20 рецептів з обліпихи, які точно здивують

Страви з обліпихи – чудовий варіант, коли хочеться чогось корисного та новенького. Цю сонячну ягоду використовують як у заготовках на зиму, так і в випічці, десертах або навіть салатах. Ділимося 20 простими рецептами!

Зміст

  • 1. Варення з обліпихи з цілими ягодами
  • 2. Морквяний пиріг з обліпихою
  • 3. Джем із обліпихи
  • 4. Пісочний пиріг з обліпихою
  • 5. Кекс з шампанським та обліпихою
  • 6. Обліпиха із цукром на зиму
  • 7. Морозиво з обліпихи
  • 8. Кисіль з обліпихи
  • 9. Компот із обліпихи на зиму
  • 10. Обліпиховий соус з медом та часником
  • 11. Мус із обліпихи з желатином
  • 12. Салат з буряка та обліпихи
  • 13. Обліпиховий чай
  • 14. Смузі з обліпихи та банана
  • 15. Вівсяна каша з обліпихою
  • 16. Манник з обліпихою та медом
  • 17. Імбирно-обліпиховий лимонад
  • 18. Маффіни з обліпихою
  • 19. Обліпиха без цукру на зиму
  • 20. Компот із обліпихи та яблук на зиму
  • 1. Варення з обліпихи з цілими ягодами

    Частина ягід лусне при варінні, а частина залишиться цілими – що надасть варенню ще цікавішу текстуру.

    Тобі знадобиться: 500 г обліпихи, 500 г цукру, 100 мл води.

    Приготування: Звари однорідний сироп із води та цукру. Засип у нього обліпиху, знову доведи до кипіння і варіть варення 5-7 хвилин на слабкому вогні. Закатай у стерилізовані банки.

    2. Морквяний пиріг з обліпихою

    Хороший спосіб нагодувати домочадців не тільки корисною обліпихою, а й морквою.

    Тобі знадобиться: 2 яйця, 100 г цукру, 80 г вершкового масла, 250 мл ряжанки, 100 г моркви, 100 г обліпихи, 150 г борошна, 1,5 ч.л. розпушувача.

    Приготування: Міксером зби яйця з цукром до пишності. Влий розтоплену олію, знову збий і додай ряжанку. Потім всип просіяне борошно з розпушувачем і втрути в тісто терту моркву і обліпиху. Випікай пиріг приблизно 30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    3. Джем із обліпихи

    Густий джем, який дуже зручно використовувати як соус чи начинку.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг обліпихи, 1,5 кг цукру, 1 лимон, 250 мл води.

    Залий обліпиху водою , протушкуй 10 хвилин і перетрій через сито. Додай цукор та лимонний сік, доведи до кипіння та уварюй джем півгодини на середньому вогні, періодично помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.

    4. Пісочний пиріг з обліпихою

    Соковитий, яскравий та ароматний – ідеальний пиріг обліпихи до чаю.

    Тобі знадобиться: 100 г вершкового масла|мастила|, 300 г цукру, 2 яйця, 8 г ванільного цукру, 100 г сметани, 500 г борошна, 10 г розпушувача, 350 г обліпихи, 2 ст.л. крохмалю.

    Зараз читають:20 смачних і ситних гарнірів до індички

    Приготування: У крихту розітріть вершкове масло з борошном і розпушувачем. Додай 150 г цукру, ванільний цукор, сметану та яйця. Швидко замісити тісто, загорни його в плівку і відправь на півгодини в холодильник.

    Трохи розімні і змішай обліпиху з цукром, що залишився, проварити 5-7 хвилин. Перетріть через сито за бажанням, додай крохмаль і провари ще пару хвилин до загусання. Виклади більшу частину тіста у форму, сформуй бортики і додай заготовку обліпихи. Тісто, що залишилося – натрій на тертці і засип пиріг зверху. Випікай його 40-45 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    5. Кекс з шампанським та обліпихою

    Такий кекс легко прикрасить навіть святковий стіл.

    Тобі знадобиться: 150 г борошна, 180 г цукру, 1 ч.л. розпушувача, 50 г вершкового масла|мастила|, 100 мл шампанського, 2 яйця, цедра 1 лимона, 200 г обліпихи.

    Приготування: Міксером збий 2 яєчні білки з цукром, а жовтки розітріть з м'яким вершковим маслом. До олії додай цедру та шампанське, перемішай, всип сухі інгредієнти і потім лопаткою вмішай білки. В кінці – втрути в тісто обліпиху. Випікай кекс 50 хвилин|мінути| в духовці при 175 градусах.

    6. Обліпиха із цукром на зиму

    Найпростіша і водночас універсальна заготівля з обліпихи.

    Тобі знадобиться: 1 кг обліпихи, 1 кг цукру.

    Засип обліпиху цукром і подрібни до однорідності за допомогою блендера . Залиш заготівлю на кілька годин, а потім знову перемішай і розлий у стерилізовані банки. Бережи в холодному місці.

    7. Морозиво з обліпихи

    Дуже зручно робити його в спеціальних формах для ескімо.

    Тобі знадобиться: 350 г обліпихи, 150 мл 33% вершків, 60 г цукру.

    Блендером подрібни обліпиху в пюре і перетрій через сито. Влий вершки або йогурт, додай цукор і зби все разом. Розлий морозиво за формами і прибери в морозилку.

    8. Кисіль з обліпихи

    Кількість цукру регулюй на свій смак – покисліше або посолодше.

    Тобі знадобиться: 2 склянки обліпихи, 1,5 л води, 100 г цукру, 2,5 ст. кукурудзяного крохмалю.

    Залий обліпиху водою , доведи до кипіння і трохи проварити. Розімні товкачем і процідити цей відвар через сито. Всип цукор і знову доведи до кипіння. Розведи крохмаль у 100 мл води і влий його в заготовку, помішуючи. Проварити кисіль ще пару хвилин до загусання.

    9. Компот із обліпихи на зиму

    Цих інгредієнтів буде достатньо для трилітрового компоту.

    Тобі знадобиться: 600 г обліпихи, 2,5-2,7 л води, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 400 г цукру.

    Зараз читають:Кулінарні таємниці: майстер-клас по варінню креветок

    Засип обліпиху в стерилізовану банку і додай лимонну кислоту . Закип'ятіть воду з цукром, провари сироп кілька хвилин, залий їм обліпиху і закатай.

    10. Обліпиховий соус з медом та часником

    Цей кисло-солодкий соус добре поєднується з жирним м'ясом, птахом та річковою рибою.

    Тобі знадобиться: 200 г обліпихи, 50 мл води, 1 ст. меду, 2 зубчики часнику, 1 щіпка чебрецю, 0,5 ч.л. меленого червоного перцю, 2 щіпки солі, 3 ч.л. картопляного крохмалю, спеції.

    Блендером подрібни обліпиху і перетри її через сито. Подрібни та розітри часник у пасту з усіма спеціями. Додай цю пасту і мед до обліпихи, і туди ж влий розведений у воді крохмаль. Доведи до кипіння і провари соус приблизно 3 хвилини, помішуючи.

    11. Мус із обліпихи з желатином

    Щоб отримати ту саму мусову текстуру, потрібно обов'язково збивати заготовку на льоду.

    Тобі знадобиться: 2 склянки обліпихи, 40 г желатину, 1 склянка цукру, 1 л води.

    Розведи желатин у склянці води. Перетріть обліпиху через сито, а макуху залів водою, що залишилася, і проварити пару хвилин. Процідити відвар, змішати його з соком і цукром, довести до кипіння і зняти з вогню. Додай желатин і перемішай до розчинення.

    Дай заготівлі охолонути, а потім постав ємність із заготівлею в миску з льодом. Міксером збивай мус 5-7 хвилин, залиш на 10 хвилин і зби ще 5-7 хвилин. Продовжуй збивати до стійкої піни, розклади формами і прибери мус в холодильник.

    12. Салат з буряка та обліпихи

    Подвійна порція вітамінів у такому легкому та яскравому блюді.

    Тобі знадобиться: 150 г буряка, 80 г обліпихи, 3 зубчики часнику, 3 ст.л. йогурт.

    Приготування: Відвари або запікання буряків і натрій на крупній тертці. Додай обліпиху та подрібнений часник. Заправити салат йогуртом.

    13. Обліпиховий чай

    Зігріваючий напій для вечорів у приємній компанії.

    Тобі знадобиться: 120 г обліпихи, 20 г коричневого цукру, цедра 1 апельсина, 400 мл води, 1 щіпка кориці.

    Приготування: Розімни обліпиху з цукром. Відправте всі інгредієнти у френч-прес і залийте чай окропом. Дай йому настоятися 5-7 хвилин.

    14. Смузі з обліпихи та банана

    Якщо потрібно, часткою трохи холодної води до бажаної консистенції.

    Тобі знадобиться: 1 банан, 1 апельсин, 50 г обліпихи, 2 ст. меду, 3 кубики льоду.

    Приготування: Очисти банан та часточки апельсина. Відправ всі інгредієнти разом з льодом в блендер і збий до однорідності.

    15. Вівсяна каша з обліпихою

    Для цього рецепту найкраще використовувати пластівці Геркулес.

    Тобі знадобиться: 1/2 склянки вівсяних пластівців, 2 ст. цукру, 50 г обліпихи, 250 мл води.

    Зараз читають:20 відмінних рецептів компоту з яблук на зиму

    Приготування: Закип'яти воду і засип у неї обліпиху з цукром. Проварити 10 хвилин і всип вівсяні пластівці. Вари кашу до готовності вівсянки, помішуючи.

    16. Манник з обліпихою та медом

    Неповторна зерниста текстура манника – ще одна його особливість.

    Тобі знадобиться: 150 г обліпихи, 200 мл кефіру, 200 г манки, 3 яйця, 200 г цукру, 60 г вершкового масла, 40 г маку, 40 г борошна, 5 г соди, 7 г розпушувача, 1 щіпка солі.

    Блендером подрібни обліпиху в пюре і перетрій через сито. Міксером збий яйця з цукром та сіллю. Додай сік обліпихи, а потім – кефір і манку. Всип просіяне борошно з содою і розпушувачем, влий розтоплену олію і додай мак. Перемішай і залиши тісто на 20 хвилин, після чого вили його у форму і випікай манник 45-50 хвилин у духовці при 170 градусах.

    17. Імбирно-обліпиховий лимонад

    Не тільки освіжаючий, а ще й дуже корисний напій.

    Тобі знадобиться: 1 лимон, 50 г імбиру, 50 г цукру, 50 г обліпихи, 500 мл газованої мінералки.

    Натрій імбир на тертці і за допомогою марлі відіжми сік . Перелий його в глечик, додай сік лимона і засип лід. Злегка розімни або перетри обліпиху, і засип її туди ж. Розведи цукор у невеликій кількості окропу, дай охолонути і влий сироп до заготівлі. Залий лимонад газировкою та подавай.

    18. Маффіни з обліпихою

    Оригінальні мафіни, які захочеться приготувати ще раз.

    Тобі знадобиться: 500 г обліпихи, 1,5 ч.л. крохмалю, 3 ст.л. олії, 300 г борошна, 1,5 ч.л. розпушувача, 1 ч.л. соди, 200 г цукру, 1/2 склянки молока.

    Приготування: Перетріть обліпиху через сито, а сік – змішай з молоком та олією. Всип всі сухі інгредієнти, вимішай і виклади тісто у формочки, і випікай мафіни 20-30 хвилин у духовці при 180 градусах.

    19. Обліпиха без цукру на зиму

    Корисна та низькокалорійна заготівля на всі випадки життя.

    Тобі знадобиться: 500 г обліпихи, 500 мл води.

    Засип обліпиху в підготовлені банки. Залий окропом, простерилізуйте заготівлі ще 5 хвилин і заходьте на зиму.

    20. Компот із обліпихи та яблук на зиму

    Додай трохи кориці або ваніліну, якщо хочеш зробити компот ароматнішим.

    Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 300 г обліпихи, 2 л води, 250 г цукру.

    Приготування: У чисті банки засип обліпиху та нарізані часточками яблука. Залий окропом, залиш на 20 хвилин і злий цю воду. Додай у неї цукор, знову закип'яті, провари пару хвилин і залий назад. Закатай компот на зиму.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *