Одна з класичних начинок для дагестанських коржів диву – це гарбуз. Тому з їх приготуванням не виникне жодних проблем. Більше того, є навіть різні варіанти – на різному тесті та з різними начинками. Так що вибирай рецепт за смаком у нашій добірці! Готові диву радимо змастити розтопленим вершковим маслом.
Зміст
1. Класичні дива з гарбузом
Найтрадиційніший рецепт на прісному тесті та з пісною начинкою.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 240 г муки|борошна|, 120 мл води, 0,5 ч.л. солі.
Для начинки: 350 г гарбуза, 20 г петрушки, 1 цибулина, спеції.
Заміси пружне тісто з усіх інгредієнтів і залиши його на 15 хвилин. Дрібно наріж цибулю, злегка обсмаж, додай тертий гарбуз і протушкуй до м'якості. Додай у начинку спеції та рубану петрушку.
Розділи тісто на частини, тонко розкатай, виклади начинку і склади коржики навпіл. Защипни краї та обсмаж чуду на помірному вогні на сухій сковороді з двох боків.
2. Диву з гарбузом і волоськими горіхами
Відмінні диво яскравим кольором та ароматом.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 200 мл кефіру, 300 г муки|борошна|, по 0,5 ч.л. солі та соди.
Для начинки: 350 г гарбуза, 1 ст. вершкового масла|мастила|, 1 жменю родзинок|ізюму|, 1 жменю волоських горіхів, цукор, спеції.
Приготування: Заміси однорідне тісто із усіх інгредієнтів. Натрій гарбуз, обсмаж його на вершковому маслі до м'якості і додай цукор і спеції за смаком.
Додай трохи заздалегідь замочених родзинок та рубаних горіхів. Розділи тісто на частини, тонко розкатай і виклади начинку. Склади коржики диву навпіл, защипни краї та обсмаж їх з двох боків на сухій сковороді.
Зараз читають:Помідори по-грузинськи на зиму: 20 чудових рецептів
3. Диву з гарбузом та фаршем
Можна взяти будь-який м'ясний фарш, який тобі більше до вподоби.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 150 мл води, 300 г муки|борошна|, 1 ч.л. солі.
Для начинки: 250 г м'ясного фаршу, 250 г гарбуза, 1/2 цибулини, зелень, спеції.
Дрібно наріж цибулю і гарбуз, або гарбуз можна натерти на великій тертці. Змішай все з фаршем, приправ на смак і додай трохи води за потребою. Заміси пружне тісто з усіх інгредієнтів, розділи на частини та тонко розкатай. Виклади начинку, склади коржики навпіл, защипни та обсмаж диву на сковороді з двох сторін до рум'яності.
4. Диву з гарбузом з лаваша
Для таких коржів не потрібно витрачати час на заміс тесту – достатньо листа лаваша.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 1 аркуш лаваша.
Для начинки: 150 г гарбуза, 1 яйце, 100 г сиру, 30 г вершкового масла|мастила|, 1 жменю зелені, 1 жменю волоських горіхів.
Приготування: Наріж лаваш на квадрати. Натрій гарбуз, злегка протушкуй його в вершковому маслі до м'якості і дай охолонути. Подрібни зелень та горіхи, змішай усі інгредієнти для начинки та приправ. Виклади начинку на лаваш, склади коржики диву навпіл і притисни. Обсмаження з двох сторін на сухій сковороді.
5. Диву з гарбузом з дріжджового тіста
Ці дріжджові дива готуються у духовці, а чи не на сковороді.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 1 кг муки|борошна|, 1,5 ч.л. солі, 1 ст. цукру, 1 ст. сухих дріжджів, 600мл води.
Для начинки: 500 г яловичини, 400 г гарбуза, 2 цибулини, 2 ст. олії, кінза, спеції, 1 яєчний жовток.
Приготування: Дрібно нарубай яловичину, гарбуз, цибулю та кінзу. Додай олію та спеції, і добре вимішай начинку. Розведи дріжджі та цукор у теплій воді. Влий воду в борошно, що просіює, з сіллю, заміси тісто і залиши його на 1 годину в теплі.
Розділили тісто на 3 великі та 3 маленькі частини. Розкатай великі частини в коржики і виклади начинку. Зверху накрий все розкотеними коржами поменше.
Зараз читають:20 найсмачніших закусок із помідорів на зиму
Гарно защипни краю джгутом, зроби по центру отвір для пари та змасти жовтком. Випікай диву по півгодини в духовці за 200 градусів.
6. Диву з гарбузом на кефірі
Замість кефіру можна взяти й іншу кисломолочну основу, на кшталт ряжанки.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 280 г муки|борошна|, 180 мл кефіру, по 0,5 ч.л. солі та соди.
Для начинки: 400 г гарбуза, 1 ст. вершкового масла|мастила|, 1 цибулина, 1 пучок зелені.
Приготування: Подрібни цибулю та гарбуз, обсмаж їх на вершковому маслі до м'якості і змішай з рубаною зеленню. Додай сіль і соду в кефір, всип борошно і замісити тісто. Розділи його на частини, тонко розкочуй і виклади начинку. Склади коржики диву навпіл, защипни краї та обсмаж на сухій сковороді з двох сторін до рум'яності.
7. Диву з гарбузом та сиром
Сир можеш використовувати будь-який – від твердого до адигейського, бринзи чи сулугуні.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 200 мл кефіру, 300 г муки|борошна|, по 0,5 ч.л. солі та соди.
Для начинки: 500 г гарбуза, 200 г сиру, 15 г вершкового масла|мастила|, спеції.
Натрі та протушкуй гарбуз до м'якості на вершковому маслі. Змішай її з|із| тертим або розкришеним сиром і приправ начинку.
Додайте в кефір соду, залиште на 2 хвилини і потім замісите тісто з борошном і сіллю. Розділи його на частини, тонко розкатай, виклади начинку і склади коржики навпіл. Защипни краї та обсмаж чуда до рум'яності на сухій сковороді на помірному вогні.
8. Диву з гарбузом і сиром
Для цього рецепту підійде будь-який сухий сир, але краще – жирніше.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 3 склянки муки|борошна|, 10 ст.л. олії, 1 ч.л солі, 1 склянка води.
Для начинки: 300 г сиру, 400 г гарбуза, 60 г вершкового масла|мастила|, сіль|соль|, цукор, спеції.
Приготування: Проси борошно з сіллю, влий масло і воду, замісити тісто і залиш на 20 хвилин. Дрібно наріж або натрій гарбуз, змішай його з сиром і приправ за смаком. А потім влий розтоплене вершкове масло і знову перемішай.
Зараз читають:20 десертів із полуниці, від яких усі будуть у захваті
Розділи тісто на парну кількість шматочків і тонко розкочуй. Виклади начинку на половину коржів і накрий коржами, що залишилися. Защипни краї та обсмаж чуда на середньому вогні з двох боків на сухій сковороді.
9. Диву з гарбузом на воді та яйці
Ще один чудовий варіант тесту для приготування дива!
Тобі знадобиться:
Для тесту: 1 яйце, 2 склянки борошна, 1 склянка води, сіль.
Для начинки: 350 г гарбуза, 15 г кінзи, 1 фіолетова цибулина, спеції, 1 ст. вершкового масла.
Приготування: Подрібни і злегка обсмажте цибулю на вершковому маслі. Додай тертий гарбуз, протушкуй до м'якості і додай рубану кинзу зі спеціями.
Збий яйце з водою та сіллю, додай борошно та заміси тісто. Розділи його на частини, тонко розкочуй і виклади начинку. Склади коржики навпіл і обсмаж диву на сухій сковороді з двох боків до рум'яності.
10. Диву з гарбузом та сушеним м'ясом
Один із найоригінальніших і в той же час найавтентичніших рецептів.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 1 склянка води, 1 пакетик сухих дріжджів, 2 ч. л. цукру, 3 ст. рослинної олії, 2 щіпки солі, 1/4 склянки манки, 1-1,5 склянки борошна.
Для начинки: 250 г гарбуза, 150 г сушеного м'яса, 2 цибулини, вершкове масло, коріандр, зіра, спеції.
Розведи цукор і дріжджі в теплій воді, залиш на 15 хвилин і змішай з манкою, склянкою борошна, що просіює, маслом і сіллю. Додай ще борошно в міру замісу тіста і залиш його на 1 годину в теплі.
Натрій гарбуз на тертці, наріж сушене м'ясо, нашаткуй цибулю і змішай всі інгредієнти разом. Приправте начинку.
Розділи тісто на 2 частини, розкатай і виклади начинку на один коржик. Посип тертим вершковим маслом, накрий другим коржом і защипни краю кіскою. За бажанням змасти диву збитим яйцем. Випікай у духовці 30-35 хвилин|мінути| при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua