Зазвичай домашній алкоголь готується з немитих ягід та фруктів, але цього разу по-іншому. Чорницю миють обов'язково, інакше смак напою буде зіпсований. Розповідаємо 20 перевірених рецептів вина із чорниці. У кожному з них використовуються родзинки або дріжджі!
Зміст
1. Солодке вино із чорниці
По-справжньому смак вина розкриється за півроку.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 0,5 ч.л. винних дріжджів, 500 г цукру, 1 л води.
Чорницю помісти в підготовлену ємність. Засип половиною цукру і залиш на 1 добу. Розімні товкачем до кашоподібного стану, додай теплу воду, дріжджі та прибери убік на 3 дні. Проціди, додай цукор, що залишився, і перелий у чисту сулію. Встанови гідрозатвор та залиш на 1 місяць. Профільтруй, розлий вино у невеликі пляшки та прибери у підвал на 2 місяці.
2. Вино із чорниці з родзинками
Мити родзинки так само не рекомендується.
Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 350 г цукру, 1 жменю родзинок, 2 л води.
Чорницю розімні, змішай з родзинками і цукром , накрий і залиш на 1 добу. Влий воду, перемішай і прибери в тепле місце на 2 дні. Збери мезгу в марлю і добре відіжми, а сусло проціди. Перелий у сулію, закрий кришкою з гідрозатвором і залиш у теплі на 35-40 днів. Проціди, розлий у підготовлені пляшки, закупор та віднеси вино у підвал на 2-3 місяці.
3. Чорничне вино з м'ятою та винними дріжджами
Попередньо добре розімни м'яту.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 5 гілочок м'яти, 200 г цукру, 1 ч.л. винних дріжджів, 1 л води.
Чорницю засип цукром і гарненько розімні. Перелий у ємність для бродіння, додай дріжджі, воду та залиш у теплі на 3 дні. Збери мезгу і відіжми, а сусло проціди через подвійний шар марлі. Додай м'яту, перелий у скляну сулію, закрий кришкою з гідрозатвором і прибери в темне тепле місце на 1,5 місяці. Проціди вино ще раз, перелий у чисті пляшки та перенеси у льох на 2 місяці.
4. Вино із чорниці зі свіжими дріжджами
Якщо молоде вино вийшло кислим, тоді додай ще трохи цукру.
Тобі знадобиться: 5 кг чорниці, 1 кг цукру, 50 г свіжих дріжджів, 2 л води.
Чорницю разомні , змішай з цукром, водою та дріжджами. Накрий тканинною серветкою та постав у тепло на 3 дні. Проціди, перелий у скляну сулію і прибери в темне тепле місце на 25 днів. Проціди через подвійний шар марлі, розлий у пляшки та перенеси у підвал. Через 2 місяці вино буде готове!
Зараз читають:20 компотів із брусниці, які варто приготувати
5. Вино з чорниці з ароматними спеціями
Результати залежать від стиглості ягід.
Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 1 жменю родзинок, 400 г цукру, 3 зірочки бадьяна, 1 паличка кориці, 3 горошини запашного перцю, 1,5 л води.
Чорницю подрібни в блендері, змішай з цукром , родзинками та водою. Перелий у ємність для бродіння, накрий тканинною серветкою та постав у тепло на 3 дні. Збери мезгу в марлю і відіжміть, сусло проціди. Перелий у велику сулію, додай спеції, закрий гідрозатвором і прибери в темне тепле місце на 1,5 місяці. Проціди вино ще раз, перелий у підготовлені пляшки та прибери на 2 місяці у підвал.
6. Вино з чорниці без цукру
Рецепт спеціально для любителів сухого вина.
Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 5 г винних дріжджів, 2,5 л води.
Чорницю помісти в ємність для бродіння і розімні до кашоподібного стану. Додайте дріжджі, воду і залиште бродити на 3 дні. Проціди, перелий у велику сулію і перестав заготовку в темне тепле місце на 40 днів. Ще раз проціди, розлий у чисті пляшки і прибери дозрівати у підвал. Вино буде готове за 2 місяці.
7. Медове вино з чорниці
Такий рецепт під силу навіть виноробу-початківцю.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 600 г меду, 0,5 ч.л. винних дріжджів, 2 л води.
Приготування: Чорницю разомні, змішай з дріжджами та медом. Накрий тканинною серветкою та постав у тепло на 3 дні. Процідити заготівлю через подвійний шар марлі, змішай із водою та перелий у велику сулію. Закрийте кришкою з гідрозатвором і приберіть у темне тепле місце на 40 днів. Профільтруй, розлий у чисті пляшки та закупорь. Прибери молоде вино на 2 місяці у підвал.
8. Вино з чорниці на сухих дріжджах
Уважно перебирай ягоди, відбраковуючи зіпсовані та мляві.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 1 ч.л. сухих дріжджів, 250 г цукру, 250 мл горілки, 2 л води.
Чорницю подрібни в блендері, додай дріжджі , цукор, воду і прибери в темне тепле місце на 3 дні. Проціди через подвійний шар марлі, додай горілку та перелий у скляну сулію. Закрий кришкою з гідрозатвором та залиш у теплі ще на 1,5 місяця. Злий молоде вино з осаду, процідити і розлити в підготовлені пляшки. Закупорь і перенеси в льох на 2-3 місяці.
9. Вино із соку чорниці
Ідеальна температура для бродіння – 20-25 градусів.
Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 400 г цукру, 1 жменю родзинок, 1 л води.
Чорницю пропусти через соковижималку, додай воду , родзинки, цукор і перелий все в ємність для бродіння. Накрий тканинною серветкою та постав у темне тепле місце на 3 дні. Проціди, перелий у чисту сулію і закрий гідрозатвором. Залишити заготовку в теплі на 40 днів. Проціди ще раз, розлий у невеликі пляшки та прибери вино на 2 місяці у підвал.
10. Кріплене вино з чорниці
Бренді можна замінити коньяком, горілкою чи спиртом.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 250 г цукру, 0,5 ч.л. винних дріжджів, лимонна кислота на кінчику ножа, 200 мл бренді, 1 л води.
Чорницю розімні, змішай з цукром і дріжджами , накрий рушником і залиш блукати на 3 дні. Збери мезгу в марлю і відіжми, а сусло проціди і перелий у велику сулію. Додай воду та лимонну кислоту, перемішай, закрий кришкою з гідрозатвором та постав у темне тепле місце на 1,5 місяці. Проціди ще раз, змішай з бренді, розлий по пляшках і прибери на 2 місяці до підвалу.
Зараз читають:20 найкращих рецептів компоту з аґрусу «Мохіто»
11. Вино з чорниці з гвоздикою та коньяком
Весь посуд, що використовується, повинен бути ідеально вимитим і сухим.
Тобі знадобиться: 5 кг чорниці, 1 кг цукру, 0,5 ч.л. винних дріжджів, 2 бутони гвоздики, 500 мл коньяку, 4 л води.
Чорницю разомні, змішай з цукром, дріжджами та водою. Перелий у ємність для бродіння, накрий марлею та залиш у теплі на 3 дні. Збери мезгу і добре відіжми, а сусло проціди через ватний фільтр. Додай гвоздику, коньяк і перелий у велику сулію. Закрий кришкою з гідрозатвором та постав у темне тепле місце на 30 днів. Профільтруй, розлий вино у чисті пляшки та прибери у підвал на 2 місяці.
12. Чорничне вино зі смаженим цукром
Чи не пересмаж цукор, інакше може з'явитися неприємний запах і гіркота.
Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 600 г цукру, 1 жменю родзинок, 200 мл горілки, 3 л води.
Чорницю розімні товкачем до кашоподібного стану, додай родзинки, 200 г цукру, половину води і прибери бродити на 3 дні. Збери мезгу в марлю і добре відіжми, а сусло проціди. 400 г цукру розтопи на сковороді і змішай з водою, що залишилася. Влий заготовку в ємність із суслом, закрий кришкою з гідрозатвором та залиш у теплі на 1 місяць. Знову проціди, додай горілку та розлий по пляшках. Закупорь і перенеси вино у підвал на 3 місяці.
13. Вино з в'яленої чорниці
Перші три дні регулярно перемішуй сусло рукою або дерев'яною лопаткою.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 300 г цукру, 0,5 ч.л. винних дріжджів, 2 л води.
Чорницю виклади тонким шаром на лист і постав на сонце на 1 день. Переклади ягоди в ємність для бродіння, змішай із цукром, дріжджами та водою. Накрий тканинним рушником і прибери у тепле місце на 1 день. Добре розімни ягоди до кашоподібного стану, накрий і залиш у теплі ще на 2 дні. Процідити, перелий у велику сулію, закрий кришкою з гідрозатвором і залиш блукати на 35 днів. Знову проціди молоде вино, розлий його у підготовлені пляшки та віднеси у підвал на 3 місяці.
14. Вино із чорниці з лимоном
Ягоди можна розім'яти руками чи звичайною товкушкою.
Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 1 лимон, 400 г цукру, 10 г сухих дріжджів, 3 л води.
Чорницю розімні , змішай з цукром і залиш на 1 добу. Додай дріжджі, воду та лимон, нарізаний разом із шкіркою. Накрий серветкою і постав у темне тепле місце на 3 дні. Проціди, перелий у чисту сулію, закрий гідрозатвором і залиш у теплі на 30 днів. Проціди ще раз, розлий у підготовлену тару, щільно закрий і прибери у темне прохолодне місце на 2 місяці.
15. Вино з чорниці та журавлини
Для цього рецепту потрібно багато цукру.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 1 кг журавлини, 1 жменю родзинок, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 3 л води.
Приготування: Ягоди чорниці та журавлини разомні, змішай з цукром, родзинками та водою. Накрий подвійним шаром марлі і постав тинятися в тепле місце. Через 3 дні проціди, всип лимонну кислоту і перелий у сулію. Закрий гідрозатвором та залиш у теплі ще на 1,5 місяця. Профільтруй, розлий у пляшки та перенеси вино у льох на 2 місяці.
Зараз читають:15 найкращих рецептів компоту з винограду на зиму
16. Вино з чорниці та чорної смородини
Більше міцне вино вийде, якщо додати 250-300 мл горілки.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 1 кг чорної смородини, 5 г винних дріжджів, 500 г цукрового піску, 5 л води.
Приготування: Ягоди розімні, змішай з цукром та дріжджами. Накрий подвійним шаром марлі та залиш у теплі на 3 дні. Збери мезгу і добре відіжми, а сусло проціди. Додай воду, перелий у велику сулію і закрий гідрозатвором. Поставте заготовку в темне тепле місце на 30 днів. Знову проціди, розлий вино у чисті пляшки, закупорь і перенеси у темне прохолодне місце на 2 місяці.
17. Вино з чорниці та карамелізованої груші
Винні дріжджі можна замінити жменею солодких родзинок.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 3 середні груші, 300 г цукру, 0,5 ч.л. винних дріжджів, 3 л води.
Груші наріж , виклади на сковорідку і присип цукром. Протушкуй 5-7 хвилин на середньому вогні та остуді. Чорницю розімні, змішай з карамелізованими грушами та дріжджами. Накрий тканинним рушником і залиш блукати на 3 дні. Збери мезгу в марлю і відіжми, а сусло проціди. Додай воду, перелий у велику сулію, закрий гідрозатвором і залиш у темному теплому місці на 30 днів. Знову проціди молоде вино, перелий його в підготовлену тару, щільно закрий і перенеси у підвал.
18. Вино з чорниці та чорноплідної горобини
Зайва кількість горобини може надати гіркоту готовому вину.
Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 500 г чорноплідної горобини, 500 г цукру, 0,5 ч.л. винних дріжджів, 4 л води.
Приготування: Ягоди чорниці та чорноплідної горобини разомні, змішай із цукром та дріжджами. Влий воду, накрий тканинним рушником і прибери на 3 дні в тепле місце. Збери мезгу в марлю і відіжми, а сусло проціди. Перелий у чисту сулію, закрий гідрозатвором і залиш у теплі ще на 30 днів. Злий вино з грубого осаду, профільтруй і розлий у пляшки. Закупорь і прибери на 2 місяці у темне прохолодне місце.
19. Вино із замороженої чорниці
Заморозь ягоди влітку чи візьми готові у найближчому супермаркеті.
Тобі знадобиться: 2 кг заморожених чорниць, 400 г цукру, 5 г винних дріжджів, 200 мл горілки, 3 л води.
Чорницю розморозь при кімнатній температурі, розімні, змішай з дріжджами та цукром. Накрий марлею та постав у тепле місце на 3 дні. Проціди, додай воду і перелий у чисту сулію. Закрий кришкою з гідрозатвором та прибери у темне тепле місце на 1 місяць. Профільтруй, змішай з горілкою та розлий у пляшки. Закупори вино і перенеси його в льох на 2-3 місяці.
20. Вино з чорниці та вишні
Вишневі кісточки надають вину цікавого мигдального смаку.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 кг вишні, 300 г цукру, 1 жменю родзинок, 2 л води.
Приготування: Чорницю та вишню разомні до кашоподібного стану. Додай ізюм, накрий тканинною серветкою та постав у тепло на 3 дні. Мезгу збери в марлю і відіжми, сусло проціди. Закип'ятіть воду, додай цукор і провари 5 хвилин. Застуди, змішай із суслом і перелий у велику сулію. Закрий кришкою з гідрозатвором та прибери у темне тепле приміщення на 35 днів. Проціди вино ще раз, перелий у чисті пляшки та перенеси у підвал на 2 місяці.
Джерело: dietcenter.com.ua