Агрус чудово поєднується з цитрусовими в різних заготовках, чи то варення або компоти. Детальніше про те, як приготувати аґрус із лимоном на зиму – дивись у нашій добірці рецептів!
Зміст
1. Варення з аґрусу з лимоном
Дуже просте і водночас оригінальне частування до чаю.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 1,5 кг цукру, 1-2 лимони, 400 мл води.
Приготування: Перебери аґрус та зріж хвостики. Ошпарь лимони окропом і дрібно наріж їх зі шкіркою. Звари сироп з води та цукру, додай лимон і доведи до повторного кипіння.
Виклади аґрус у сироп, проварити 5-7 хвилин і дай заготовці повністю охолонути. Проварити ще 5-7 хвилин і знову охолодити. Востаннє провари варення приблизно 10 хвилин і закатай його в стерилізовані банки.
2. Сире варення з агрусу з лимоном на зиму
Готове варення обов'язково потрібно зберігати у холодильнику чи льоху.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1,5 кг цукру, 2 лимони.
Приготування: Перебери аґрус, а лимони – ошпар окропом і наріж. Пропусти все через м'ясорубку, засип цукром і залиш у прохолодному місці на 12-24 години. Періодично перемішуй заготовку. Закатай сире варення у стерилізовані банки.
Зараз читають:20 простих рецептів наливки із чорної смородини
3. Варення з аґрусу з лимоном та апельсином
Для цього рецепту однаково підходить як зелений, так і червоний аґрус.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 кг цукру, 1 лимон, 1 апельсин.
Приготування: Перебери аґрус та ошпар цитруси окропом. Пропусти все через м'ясорубку, змішай із цукром і доведи до кипіння. Проварити варення півгодини на слабкому вогні і заходи в стерилізовані банки.
4. Компот з агрусу з лимоном на зиму
Нагадуватиме про сонячне літо протягом усієї зими!
Тобі знадобиться: 500 г агрусу, 300 г цукру, 1 лимон, 2 л води.
Розклади аґрус і часточки лимона в стерилізовані банки, залий окропом і залиш на 10 хвилин. Після чого злий цю воду, знову закип'яти її з цукром, залий аґрус сиропом, що вийшов, і закатай на зиму.
5. Варення з аґрусу з лимоном та імбиром
Ідеальна комбінація смаку та користі.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 2 кг цукру, 1 лимон, 100 г імбиру, 300 мл води.
Приготування: Перебери аґрус, наріж імбир і відіжми сік з лимона. Залий все це водою, доведи до кипіння і проварити 20 хвилин на слабкому вогні. Зніми заготівлю з вогню, всип цукор, перемішай і знову доведи до кипіння. Вари варення ще 10 хвилин, за бажанням – прибери імбир, а потім закатай у стерилізовані банки.
6. Желе з аґрусу з лимоном на зиму
Щоб желе було справді густим, додамо трохи желатину.
Зараз читають:7 помилок, яких часто припускаються у роботі з дріжджовим тістом
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 2 кг цукру, 2 лимони, 30 г желатину.
Розведи желатин у невеликій кількості води за інструкцією на упаковці . Перебери і пропусти агрус через м'ясорубку, перетрій його через сито і змішай з лимонним соком і цукром. Доведи заготовку до кипіння, проварити 10 хвилин і влий желатин. Ретельно перемішай і закатай желе у стерилізовані банки.
7. Джем з агрусу з лимоном на зиму
Лимон не тільки надає джему цитрусового аромату, але й прибирає зайву насолоду.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 1,5-2 кг цукру, 2-3 лимони.
Приготування: Перебери аґрус, а лимони – ошпар окропом, наріж і видали кісточки. Пропусти агрус з лимонами через м'ясорубку і змішай їх із цукром. Доведи до кипіння, проваріть джем 30-40 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки на зиму.
8. Варення з аґрусу з лимоном та м'ятою
Щоб м'яту було зручніше забрати – зв'яжи її в пучок.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 1,5 кг цукру, 2 лимони, 1 пучок м'яти.
Приготування: Засип аґрус цукром і злегка розімні товкачем. Залиш на кілька годин, після чого доведи до кипіння, влий лимонний сік, додай цедру і виклади м'яту. Проварити всі півгодини на слабкому вогні, видали гілочки м'яти і закатай варення в стерилізовані банки.
9. Мохіто з агрусу з лимоном на зиму
Прекрасний рецепт зимового компоту – смачного та красивого.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 2 склянки цукру, 1 лимон, 1 пучок м'яти.
Приготування: Розклади аґрус, часточки лимона та гілочки м'яти у підготовлені банки. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 15 хвилин. Потім злий цю воду, додай у неї цукор за смаком і знову закип'ятити. Залий аґрус вийшов сиропом і закатай мохіто на зиму.
Зараз читають:20 найкращих рецептів вареників з вишнею
10. Повидло з аґрусу з лимоном на зиму
Густе повидло, яке ідеально підходить для випікання та на тости.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 2 лимони, 1,5 кг цукру.
Приготування: Перебери аґрус, залий його 1-2 склянками окропу і проварити 5-7 хвилин до м'якості. Перетріть ягоду через сито, додай цукор, лимонний сік і цедру до смаку. Доведи до кипіння і вари повидло до бажаної густоти на слабкому вогні, помішуючи. Закатай у стерилізовані банки.
11. Варення з цілого агрусу з лимоном
Варення з цілими ягодами аґрусу – це окреме задоволення.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 200 г цукру, 1/2 лимона, 5 ст.л. води.
Приготування: Перебери аґрус та зріж хвостики. Змішай його з цукром і додай воду із лимонним соком. Поставте заготовку на слабкий вогонь і варіть близько 20 хвилин, акуратно перемішуючи. Закатай варення у стерилізовані банки.
12. Варення з аґрусу з лимоном та волоськими горіхами
Досить трудомісткий і довгий рецепт, але він того вартий.
Тобі знадобиться: 800 г агрусу, 1,5 кг цукру, 300 г волоських горіхів, 1 лимон, 1 л води.
Приготування: Зріж хвостики у аґрусу, акуратно видали м'якоть і встав у кожну ягоду по шматочку горіха. Звари однорідний сироп із води, цукру та лимонного соку. Залий їм агрус і залиш на 8-10 годин. Після чого доведи все до кипіння, проварити кілька хвилин і закатай варення в стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua