Займаючись консервацією сливи, часто наголошують на варення і джеми. Але не варто забувати і про компоти, адже це смачно та корисно. А щоби полегшити тобі це завдання – ми підготували 20 перевірених рецептів. Спробуй будь-який компот зі сливи вийде смачним, красивим і дуже ароматним!
Зміст
1. Компот із сливи – класичний рецепт
Сливи мають сильну желюючу властивість, тому не варто варити занадто концентрований компот.
Тобі знадобиться: 600 г сливи, 150 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 3,5 л води.
Приготування: Зливи промий, розріж навпіл, очисти від кісточок і помістіть у підготовлені банки. Залий до верху окропом, накрий кришкою та залиш на 30 хвилин. Потім злий цю воду в каструлю і знову закип'яти. У банки зі сливою всип цукор та лимонну кислоту. Влий киплячу воду назад у банки і закатай компот на зиму.
2. Компот із сливи, яблук та абрикосів
Компот виходить ароматним та дуже насиченим.
Тобі знадобиться: 500 г яблук, 500 г сливи, 500 г абрикосів, 400 г цукру, 2 г лимонної кислоти, 8 л води.
Приготування: Фрукти промий, очисти від кісточок, наріж і помісти в банки, заповнюючи не більше половини. Залий окропом, накрий кришками і залиш на півгодини. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту та прокип'яті 2 хвилини. Залий киплячим сиропом фрукти в банках, закатай і укутай теплою ковдрою.
3. Сливовий компот зі стерилізацією
Таку консервацію можна сміливо зберігати за кімнатної температури.
Тобі знадобиться: 800 г сливи, 500 г цукру, 4 л води.
Зливи промий, розріж навпіл, очисти від кісточок і помісти в банки. Закип'ятіть воду, додай цукор і провари 3 хвилини. Влий сироп у банки з фруктами і постав у каструлю з гарячою водою. Простерилізуйте 15 хвилин, акуратно вийми з каструлі і закатай.
4. Сливовий компот із яблуками на зиму
Готувати слід із щільних фруктів без червінки та інших ушкоджень.
Зараз читають:15 простих бутербродів з авокадо та сирним сиром
Тобі знадобиться: 500 г сливи, 500 г яблук, 250 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 5 л води.
Приготування: Фрукти промийте, очистіть, наріжте і помістіть в стерилізовані банки. Залий їх окропом, накрий кришками і залиш на 25-30 хвилин. Злий воду в каструлю і знову закип'ятити. У банки з фруктами всип цукор та лимонну кислоту. Влий киплячу воду, закатай компот і переверни вгору дном.
5. Компот зі сливи з м'ятою
Смачний компот із освіжаючим ароматом!
Тобі знадобиться: 600 г сливи, 5 гілочок м'яти, 1 склянка цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 3 л води.
Приготування: Промиті сливи розріж навпіл, очисти від кісточок і склади в банки. Додай підготовлену м'яту. Зали окропом, накрий кришками і прибери убік на півгодини. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і прокип'ятіть 3 хвилини. Влий киплячий сироп у банки і закатай компот на зиму.
6. Компот зі сливи та винограду
Потіш сім'ю корисними заготовками на зиму.
Тобі знадобиться: 500 г сливи, 200 г винограду, 300 г цукру, 2 г лимонної кислоти, 4 л води.
Виноград зніми з кистей, а сливи розріж навпіл і очисти від кісточок. Добре промий заготовки, помісти в стерилізовані банки і залий окропом. Накрий кришками та залиш на 20-30 хвилин при кімнатній температурі. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і прокип'ятіть 3 хвилини. Влий киплячий сироп у банки, закатай і переверни вгору дном.
7. Компот із сливи без цукру
Для цього рецепту краще використати сливи солодких сортів.
Тобі знадобиться: 500 г сливи, 3 л води.
Приготування: Зливи промий, розріж навпіл, очисти від кісточок і помістіть у підготовлені банки. Залий киплячою водою, постав у каструлю з гарячою водою, простерилізуйте компот 15 хвилин і заходьте.
8. Фруктовий компот з грушами та сливою
Банки попередньо вимий з харчовою содою, а потім простерилізуй будь-яким зручним способом.
Тобі знадобиться: 500 г сливи, 3 груші, 1 склянка цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 3 л води.
Приготування: Фрукти підготуй, наріж та помісти в стерилізовані банки, заповнюючи не більше половини. Залий до верху окропом, накрий кришками і залиш на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і прокип'ятіть 3 хвилини. Влий киплячий сироп у банки з фруктами, заходь і переверни вгору дном.
9. Компот із сливи цілком
Зберігати таку заготівлю не варто більше 1 року.
Тобі знадобиться: 1,5 кг сливи, 350 г цукру, 2 г лимонної кислоти, 8 л води.
Приготування: Промиті сливи помістіть у банки, займаючи не більше половини. Залий їх окропом, прикрий кришками і прибери на півгодини остигати. Злий воду в каструлю і знову доведи до кипіння. У банки всип цукор та лимонну кислоту. Влий киплячу воду і заходи.
Зараз читають:20 відмінних рецептів фруктових смузі на будь-який смак та бюджет
10. Компот із сливи без лимонної кислоти
З часом колір компоту стає ще більш насиченим.
Тобі знадобиться: 1 кг сливи, 400 г цукру, 3 зірочки бадяну, 6 л води.
Приготування: Зливи промою та помісти в стерилізовані банки. Додай зірочки бадяна, влий киплячу воду і залиш на 30 хвилин. Злий воду в каструлю і знову доведи до кипіння. Додай цукор, прокип'яті 5 хвилин, залий у банки з фруктами і закатай компот.
11. Компот із сливи та чорноплідної горобини
Горобина надає компоту красивого рубінового відтінку.
Тобі знадобиться: 500 г сливи, 300 г чорноплідної горобини, 300 г цукру, 2 г лимонної кислоти, 5 л води.
Приготування: Зливи та горобину промою та помісти у стерилізовані банки. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і проварити 3 хвилини. Влий сироп у банки і закочуй.
12. Компот із груші, яблук та сливи
Взимку філіжанка цього компоту оздоровить і нагадає про літо!
Тобі знадобиться: 3 груші, 3 яблука, 500 г сливи, 350 г цукру, 2 г лимонної кислоти, 5 л води.
Приготування: Фрукти підготуй, очисти від кісточок, подрібни та помісти в чисті банки. Залий окропом і залиши на 30 хвилин. Злий воду в каструлю і знову доведи до кипіння. У банки всип цукор та лимонну кислоту. Влий киплячий сироп і закатай.
13. Сливовий компот із медом на зиму
За бажанням можна додати трохи ванілі чи кориці.
Тобі знадобиться: 1 кг сливи, 300 г меду, 5 л води.
Зливи промий, очисти від кісточок і склади в підготовлені банки. Закип'ятіть воду з медом і залий її в банки з фруктами. Простерилизуй компот 10 хвилин, закатай і переверни вгору дном.
14. Сливовий компот зі спеціями на зиму
Закривай компот невеликими партіями, не більше ніж 6-8 літрів за раз.
Тобі знадобиться: 500 г сливи, 1 паличка кориці, 3 горошини запашного перцю, 200 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 3,5 л води.
Приготування: Зливи промою та помісти у підготовлені банки. Закип'яти воду зі спеціями, проварити 5 хвилин і влий у банки. Накрий кришками і прибери убік на півгодини. Злий воду в каструлю, додай лимонну кислоту, цукор і проварити 5 хвилин. Залий киплячий сироп у банки і закочуй.
15. Компот із сливи з корицею та соком лимона
Лимонний сік надає кислинку і виконує роль консерванта.
Тобі знадобиться: 800 г сливи, 1 паличка кориці, сік половини лимона, 220 г цукру, 4 л води.
Приготування: Промиті сливи наріж, очисти від кісточок і склади в підготовлені банки. Закип'ятіть воду в каструлі, додай паличку кориці і провари 5 хвилин. Влий воду в банки і залиш на півгодини. Злий воду в каструлю, додай цукор і прокип'ятити ще 3 хвилини. У банки з фруктами влий лимонний сік, сироп, що кипить, і закатай.
Зараз читають:10 найкращих способів приготувати цукати з гарбуза
16. Компот із сливи та смородини на зиму
Можна брати будь-яку смородину, але з чорною – колір виходить красивішим.
Тобі знадобиться: 1 кг сливи, 500 г смородини, 450 г цукру, 2 г лимонної кислоти, 6 л води.
Приготування: Зливи розріж навпіл, очисти від кісточок і помістіть у підготовлені банки. Додай смородину, влий окріп і залиш на півгодини під кришками. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і проварити 3 хвилини. Залий киплячий сироп у банки, закатай і укутай товстим рушником на добу.
17. Компот із сливи з корицею
Після проварювання – корицю видаляють із сиропу.
Тобі знадобиться: 1 кг сливи, 1 паличка кориці, 300 г цукрового піску, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 5 л води.
Приготування: Зливи промий, розріж навпіл і очисти від кісточок. Склади фрукти в чисті банки, залий окропом і прибери убік остигати. Злий воду в каструлю, додай паличку кориці та прокип'яті 5 хвилин. У банки всип цукровий пісок та лимонну кислоту. Залий киплячим сиропом, закатай компот і переверни вгору дном.
18. Компот із сливи, груші та калини
Цей рецепт компоту особливо актуальний пізньої осені!
Тобі знадобиться: 500 г сливи, 500 г груші, 1 склянка калини, 400 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 6 л води.
Ягоди калини зніми з кистей, фрукти наріж невеликими шматочками. Помісти заготівлі до стерилізованих банків, заповнюючи не більше половини обсягу. В окремій каструлі закип'яти воду з цукром та лимонною кислотою, проварити 4 хвилини та залий у банки. Простерилізуйте 10 хвилин і заходьте.
19. Компот з кизилу, сливи та м'яти
Від якості води безпосередньо залежить підсумковий результат.
Тобі знадобиться: 500 г сливи, 1 склянка кизилу, 5 гілочок м'яти, 200 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 4 л води.
Приготування: Кизил, сливу, м'яту підготуй та помісти в стерилізовані банки, заповнюючи не більше половини. Залий до верху окропом, прикрий кришками і залиш на 20-30 хвилин. Злить воду в каструлю і прокип'яти 3 хвилини. Всип у банки лимонну кислоту та цукор. Влий киплячий сироп, закатай компот і закутай його на добу товстим рушником.
20. Компот із сливи, груші та винограду
Щоб виноград не лопнув від окропу, проколи голкою кожну ягідку.
Тобі знадобиться: 500 г сливи, 500 г груші, 300 г винограду, 400 г цукру, 6 л води.
Приготування: Зливи, груші, виноград підготуй та помісти в чисті банки, заповнюючи не більше половини. Залий окропом і прибери убік остигати. Злий воду в каструлю, додай цукор і прокип'ятіть 3 хвилини. Залий киплячий сироп у банки і закочуй.
Джерело: dietcenter.com.ua