Ну хто не любить те саме домашнє желе, яке робили наші мами та бабусі? Наприклад, желе із чорниці. Тим більше, є багато різних способів його приготувати, адже кожна господиня має свої тонкощі та секрети. Ділимося з тобою 15 найкращими рецептами – просто на цукрі, з різними загусниками або без них!
Зміст
1. Желе із чорниці з цукром
Найкласичніший рецепт – лише чорниця, цукор та трохи води.
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 250 г цукру, 50 мл води.
Приготування: Перебери чорницю, додай воду і проваріть її до м'якості пару хвилин. Перетріть заготовку через сито, додай цукор і знову доведи до кипіння. Проваріть желе 10 хвилин і закатай по стерильним банкам.
2. Желе-п'ятихвилинка з чорниці
Ще один добрий спосіб отримати густе желе без желатину або агар-агару.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 700 г цукру, 100 мл води.
Додай до чорниці воду, доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Перетрій через сито, змішай з цукром і дай заготівлі охолонути. Знову доведи до кипіння і проварити ще 5 хвилин. Ще раз остуди, проварити 5 хвилин втретє і розлить желе по стерильним банкам.
3. Желе із чорниці через м'ясорубку
Замість м'ясорубки можна взяти блендер – як тобі зручніше.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 кг цукру, 200 мл води.
Зараз читають:10 найкращих способів приготувати цукати з гарбуза
Пропусти чорницю через м'ясорубку і перетри через сито за бажанням. Додайте воду і цукор, доведіть до кипіння, проваріть заготовку 10 хвилин і закатай желе в стерильні банки на зиму.
4. Желе із чорниці з желатином
Традиційний спосіб приготування желе практично нашвидкуруч.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 800 г цукру, 300 мл води, 15 г желатину.
Приготування: Подрібни чорницями блендером, додай цукор і 200 мл води, і доведи до кипіння. Проварити 5-7 хвилин. Розчини желатин у воді, що залишилася, влий до чорниці, перемішай заготовку і зніми з вогню. Розлий желе по стерильним банкам.
5. Желе із чорниці з желфіксом
Желфікс створений спеціально для зимових заготовок, тож працювати з ним – одне задоволення.
Тобі знадобиться: 1,5 кг чорниці, 500 г цукру, 1 упаковка желфіксу.
Змішай желфікс і пару ложок цукру. Подрібни чорницями блендером, перетрій через сито і додай желфікс. Доведи ягідне пюре до кипіння і додай цукор, що залишився. Провари заготівлю ще 5 хвилин і розлий по стерильним банкам.
6. Желе із чорниці з агар-агаром
Агар-агар гарний тим, що підходить навіть веганам – він повністю рослинного походження.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 400 г цукру, 200 мл води, 4 ч. л. агар-агару.
Приготування: Розчини агар-агар у воді. Відіжми сік з чорниці будь-яким доступним способом і змішай його з цукром. Доведи до кипіння, проварити 10 хвилин і влий агар. Проварити ще 10 хвилин і закатай желе в стерильні банки.
7. Желе із чорниці з пектином
Пектин обов'язково потрібно змішувати з цукром, інакше він комкується.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 700 г цукру, 1,5 ст. пектину.
Приготування: Подрібніть чорницею блендером, перетріть через сито і доведіть до кипіння. Змішай пектин і кілька ложок цукру, а цукор, що залишився, додай до чорниці. Провари желе 10 хвилин, всип пектин, помішуючи, і провари ще 2-3 хвилини. Розлий заготівлю по стерильним банкам.
Зараз читають:Меренговий торт: 12 найкращих рецептів у домашніх умовах
8. Желе з чорниці та малини
Дуже гармонійне і водночас дуже доступне поєднання садової ягоди.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 500 г малини, 700 г цукру, 1 ст. желатину.
Приготування: Відіжміть сік з малини та чорниці будь-яким зручним способом. У невеликій кількості соку розведи желатин за інструкцією. Сік, що залишився, змішай з цукром, доведи до кипіння і провари 7-10 хвилин. Влий желатин, перемішай і розлий желе по стерильним банкам.
9. Желе з чорниці та смородини
Найкраще – змішати два види смородини для збалансованого смаку.
Тобі знадобиться: 400 г чорниці, 300 г смородини, 200 г чорної смородини, 600 г цукру.
Приготування: Подрібніть чорницю і всю смородину будь-яким доступним способом і перетріть через сито. Додай цукор, доведи масу до кипіння і проварити 10-15 хвилин до загусання. Розлий желе по стерильним банкам.
10. Желе із чорниці з горілкою
Завдяки горілці желе добре зберігається всю зиму в темному місці.
Тобі знадобиться: 700 г чорниці, 25 мл горілки, 500 г цукру, 100 мл води.
Приготування: Залийте чорницями водою, проваріть 3-4 хвилини і перетріть через сито. Додай цукор, знову доведи до кипіння і влий горілку. Провари желе ще 3-4 хвилини і розлий по стерильним банкам.
11. Желе із чорниці з лимоном
Можна додати трохи м'яти або базиліку для оригінального аромату.
Тобі знадобиться: 600 г чорниці, 1 лимон, 200 г цукру, 20 г желатину, 100 мл води, 3 бутони гвоздики.
Розведи желатин у воді за інструкцією. Подрібніть чорницю в блендері і перетріть через сито. Додай цукор, доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Додай сік лимона та подрібнену гвоздику, і провари ще 2 хвилини. Влий желатин, перемішай желе і розлий по стерильним банкам.
12. Желе з чорниці та яблук
Через високий вміст пектину в яблуках – желе загусне саме.
Зараз читають:15 найкращих рецептів брускетти з креветками
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 кг кислих яблук, 700 г цукру.
Приготування: Відіжміть сік з чорниці та яблук будь-яким способом. Доведи його до кипіння, увари на третину, додай цукор і провари ще трохи до загусання. Закатай желе у стерильні банки на зиму.
13. Желе із чорниці з крохмалем
Ще один оригінальний спосіб загуснути желе – звичайний кукурудзяний крохмаль.
Тобі знадобиться: 600 г чорниці, 300 г цукру, 140 мл води, 1 лимон, 2 гілочки м'яти, 2 ст. крохмалю.
Приготування: Розчини крохмаль у половині води. Водою, що залишилася, залий чорницю, додай цукор, лимонний сік і м'яту, і провари всі 5 хвилин після кипіння. Видали м'яту і перетріть заготовку через сито. Знову доведи до кипіння, влий крохмаль, помішуючи, і проварити ще 1 хвилину. Закатай желе у стерильні банки.
14. Желе із чорниці без цукру
Таке желе більше підійде для десертів, ніж закочування в банки.
Тобі знадобиться: 200 г чорниці, 500 мл води, 20 г желатину, підсолоджувач до смаку.
Приготування: Залийте чорницями водою, доведіть до кипіння, проваріть 2 хвилини і зніміть з вогню. Дай відвару настоятися 20 хвилин під кришкою. Відлий 1 склянку компоту, дай йому охолонути і розведи в ньому желатин за інструкцією. Влий його до основної заготівлі, додай підсолоджувач і нагрій все до розчинення желатину. Розлий желе по формах і відправ застигати в холодильник.
15. Желе з чорниці та винограду
Вибирай темні сорти винограду – вони гармонійніше поєднуються з чорницею по відтінку.
Тобі знадобиться: 400 г чорниці, 400 г винограду, 30 г желатину, 2 склянки води, 200 г цукру.
Розведи желатин у невеликій кількості води. Водою, що залишилася, залий суміш чорниці і винограду, провари 5 хвилин і перетри заготовку через сито від кісточок і шкірки. Знову доведи до кипіння, додай цукор і проварити 7 хвилин. Влий желатин, перемішай желе і розлий по стерильним банкам.
Джерело: dietcenter.com.ua