Страви на пару виходять досить дієтичними та корисними. А для їхнього приготування легко можна скористатися пароваркою, відповідним режимом мультиварки або старою доброю водяною лазнею. Розповідаємо 20 найкращих рецептів!
Зміст
1. Омлет на пару
Класичний омлет із молоком – і нічого зайвого.
Тобі знадобиться: 3 яйця, 150 мл молока, сіль.
Приготування: Віночком зби всі інгредієнти і вилий омлет в злегка змащену маслом форму. Готуй його на пару 10-15 хвилин.
2. М'ясні котлети на пару
Улюблені домашні котлети, тільки без смаження та запікання.
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 1 яйце, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1 скибочка хліба, 50 мл молока, 30 г вершкового масла|мастила|, 4 ст.л. панірувальних сухарів, спеції.
Приготування: Подрібніть цибулю і часник, розмочіть хліб у молоці і наріжте вершкове масло шматочками. Змішай фарш із усіма інгредієнтами, крім сухарів. Відби його, сформуй котлети і обваляй у панірувальних сухарях. Готуйте їх на пару близько 30-40 хвилин.
3. Риба з овочами на пару
Якщо ти не вважаєш калорії, тоді радимо посипати готову страву тертим сиром.
Тобі знадобиться: 1 хек чи інша риба, 1 морква, 1 цибулина, 1 болгарський перець, 6 штук брюссельської капусти, 1 ст. оливкової олії, спеції.
Приготування: Розроби і наріж рибу на порційні шматки. Наріж овочі. Змасти чашу пароварки олією, виклади цибулю та моркву, а на них – рибу. Приправте, готуй 5 хвилин і додай перець з капустою. Готуй все разом ще 7-10 хвилин.
4. Курячі котлети з манкою на пару
Дієтичний рецепт для всієї родини – смачно та корисно.
Тобі знадобиться: 300 г курячого філе, 50 г цибулі, 1 яйце, 1 ст. манки, спеції.
Приготування: Пропусти куряче філе з цибулею через м'ясорубку, додай решту інгредієнтів і вимішай фарш. Сформуй котлети та готуй їх 20-25 хвилин на пару.
Зараз читають:Самса з гарбузом: 10 рецептів, які готуються простіше простого
5. Лосось на пару
Один з найкращих способів приготування такої ніжної та делікатної риби.
Тобі знадобиться: 200 г лосося, 1 ч.л. лимонного соку, 1 ч. л. цедри лимона, 20 г розмарину, спеції.
Приготування: Присип шматок лосося спеціями і цедрою, збризкайте лимонним соком і залиште на 6-7 хвилин. Виклади його в пароварку, додай розмарин і готуй 10-15 хвилин.
6. Рисові булочки на пару
Ніжні та пишні китайські булочки готуються саме на пару, а не в духовці.
Тобі знадобиться: 180 г пшеничного борошна, 40 г рисового борошна, 5 г сухих дріжджів, 120 мл води, 20 мл олії, 5 г цукру, 2 г солі, 1 жовток.
Приготування: Змішай теплу воду, цукор і сухі дріжджі, залиш на 15 хвилин і всип просіяне борошно з сіллю. Додати масло, вимішати і залишити тісто в теплі на 1 годину. Сформуй близько 6 невеликих булочок, зроби на них надрізи та змасти жовтком. Готуй їх на пару близько 20-25 хвилин.
7. Сирна запіканка на пару
Корисний сімейний сніданок, який, до того ж, дуже просто готується.
Тобі знадобиться: 500 г сиру, 2 яйця, 1 ст. манки, 30 г ізюму, 2 ст.л. цукру, 1 ч. л. ванільного цукру, вершкове масло.
Приготування: Збий сир, яйця, манку, цукор та ванільний цукор у блендері. Додай корицю за бажанням. Вмішай у масу промитий ізюм і виклади запіканку в змащену олією форму. Готуй 20-30 хвилин на пару залежно від розміру форми. Залиш її на 5-10 хвилин у вимкненій пароварці.
8. Білковий омлет на пару
Білковий омлет завжди виходить особливо пишним та з неповторною текстурою.
Тобі знадобиться: 3 яєчні білки, 180 мл молока, 1 щіпка солі.
Приготування: Віночком збий білки із сіллю до піни. Додай молоко і знову збий. Вилий омлет у форму і готуй 15-20 хвилин на пару.
9. Індичка в соєвому соусі на пару
За цим рецептом буженина буде зовсім не прісною та не сухою.
Тобі знадобиться: 900 г філе індички, 2 ст. соєвого соусу, 1 ст.л. оливкової олії, спеції.
Приготування: Добре наколи філе індички виделкою. Змішай оливкову олію, соєвий соус та спеції, і замаринуй м'ясо на 1 годину. Після чого готуй філе на пару 35-40 хвилин.
10. Тефтелі на пару
Можна готувати з різних видів м'яса на твій розсуд.
Зараз читають:10 прекрасних рецептів сирної паски на Великдень
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 150 г пропареного рису, 50 г моркви, 1 яйце, 5 г кропу, спеції.
Приготування: Відвари рис до напівготовності, натрій моркву на тертці і подрібни кріп. Змішай всі інгредієнти, сформуй тефтелі та готуй їх 35-40 хвилин на пару.
11. ПП котлети з індички з овочами на пару
За бажання, додай у фарш будь-які інші овочі.
Тобі знадобиться: 450 г філе індички, 1 фіолетова цибулина, 1 морква, 1 болгарський перець, 1 пучок зелені, спеції.
Приготування: Пропусти філе індички через м'ясорубку, натрі моркву і дрібно порубай інші овочі із зеленню. Змішай все разом, приправ та відби фарш. Сформуй невеликі котлети та вари їх на пару 20-25 хвилин.
12. Картопля на пару
Універсальний та швидкий гарнір.
Тобі знадобиться: 500 г картоплі, 30 г кропу, 1 ч.л. солі, 25 мл олії.
Очисти і наріж картоплю часточками, відвари її на пару 20 хвилин. Змішай рубаний кріп, сіль і масло|мастило|, і змішай зелену заправку з картоплею.
13. Овочі на пару
Ще один варіант гарніру, але цього разу дієтичніший і без картоплі.
Тобі знадобиться: 1 качан цвітної капусти, 2 кабачки, 2 моркви, 100 г зеленого горошку.
Приготування: Розбери цвітну капусту на невеликі суцвіття, а морква та кабачки – наріж середніми шматочками. Виклади в пароварку цвітну капусту, через 5-7 хвилин додай кабачки з морквою і ще через 10 хвилин – всип зелений горошок. Готуй все разом ще 7-10 хвилин.
14. Кекси на пару
Трохи не такі, як у духовці. Але все одно дуже смачні!
Тобі знадобиться: 100 мл молока, 3 ст. какао, 1,5 ч.л. розпушувача, 20 г ванільного цукру, 140 г цукру, 1 яйце, 150 г борошна.
Приготування: Віночком зби яйце і обидва види цукру, додай молоко, а потім – борошно з розпушувачем. Розділи тісто навпіл і додай половину какао. Виклади обидва тіста у формочки, довільно чергуючи. Готуй кекси 25 хвилин на пару.
15. Буженина на пару
Для пікантності пропонуємо приготувати для неї гірчично-соєвий маринад.
Тобі знадобиться: 1 кг свинини, 1 ч.л. гірчиці, 1 ст. зернистої гірчиці, 2 ст.л. соєвого соусу, 4 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Змішай соєвий соус, обидва види гірчиці та спеції за смаком. Зроби надрізи у шматку свинини і нашпигуй їх шматочками часнику. Обмасти маринадом, загорни у фольгу і залиш на 6-8 годин у холодильнику. Готуйте буженину на пару ще 70-90 хвилин, а потім дай їй охолонути і прибери в холодильник ще на ніч.
Зараз читають:20 простих рецептів, як приготувати огірки по-польськи на зиму
16. Ледачі голубці на пару
Щоб ліниві голубці точно не прилипли, злегка змасти форму олією.
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 100 г рису, 200 г капусти, 2 цибулини, 1 яйце, спеції.
Приготування: Тонко нашаткуй капусту і залий її окропом на 15 хвилин. Відваріть рис до напівготовності, подрібніть цибулю і змішайте все з фаршем, яйцем і спеціями. Сформуй і готуй ледачі голубці на пару протягом 30 хвилин.
17. Ледачі вареники на пару
Варити ледачі вареники на пару навіть зручніше, ніж у воді.
Тобі знадобиться: 250 г сиру, 1 яйце, 0,5 ч.л. розпушувача, 150 г муки|борошна|, 2 ст.л. цукру.
Приготування: Змішай або зби всі інгредієнти блендером до однорідності. Сформуй невеликі ледачі вареники і готуй їх 10 хвилин на пару.
18. Курячі рулети на пару
Як начинка пропонуємо використовувати соковиту зелень та ароматні горіхи.
Тобі знадобиться: 2 курячі філе, 3 зубчики часнику, 100 г волоських горіхів, 1-2 пучки зелені, 40 г вершкового масла, спеції.
Приготування: Подрібни горіхи в крихту, змішай їх з рубаною зеленню та часником, приправ за смаком. Надріж і розгорни філе книжкою, відбий і розклади кожен шар навколо. Виклади на пласти начинку і по шматочку олії. Згорни рулетиками, загорни у фольгу та готуй рулетики на пару 35 хвилин.
19. Куряче суфле на пару
Різноманітність смачних та корисних курячих страв на пару справді вражає.
Тобі знадобиться: 300 г курячого філе, 2 яйця, 50 г зеленого горошку, 200 мл 20% вершків, 50 г гарбуза, 2 г солі.
Приготування: Подрібніть куряче філе блендером. Дрібно наріж гарбуз і приварити його з горошком приблизно 3 хвилини в киплячій воді. Міксером збий яйця з сіллю, додай вершки і знову збий. Змішай всі інгредієнти, вилий масу у форму та готуй суфле 40 хвилин на пару.
20. Печінка з овочами на пару
Якщо ти використовуєш свинячу або яловичу печінку, тоді спочатку вимочіть її в молоці.
Тобі знадобиться: 500 г печінки, 2 цибулини, 1 морква, спеції.
Печінка наріж середніми шматочками і приправ за смаком . Подрібни цибулю, натрій моркву і злегка обсмаж їх до м'якості. Змішай овочі з печінкою та півгодини готуй страву на пару.
Джерело: dietcenter.com.ua