Влітку завжди хочеться чогось легшого і свіжішого, і особливо добре для цього підходить холодний суп з промовистою назвою – охолодник. Він не має одного класичного рецепту, але найчастіше він готується на основі буряків або щавлю. Заливають охолодник водою, кефіром або кислим молоком – кому як більше подобається. Ділимося 15 чудовими способами приготування!
Зміст
1. Холодник з буряком на кефірі
Дрібний і солодкий вінегретний буряк буде тут дуже доречним.
Тобі знадобиться: 2 буряки, 2 огірки, 5 яєць, 1 л кефіру, 2 ст. сметани, 1 пучок зелені, спеції.
Приготування: Відварити буряк і яйця. Наріж яйця з огірками дрібним кубиком, подрібни зелень, а буряк – натрій на великій тертці. Залий все холодним кефіром, приправ та додай сметану.
2. Холодник з буряками та огірками
Час приготування буряка повністю залежить від його розміру.
Тобі знадобиться: 3 буряки, 6 огірків, 4-6 яєць, 300 мл 20% сметани, 1,5 л газованої мінералки, 5 гілочок кропу, 5 гілочок петрушки, 4 пера зеленої цибулі, 1,5 ст.л. лимонного соку, спеції.
Приготування: Відвари або запікання буряків до готовності. Наріж буряк та огірки брусочками, подрібни зелень. Для заправки змішай сметану, мінералку, лимонний сік та спеції. Залий суп і прибери його в холодильник на півгодини. Подавай готовий охолодник з половинками варених яєць.
3. Холодник на воді
Можеш додати трохи оцту чи лимонного соку для кислинки.
Тобі знадобиться: 2 буряки, 4 огірки, 6 яєць, 3 пучки зелені, 2 пучки зеленої цибулі, 1,5 л води, 8 ст.л. сметани, спеції.
Приготування: Відвари і натрій буряки на великій тертці. Так само натрі огірки. Дрібно наріж варені яйця і всю зелень, змішай все разом, приправ і залиш на 10-15 хвилин. Залий суп холодною кип'яченою водою і додай по ложці сметани під час подачі.
Зараз читають:8 чудових рецептів кабачків з кетчупом чилі на зиму
4. Холодник зі щавлем та редисом
Ще один класичний рецепт для любителів освіжаючих страв.
Тобі знадобиться: 150 г щавлю, 1-2 пучки редиски, 3 огірки, 3 яйця, 1 пучок зеленої цибулі, 1 пучок кропу, 1,5 л води, 200-250 г сметани, спеції.
Приготування: Промий та подрібни щавель. Приварити його 5 хвилин у киплячій воді. Тонко наріж редиску та огірки, подрібни зелень, а яйця – заздалегідь відвари і наріж кубиком. Змішай все разом, залий холодною водою, приправ за смаком і додай сметану.
5. Холодник з картоплею та ковбасою
Буде ще краще, якщо доповнити холодник кубиками льоду.
Тобі знадобиться: 500 г буряка, 500 г вареної ковбаси, 500 г картоплі, 400 г огірків, 6 яєць, 40 г зеленої цибулі, 50 г зелені, 2 л кефіру, 1 л мінеральної води, спеції.
Приготування: Відвари картоплю, яйця та буряк. Натрій картоплю і буряки на великій тертці, подрібни всю зелень, а решту інгредієнтів – наріж дрібним кубиком. Залий охолодок кефіром і мінералкою, і приправ за смаком.
6. Холодник з буряковим бадиллям
Бадилля молодих буряків ідеально підходить для літніх супів.
Тобі знадобиться: 3 буряки, 1 пучок бурякового бадилля, 4 огірки, 4 яйця, 1 пучок зелені, 1/2 пучка зеленої цибулі, 1,5 л води, 1,5 ст.л. лимонного соку, спеції.
Приготування: Відварити або запікати буряки до готовності, натріти їх на великій тертці. Окремо відвари яйця. Наріж яйця та огірки дрібним кубиком, а бадилля і всю зелень – порубай. Приправ холодник, залий його холодною водою і додай лимонний сік до смаку. Можеш подавати його зі сметаною.
7. Холодник із куркою
Всі інгредієнти краще заварити заздалегідь, щоб вони встигли охолонути.
Тобі знадобиться: 250 г курячого філе, 2 буряка, 3 картоплини, 3 огірки, 3 яйця, 1 пучок зелені, 1 л води, 15 г гірчиці, 200 г сметани, 1 ст.л. лимонного соку, спеції.
Приготування: Відварити буряк, картоплю, курку та яйця окремо один від одного. Натрій буряк на великій тертці, відклади яєчні жовтки, а решту інгредієнтів – наріж кубиком. Подрібни зелень і змішай її з яєчними жовтками, сметаною, гірчицею та спеціями. Інші інгредієнти змішай з цією заправкою, залий охолодник водою і додай лимонний сік.
Зараз читають:20 бутербродів з сирним сиром, смачніші за які ви ще не їли
8. Холодник зі щавлем та яловичиною на кефірі
Для м'якшого смаку – розбав кефір мінералкою.
Тобі знадобиться: 3 пучки щавлю, 200 г яловичини, 3 огірки, 4 яйця, 1 пучок редиски, 1 пучок зеленої цибулі, 1 пучок зелені, 1,5-2 л кефіру.
Приготування: Заздалегідь відвари яловичину та яйця до готовності, остуди та наріж дрібним кубиком. Огірки та редиску наріж тонкою соломкою або натрій на тертці. Подрібни щавель і проварити його 5 хвилин у киплячій воді. Змішай всі інгредієнти та залий охолодник кефіром.
9. Холодник зі щавлем та фетою на кефірі
Дуже оригінальний рецепт, коли захочеться чогось новенького.
Тобі знадобиться: 150 г щавлю, 200 г огірків, 5-6 редисок, 2 яйця, 100 г фети, 700 мл кефіру, 1,5 ст. олії, спеції.
Блендером збий щавель з олією та половиною кефіру . Влий кефір, що залишився, додай половину фети, приправ і збий ще раз. Наріж огірки соломкою, а редиска – тонкими кружальцями. Відвари і подрібни яйця, розкриш фету, що залишилася. Залий охолодник кефірною заливкою і подавай до столу.
10. Холодник з буряком та щавлем
Якщо хочеш зробити холодник більш ситним, наріж трохи ковбаси чи шинки.
Тобі знадобиться: 400 г буряків, 400 г огірків, 150-200 г щавлю, 6 яєць, 50 г зеленої цибулі, 30 г кропу, 30 г петрушки, 1,5 ч.л. оцту, 3-4 ч.л. гірчиці, спеції, сіль.
Натрій буряк на великій тертці , залий її 2-3 л води, додай оцет і ложку солі. Доведи до кипіння, проваріть цей відвар 10-15 хвилин на слабкому вогні і дай йому повністю охолонути.
Відвари і наріж яйця кубиком. Таким же кубиком наріж огірки, а щавель і всю зелень – дрібно порубай. Змішай разом всі інгредієнти, приправ та заправ гірчицею. Залий холодник буряковим відваром і подавай зі сметаною.
11. Холодник із консервованою квасолею
Підійде червона чи біла квасоля без добавок.
Тобі знадобиться: 500 г буряка, 300 г огірків, 1 банка консервованої квасолі, 5-6 яєць, 50 г кропу, 50 г петрушки, 1 л кефіру, 300 мл води, 1 ст.л. лимонного соку, спеції.
Зараз читають:20 рецептів з устричним соусом, перед якими складно встояти
Приготування: Заздалегідь відваріть буряки та яйця. Наріжте всі інгредієнти кубиком, подрібніть зелень і додай консервовану квасолю без рідини. Залий охолодник кефіром з водою, влий лимонний сік і приправ за смаком.
12. Холодник зі смаженими печерицями
Обсмажені гриби надають охолоднику цікаві та незвичні нотки.
Тобі знадобиться: 150 г буряків, 200 г печериць, 150 г вареної ковбаси, 100 г огірків, 2 яйця, 1 пучок зелені, 1/2 пуску зеленої цибулі, 500 мл кефіру, 400 мл мінералки, спеції.
Приготування: Відвари буряк, наріж кубиком, залий кефіром і водою. Приправ і прибери заливку в холодильник. Наріж печериці невеликими шматочками і обсмаж їх до готовності. Відвари і наріж яйця кубиком. Так само наріж огірки з ковбасою, подрібни зелень і залий холодник буряковим настоєм.
13. Холодник з помідором та кукурудзою
Рецепт для всіх любителів небанальних смаків та поєднань.
Тобі знадобиться: 2 буряки, 2 огірки, 2 помідори, 2 яйця, 6 ст.л. консервованої кукурудзи, 1 пучок зелені, 1/2 пучка зеленої цибулі, 500 мл мінералки, 2 ст. сметани, спеції.
Приготування: Буряки відваріть до готовності і натрій на тертці. Окремо натрій огірки та помідори, подрібни зелень і додай кукурудзу. Залий все холодною мінералкою, приправ за смаком, заправ сметаною і подавай з часточками варених яєць.
14. Холодник з буряком та малосольними огірками
Для різноманітності пропонуємо використовувати кисле молоко замість кефіру.
Тобі знадобиться: 400 г буряків, 300 г малосольних огірків, 6 зубчиків часнику, 20 г кропу, 600 мл кислого молока, мінералка, спеції.
Приготування: Відвари або запікання буряка. Наріж її тонкою соломкою разом із малосольними огірками. Подрібни часник та кріп. За бажання, додай кілька варених яєць, нарізаних кубиком. Залий холодник простоквашею, приправ і часткою мінералкою до смаку.
15. Холодник з маслинами на тані
Його легко приготують навіть господині, які мають особливих кулінарних навичок.
Тобі знадобиться: 2 буряки, 3 картоплини, 3 огірки, 3 яйця, 2 жмені маслин або оливок, 1/2 пучка зелені, 1/2 пучка зеленої цибулі, 1/3 лимона, 1-1,5 л тана.
Приготування: Відварити буряк, картоплю та яйця. Наріж всі інгредієнти дрібним кубиком, подрібни зелень і наріж маслини кільцями. Приправ холодник, залий його таном і додай лимонний сік.
Джерело: dietcenter.com.ua