою.
    • Кислота
    • Мінеральна вода.
    • Свіжовижаті соки. При проблемах з підшлунковою залозою найперспективнішими і оздоровлює вважаються картопляний, морквяний і буряковий.
    • Морс.
    • Слабкий чай.
    • Любителям солоденького дозволяється їсти мед. При цьому обмеження все ж є. Їсти потрібно в маленьких, рідкісних дозах, бажано після того, як вся неприємна симптоматика зникне.

    Зараз читають:Соєве м’ясо – калорійність, корисні властивості, користь і шкода, опис

    У чому потрібно обмежувати себе

    Якщо поставлений діагноз панкреатит, то потрібно звикнути до того, що деякі звичні, улюблені, але часто шкідливі інгредієнти доведеться виключити. Такими є:

  • Житній хліб.
  • М’ясо і рибу жирних сортів.
  • Кислі ягоди і фрукти – мандарини, лимони, виноград, апельсини.
  • Шоколад та інші солодощі.
  • Морепродукти.
  • Консервована їжа.
  • Ковбасні вироби.
  • Копченості.
  • Горіхи.
  • Свіжий білий хліб і солодка здоба.
  • Кава. Замінити можна цукром. Він також надає тонізуючий ефект, але при цьому не робить ніякого негативного впливу на підшлункову залозу. Навпаки, корінь цикорію є вельми лікувальним при подібному захворюванні, якщо знати, як його застосовувати.
  • Газовані напої.
  • Алкоголь.
  • Всі дозволені напої потрібно випивати ще до початку прийому їжі або після. При панкреатиті їжу не рекомендується запивати.

    Курс дієтичної терапії

    Багатьох пацієнтів хвилює питання: як довго триватиме дієта? Однозначної відповіді ніхто не може дати, так як все буде залежати від індивідуальних особливостей організму і перебігу захворювання.

    При гострій формі відразу ж визначають хворого в стаціонар. Саме там йому будуть призначені препарати, які нормалізують стан пацієнта.

    При сильних болях в перші дні госпіталізації лікарі однозначно визначають лікувальне голодування.

    Хронічна форма характеризується довічним присутністю в підшлунковій залозі.

    Щоб максимально захистити себе від спалахів загострення, пацієнтам періодично призначають медикаментозну терапію.

    Дуже важливо дотримуватися правил харчування. Тільки в цьому випадку, можна розраховувати на благополучний перебіг хвороби і максимальний комфорт.

    Лікують зазвичай хронічний панкреатит навіть в момент загострення будинку. Тільки в деяких важких ситуаціях визначають в стаціонар.

    На терапію при гострій формі виділяють як мінімум 14 днів. Це абсолютно не означає, що, вирушаючи додому, чоловік знову може повернутися до колишнього звичного раціону.

    Дієта в обов’язковому порядку повинна дотримуватися, як мінімум ще місяців 6-8.

    Хоча лікарі рекомендують придивитися до подібного харчування на все життя. Як мінімум, людина убезпечить себе від нових спалахів. Для багатьох стане приємним бонусом – схуднення.

    Зараз читають:Яка гречка корисніше: «звичайна» або зелена?

    Меню

    Чим можна харчуватися при панкреатиті? Скласти правильне меню і визначити ті чи інші продукти повинен лікуючий лікар, орієнтуючись на різні особливості стану пацієнта. Варіанти можуть бути найрізноманітнішими.

    Найчастіше людині призначають дієту №5. Вона найбільш оптимально підходить для хворих панкреатитом.

    Якщо призначено таке харчування, то меню намагаються максимально урізноманітнити. На сніданок можна готувати:

  • Каша з гарбуза і узвар.
  • Нежирний сир і настій шипшини.
  • Сир з галетами і шипшини настій.
  • Салат з буряка і компот.
  • Вівсянка з киселем.
  • Паровий омлет і неміцний чай з крекером.
  • Каша з гречаної крупи і слабкий чай.
  • Додатковий сніданок:

  • Запечені яблука з курагою.
  • Буряк відварна.
  • Рис з родзинками.
  • Пюре з гарбуза і моркви.
  • Збиті білки.
  • Морквяний салат.
  • На обід можна приготувати:

  • Соте.
  • Сирна запіканка.
  • Супи на слабкому бульйоні або борщ.
  • Котлета з курки.
  • Риба з рисом.
  • Варена яловичина.
  • Макарони по флотськи.
  • Полудень:

  • Рулет овочевий.
  • Бутерброди з сиром і маслом вершковим.
  • Желе з фруктів.
  • Картопля печена.
  • Кисіль з некислих ягід.
  • Пудинг з фруктів.
  • Пюре з квасолі.
  • Останній прийом у вечірній час може включати в себе:

  • Вінегрет і мацоні.
  • Пюре з яблук і нежирний йогурт без добавок.
  • Рисовий пудинг і йогурт.
  • Рис з родзинками і варенець.
  • Цвітна капуста в відварному вигляді і кисле молоко. Добре, якщо це буде домашній кисломолочний продукт.
  • Омлет на пару з білків і ряжанка.
  • Ікра кабачкова і кефір 1%.
  • Харчування при гострій формі хвороби

    У пік загострення пацієнтові доведеться повністю відмовитися від вживання будь-якої їжі. У цей момент дозволяють тільки пити воду. Бажано приготувати відвар шипшини.

    В день випивають по 5 склянок. Підійде і мінеральна лужна вода. Наприклад, Боржомі. Прийом здійснюється на протязі всього дня по 1 склянці 4-5 разів.

    У важких випадках харчування здійснюється краплинним шляхом через вени. Триває воно 2 діб.

    Після того, як загострення знято, пацієнту проводять інструктаж про подальше харчуванні. У меню повинні входити тільки низькокалорійні продукти.

    Починають споживати їжу дуже маленькими дозами і придивляються до стану здоров’я. Не можна допускати навантаження на підшлункову залозу.

    З другого тижня починають розбавляти раціон. Входити туди можуть:

  • Овочі і фрукти, в яких міститься підвищена кількість антиоксидантів.
  • Супи.
  • Соки свіжовичавлені і розбавлені.
  • Зелений чай.
  • Кислота
  • Рідкі каші.
  • Біле куряче м’ясо.
  • Різні продукти, багаті білком.
  • Якщо дотримуватися правильного харчування, то незабаром пацієнт відзначить позитивний розвиток лікування.

    Корисне відео

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *