Головна особливість афганського казана в тому, що він дозволяє зробити класичні страви справді унікальними – адже їжа готується там під великим тиском. Курка в афганському казані завжди виходить особливо ніжною, м'якою та соковитою. Спробуй приготувати один із наших 10 рецептів!
Зміст
1. Курка з картоплею в афганському казані
Якщо у тебе дрібна тушка, тоді можна взяти дві штуки та залишити їх цілком.
Тобі знадобиться: 1 курка, 800 г картоплі, 400 г моркви, 400 г цибулі, сіль, спеції.
Приготування: Розроби курку на шматочки і крупно наріж овочі. Відправ половину цибулі в афганський казан, зверху розклади половину моркви, потім половину картоплі, а на неї курку. Далі додай картопля, що залишилася, і останнім шаром – овочі, що залишилися. Всип сіль і спеції за смаком, влий склянку води та закрий казан. Готуй страву 40-50 хвилин на середньому вогні.
2. Курка з овочами в афганському казані
Яскрава, смачна і ситна страва, яка не потребує будь-яких доповнень.
Тобі знадобиться: 1 курка, 5 картоплин, 2 болгарських перцю, 1 кабачок, 2 моркви, 3 цибулини, 3 зубчики часнику, олія, спеції.
Приготування: Розроби курку на порційні шматочки і крупно наріж всі овочі. Налий трохи олії в казан і відправ туди цибулю, моркву і часник. Розклади курку, а на неї – усі інші овочі.
Зараз читають:15 ПП супів, які урізноманітнять твій раціон
Приправ за смаком і за бажанням влий 100-120 мл води для соковитості. Закрий афганський казан, дочекайся появи пара і томи курку з овочами 30 хвилин на середньому вогні. Після чого вимкни плиту і залиши страву під кришкою ще на 15-20 хвилин.
3. Курка з грибами в афганському казані
Якщо використовуєш свіжі лісові гриби, рекомендуємо спочатку приварити їх 20 хвилин.
Тобі знадобиться: 1 курка, 800 г картоплі, 500 г грибів, 300 г моркви, 300 г цибулі, сіль, спеції.
Приготування: Крупно наріжте всі інгредієнти, відправте цибулю і моркву в казан. Зверху розклади шматочки курки, приправ на смак і додай гриби. В останню чергу додай картоплю та ще трохи спецій. Влий приблизно 100 мл води, закрий афганський казан і туши всі разом 30-40 хвилин.
4. Шурпа з куркою в афганському казані
Шурпа хороша тим, що її можна приготувати з будь-яким м'ясом.
Тобі знадобиться: 1 кг курки, 5 картоплин, 2 болгарські перці, 2 моркви, 2 цибулини, зіра, кінза, сіль, спеції.
Приготування: Крупно наріж курку та овочі. В афганський казан відправ цибулю, моркву, м'ясо, картоплю та болгарський перець – у такій послідовності. Приправ все за смаком і залий водою. Вода не повинна покривати заготовку повністю, але її має бути видно.
Закрий і постав афганський казан на вогонь. Коли почне виходити пара, приблизно через 20 хвилин, зніміть казан з вогню і дай йому просто постояти ще 20 хвилин. Наприкінці готування – додай рубану кінзу.
5. Курячий суп в афганському казані
Простий повсякденний суп для всієї родини.
Тобі знадобиться: 1 курка, 3 моркви, 3 цибулини, 3 стебла селери, 500 г локшини, 1 пучок петрушки, спеції.
Приготування: Виклади курку, 1 очищену цибулину, 1 моркву, селеру, петрушку та спеції для бульйону в афганський казан. Долей воду, закрий кришкою та постав на вогонь. Коли з клапанів піде пара, зменш вогонь до середнього і туші 30 хвилин.
Зараз читають:20 найкращих літніх закусок на святковий стіл
За цей час подрібни і обсмаж цибулю, що залишилася, з морквою. За бажання – додай інші овочі. Відвари локшину за інструкцією на упаковці. Процідити бульйон з казана, а курку – розбери на порційні шматочки. Відправте локшину, овочі та м'ясо назад у гарячий бульйон.
6. Плов з куркою в афганському казані
Плов з куркою виходить у рази легшим, ніж із бараниною чи яловичиною.
Тобі знадобиться: 1 курка, 3 склянки рису, 3 моркви, 2 цибулини, 1 головка часнику, 1,5 ч.л. зіри, 1 ст.л. барбарису, олія, спеції.
Приготування: Розроби курку на шматочки, злегка обсмаж їх у рослинній олії і відклади убік. Обсмаж крупно нарізані овочі, додай до них м'ясо, зіру, барбарис та спеції. Влий 1,5 склянки води та туші заготівлю ще 20 хвилин на середньому вогні. Розклади зверху промитий рис і застроми в нього голівку часнику. Якщо потрібно, часткою ще трохи води. Закрий афганський казан і готуй плов 20-30 хвилин під кришкою на середньому вогні.
7. Курка з помідорами в афганському казані
Для більш насиченого смаку додай ще ложку томатної пасти.
Тобі знадобиться: 1 курка, 6 помідорів, 4 цибулини, 5 зубчиків часнику, сіль, спеції.
Приготування: Крупно наріж овочі та розбери курку на порційні шматочки. Склади овочі в афганський казан, додай курку і приправ все до смаку. Закрий та постав казан на вогонь. Коли побачиш першу пару, готуй страву ще приблизно 20 хвилин.
8. Рис із куркою в афганському казані
Базовий рецепт, який можна доповнити будь-якими овочами чи грибами.
Тобі знадобиться: 800 г курки, 500 г рису, 3 болгарські перці, 3 моркви, 3 цибулини, олія, часник, спеції.
Приготування: Розроби курку на шматочки і злегка обсмаж їх у рослинній олії. Додай нарізані овочі, смажу ще кілька хвилин, приправ за смаком і рівним шаром розклади зверху промитий рис.
Зараз читають:12 найкращих рецептів пастили з аличі
Встроми кілька зубчиків або цілу голівку часнику і влий приблизно 500 мл води, щоб вона повністю покривала рис. Закрий афганський казан і готуй усі 15-20 хвилин на середньому вогні. Після чого зніміть казан з вогню, але дай страві настоятися ще 10 хвилин.
9. Димляма з куркою в афганському казані
Узбецьке рагу, яке чудово виходить саме в афганському казані.
Тобі знадобиться: 700 г курки, 6 картоплин, 300 г капусти, 1 баклажан, 1 кабачок, 2 помідори, 2 болгарських перцю, 1 цибулина, 1 головка часнику, 1 стручок гострого червоного перцю, 1 пучок кінзи або 1 пет. . зіри, олія, сіль, спеції.
Приготування: Крупно наріж курку та всі овочі. Обсмаж м'ясо в казані з невеликою кількістю олії, а потім додай цибулю і готуй ще 2 хвилини. Приправ та виклади шарами: морква, картоплю, кабачки, капусту, болгарський перець, баклажани та помідори.
Зверху додай цілі гілочки зелені, часник та довільно нарізаний гострий перець. Закрий афганський казан, постав його на сильний вогонь і дочекайся шипіння пари. Після чого зменш вогонь до середнього і туші димляму 30-40 хвилин.
10. Рагу з куркою та печерицями в афганському казані
Ще один рецепт ситного та наваристого рагу з доступних продуктів!
Тобі знадобиться: 1,5 кг курки, 5 помідорів, 3 картоплини, 400 г печериць, 1 баклажан, 1 болгарський перець, 2 цибулини, хмелі-сунелі, копчена паприка, спеції.
Приготування: Крупно наріж всі інгредієнти і відправ цибулю в казан першим шаром. Потім виклади курку, приправ та додай помідори з болгарським перцем. Зверху додай гриби, баклажани та картоплю. Влий приблизно 100 мл води і закрий афганський казан. Для більш насиченого смаку можеш розвести ще ложку томатної пасти у воді. Готуй рагу 45-50 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua