Пастила точно сподобається всім любителям фруктових та ягідних десертів. Тим більше, що її можна заготувати про запас і зберігати в стерильних скляних банках або контейнерах. Рецептів пастили з|із| червоної смородини не так багато, тому що основний інгредієнт всього один. Але все-таки ми знайшли тобі 12 цікавих варіантів!
Зміст
1. Пастила з червоної смородини у духовці
Якщо під рукою немає електросушарки, духовки цілком буде достатньо.
Тобі знадобиться: 400 г смородини, 200 г цукру, 20 мл води.
Приготування: Обірви смородину з гілочок, перебери, влий воду і проварити 5 хвилин. Перетріть ягоду через сито, додай цукор і вари ще півгодини на слабкому вогні до загусання. Вилий пюре тонким шаром на пергамент на лист і суші пастилу в духовці близько 4 годин при 60 градусах.
2. Пастила з червоної смородини у сушарці
Коли сушиш пастилу на кількох піддонах відразу, змінюй їх місцями іноді.
Тобі знадобиться: 500 г смородини, 300 г цукру.
Приготування: Подрібніть смородину з цукром у блендері і перетріть через сито. Проварити пюре 20-30 хвилин до загусання і збий міксером. Вилий пастилу тонким шаром на пергамент або спеціальні килимки та суші від 6 до 12 годин, залежно від налаштувань твоєї сушарки.
Зараз читають:15 відмінних рецептів тарталеток з тунцем
3. Пастила із червоної смородини на повітрі
Сушити пастилу можна і природним способом, але потрібне місце.
Тобі знадобиться: 1 кг порічки, 100 г цукру.
Подрібніть смородину з цукром будь-яким зручним способом і перемішай до розчинення. Вилий пюре тонким шаром на трохи змащений маслом пергамент. Накрий пастилу марлею та суші близько 2 діб у сонячному та добре провітрюваному місці. Періодично її перевертай.
4. Пастила з|із| червоної смородини без цукру
Така пастила трохи довше сохне, бо цукор виступає і в ролі загусника.
Тобі знадобиться: 600 г смородини.
Приготування: Перетріть смородину через сито. Вили її тонким шаром на піддони сушарки, застелені пергаментом. Суші пастилу близько 10 години при 50-60 градусах – за інструкцією своєї сушарки.
5. Білкова пастила із червоної смородини
На перший погляд, такий рецепт здається незвичайним, але це класична технологія.
Тобі знадобиться: 900 г смородини, 1 яєчний білок, 300 г цукру.
Приготування: Подрібни смородину, провари 15 хвилин і зби міксером. Додай цукор і знову збий міксером. Окремо збий до піків білок, і потім ще раз збий усі разом. Вилий масу на пергамент на лист і суші пастилу 5-6 годин або в міру готовності в відкритій духовці при 60-80 градусах.
6. Пастила з порічки з желатином
Цікава особливість у тому, що таку пастилу не сушать. Вона застигає!
Тобі знадобиться: 600 г смородини, 150 г цукру, 100 мл води, 40 г желатину.
Залий ягоди смородини водою, засип цукром і провари 5-7 хвилин. Перетріть масу через сито, додай у пюре желатин і ретельно перемішай. Застели скляну форму плівкою, вилий пюре і відправь на 10 хвилин у холодильник. Сформуй тугий рулет із желе, стягни краю плівки, як у цукерки, і відправь пастилу застигати далі.
Зараз читають:20 відмінних способів приготувати баклажани по-корейськи
7. Пастила з червоної смородини з яблуками та агар-агаром
Наріж готову пастилу і обваляй її в цукровій пудрі.
Тобі знадобиться: 100 г смородини, 1 білок, 400 г яблук, 400 г цукру, 4 г агар-агару, 70 мл води.
Приготування: Замочіть агар-агар у холодній воді на півгодини. Очисти і наріж яблука, відправ їх у духовку на півгодини при 180 градусах, розімни в пюре і дай охолонути. Смородину перетрій через сито, а потім змішай з яблуками та половиною цукру.
Доведи все до кипіння і знову охолоди. Збий до піків білок, втрути його в заготівлю і зби все разом. Відправ агар з цукром, що залишився на плиту, доведи до кипіння і тонкою цівкою влий сироп в пастилу, постійно збиваючи. Продовжуй збивати масу до загусання.
Застели форму плівкою, влий пюре шаром до 3 см і відправ у холодильник до застигання. Присип цукровою пудрою за смаком і злегка підсуши пастилу в духовці до легкої скоринки.
8. Пастила з червоної смородини з медом
Солодкий, але водночас корисний десерт до чаю зовсім без цукру.
Тобі знадобиться: 1 кг порічки, 300 г рідкого меду.
Приготування: Перебий ягоди смородини блендером, проварити 5-7 хвилин, перетрій через сито і дай злегка охолонути. Додай мед, перемішай і вилий заготовку тонким шаром на пергамент. Суші пастилу природним способом у сонячному місці, що провітрюється, накривши її марлею і періодично перевертаючи.
9. Пастила з червоної смородини та аґрусу
Відмінне поєднання інгредієнтів для різноманітних заготовок.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 кг червоної смородини, 1 кг чорної смородини, 1 склянка цукру.
Приготування: Проварити ягоди аґрусу пару хвилин до м'якості. Додай трохи води, щоб вони не пригорали. Потім додай ягоди обох видів смородини та вари ще 5-7 хвилин.
Перетрій все через сито, додай у пюре цукор і провари ще 20 хвилин на слабкому вогні. Вили масу тонким шаром на пергамент і суші пастилу за інструкцією в сушарці або 5-6 годин в духовці при 50-60 градусах.
Зараз читають:15 простих способів запекти гарбуз у духовці шматочками
10. Пастила з червоної смородини та яблук
У яблуках багато пектину, тому така пастила виходить дуже еластичною.
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 300 г смородини, 50 мл води, 200 г цукру.
Приготування: Очисти та наріж яблука, влий воду та відвари їх до м'якості. Подрібни блендером. Проварити смородину з цукром 5-7 хвилин і перетрій через сито. Змішай обоє пюре до однорідності. Вилий масу тонким шаром на піддони для пастили та суші її близько 8-10 годин на середній потужності сушарки.
11. Пастила з червоної смородини з полуницею
Такий приголомшливий аромат, що від неї неможливо відмовитись.
Тобі знадобиться: 500 г смородини, 500 г полуниці, 100 г цукру.
Промий і перебери ягоди, видали гілочки і хвостики, перебий все блендером і перетрій через сито від кісточок при бажанні. Додай цукор і провари пюре на середньому вогні близько півгодини, помішуючи.
Вилий його тонким шаром на змащений маслом пергамент на лист. Суші пастилу в духовці від 4 годин на мінімальній температурі з відкритими дверцятами.
12. Пастила з червоної смородини з вишнею
Не має значення, свіжі ягоди будуть чи заморожені.
Тобі знадобиться: 500 г вишні без кісточок, 500 г смородини, 200 г цукру.
Приготування: Засип вишню цукром і провари 3-4 хвилини. Додай ягоди смородини, провари все ще стільки ж і перетрій через сито. Знову доведи пюре до кипіння та вари 20 хвилин, помішуючи. Вилий масу тонким шаром на пергамент на лист і суші в відкритій духовці при 80-100 градусах 4-5 годин.
Джерело: dietcenter.com.ua