Майже в кожному будинку значна частина комори зайнята закусками з огірків на зиму. Їх подають до других страв, для перекушування і, звичайно ж, з міцними напоями. Різноманітність рецептів на цю тему б'є всі рекорди, але ми вибрали 20 найцікавіших із них!
Зміст
1. Салат з огірків з цибулею та гірчицею в зернах
Нарізай огірки як тобі подобається: кружальцями, брусками, кубиками чи довгими слайсами.
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 500 г цибулі, 50 г часнику, 180 мл оцту, 2 ст. сухої гірчиці в зернах, 200 мл олії, 80 г цукру, 50 г солі.
Приготування: Наріж огірки та очищену цибулю, додай пропущений через прес часник, гірчицю, олію, цукор та сіль. Накрийте кришкою і залиште заготовку настоятися на пару годин. Після чого влий оцет, перемішай і розклади огірки в підготовлені банки. Простерилізуйте їх 15 хвилин, закатай і закутай на добу теплою ковдрою.
2. Огірки у кетчупі на зиму
Можна додати трохи гострого перцю чи часнику.
Тобі знадобиться: 2,5 кг огірків, 5 горошин чорного перцю, 2 горошини запашного перцю, 250 мл кетчупу, 120 мл оцту, 200 г цукру, 60 г солі, 1,2 л води.
Приготування: Підготуй і щільно втрамбуй огірки в банки. Закип'ятіть воду, додай спеції, кетчуп, цукор та сіль. Провари маринад 2 хвилини, додай оцет і розлий його по банках з огірками. Простерилизуй ще 10 хвилин, закатай і переверни вгору дном.
3. Огірки рулетиками з морквою на зиму
Під час стерилізації банки не повинні стосуватися один одного.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 400 г моркви, 3 зубчики часнику, 1 стручок гострого перцю, 80 мл оцту, 3 ст. цукру, 2 ст. солі, 2 л води.
Приготування: Натрій моркву на тертці і змішай її з подрібненим часником. Огірки наріж уздовж тонкими слайсами і згорни рулетками. Гострий перець очисти від насіння, подрібни та всип на дно банок. Туди ж виклади шарами рулетики з огірків та моркву. Окремо закип'яти воду, всип цукор, сіль і проварити 3 хвилини. Додай оцет, розлий маринад банками і простерилізуй 10 хвилин. Закатай, переверни вгору дном і залиш на добу в теплі.
4. Хрусткі огірки з часником і дубовим листям
Оцет можна замінити, додавши таку ж кількість лимонного соку.
Тобі знадобиться: 5 кг огірків, 1/2 головки часнику, 4 парасольки кропу, 4 дубових листя, 150 мл оцту, 120 г цукру, 120 г солі, 3,5 л води.
Приготування: Зубчики часнику очисти, наріж крупними шматочками і склади в банки. Додай кріп і листя дуба, а потім щільно поклади огірки. Залий їх до верху окропом, прикрий кришками і залиш прогріватися на 30 хвилин. Злий цю воду в каструлю, всип цукор і сіль. Прокип'яті 2 хвилини, додай оцет і розлий у банки з огірками. Закатай, переверни вгору дном і закутай теплою ковдрою.
Зараз читають:8 легких рецептів вина із білої смородини
5. Огірки у власному соку на зиму
Жодної стерилізації та варіння!
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 50 г кропу, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ст. цукру, 2 ст. солі.
Приготування: 1 кг огірків натрій на тертці, змішай з подрібненим кропом, меленим перцем, цукром та сіллю. У підготовлені банки помісти цілі огірки і туди додай терті. Добре стрясни банки, щоб терта суміш рівномірно розподілилася. Щільно закрий заготовку капроновими кришками і прибери у підвал. Через 1-1,5 місяці можна знімати пробу.
6. Лечо з огірків на зиму
Ще один рецепт популярної угорської заготівлі.
Тобі знадобиться: 2,5 кг огірків, 2 кг помідорів, 800 г болгарського перцю, 50 г часнику, 1 ч.л. меленої паприки, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 5 горошин чорного перцю, 3 лаврові листки, 120 мл оцту, 150 мл рослинної олії, 100 г цукру, 80 г солі.
Приготування: Підготуй та пропусти через м'ясорубку помідори, болгарський перець та часник. Додай спеції, цукор, сіль, олію та провари томатний соус 15 хвилин. Всип туди нарізані огірки та вари ще 20 хвилин. Після чого влий оцет і через 1 хвилину зніміть заготівлю з вогню. Розклади лечо з огірків по стерилізованих банках, закатай і переверни вгору дном.
7. Салат з огірків із морквою на зиму
Огірки виходять хрусткими та в міру солоними.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 500 г моркви, 4 зубчики часнику, 2 ст. гірчиці в зернах, 80 мл оцту, 120 мл олії, 1 ст.л. цукру, 2 ст. солі, 2 л води.
Приготування: Наріж огірки та натрі моркву на тертці. На дно підготовлених банок помісти зерна гірчиці та дрібно нарізаний часник, а потім виклади шарами моркву та огірки. Закип'яти воду, додай цукор, сіль, олію та оцет. Залий банки до верху отриманим маринадом, прикрий кришками та простерилізуй 15 хвилин. Закатай, переверни вгору дном і закутай теплою ковдрою.
8. Огірки в аджику на зиму
Пікантна закуска, яка доречна на будь-якому столі.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 4 ст. аджики, 3 зубчики часнику, 5 горошин чорного перцю, 2 горошини запашного перцю, 120 мл оцту, 2 ст.л. цукру, 1,5 ст. солі, 1,2 л води.
Приготування: Часник очисти від лушпиння, крупно наріж і склади в банки. Туди ж всип спеції і щільно утрамбуй огірки. Залий їх до верху окропом, прикрий кришками і прибери в бік на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай аджику, цукор, сіль і провари 2 хвилини. Додай оцет, розлий маринад банками і закатай.
9. Салат з огірків, помідорів та болгарського перцю на зиму
Просто та смачно. Обов'язково сподобається всій родині!
Тобі знадобиться: 1 кг огірків, 1 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 300 г цибулі, 50 г часнику, 150 мл олії, 120 мл яблучного оцту, 5 горошин чорного перцю, 80 г цукру, 80 г солі.
Приготування: Підготуй, наріж і змішай овочі. Додай олію, цукор, сіль та чорний перець. Все перемішайте і залиште на 40-60 хвилин. Після чого проварити заготовку 10 хвилин, додай оцет і відразу зніміть з вогню. Розклади гарячий салат по банкам, закатай і переверни вгору дном.
10. Фінський салат із огірків із гірчицею
Іноді разом із гірчицею додають трохи куркуми.
Тобі знадобиться: 2,5 кг огірків, 100 г часнику, 200 г сухої гірчиці, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 125 мл оцту, 150 г цукру, 50 г солі, 1,8 л води.
Зараз читають:10 простих рецептів соку з|із| червоної смородини на зиму
Огірки наріж довгими брусочками і склади в миску. Додай крупно нарізаний часник, мелений перець, цукор, сіль і залиш на 1,5-2 години. Злий в каструлю овочевий сік, що виділився, всип суху гірчицю, влий воду і проварити 2 хвилини. Додай овочі та томи все разом ще 10 хвилин. Влий оцет, розклади салат по банках і закатай.
11. Кубанський салат на зиму
Обов'язково готуй із свіжих та соковитих овочів.
Тобі знадобиться: 1 кг білокачанної капусти, 800 г огірків, 500 г болгарського перцю, 500 г помідорів, 500 г цибулі, 10 горошин чорного перцю, 250 мл олії, 120 мл яблучного оцту, 80 г цукру.
Приготування: Наріж капусту соломкою, а огірки, помідори, очищену цибулю і болгарський перець – наріж невеликими шматочками. Все змішай, додай чорний перець, цукор та сіль. Накрий кришкою, залиш настоятися на 1-1,5 години, потім додай олію і провари салат 15 хвилин. Влий оцет, розклади заготівлю по стерилізованих банках, закатай і укутай теплою ковдрою.
12. Корнішони з гострим перцем, часником та кропом
Ідеальна закуска із огірків хоч на кожен день, хоч на святковий стіл.
Тобі знадобиться: 5 кг корнішонів, 1/2 головки часнику, 1 стручок гострого перцю, 1/2 пучка кропу, 2 ст. сухих зерен гірчиці, 1 ст. лимонної кислоти, 120 г цукру, 140 г солі, 3,2 л води.
Гострий перець розріж уздовж , очисти від насіння та подрібни. Наріж кріп і очищений від лушпиння часник, і склади все на дно підготовлених банок. Туди ж додай гірчицю і щільно втрамбуй огірки. Залий до верху окропом і залиш прогріватися на 20 хвилин. Потім злий воду в каструлю і прокип'яти її 2 хвилини. Всип у банки лимонну кислоту з цукром і сіллю, залий киплячою водою, закатай і переверни вгору дном.
13. Огірки по-корейськи на зиму
Спеціально для любителів азіатської кухні!
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 300 г моркви, 50 г часнику, 1 ч.л. меленого імбиру, 0,5 ч.л. меленого червоного перцю, сік одного лимона, 4 ст. олії, 100 г цукру, 60 г солі.
Приготування: Наріж огірки, натрій моркву на тертці, а часник – очисти і пропусти через прес. Все змішай, додай спеції, цукор, сіль та олію. Перемішати і залишити заготовку при кімнатній температурі на 1 годину. Після чого розклади по банках, простерилізуй 15 хвилин і влий лимонний сік. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу товстим рушником.
14. Огірки по-болгарськи на зиму
У Болгарії огірки консервують із мінімальною кількістю зелені.
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 5 зубчиків часнику, 2 моркви, 3 цибулини, 1 ст. сухого насіння гірчиці, 1 парасолька кропу, 2 бутони гвоздики, 4 горошини чорного перцю, 80 мл оцту, 3 ст.л. цукру, 2 ст. солі, 2 л води.
Приготування: Морква, очищена цибуля та часник – наріж і склади в банки. Додай гірчицю, гвоздику, чорний перець та кріп. Туди ж щільно поклади огірки, залий їх окропом і залиш на 30 хвилин під кришками. Потім злий цю воду в каструлю, всип цукор, сіль і прокип'яти 2 хвилини. Додай оцет, розлий назад по банках і закатай.
15. Огірки, консервовані з аспірином
У такий спосіб приготування часто користувалися за радянських часів.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 1 таблетка аспірину, 5 зубчиків часнику, 3 листочки смородини, 2 парасольки кропу, 5 горошин чорного перцю, 30 г цукру, 50 г солі, 1,5 л води.
Приготування: Склади в банки листя смородини, кріп, чорний перець та очищені зубчики часнику. Щільно утрамбуй огірки, залий все до верху окропом і залиш на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор, сіль і розфарбовану таблетку аспірину. Прокип'яті 2 хвилини, розлий маринад назад по банках, закатай і переверни вгору дном.
Зараз читають:20 супів із селери, які зможе приготувати кожен
16. Салат з рисом, огірками, морквою та цибулею на зиму
Найкраще готувати з рисом Камоліно.
Тобі знадобиться: 400 г рису, 500 г огірків, 300 г моркви, 300 г цибулі, 50 г часнику, 400 мл олії, 100 мл оцту, 2 ст.л. цукру, 2 ст. солі, 1 л води.
Приготування: Наріж огірки, моркву та очищену цибулю. Все змішай, додай пропущений через прес часник, олію, цукор та сіль. Накрий кришкою та залиш на 1 годину. Потім проварити заготовку на слабкому вогні 10 хвилин, додай промитий рис, гарячу воду і томи всі разом ще 15 хвилин. Влий оцет, розклади по стерилізованих банках і закатай.
17. Салат з огірків, баклажанів, болгарського та гострого перців
Щоб прибрати зайву гіркоту, попередньо замочіть баклажани на 15 хвилин у підсоленій воді.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 1 кг болгарського перцю, 1 кг огірків, 2 стручки гострого перцю, 100 г часнику, 200 г цибулі, 100 мл томатного соусу, 100 мл олії, 80 мл оцту, 3 ст.л. цукру, 2 ст. солі.
Приготування: Підготуй, наріж і змішай усі овочі. Всип сіль і цукор, і залиш настоятися на 1 годину. Потім додай томатний соус і масло|мастило|, і провари заготовку 15 хвилин|мінути| на повільному вогні. Влий оцет, акуратно перемішай і розклади салат у чисті сухі банки. Закатай, переверни вгору дном і залиш на добу в теплі.
18. Огірки з яблуками на зиму
Рекомендуємо використовувати тверді солодкі яблука.
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 3 середні яблука, 2 парасольки кропу, 2 листочки хрону, 5 зубчиків часнику, 80 мл яблучного оцту, 60 г цукру, 60 г солі, 2 л води.
На дно стерилізованих банок помісти листя хрону, кріп і очищені зубчики часнику. Яблука наріж четвертинками, очисти від кісточок і разом із огірками щільно поклади їх у банки. Залий все до верху окропом, прикрий кришками і залиш прогріватися на 20 хвилин. Злий цю воду в каструлю, додай цукор, сіль і провари 2 хвилини. Влий у банки оцет і киплячий маринад. Закатай, переверни вгору дном і закутай товстим рушником.
19. Огірки з червоною смородиною та часником на зиму
Смородина позитивно впливає на аромат та смак консервованих огірків.
Тобі знадобиться: 5 кг огірків, 1 кг червоної смородини, 100 г часнику, 5 парасольок кропу, 5 листків вишні, 5 листків смородини, 10 горошин чорного перцю, 100 мл оцту, 120 г цукру, 100 г солі, 3,5 .
Склади в банки парасольки кропу, очищені зубчики часнику, чорний перець, листя смородини та вишні. Потім туди ж щільно поклади огірки та червону смородину. Залий все окропом і залиш прогріватися на півгодини. Після чого злий воду в каструлю та прокип'яті 2 хвилини. Всип у банки цукор і сіль, влий оцет, киплячу воду і заходи на зиму.
20. Огірки з аґрусом без оцту
Кожну ягідку попередньо проколи голкою в кількох місцях.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 500 г агрусу, 50 г кропу, 3 зубчики часнику, 1 ч.л. лимонної кислоти, 2 ст. цукру, 2 ст. солі, 2 л води.
Приготування: Склади в банки нарізаний кріп, очищені зубчики часнику, аґрус та огірки. Окремо закип'яти воду, додай лимонну кислоту, цукор та сіль. Проварити цей маринад 3 хвилини, залий його в банки і простерилізуй 15 хвилин. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу теплою ковдрою.
Джерело: dietcenter.com.ua