Узбецький казан перетворює прості страви на справжні твори кулінарного мистецтва. М'ясо і овочі виходять там дуже ніжними, крупи краще вбирають спеції, а також в ньому можна готувати навіть супи – ще більш наваристі. Ділимося 12 найсмачнішими рецептами!
Зміст
1. Плов в узбецькому казані
Класичний плов на випадок, коли захочеться порадувати близьких справжньої смакоти.
Тобі знадобиться: 1 кг баранини, 1 кг рису, 1 кг моркви, 3 цибулини, 2 головки часнику, 2 перцю чилі, олія, зіра, сушений барбарис, коріандр, сіль, спеції.
Приготування: Промий рис, очисти часник від верхнього лушпиння, наріж баранину середніми шматочками, а овочі – брусочками. Розігрій масло в узбецькому казані, виклади цибулю і обсмаж до золотистості. Після чого додай м'ясо, смаж всі разом 10-15 хвилин до рум'янцю і потім всип моркву.
Готуй ще приблизно 15 хвилин, додай спеції, зменш вогонь і туши зірвак ще 10 хвилин до м'якості. Влий окріп, щоб він покривав заготівлю, додай чилі, знову зменш вогонь і туші 1 годину.
Рівним шаром засип рис у казан, встроми головки часнику і залий все водою, щоб вона покривала крупу на 2-3 см. Не перемішуй, але паличкою зроби кілька проколів до дна казана. Накрий плов кришкою і готуй приблизно 30 хвилин на слабкому вогні.
2. Думляма в узбецькому казані
Вона ж димляма. Одна з найпопулярніших страв в Узбекистані.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баранини або іншого м'яса, 5 картоплин, 3 моркви, 2 баклажани, 3 помідори, 3 болгарські перці, 200 г капусти, 2 цибулини, 2-3 пучки зелені, сіль, коріандр, хмелі-сунелі, спеції .
Приготування: Подрібни зелень з цибулею, а м'ясо та овочі – наріж середніми шматочками. Виклади шар зелені з цибулею на дно узбецького казана, приправ та додай м'ясо. Продовжуй викладати шарами: зелень із цибулею та спеціями, картопля, знову зелень із цибулею, морква з перцем, зелень із цибулею, баклажани з помідорами, зелень із цибулею та капуста. Щільно накрий кришкою і туші 10-15 хвилин на сильному вогні, а потім ще 2-3 години – на слабкому вогні.
3. Лагман в узбецькому казані
Подавай лагман так: виклади локшину в тарілки, залий її заливкою і посип зеленню.
Зараз читають:Маринована цвітна капуста на зиму: 15 швидких рецептів
Тобі знадобиться: 500 г локшини для лагмана, 1 кг баранини, 800 г помідорів, 250 г картоплі, 250 г моркви, 200 г болгарського перцю, 200 г цибулі, олія, часник, зелень, коріандр, паприка, спеції
Наріж баранину і всі овочі приблизно однаковими невеликими шматочками. Розігрій масло в узбецькому казані і обсмаж у ньому баранину до рум'янцю. Додай цибулю з помідорами, тушкуй ще 5-7 хвилин і виклади інші овочі, спеції та подрібнений часник. Перемішай, влий приблизно 800 мл води і готуй до м'якості овочів на середньому вогні. Ближче до кінця готування – відвари локшину за інструкцією на упаковці та подавай лагман із рубаною зеленню.
4. Шурпа в узбецькому казані
Для різноманітності можеш додати качан кукурудзи або баклажани.
Тобі знадобиться: 1 кг яловичини або баранини, 6-8 картоплин, 500 г помідорів, 2 болгарських перцю, 2 моркви, 3 цибулини, олія, зелень, часник, сіль, зіра, хмелі-сунелі, паприка, мелений червоний перець, .
Приготування: Подрібни цибулю, очисти і натріть 2 помідори, а решту овочів і м'яса – наріж середніми шматочками. Розігрій масло в казані і обсмаж у ньому м'ясо до рум'янцю. Зверху виклади цибулю і влий 50 мл води, не перемішуй, закрий кришкою узбецький казан і туші 10-15 хвилин.
Після чого додай моркву, часник, спеції та терті помідори. Туши ще 5-7 хвилин, виклади в казан всі інші овочі, влий воду, залежно від бажаної густоти шурпи, і перемішай. Туші шурпу близько 1-1,5 години на слабкому вогні, а в кінці – посип рубаною зеленню і дай страві трохи настоятися.
5. Котел-кебаб в узбецькому казані
Найпростіша основна страва, яка готується зовсім без зусиль.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баранини або яловичини, 1,5 кг дрібної картоплі, 2 цибулини, 2 моркви, 4 зубчики часнику, 500 мл олії, 200 мл води, сіль, спеції.
Приготування: Очисти овочі, наріж цибулю з морквою та подрібни часник. Розігрій масло в казані і частинами обсмаж там цілу картоплю до легкої золотистості. Після чого так само обсмаж шматочки м'яса.
Злий зайву олію, щоб дно узбецького казана, що залишилося, покривало приблизно на 1,5 см. Виклади шарами картоплю, м'ясо, цибулю з морквою, часник і спеції. Можна також додати зелень або чилі. Акуратно влий воду, накрий кришкою і готуй казан-кебаб 1-1,5 години на слабкому вогні.
6. Свинячі ребра з цибулею та яблуками в узбецькому казані
Чи не узбецький, але теж дуже смачний домашній рецепт!
Тобі знадобиться: 1,5 кг свинячих реберець, 2 яблука, 2 цибулини, 100 мл соєвого соусу, 100 мл томатної пасти, 2 ч.л. меду, 5 зубчиків часнику, олія, сіль, мелена кориця, мелений червоний перець.
Зараз читають:Як приготувати борщ з копченими реберцями
Розділи реберця і частинами обсмаж їх в узбецькому казані до золотистості. Крупно наріж цибулю, натрій яблука і часник, змішай все разом і додай соєвий соус, мед і томатну пасту. Приправ заправку, що вийшла, за смаком.
Злий зайву олію з казана, поверни ребра, а далі – залий їх пряною сумішшю і влий 1-2 склянки води. Туши все під кришкою 40 хвилин на слабкому вогні, а потім перемішай, ще раз приправ та туши ще 1 годину.
7. Качка в узбецькому казані
Качка готується досить довго, тому узбецький казан ідеально підходить для цього.
Тобі знадобиться: 1 качка, 1 кг картоплі, 1 кг помідорів, 300 г цибулі, 300 г моркви, 30 г часнику, 2-3 пучки зелені, сіль, спеції.
Приготування: Розроби качку на шматочки і крупно наріж овочі. Обсмаж м'ясо в узбецькому казані до золотистості, додай цибулю та моркву, і смажу ще 5 хвилин. Виклади помідори з часником, приправ, перемішай і тушкуй 1 годину під кришкою на слабкому вогні. Після чого всип картоплю і рубану зелень, і туші ще 40-45 хвилин.
8. Курка в узбецькому казані
Можеш використовувати будь-які частини курки, які тобі більше подобаються.
Тобі знадобиться: 1,5 кг курки, 2 кг картоплі, 400 г помідорів, 500 г цибулі, зелень, олія, коріандр, паприка, мелений червоний перець, сіль, спеції.
Приготування: Розроби курку на частини, приправ на смак, а овочі – наріж середніми шматочками. Розігрій масло в казані і обсмаж у ньому курку до рум'янцю. Виклади цибулю та смажу ще 5-7 хвилин, а потім додай помідори та смажу 10 хвилин.
Після чого влий близько 700-800 мл води, доведи до кипіння і всип картоплю. Ще раз приправ блюдо, закрий узбецький казан кришкою і тушкуй до готовності картоплі. Подавай із рубаною зеленню.
9. Харчо в узбецькому казані
Готовий суп подавай гарячим та з часточкою лимона.
Тобі знадобиться: 1 кг яловичини або баранини, 500 г помідорів, 500 г цибулі, 150 г рису, 1-2 головки часнику, 100 г томатної пасти, 100 г волоських горіхів, 1 пучок кінзи, 1 пучок петрушки, х , мелений червоний перець, сіль, спеції.
Приготування: Крупно наріж всі інгредієнти. Закип'яти приблизно 6 л води в казані, відправ туди м'ясо, накрий кришкою і вари близько 1 години на помірному вогні, а потім додай рис. Окремо наріж цибулю півкільцями та обсмаж її зі спеціями, томатною пастою та 4-5 ложками бульйону до м'якості.
Очисти і дрібно наріж помідори, змішай їх із подрібненою зеленню, часником, горіхами та всіма спеціями. Коли м'ясо та рис будуть повністю готові, виклади цибулю в узбецький казан. Доведи до кипіння і додай томатну суміш, знову доведи до кипіння, зніми харчо з вогню і дай трохи настоятися під кришкою.
Зараз читають:20 простих способів приготувати варення з винограду
10. Нарханги в узбецькому казані
Так само смачно виходить і на плиті, і на багатті.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баранини, 500 г курдючного жиру, 1,5 кг картоплі, 1 кг помідорів, 800 г болгарського перцю, 800 г моркви, спеції.
Приготування: Крупно наріж всі інгредієнти. Витопи курдючний жир в узбецькому казані і відправ туди шматочки баранини. Злегка їх обсмаж і додай цибулю, а ще через 3 хвилини приправ за смаком. Виклади моркву, болгарський перець, помідори та картоплю шарами. Можеш додатково додати чилі, часник та зелень. Присипай шари спеціями, закрий кришкою казан і туши всі разом 1,5 години на слабкому вогні.
11. Басма в узбецькому казані
М'ясо з овочами – завжди безпрограшний варіант.
Тобі знадобиться: 1 кг баранини, 200 г курдючного жиру, 800 г картоплі, 600 г помідорів, 600 г капусти, 400 г болгарського перцю, 400 г кабачків, 300 г моркви, 400 г цибулі, 50 сіль, зіра, спеції.
Приготування: Крупно наріж баранину та овочі, а курдюк – наріж тонкими слайсами. Замарин м'ясо в спеціях приблизно на 1 годину. Виклади курдючний жир на дно казана, на нього – шар м'яса, а далі – цибулю та моркву. Продовжуй викладати шарами помідори, кабачки, болгарський перець, картоплю та капусту.
Періодично посипай шари спеціями та встроми головку часнику в процесі. Зверху додай зелень і чили повністю, накрий все капустяними листами і закрий кришкою узбецький казан. Притисніть кришку пресом і тушкуй разом 2-3 години до готовності.
12. Машкичирі в узбецькому казані
Оригінальна каша з машу та рису, яка відмінно урізноманітнить повсякденний раціон.
Тобі знадобиться: 800 г яловичини, 400 г машу, 300 г рису, 2 моркви, 2 цибулини, сіль, зіра, мелений червоний перець, олія.
Приготування: Промий та замочи маш у холодній воді на 1 годину. Крупно наріж яловичину і тонко наріж моркву з цибулею. Обсмаж яловичину в олії в казані до легкої золотистості і додай овочі. Все приправ та обсмажуйте заготовку до м'якості.
Всип маш і влий 4 склянки води, закрий узбецький казан кришкою і готуй 20-30 хвилин після закипання, поки маш не набухне. Після чого додай промитий рис і ще 2-3 склянки води, готуй кашу ще 20 хвилин, зніми з вогню і дай настоятися під кришкою.
Джерело: dietcenter.com.ua