З одного боку – стерилізація допомагає продовжити термін зберігання заготовок, але з іншого – це окремий трудомісткий процес, що потребує часу. Якщо в заготівлі достатньо природних консервантів, на кшталт кислоти або цукру, можна обійтися і без стерилізації. Сьогодні ми хочемо поділитись з тобою перевіреними рецептами огірків!
Зміст
1. Хрусткі огірки на зиму без стерилізації
Тут найкраще використовувати не надто великі огірки приблизно одного розміру.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 4 парасольки кропу, 1 головка часнику, 1 жменю листя вишні та смородини, 1 ст.л. чорного та запашного перцю горошком, 4 лаврові листи, 2 ч.л. оцтової есенції, 5 ст. цукру, 2 ст. солі.
Замочи огірки на кілька годин у холодній воді, а потім зріж у них кінчики. Розклади огірки, часник, кріп та всі інші добавки в чисті сухі банки. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 10 хвилин.
Далі злий, знову закип'яті і залий цю воду ще на 10 хвилин. Після чого злий її повністю. Закип'яти таку ж кількість чистої води, всип сіль і цукор, проварити 1 хвилину і влий оцтову есенцію. Залий огірки маринадом, що вийшов, і заходь на зиму.
2. Огірки з цибулею та морквою без стерилізації
Такі огірки іноді називають чеськими чи польськими – дуже смачно.
Тобі знадобиться: 1,5 кг огірків, 100 г моркви, 50 г цибулі, 50 г хрону, 3 зубчики часнику, 3 парасольки кропу, 3 лаврові листи, 1 ч.л. чорного перцю горошком, 8 ст. оцту, 15 ст. цукру, 3 ст. солі.
Приготування: Наріж цибулю, хрін і моркву кружальцями. Виклади огірки, овочі та всі добавки зі спеціями у чисті сухі банки. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 15 хвилин. Потім злий цю воду, всип у неї цукор із сіллю, знову закип'яті і трохи проварити до розчинення. Влий оцет і зали огірки приготованим маринадом. Захід на зиму.
Зараз читають:20 найсмачніших закусок із кабачків на зиму
3. Огірки з яблуками на зиму без стерилізації
Ідеально підійде антонівка або інші кислуваті яблука.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 4 яблука, 1 жменю листя вишні, смородини та хрону, 3 лаврові листи, 3 парасольки кропу, 100 мл оцту, 150 г цукру, 4 ч.л. солі.
Приготування: Замочіть огірки в холодній воді на 2-3 години і зріж кінчики. Наріж яблука великими часточками. Щільно поклади огірки, яблука та всі добавки в чисті сухі банки. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 20 хвилин. Після чого злий цю воду і повторно закип'ятити її із сіллю, цукром та оцтом. Залий огірки гарячим маринадом і заходьте на зиму.
4. Огірки з лимонною кислотою без стерилізації
Готуються дуже швидко і без зайвого клопоту!
Тобі знадобиться: 1,5 кг огірків, 4 зубчики часнику, 1 ч.л. лимонної кислоти, 7 ч. л. цукру, 2,5 ч. л. солі, спеції.
Розклади огірки, часник і спеції в чисті сухі банки. Залий окропом на 10 хвилин, а потім злий цю воду, знову закип'яти і залий назад. Знову злий воду. Закип'яти чисту воду в такій кількості. Всипи в неї сіль і цукор, проваріть до розчинення і додай лимонну кислоту. Перемішай, залий огірки маринадом і закатай на зиму.
5. Лечо з огірків на зиму без стерилізації
Апетитні хрусткі огірки у томаті, які ідеально доповнять навіть святковий стіл.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 10 помідорів, 1 головка часнику, 100 мл олії, 100 мл оцту, 6 ст.л. цукру, 2 ст. солі, спеції.
Приготування: Тонко наріж огірки. Блендером подрібни помідори з часником, додай олію, сіль і цукор, і доведи до кипіння. Виклади огірки в томат і протушкуй 40-45 хвилин на слабкому вогні. Приправ, влий оцет, перемішай і закатай лечо в стерилізовані банки.
6. Ікра з огірків на зиму без стерилізації
Овочеву ікру можна приготувати з різних овочів, а не лише з кабачків чи баклажанів!
Зараз читають:20 відмінних рецептів коктейлю Кривава Мері
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 4 моркви, 2 цибулини, 4 ст. томатної пасти, 6 зубчиків часнику, 6 ст. оцту, 10 ст. олії, 3 ч.л. солі, спеції.
Натрі моркву на тертці і наріж огірки з цибулею дрібним кубиком. Обсмаж цибулю з морквою в олії 7-10 хвилин, приправ та виклади огірки. Протушкуй все разом ще 15 хвилин і потім додай томатну пасту з часником і сіллю. Продовжуй гасити заготівлю 10 хвилин, а за 2 хвилини до кінця готування – влий оцет. Закатай ікру у стерилізовані банки.
7. Огірки з кетчупом без стерилізації
Дрібні огірки можеш залишити повністю, а великі – нарізати брусочками.
Тобі знадобиться: 600 г огірків, 6 зубчиків часнику, 4 ст. кетчупу, 4 ст.л. 6% оцту, 2 ст. цукру, 1 ч. л. солі, спеції.
Приготування: Щільно поклади огірки з часником у стерилізовані банки. Залий окропом на 10 хвилин і злий цю воду. Закип'ятіть чисту воду в такому ж обсязі, додай до неї сіль, цукор, спеції та кетчуп. Проварити 2-3 хвилини і влий оцет. Залий огірки маринадом, що вийшов, і заходь на зиму.
8. Солоні огірки холодним способом на зиму
Обов'язково зберігай готові огірки у холодному місці – у льоху чи холодильнику.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 6 зубчиків часнику, 2 ст. солі, 6 ст. сухої гірчиці, спеції та добавки для консервації.
Приготування: Виклади огірки, часник та спеції з добавками у стерилізовані банки. Всип сіль, зали холодною водою і зверху додай суху гірчицю. Також можна накрити все декількома листками зелені.
Накрийте огірки капроновими кришками і залиште на 5-7 днів у теплому приміщенні, але не на сонці. Коли розсіл помутніє і перестане просочуватися крізь кришку, забери заготовку на зберігання.
9. Салат з огірків із цибулею на зиму без стерилізації
Смачний та універсальний салат, однак гарний з будь-яким м'ясом або гарнірами.
Тобі знадобиться: 1 кг огірків, 1 кг цибулі, 50 мл олії, 50 мл оцту, 1,5 ст.л. цукру, 1 ст. солі, спеції, зелень.
Приготування: Наріж огірки кружальцями, а цибуля – півкільцями. Додай зелень за бажанням. Змішай заготовку із сіллю, цукром та спеціями, і залиш на півгодини. Після чого доведи до кипіння, проварити 10 хвилин, влий олію з оцтом і знову закип'яти. Закатай салат у стерилізовані банки.
Зараз читають:20 оригінальних рецептів із червоної смородини
10. Квашені огірки на зиму
Їхнє приготування вимагатиме додатковий час, але при цьому мінімум зусиль.
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 1 головка часнику, 2 жмені листя дуба або хрону, 3 жмені листя смородини та вишні, 10 парасольок кропу, 6 ст.л. солі, 4 л води.
Приготування: Замочіть огірки в холодній воді на 3-4 години або на ніч. Виклади їх у ємність для закваски, додай часник, кріп і все листя. Засип сіллю та зали холодною водою.
Встанови зверху гніт і залиши заготовку на 4-5 днів за кімнатної температури. Після чого злий розсіл, а огірки – переклади в стерилізовану банку. Проціди розсіл, доведи його до кипіння, залий їм огірки та закрий банки на зиму.
11. Огірки з кавуном на зиму без стерилізації
Оригінальна літня заготівля, яка точно нікого не залишить байдужим.
Тобі знадобиться: 8 огірків, 500 г кавуна, 4 зубчики часнику, 50 г кропу, 2 ст. оцту, 4 ст.л. цукру, 4 ч. л. солі, 1 л води.
Наріж огірки кружальцями, а м'якоть кавуна – кубиком. Розклади їх у чисті сухі банки з часником та кропом, залий окропом та залиш на 20 хвилин. Після чого злий і знову закип'яти цю воду. Поступово розподіли сіль, цукор та оцет між банками. Зали окропом і закатай огірки на зиму.
12. Огірки в листі хрону на зиму без стерилізації
Такі огірки точно будуть хрусткими і дуже пікантними!
Тобі знадобиться: 8 огірків, 8 листя хрону, 8 бутонів гвоздики, 8 горошин чорного перцю, 4 зубчики часнику, 4 ст.л. оцту, 1 ч.л. солі, 500мл води.
Ретельно промий огірки і загорни кожен з них в лист хрону. Відправ їх у півлітрові банки і залий окропом на 15 хвилин. Далі злий цю воду і додай до неї всі спеції, нарізаний часник та сіль. Доведи до кипіння, влий оцет і залий огірки приготованим маринадом. Закочуй заготовку на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua