20 легких рецептів закваски для квасу в домашніх умовах

Ми зібрали та розповідаємо 20 найкращих рецептів закваски для квасу. Тепер ти з легкістю приготуєш у домашніх умовах цей важливий інгредієнт і незабаром зможеш насолоджуватись освіжаючим напоєм!

Зміст

  • 1. Класична закваска на житньому хлібі
  • 2. Закваска на бородинському хлібі із родзинками
  • 3. Закваска з житнього борошна та сухих дріжджів
  • 4. Закваска з житнього борошна із солодом та свіжими дріжджами
  • 5. Рисова закваска для квасу
  • 6. Закваска для квасу на шишках хмелю
  • 7. Житня закваска для квасу
  • 8. Закваска на березовому соку
  • 9. Закваска на сухих дріжджах
  • 10. Закваска для квасу з ячменю
  • 11. Закваска для квасу з вівсяних пластівців
  • 12. Закваска із сухофруктів та солоду
  • 13. Бурякова закваска для квасу
  • 14. Закваска з чайної троянди з ізюмом та солодом
  • 15. Горобинова закваска для квасу
  • 16. Закваска з винограду з житнім борошном
  • 17. Закваска з ячменем, вівсяними пластівцями та сухофруктами
  • 18. Закваска з житнього хліба та пшона
  • 19. Бездрожжева закваска із ізюму з цикорієм
  • 20. Закваска для квасу з вишні та ягід
  • 1. Класична закваска на житньому хлібі

    Оптимальна температура води для закваски становить 32-35 градусів.

    Тобі знадобиться: 300 г житнього хліба, 100 г цукру, 2 ст. солоду, 1 л кип'яченої води.

    Приготування: Хліб наріж кубиками. Дві третини помісти у підготовлену ємність, а решту – відправь у духовку сушитися за 80 градусів до золотистого кольору. Змішай теплу воду з цукром та солодом. Влий її в ємність із сухариками, накрий марлею і постав у тепле місце на 2-3 дні. До готової закваски додай сушені сухарі.

    2. Закваска на бородинському хлібі із родзинками

    Кількість закваски в майбутньому квасі можна регулювати на свій смак.

    Тобі знадобиться: 250 г бородинського хліба, 1/2 склянки родзинок, 3 ст. цукру, 1 л кип'яченої води.

    Приготування: Наріж бородинський хліб кубиками, виклади на лист і злегка підсуши в духовці. Застуди та помісти у велику банку. Додай родзинки та теплу воду, змішану з цукром. Накрий марлею та прибери закваску в тепле місце на 3 дні.

    3. Закваска з житнього борошна та сухих дріжджів

    Використовуй для приготування глибоку ємність, тому що закваска зростатиме і сильно збільшуватиметься в обсязі.

    Тобі знадобиться: 4 ст. житнього борошна, 0,5 ч.л. сухих дріжджів, 2 ч. л. цукру, 180мл води.

    Приготування: У підготовленій банці змішай житнє борошно, дріжджі та цукор. Влий теплу воду, перемішай і накрий тканинною серветкою. Поставте закваску в тепле місце на 1 добу.

    Зараз читають:20 найкращих салатів з огірків із цибулею на зиму

    4. Закваска з житнього борошна із солодом та свіжими дріжджами

    Бережи готову закваску в холодильнику і раз на 3 дні підживлюй її осадом квасу.

    Тобі знадобиться: 100 г житнього борошна, 1 ч.л. солоду, 5 г свіжих дріжджів, 2 ч. л. цукрового піску, 200мл води.

    Приготування: У глибокій банці змішай житнє борошно, солод і цукор. Додай розкрошені дріжджі, теплу воду та перемішай. Накрий закваску подвійним шаром марлі та постав її в тепле місце на 1 день.

    5. Рисова закваска для квасу

    Дієтологи рекомендують додавати рисовий квас до раціону при схудненні.

    Тобі знадобиться: 4 ст. бурого рису, 1 ст. ізюму, 1 ст.л. цукру, 1л води.

    Змішай теплу воду з цукром. У підготовлену ємність всип родзинки та бурий рис. Залий солодкою водою, перемішай і накрий тканинною серветкою. Забери закваску в темне тепле місце на 3 дні.

    6. Закваска для квасу на шишках хмелю

    Тільки натуральні інгредієнти, ніяких покращувачів смаку та шкідливих добавок.

    Тобі знадобиться: 1 склянка шишок хмелю, 2 ст. житнього борошна, 2 ст.л. меду, 600 мл води.

    Приготування: Шишки хмелю залий водою та проварю на слабкому вогні 15 хвилин. Застуди до кімнатної температури та проціди. Змішай теплий відвар з житнім борошном та медом. Перелий у глибокий посуд і накрий тканинною серветкою. Закваску вже можна буде використати за 2 дні.

    7. Житня закваска для квасу

    Процес приготування трохи тривалий, але дуже простий.

    Тобі знадобиться: 400 г житнього борошна, 400 мл води.

    Приготування: 50 г борошна змішай із 50 мл теплої води. Накрий тканинною серветкою та постав у тепле місце на 12 годин. Додай ще 50 г житнього борошна та 50 мл води, добре перемішай. Через 12 годин повтори дії знову і так доти, доки не закінчаться борошно та вода. Закваска буде готова через 12 годин з моменту останнього додавання води та борошна.

    8. Закваска на березовому соку

    Хліб можна сушити на сонці, в духовці та на сковороді.

    Тобі знадобиться: 200 г черствого хліба, 1 жменю родзинок, 2 ст.л. цукру, 40 г сухого квасу, 1 л березового соку.

    Хліб наріж невеликими шматочками і злегка його підсуши на сковороді. У підготовлену банку помісти хліб, цукор, родзинки та сухий квас. Залий все теплим березовим соком і добре перемішай. Накрий закваску марлею і постав у тепле місце на 3 дні.

    9. Закваска на сухих дріжджах

    Закваска буде готова вже за 2 години.

    Зараз читають:20 салатів з рисом на зиму, від яких ти будеш у захваті

    Тобі знадобиться: 1 ч.л. сухих дріжджів, 5 ст. житнього борошна, 2 ст.л. меду, 400 мл кип'яченої води.

    Приготування: Всип у банку сухі дріжджі та житнє борошно, і гарненько струси. Додай теплу воду, змішану з медом, та перемішай. Накрий закваску марлею і постав у тепло на 2 години.

    10. Закваска для квасу з ячменю

    Таким рецептом користувалися навіть наші бабусі!

    Тобі знадобиться: 1 склянка ячменю, 2 ст. цукру, 1 ст. солоду, 1 л води.

    Ячмінь обсмаж на сухій сковороді до золотистого кольору , остуди та пересип у підготовлену банку. Додай солод та теплу воду, змішану з цукром. Накрий подвійним шаром марлі та постав закваску в тепле місце на 2-3 дні.

    11. Закваска для квасу з вівсяних пластівців

    Рекомендуємо готувати закваску з пластівцями «Геркулес».

    Тобі знадобиться: 100 г вівсяних пластівців, 1 ст. цукру, 500 мл кип'яченої води.

    Змішай теплу воду з цукром. Всип вівсяні пластівці в банку і залий їх солодкою водою. Перемішайте, накрийте тканинною серветкою і поставте закваску в тепле місце на 2 дні.

    12. Закваска із сухофруктів та солоду

    Простий рецепт, який сподобається навіть малодосвідченим кулінарам.

    Тобі знадобиться: 100 г сухофруктів, 1 ст. ізюму, 2 ст.л. солоду, 1 ст.л. цукру, 500 мл кип'яченої води.

    Приготування: У банку всип сухофрукти, родзинки та солод. Залий все теплою водою, змішаною із цукром. Струси закваску, накрий її рушником і прибери в темне тепле місце на 3 дні.

    13. Бурякова закваска для квасу

    Знадобиться буряк винегретного сорту.

    Тобі знадобиться: 200 г буряків, 2 ст. меду, 1 шматочок хліба, 1 жменю родзинок, 2 л води.

    Приготування: Буряк очисти, дрібно наріж і склади у велику банку. Додай розкришений хліб, родзинки та теплу воду, змішану з медом. Перемішай, накрий тканинною серветкою і забери в тепле місце. Через 4 дні закваска буде готова.

    14. Закваска з чайної троянди з ізюмом та солодом

    На такій основі квас виходить дуже ароматним та смачним.

    Тобі знадобиться: 1 склянка пелюсток чайної троянди, 1 ст. ізюму, 1 ст.л. солоду, 2 ст.л. меду, 1 л води.

    Приготування: Замочи пелюстки троянди на 10 хвилин у підсоленій воді, після чого – промийте їх і перекладіть у банку. Додай ізюм, солод та теплу воду, змішану з медом. Перемішайте, накрийте і поставте закваску в тепле місце на 3 дні.

    15. Горобинова закваска для квасу

    Тут обов'язково використовуй лише черствий хліб.

    Тобі знадобиться: 1 склянка горобини, 1 шматочок хліба, 0,5 ч.л. сухих дріжджів, 2 ч. л. цукру, 1л води.

    Зараз читають:Пиріжки з чорницею: 15 простих і дуже смачних рецептів

    Приготування: Горобину промою та помісти в підготовлену ємність. Змішай теплу воду з цукром та дріжджами. Залий горобину отриманою рідиною і додай хліб. Накрий закваску подвійним шаром марлі та прибери у тепле місце на 1 добу.

    16. Закваска з винограду з житнім борошном

    Якщо потрапив несолодкий виноград, тоді додай у закваску 1 ст. цукру.

    Тобі знадобиться: 100 г солодкого винограду, 2 ст. житнього борошна, 1 л води.

    Приготування: Подрібни виноград у блендері та перелий у скляну банку отриману заготівлю. Додай житнє борошно, теплу воду і добре все перемішай. Накрий закваску марлею та постав її в тепло на 1 день.

    17. Закваска з ячменем, вівсяними пластівцями та сухофруктами

    Цієї порції закваски буде достатньо для приготування 3 літрів квасу.

    Тобі знадобиться: 1 склянка ячменю, 2 ст. вівсяних пластівців, 1 склянка сухофруктів, 2 ст.л. цукру, 1 л кип'яченої води.

    Злегка обсмаж ячмінь і вівсяні пластівці на сухій сковороді, а потім пропусти їх через м'ясорубку. Переклади заготовку в банку, додай сухофрукти та залий теплою водою, змішаною з цукром. Перемішай, накрий тканинною серветкою та постав у тепло на 2 дні.

    18. Закваска з житнього хліба та пшона

    Напій виходить красивого жовтого кольору.

    Тобі знадобиться: 1 склянка пшона, 200 г житнього хліба, 1 ст.л. родзинок, 50 г рідкого меду, 1 л кип'яченої води.

    Приготування: Ретельно промийте і перекладіть пшоно в скляну банку. Додай родзинки та розфарбований житній хліб. Змішай теплу воду з медом і влий її в банку. Накрий закваску марлею і постав у тепле місце на 2 дні.

    19. Бездрожжева закваска із ізюму з цикорієм

    У цьому рецепті мити родзинки – не треба.

    Тобі знадобиться: 100 г ізюму, 1 ст.л. порошку цикорію, 1 ст.л. цукру, 1 л кип'яченої води.

    Змішай теплу воду, цукор і порошок цикорію. Помісти ізюм у банку та залий його підготовленою рідиною. Струси, накрий серветкою і постав у тепле місце. Через 2 дні бездрожжева закваска для квасу буде готова!

    20. Закваска для квасу з вишні та ягід

    Готувати можна як із свіжих, так і заморожених ягід.

    Тобі знадобиться: 1 склянка ягід до смаку, 1 жменю вишні, 1 ст.л. ізюму, 2 ст.л. житнього борошна, 2 ст.л. цукру, 1л води.

    Приготування: Розімни руками всі ягоди та вишню. Отриману масу змішай з житнім борошном і родзинками, і перелий у скляну сулію. Влий теплу воду, змішану з цукром, і гарненько струсни. Накрий закваску марлею та постав її в тепле місце на 2 дні.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *