20 відмінних рецептів компоту з ірги

Солодка ірга широко використовується в кулінарії – наприклад, для приготування найсмачніших компотів на зиму і не тільки. Зробити це можеш і ти! Бери на замітку наші 20 цікавих рецептів!

Зміст

  • 1. Компот із ірги – класичний рецепт
  • 2. Компот із ірги з лимонним соком
  • 3. Компот із ірги на зиму
  • 4. Компот із ірги з екстрактом стевії
  • 5. Пряний компот із ірги зі спеціями
  • 6. Компот із замороженої ірги
  • 7. Компот із брусниці з іргою та виноградом на зиму
  • 8. Компот з ірги та малини на зиму
  • 9. Компот з ірги та кизилу
  • 10. Літній компот з ірги та полуниці
  • 11. Компот із ірги з фруктозою
  • 12. Компот з ірги та терну
  • 13. Компот з ірги та вишні зі стерилізацією
  • 14. Компот з ірги та яблук
  • 15. Компот з ірги та чорної смородини
  • 16. Компот із ірги з гвоздикою та лимонною цедрою
  • 17. Компот з ірги та журавлини з медом
  • 18. Компот із замороженої ірги та вишні
  • 19. Компот з ірги з журавлиною, смородиною та вишнею
  • 20. Компот з ірги та шипшини
  • 1. Компот із ірги – класичний рецепт

    Найпростіший і найпопулярніший варіант із усіх можливих.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 350 г цукру, 6 л води.

    Приготування: Закип'яти воду в каструлі, всип промиту іргу і проварити 5 хвилин. Вимкни вогонь, злегка остуди і додай цукор. Перемішай, накрий компот кришкою і прибери на 20 хвилин.

    2. Компот із ірги з лимонним соком

    Випробуй готовий компот, можливо, тобі захочеться додати більше цукру.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, сік половини лимона, 400 г цукру, 6 л води.

    Приготування: Закип'яти воду, всип підготовлену іргу і проварити 5 хвилин. Влий сік лимона і через 1 хвилину зніми каструлю з вогню. Додай цукор, перемішай і наполягай узвар під кришкою 30 хвилин.

    3. Компот із ірги на зиму

    Така консервація добре зберігається в коморі.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 350 г цукрового піску, лимонна кислота на кінчику ножа, 6 л води.

    Іргу промий, склади в стерилізовані банки, наповнюючи не більше однієї третини. Залий до верху окропом, прикрий кришками і залиш на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай лимонну кислоту, цукор і проварити 3 хвилини. Влий киплячий сироп у банки, закатай і укутай теплою ковдрою.

    4. Компот із ірги з екстрактом стевії

    Також можна використовувати будь-який інший замінник цукру.

    Зараз читають:20 бутербродів з сирним сиром, смачніші за які ви ще не їли

    Тобі знадобиться: 500 г ірги, 1 ст. екстракту стевії, 3 л води.

    Приготування: Воду доведи до кипіння, всип підготовлену іргу і проварити 5 хвилин. Зніми каструлю з вогню, додай екстракт стевії та перемішай. Готовий компот наполягай під кришкою 20 хвилин.

    5. Пряний компот із ірги зі спеціями

    З готового компоту краще видалити спеції.

    Тобі знадобиться: 500 г ірги, 5 горошин запашного перцю, 3 зірочки бадьяна, 1 паличка кориці, 200 г цукру, 3 л води.

    Приготування: Закип'яти воду, додай спеції та проварити 5 хвилин. Всип промиті ягоди ірги та вари ще 5 хвилин. Вимкни вогонь, злегка остуди компот і додай цукор. Перемішай, накрий кришкою і прибери на 30 хвилин.

    6. Компот із замороженої ірги

    Запасися іргою влітку і вари смачний компот, коли тобі буде зручно.

    Тобі знадобиться: 500 г замороженої ірги, 1 склянка цукрового піску, 3 л води.

    Приготування: Розморожуй іргу при кімнатній температурі, промою і помістіть її в каструлю з киплячою водою. Проварити 5 хвилин, вимкнути вогонь і злегка остудити. Всип цукор, добре перемішай і наполягай під кришкою 30 хвилин.

    7. Компот із брусниці з іргою та виноградом на зиму

    Рекомендуємо готувати із виноградом столових сортів.

    Тобі знадобиться: 500 г брусниці, 500 г ірги, 500 г винограду, 500 г цукру, 2 г лимонної кислоти, 8 л води.

    Приготування: Ягоди промий і склади в стерилізовані банки, заповнюючи не більше половини. Залий до верху окропом, прикрий кришками і залиш прогріватися на 30 хвилин. Злий воду в каструлю і проварити 3 хвилини. Всип у банки цукор та лимонну кислоту. Влий киплячу воду і заходи.

    8. Компот з ірги та малини на зиму

    Наливай гарячу воду у банки невеликими порціями.

    Тобі знадобиться: 500 г ірги, 500 г малини, 250 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 6 л води.

    Приготування: Ягоди промий і склади в стерилізовані банки, заповнюючи не більше однієї третини. Залий киплячою водою і залиш під кришками на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту та прокип'яті 2 хвилини. Влий киплячий сироп у банки, закатай компот і переверни вгору дном.

    9. Компот з ірги та кизилу

    Готуй на якісній воді, інакше компот вийде несмачним.

    Тобі знадобиться: 1 склянка ірги, 1 склянка кизилу, 250 г цукру, 4 л води.

    Приготування: Ягоди ірги та кизилу промою і всип у каструлю з киплячою водою. Проварити 5 хвилин, зніми з вогню та остуди. Додай цукор у компот, перемішай і залиши під кришкою на 30 хвилин.

    Зараз читають:Як приготувати білі гриби: 20 чудових рецептів на будь-який смак

    10. Літній компот з ірги та полуниці

    Зберігати такий компот найкраще у скляних ємностях.

    Тобі знадобиться: 500 г ірги, 1 жменю полуниці, 200 г цукру, 4 л води.

    Приготування: Закип'ятіть воду, додай іргу і нарізану полуницю і провари 5 хвилин. Зніміть компот з вогню, злегка остуди і всип цукор. Перемішайте, накрийте кришкою і залиште на 30 хвилин.

    11. Компот із ірги з фруктозою

    Без цукру компот виходить набагато кориснішим!

    Тобі знадобиться: 2 склянки ірги, 250 г фруктози, 4 л води.

    Приготування: Половину ірги розімні товкачем і всип у киплячу воду. Додай цілі ягоди, що залишилися, і провари 5 хвилин. Вимкни вогонь, всип фруктозу і наполягай компот під кришкою 30 хвилин.

    12. Компот з ірги та терну

    Такий напій покращує імунітет і чудово вгамовує спрагу.

    Тобі знадобиться: 500 г ірги, 1 жменя терну, 1 склянка цукру, 5 л води.

    Приготування: Закип'ятіть воду, додай іргу з терном і прокип'яті 5 хвилин. Вимкни вогонь, злегка остуди і всип цукор. Перемішай, накрий кришкою і прибери на 30 хвилин. Готовий компот проціди, розлий у чисті банки та прибери в холодильник.

    13. Компот з ірги та вишні зі стерилізацією

    Відмінний спосіб приготування, з яким впорається будь-яка господиня.

    Тобі знадобиться: 500 г ірги, 500 г вишні, 300 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 6 л води.

    Вишню з іргою промою і склади в стерилізовані банки, заповнюючи не більше однієї третини. Закип'ятіть воду, додай цукор, лимонну кислоту і провари 3 хвилини. Влий киплячий сироп у банки, простерилізуй 20 хвилин і закатай.

    14. Компот з ірги та яблук

    Рекомендуємо вибирати яблука солодких сортів із щільною м'якоттю.

    Тобі знадобиться: 500 г ірги, 3 яблука, 200 г цукрового піску, 50 мл лимонного соку, 4 л води.

    Яблука наріж четвертинками , очисти від кісточок і подрібни. Помісти в стерилізовані банки іргу та яблука. Залий все окропом, прикрий кришками і залиш прогріватися на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукровий пісок та прокип'яті. Влий у банки лимонний сік і киплячий сироп. Закатай, переверни компот вгору дном і укутай товстим рушником.

    15. Компот з ірги та чорної смородини

    Через добу протрій і перенеси в льох остиглі банки з компотом.

    Тобі знадобиться: 500 г ірги, 500 г чорної смородини, 250 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 6 л води.

    Зараз читають:20 салатів із нутом, які захочеться приготувати ще не раз

    Приготування: Ягоди підготуй, промий і склади в стерилізовані банки, заповнюючи не більше однієї третини. Залий до верху окропом, прикрий кришками і залиш прогріватися на 20-30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і прокип'ятіть 3 хвилини. Влий киплячий сироп у банки, закатай і переверни вгору дном.

    16. Компот із ірги з гвоздикою та лимонною цедрою

    Ягоди зручно мити під проточною водою, попередньо виклавши їх на ситечко.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 1 ч.л. лимонної цедри, 1 бутон гвоздики, 250 г цукру, 6 л води.

    Приготування: Закип'ятіть воду, додай іргу, гвоздику, цедру і проварити 5 хвилин. Вимкни вогонь, злегка остуди і додай цукор. Наполягай готовий компот під кришкою 30 хвилин.

    17. Компот з ірги та журавлини з медом

    Не зберігай цей компот у холодильнику довше трьох днів.

    Тобі знадобиться: 1 склянка ірги, 1 склянка журавлини, 3 ст. меду, 3 л води.

    Приготування: Закип'ятіть воду, додай промиті ягоди ірги з журавлиною і провари 5 хвилин. Зніміть компот з вогню та остуди його до кімнатної температури. Додай мед, перемішай і забери охолоджуватися в холодильник.

    18. Компот із замороженої ірги та вишні

    Готуй будь-якої пори року!

    Тобі знадобиться: 500 г замороженої вишні, 500 г замороженої ірги, 1 склянка цукру, 3 горошини запашного перцю, 5 л води.

    Приготування: Ягоди розморозь при кімнатній температурі та промою. Закип'ятіть воду, додай вишню, іргу, запашний перець і провари 5 хвилин. Вимкни вогонь, злегка остуди і всип цукор. Наполягай компот під кришкою 20-30 хвилин.

    19. Компот з ірги з журавлиною, смородиною та вишнею

    Буде ще корисніше, якщо замінити цукор медом.

    Тобі знадобиться: 1 склянка ірги, 1 склянка смородини, 1 склянка журавлини, 1 склянка вишні, 250 г цукру, 6 л води.

    Вишню очисти від кісточок і разом з іншими ягодами злегка розімні. Переклади заготовку в каструлю з киплячою водою і проваріть компот 5 хвилин. Вимкни вогонь, додай цукор і добре перемішай. Накрий кришкою та прибери убік на 30 хвилин.

    20. Компот з ірги та шипшини

    Використовуй свіжу або сушену шипшину.

    Тобі знадобиться: 200 г шипшини, 300 г ірги, 200 г цукру, 5 л води.

    Ретельно промий іргу і шипшину , і всип їх в каструлю з киплячою водою. Проваріть компот 5 хвилин, зніми з вогню і остуди. Всип цукор, перемішай і накрий кришкою на півгодини.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *