Кабачки з баклажанами – одне з найсмачніших літніх поєднань. Вони гармонійно доповнюють один одного в різних основних стравах, супах, гарнірах або закусках. Ми зібрали для тебе 15 чудових рецептів, у яких головними зірками будуть саме ці овочі!
Зміст
1. Салат з кабачків, баклажанів та помідорів
Легкий та дуже корисний салат із доступних овочів.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 кабачки, 400 г помідорів, 2 ч.л. оливкової олії, зелень, сіль, ароматні трави.
Приготування: Наріж кабачки та баклажани половинками кружальців, посоліть та обсмаж їх на грилі або сковороді. Помідори наріж часточками. Додай рубану зелень за смаком, приправ салат і збризкати його оливковою олією.
2. Рататуй з баклажанів та кабачків
Класична французька страва, яку можна подавати як закуску чи гарнір.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 кабачки, 8 помідорів, 8 ст.л. подрібнених томатів у власному соку, 1/2 головки часнику, 2 пучки зелені, 8 ст.л. оливкової олії, сіль, мелений чорний перець, орегано.
Приготування: Змішай томати у власному соку, половину олії та всі спеції. Вилий соус, що вийшов, в жароміцну форму. Окремо змішай подрібнений часник, зелень і масло, що залишилося. Наріж баклажани, кабачки і помідори кружальцями однакової товщини і виклади їх у соус, чергуючи. Зверху полів усе часниковою заливкою, накрий фольгою та запікай рататуй у духовці 70-90 хвилин при 170 градусах.
3. Соті з кабачків з баклажанами
Універсальна овочева страва для сімейної вечері.
Тобі знадобиться: 2 кабачки, 2 баклажани, 2 моркви, 2 цибулини, 4 болгарські перці, 3 помідори, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі приблизно однаковими середніми шматочками. Обсмажте цибулю з морквою до м'якості, додай перець, а через 2-3 хвилини – баклажани. Ще через кілька хвилин виклади помідори, приправ за смаком і туші соті 20-30 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Відправ туди ж кабачки, протушкуй ще 10 хвилин і зніми з вогню.
Зараз читають:20 рецептів фруктової пастили, яка порадує своїм смаком
4. Ікра з кабачків та баклажанів
При бажанні можеш навіть закатати її на зиму в стерилізовані банки.
Тобі знадобиться: 3 кг кабачків, 3 кг баклажанів, 2 кг болгарського перцю, 2 кг помідорів, 1 кг цибулі, 1 кг моркви, 3-4 головки часнику, сіль, спеції.
Приготування: Очисти і довільно наріж всі овочі. Пропусти їх через м'ясорубку, змішай, доведи до кипіння і уваривай приблизно 2 години на слабкому вогні до бажаної густини. Наприкінці готування додай часник, сіль та спеції за смаком. Якщо хочеш закатати ікру на зиму, виклади її в підготовлені банки, простерилізуй їх ще 20 хвилин у киплячій воді і закрий кришками.
5. Салат з кабачками, баклажанами та сиром
Прекрасно підійде фета, сулугуні, моцарелла – будь-які солоні сири.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 кабачки, 400 г помідорів чері, 300 г сиру за смаком, 1 пучок кінзи, 4 ст.л. оливкової олії, 8 ст.л. соєвого соусу, 2 ч.л. лимонного соку, кунжут, спеції.
Наріж кабачки з баклажанами кубиком і обсмаж їх до рум'яності в оливковій олії . Розріж помідори чері на четвертинки, подрібни кінзу і заправ салат залишком маслом, соєвим соусом і лимонним соком. Приправ його за смаком і посип кунжутом.
6. Овочевий суп з кабачками та баклажанами
Такий пісний суп готується зовсім без м'яса, але виходить дуже ситним.
Тобі знадобиться: 2 кабачки, 2 баклажани, 2 болгарські перці, 2 цибулини, 2 помідори, 1 стебло селери, 2,5 л води, спеції, ароматні трави, зелень.
Приготування: Подрібни і обсмажте цибулю до прозорості прямо в каструлі, додай дрібно нарізаний перець і смажу ще трохи. Кожні кілька хвилин викладай новий інгредієнт: спочатку кабачок, потім баклажан, далі селера і в кінці помідори. Готуй овочі до м'якості, приправ за смаком, залий водою і доведи до кипіння. Провари суп 6-7 хвилин, зніми його з вогню і посип рубаною зеленню.
7. Овочеве рагу з кабачків з баклажанами та грибами
А щоб рагу було максимально ситним – додамо картопля!
Тобі знадобиться: 400 г кабачків, 400 г баклажанів, 250 г печериць, 600 г картоплі, 2 помідори, 2 моркви, 1 цибулина, сіль, спеції.
Приготування: Наріжте всі інгредієнти середніми шматочками. Обсмаж цибулю з морквою до м'якості і виклади до них печериці. Готуй ще 4-5 хвилин, помішуючи.
Після чого додай картоплю і готуй 5-7 хвилин, далі виклади до овочів кабачки та баклажани. Через 5-7 хвилин приправ рагу і доповни його подрібненими помідорами. Доведи овочі до готовності на слабкому вогні під кришкою.
8. Салат з кабачків та баклажанів з маринованою цибулею
Підійде звичайна ріпчаста або салатова фіолетова цибуля.
Зараз читають:20 найкращих рецептів із соєвим молоком
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 кабачки, 2 цибулини, 4 помідори, 2 ст.л. оцту, 6 ст. води, 2 щіпки цукру, 1 пучок зелені, сіль, спеції.
Приготування: Цибулю наріж пір'ям, залий водою з оцтом і цукром, і залиш маринуватися на 10-15 хвилин. Довільно наріж решту овочів і подрібни зелень. Обсмаж баклажани та кабачки до рум'яності. Змішай салат, посоліть і приправ за смаком.
9. Курка з кабачками та баклажанами в духовці
Дієтичне та дуже просте у приготуванні страву на кожен день.
Тобі знадобиться: 2 курячі філе, 2 баклажани, 2 кабачки, 4 помідори, 400 мл сметани, 100-150 г твердого сиру, часник, сіль, спеції, ароматні трави.
Приготування: Наріж куряче філе невеликими тонкими скибочками, а баклажани, кабачки та помідори – кружальцями. Виклади все в жароміцну форму, чергуючи, і відправте заготовку на 35-40 хвилин в духовку при 200 градусах. Змішай сметану, тертий сир, часник, сіль, спеції та трави за смаком. Залий блюдо цим соусом і запікайте ще 20 хвилин при 180 градусах.
10. Кабачки з баклажанами у сметані
Замість сметани можна використовувати йогурт без добавок або жирні вершки.
Тобі знадобиться: 2 кабачки, 2 баклажани, 2 цибулини, 200 мл сметани, спеції, зелень.
Приготування: Наріж кабачки та баклажани кубиком. Подрібни і злегка обсмаж цибулю, виклади до неї баклажани, а через 5-7 хвилин – кабачки. Готуйте все разом ще 5-7 хвилин, помішуючи. Змішай сметану, зелень та спеції за смаком. Залий блюдо та протушкуй його ще 2-3 хвилини.
11. Кабачки з баклажанами в кисло-солодкому соусі
Подавай готову страву з відвареним рисом або улюбленою локшиною.
Тобі знадобиться: 4 баклажани, 2 кабачки, 4 болгарські перці, 2 моркви, 40 г імбиру, 4 зубчики часнику, 200 мл води, 8 ст.л. соєвого соусу, 4 ст.л. меду, 4 ст.л. картопляного крохмалю, 4 ст.л. яблучного оцту, сіль, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі середніми шматочками. Баклажани та кабачки обваляй у крохмалі. Обсмаж баклажани до рум'яності і відклади убік. Так само по черзі обсмаж решту овочів. Натрій часник та імбир, змішай їх з водою, соєвим соусом, яблучним оцтом, медом, сіллю та спеціями. Доведи цей соус до кипіння, виклади в нього всі овочі та протушкуй 2-3 хвилини під кришкою.
12. Салат з кабачків та баклажанів на зиму
Справжній порятунок у холодну пору року, коли так мало овочів.
Тобі знадобиться: 800 г баклажанів, 600 г кабачків, 600 г болгарського перцю, 400 г помідорів, 300 г цибулі, 20 г часнику, 120 мл олії, 50 г зелені, сіль, спеції.
Зараз читають:20 відмінних рецептів настоянки з вишні
Приготування: Наріж всі овочі кубиком. Обсмаж цибулю в маслі до рум'яності, додай болгарський перець, смажи ще трохи і потім додай баклажани. Коли баклажани стануть м'якими, відправ туди ж кабачки. В останню чергу до сковорідки йдуть помідори. Туши салат до випаровування зайвої вологи і в кінці – додай подрібнений часник, зелень, сіль та спеції за смаком. Закатай заготівлю до стерилізованих банків.
13. Запіканка з кабачками, баклажанами та фаршем
Для цього рецепту підійде будь-який м'ясний фарш.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 кабачки, 300 г м'ясного фаршу, 2 помідори, 4 яйця, 4 ст.л. сметани, 100 г твердого сиру, спеції.
Приготування: Приправ та виклади фарш у форму для запікання. Зверху додай нарізані тонкими кружальцями баклажани та кабачки. Віночком збий яйця зі сметаною та зали запіканку. Далі розклади часточки помідорів і посип все тертим сиром. Відправте блюдо на 40 хвилин в духовку при 180 градусах, накрийте фольгою за потребою.
14. Баклажани та кабачки в овочевому соусі на зиму
Неймовірно смачне та в міру пікантне асорті.
Тобі знадобиться: 6 баклажанів, 4 кабачки, 6 морквин, 3 кг помідорів, 1 кг яблук, 6 ст.л. томатної пасти, 5-6 зубчиків часнику, 4 ст. яблучного оцту, 5-6 ст. солі, 5-6 ст. цукру, лавровий лист, гвоздика, запашний перець горошком, спеції.
Приготування: Пропусти помідори, яблука та часник через м'ясорубку. Закип'яти цю заготовку, влий 2 склянки води і відправ туди ж нарізану кружальцями моркву, томатну пасту, цукор і сіль.
Туши всі разом 30-40 хвилин на слабкому вогні, далі додай яблучний оцет, спеції та 1-2 ст.л. олії. Протушкуй ще 15 хвилин. Кабачки та баклажани наріж кружальцями та обсмаж до рум'яності. Розклади їх у стерилізовані банки, залий соусом і закатай на зиму.
15. Оладки з баклажанів із кабачками
Незвичайний варіант овочевих оладок, коли всі класичні рецепти вже набридли.
Тобі знадобиться: 400 г баклажанів, 200 г кабачків, 300 г фети або адигейського сиру, 1 цибулина, 100 г борошна, 5 яєць, 1 пучок зеленої цибулі, 5 зубчиків часнику, 1 пучок зелені, паприка, сіль, спец.
Приготування: Очисти та натрі баклажани, кабачки та цибулину на великій тертці. Присип сіллю, залиш на півгодини і потім відіжмі від зайвого соку. Подрібни часник, зелену цибулю та зелень. Розкриш або натрій сир.
Віночком зби яйця і змішай їх з борошном до однорідності, додай решту інгредієнтів зі спеціями і вимішай масу. За допомогою ложки викладай оладки на сковорідку та обсмаж їх з двох боків до рум'яності.
Джерело: dietcenter.com.ua