Улюблені булочки з маком є не тільки дуже смачними, а й досить нескладними у приготуванні. Бери на замітку наші 12 рецептів, з якими впораються навіть початківці!
Зміст
1. Булочки з маком на молоці
Дуже цікаво вийде, якщо використати топлене молоко.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 600-700 г борошна, 300 мл молока, 2 яйця, 80 г вершкового масла|мастила|, 80 г цукру, 1 ч.л. сухих дріжджів, 0,5 ч. л. солі, ванілін.
Для начинки: 200 г маку, 400 мл молока, 200 г цукру, 50 г вершкового масла|мастила|.
Розведи дріжджі та половину цукру в теплому молоці . Залиш на 15 хвилин, додай розтоплену олію, яйця та інші інгредієнти. Вимішайте тісто і залиште його на 1 годину в теплі.
Залий мак і цукор молоком і провари 10-15 хвилин на слабкому вогні до загусання. Додай масло|мастило|, перемішай і перебий начинку в блендері. Розкатай тісто тонким пластом, виклади макову начинку і зверни рулет. Наріж його на булочки і залиш їх ще на півгодини, для рум'яності можеш змастити жовтком. Випікай 30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
2. Булочки з маком на кефірі
Завжди з'їдаються до останньої крихти!
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г борошна, 250 мл кефіру, 8 г сухих дріжджів, 80 г цукру, 85 г вершкового масла|мастила|, 2 яйця, 0,5 ч.л. солі.
Для начинки: 150 г цукру, 150 г маку, 1 яйце.
Приготування: Змішай теплий кефір, цукор та дріжджі. Додай яйця та м'яке вершкове масло, посоліть і втрути борошно. Заміси і залиште тісто на 1 годину в теплі. Залий мак окропом на 20 хвилин, відкинь на друшляк і перебий із цукром.
Розкатай тісто, виклади начинку і згорни рулет. Наріж його на шматочки і залиши булочки ще на 20 хвилин під рушником. Після чого змасти збитим яйцем і випікай 20-25 хвилин у духовці при 200 градусах.
3. Булочки-плетінки з маком
Готуються за тим же принципом, що і звичні равлики, але виглядають набагато ефектніше.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 280 г борошна, 40 г вершкового масла|мастила|, 40 г цукру, 1 ч.л. сухих дріжджів, 1 яйце, 100 мл молока, 0,5 ч. л. солі.
Для начинки: 100 г маку, 80-100 мл молока, 10 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. цукру.
Змішай тепле молоко, дріжджі, цукор і сіль, і залиш їх на 15 хвилин в теплі. Додай яйце і м'яку олію, а потім поступово втрути просіяне борошно. Залиш тісто на 1 годину в теплі. Залий мак із цукром молоком і проварити 10 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Наприкінці – додай олію, знову перемішай і перебий начинку блендером.
Зараз читають:15 оригінальних рецептів курки у медово-гірчичному соусі
Розділи тісто на кілька шматочків, розкатай у прямокутники і на кожен із них виклади мак. Згорни рулети, переверни їх швом вниз і надріж уздовж навпіл, трохи не доходячи до краю.
Переплети обидві половинки плетінкою та защипни краї. Залиш плетінки ще на півгодини в теплі під рушником. Змасти молоком або яйцем і випікай близько 30 хвилин у духовці при 180 градусах.
4. Булочки з маком та шоколадом
Оригінальний рецепт, коли мак іде у тісто, а шоколад – у начинку.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 400 г борошна, 7 г сухих дріжджів, 40 г цукру, 40 г вершкового масла|мастила|, 3 г солі, 20 г маку, 30 г родзинок, 1 ч.л. цедри лимона, 180 мл води чи молока.
Для начинки: 100 г темного шоколаду, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 жовток.
Приготування: Розчини цукор у воді. Окремо змішай усі сухі інгредієнти з маком, цедрою та родзинками. Влий воду, ретельно вимішати тісто і залиши його на 1 годину в теплі.
Розкатай тісто в тонкий пласт, змасти вершковим маслом і посип тертим шоколадом. Згорни рулет і наріж його на шматочки. Виклади булочки у форму, накрий рушником і залиш у теплі на півгодини. Після чого змасти жовтком і випікай 30-35 хвилин у духовці при 180 градусах.
5. Булочки з маком із листкового тіста
Готове листкове тісто – ідеальне рішення, коли потрібна швидка випічка.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 250 г листкового дріжджового тіста.
Для начинки: 100 г маку, 80 г цукру, 30 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце.
Залий мак окропом , залиш на 15 хвилин і відкинь на друшляк. Блендер перебий його з цукром і м'яким вершковим маслом. Розкатай тісто, виклади макову начинку і згорни рулет. Наріж булочки, змасти їх збитим яйцем і випікай в духовці 30 хвилин|мінути| при 150 градусах, а потім ще 10 хвилин|мінути| при 180 градусах.
6. Булочки з маком та медом
Буде ще смачніше, якщо полити готові булочки шоколадною глазур'ю.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г борошна, 25 г свіжих дріжджів, 1 яйце, 250 мл молока, 70 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі.
Для начинки: 200 г маку, 6 ст. меду, 20 г вершкового масла|мастила|.
Розведи дріжджі та цукор у теплому молоці . Додай яйця та розтоплену олію, а потім – борошно із сіллю. Вимішайте тісто і залиште його в теплі на 1 годину. Залий мак окропом на 15 хвилин і відкинь на друшляк. Блендер подрібни мак з медом і м'яким вершковим маслом. Розкатай тісто, виклади макову начинку, зверни і наріж рулет на булочки. Випікай їх 25 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів страв із малини
7. Пісні булочки з маком
Легкий і дешевий пісний рецепт булочок на воді та олії.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 560 г борошна, 10 г солі, 3 г сухих дріжджів, 1 ст. цукру, 70 мл олії.
Для начинки: 100 г маку, 10 ст. цукру, 1 ст. лимонного соку, 1-2 ст. лимонної цедри.
Розведи дріжджі , цукор і 3 ложки борошна в склянці теплої води. Залиш цю опару у теплі на 10 хвилин. Просей борошно, що залишилося, влий опару і масло, вимішай і залиши тісто в теплі ще на 1 годину.
Залий мак склянкою окропу, залиш на півгодини і злий воду. Блендер подрібни мак з цукром і додай лимонний сік і цедру. Розкатай тісто, виклади начинку і згорни рулет. Наріж його на булочки, дай їм постояти ще 15 хвилин і випікай 25-30 хвилин у духовці при 190 градусах.
8. Сирні булочки з маком
Головна перевага сирних булочок у тому, що вони дуже швидко готуються.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 250-300 г борошна, 250 г сиру, 80 г цукру, 100 г сметани, 45 мл олії, 0,5 ч.л. соди, 1 щіпка ваніліну, 1 щіпка солі.
Для начинки: 80 г маку, 1 яйце, 10 г цукру, 150 мл окропу.
Блендером перебий сир до однорідності. Додай усі інгредієнти, крім борошна, та перемішай масу. Поступово втручай у тісто борошно і відправ його на півгодини в холодильник.
Залий мак окропом, проварити кілька хвилин, відкинь на друшляк і змішай з цукром. Розкатай тісто в тонкий пласт, виклади начинку, згорни і наріж рулет на шматочки. Змасти булочки збитим яйцем і випікай 20-25 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
9. ПП булочки з маком
Підсолоджувач у тісто і начинку додай до смаку, тому що він різний.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 200 г знежиреного сиру, 100 г цільнозернового борошна, 1 яйце, 0,5 ч.л. розпушувача.
Для начинки: 20 г маку, 20 мл молока, 1 жовток.
Приготування: Вимішати гладке однорідне тісто зі всіх інгредієнтів. Залий мак молоком і залиш на 15 хвилин. Розділи тісто на частини, розкатай і виклади начинку. Склади кожен коржик навпіл і ще раз навпіл. Защипни всі краї, змасти булочки жовтком і випікай у духовці 35-40 хвилин при 180 градусах.
10. Булочки з маком та родзинками
Щоб булочки були рум'янішими, зби жовток з ложкою молока і змасти їх перед випічкою.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 400-500 г борошна, 150 мл води, 80 мл молока, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 7 г сухих дріжджів, 2-3 ст.л. цукру.
Для начинки: 150 г маку, 3 ст. цукру, 30 г ізюму, 4 ст.л. молока, 1 ст. манки.
Зараз читають:15 закусок з беконом, які готуються простіше простого
Розведи дріжджі та цукор у теплій воді . Залиш опару, що вийшла, на 15 хвилин і потім додай молоко, яйце і розтоплене масло. Поступово втрути в тісто борошно і залишити його на 1 годину в теплі.
Окремо нагрій молоко з цукром до кипіння, всип мак, манку та промиті родзинки. Перемішай начинку, трохи прогрій і дай їй охолонути. Розкатай тісто пластом, виклади макову начинку і зверни рулет. Наріж його на булочки і залиши ще на півгодини в теплі. Випікай 25 хвилин|мінути| в духовці при 190 градусах.
11. Булочки з маком та горіхами
У рецепті використовуються волоські горіхи, але підійдуть інші, які тобі більше подобаються.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 400 г борошна, 150 мл молока, 50 г цукру, 2 яйця, 30 г вершкового масла|мастила|, 15 г свіжих дріжджів, 1 щіпка солі.
Для начинки: 150 мл води, 150 мл молока, 100 г цукру, 100 г маку, 50 г волоських горіхів, 1 яйце.
Змішай тепле молоко, дріжджі, цукор і сіль, і прибери цю опару на 15 хвилин в тепло. Додай яйця і розтоплене вершкове масло, злегка збий і поступово всип просіяне борошно. Вимішати до однорідності і залиши тісто на 1 годину в теплі.
Залий мак гарячою водою і проварити 10 хвилин на слабкому вогні. Влий молоко, вари ще 10 хвилин і відкинь на друшляк. За допомогою подрібнювача перебий горіхи, додай туди мак і цукор, і зби начинку ще раз.
Розкатай тісто в пласт, виклади начинку. Відокремили білок від жовтка, віночком зби білок в піну і змасти їм макову масу. Згорни тісто в рулет, наріж на шматочки і змасти збитим жовтком. Випікай булочки 25 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
12. Булочки з маком у сметанній заливці
Неймовірно смачні дріжджові булочки до чаю чи кави.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 3-3,5 склянки борошна, 200 мл молока, 1 яйце, 50 мл олії, 3 ст.л. цукру, 1 ч. л. сухих дріжджів, 1 щіпка солі, 1 пакетик ванільного цукру.
Для начинки: 200 г макової начинки, 1-2 жмені кураги, 150 г жирної сметани, 2 ст. цукру.
Розведи дріжджі, сіль та обидва види цукру в теплому молоці. Залиш на 15 хвилин, додай олію з яйцем і перемішай. Поступово втрути борошно, добре виміси, залиште тісто на 1 годину в теплі і потім розкачайте пластом.
Змішай макову начинку з подрібненою курагою, виклади на тісто і зверни рулет. Наріж рулет шматочками і виклади вертикально у форму для випічки. Залиш у теплі ще на півгодини і далі випікай 25-35 хвилин у духовці при 180 градусах. Віночком зби сметану з цукром, змасти нею готові булочки, накрий фольгою і залиш так до охолодження.
Джерело: dietcenter.com.ua