15 класних рецептів, як приготувати маслюки

Маслюки – одні з найпоширеніших і найпопулярніших лісових грибів у наших широтах. Сьогодні розповімо тобі 15 чудових рецептів, що можна зробити зі свіжими маслюками та як їх правильно приготувати!

Зміст

  • 1. Мариновані маслюки на зиму
  • 2. Маслюки в сметані
  • 3. Смажені маслюки із зеленню
  • 4. Пиріг з маслюками
  • 5. Смажені маслюки з картоплею
  • 6. Грибний суп з маслюками
  • 7. Грибна ікра з маслюків
  • 8. Запечена курка з маслюками
  • 9. Смажені маслюки в банках на зиму
  • 10. Рагу з яловичиною та маслюками
  • 11. Салат з маслюками та болгарським перцем
  • 12. Маслюки з цвітною капустою
  • 13. Котлети з маслюків з картоплею
  • 14. Листковий пиріг з маслюками
  • 15. Жульєн з маслюків у горщиках
  • 1. Мариновані маслюки на зиму

    Найбільш класичний та перевірений рецепт грибної заготовки з оцтом.

    Тобі знадобиться: 1 кг маслюків, 500 мл води, по 1 ст.л. солі та цукру, 0,5 ст.л. оцту, 2 лаврових листи, 8 горошин запашного перцю.

    Приготування: Відвари маслюка 10 хвилин у підсоленій воді і відкинь на друшляк. Закип'яти 500 мл води з усіма спеціями, додай гриби та вари ще 15 хвилин. Наприкінці влий оцет, розклади маслюки з маринадом по стерилізованих банках і закатай.

    2. Маслюки в сметані

    Ще одна грибна класика – ну куди ж без неї? Обов'язково спробуй!

    Тобі знадобиться: 700 г маслюків, 200 г сметани, 1 цибулина, 1 морква, 1 пучок зелені, спеції.

    Приготування: Маслюки відвари 20 хвилин, наріж на шматочки і потім обсмаж їх на невеликому вогні до випаровування вологи. Тонко нашаткуй моркву і подрібни цибулю, і додай їх до маслюків. Через 5 хвилин додай сметану та спеції, і туши всі 15-20 хвилин під кришкою. Наприкінці додай рубану зелень.

    3. Смажені маслюки із зеленню

    Легкий спосіб смачно приготувати маслюки з мінімумом інгредієнтів.

    Тобі знадобиться: 700 г маслюків, 3 цибулини, 1 пучок зелені, 4 ст.л. олії, 1 ст.л. вершкового масла|мастила|, спеції.

    Приготування: Відвари маслюка 15 хвилин у киплячій воді, промий, дай стекти і наріж. Обсмажити їх на суміші олій близько 10 хвилин на середньому вогні. Додай рубану цибулю та смажу ще 7 хвилин на сильному вогні. Додай спеції та зелень, перемішай і прогрій досі 2 хвилини.

    4. Пиріг з маслюками

    Навіть якщо в тебе не ладнається з випічкою, цей пиріг – неймовірно простий і точно вийде.

    Тобі знадобиться: 300 г маслюків, 250 мл сметани, 250 мл майонезу, 4 яйця, 1 цибулина, 2 склянки борошна, 0,5 ч.л. соди, спеції.

    Зараз читають:15 відмінних рецептів тарталеток з тунцем

    Приготування: Дрібно наріж маслюки та цибулю, і обсмаж їх разом на середньому вогні до золотистості – близько 20 хвилин. Усі інші інгредієнти змішай у однорідне тісто. Вили половину тіста у форму, засип гриби і знову зали тестом. Готуй пиріг у духовці 40 хвилин при 180 градусах.

    5. Смажені маслюки з картоплею

    Особливо смачно – з невеликою молодою картоплею.

    Тобі знадобиться: 350 г маслюків, 500 г картоплі, 1 цибулина, спеції.

    Приготування: Наріж маслюки, відвари їх 15 хвилин і відкинь на друшляк. Наріж цибулю пір'ям і обсмаж до золотистості. Окремо обсмаж гриби до випаровування вологи, а картоплю – до рум'яної скоринки без кришки. Змішай все в одній сковороді, приправ за смаком і смажу ще 5 хвилин.

    6. Грибний суп з маслюками

    Мінімум інгредієнтів, зате просто приголомшливий смак та аромат.

    Тобі знадобиться: 300 г маслюків, 400 г картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 2 лаврові листки, спеції.

    Приготування: Відвари маслюка 20 хвилин у киплячій воді і відкинь на друшляк. Обсмаж їх до напівготовності, додай дрібно нарізану цибулю та терту моркву, і смаж ще пару хвилин. Закип'ятіть чисту воду, додай нарізану картоплю і через 10 хвилин додай засмажку, спеції та лавровий лист. Вари суп ще 10 хвилин на слабкому вогні.

    7. Грибна ікра з маслюків

    Можеш подавати її одразу або влити ложку оцту та закатати у стерилізовані банки.

    Тобі знадобиться: 1 кг маслюків, 400 г моркви, 400 г цибулі, 1 пучок зелені, 100 мл олії, 0,5 ст.л. солі, спеції на смак.

    Приготування: Відварити гриби 20 хвилин у киплячій воді, промий і дай їм стекти. Натрій моркву, дрібно наріж цибулю і обсмаж їх разом до золотистості. Подрібни маслюки в блендері, додай спеції та рубану зелень, і виклади це все в засмажку. Туши грибну ікру півгодини, помішуючи та підливаючи масло за потребою.

    8. Запечена курка з маслюками

    Для цього рецепту тобі буде потрібно не філе, а ціла курка.

    Тобі знадобиться: 1 курка, 500 г маслюків, 2 жмені чорносливу, 4 яблука, 3 ст.л. майонезу, спеції.

    Приготування: Приварити маслюки протягом 15 хвилин, а чорнослив залий окропом на 10 хвилин. Дрібно їх порубай, змішай разом і приправ. Натріть курку спеціями, нафаршируй грибною масою і зашою, а потім змасти її майонезом і запікай приблизно 1,5 години в духовці при 200 градусах до золотистої скоринки. Періодично поливай курку соком, що виділяється, і за півгодини до кінця – додай нарізані часточками яблука.

    Зараз читають:Гострі баклажани на зиму: 15 чудових рецептів

    9. Смажені маслюки в банках на зиму

    Ще один надійний спосіб заготувати маслюки про запас на зиму!

    Тобі знадобиться: 1 кг маслюків, 100 мл рослинної олії, сіль та спеції за смаком.

    Приготування: Наріж гриби на частини, відвари 15 хвилин у підсоленій воді, промою і відкинь їх на друшляк. Потім відправ маслята в розігріте масло, смаж 20-25 хвилин, помішуючи, і приправ за смаком. Щільно утрамбуй смажені маслюки в стерилізовані банки, закрий кришками і відправ на зберігання в холодильник або підвал.

    10. Рагу з яловичиною та маслюками

    Таке смачне та ситне рагу, що всі домочадці точно будуть у захваті.

    Тобі знадобиться: 400 г яловичини, 300 г маслюків, 1 цибулина, 1 морква, 60 г бекону, 2 зубчики часнику, 150 мл червоного сухого вина, 1 ст.л. муки|борошна|, 1 ст.л. томатної пасти, 2 лаврові листи, 3 гілочки розмарину, 400 мл бульйону, спеції за смаком.

    Приготування: Наріж яловичину середніми шматочками, обсмаж її до рум'яності та відклади убік. Дрібно наріж цибулю та бекон, і обсмаж їх разом 5 хвилин. Після чого додай нарізані дрібним кубиком маслюки, моркву та рубаний часник. Готуй ще 5 хвилин, влий вино, доведи до кипіння і дай йому випаруватися.

    Потім туди відправ яловичину, томатну пасту і половину бульйону. Знову доведи все до кипіння і переклади рагу у форму для запікання. Влий бульйон, додай лавровий лист, розмарин і спеції, і готуй все ще 1 годину в духовці при 190 градусах під фольгою.

    11. Салат з маслюками та болгарським перцем

    Смачно та оригінально – хоч на кожен день, хоч на святковий стіл!

    Тобі знадобиться: 800 г маслюків, 2 болгарських перцю, 1 фіолетова цибулина, 3 гілочки петрушки, спеції.

    Приготування: Провари маслюки 20 хвилин у киплячій воді, відкинь на друшляк, наріж і обсмаж 10-15 хвилин до готовності. Приправ гриби і відклади їх убік, а в тій же сковороді обсмаж нарізаний смужками перець і потім нарізаний пір'ям цибулю. Змішай все разом, дай салату трохи постояти і посип його рубаною петрушкою.

    12. Маслюки з цвітною капустою

    Найкращий гарнір до м'яса і просто незвичайне поєднання.

    Тобі знадобиться: 600 г цвітної капусти, 600 г маслюків, 200 мл вершків, 1/2 пучка петрушки, 3 ст.л. муки|борошна|, 5 ст.л. вершкового масла|мастила|, 2 щіпки мускатного горіха, спеції.

    Приготування: Розділи цвітну капусту на суцвіття та відвари їх до напівготовності. Капустяний відвар проціди і залиш, а капусту – виклади в сковорідку і обсмаж на половині вершкового масла. Додай спеції, влий вершки та протушкуй 5 хвилин.

    Зараз читають:20 відмінних рецептів пирога з брусницею

    Окремо приварити маслюки 15 хвилин в киплячій воді, наріж і обсмаж на вершковому маслі, що залишилося. Притруси їх мукою і смажу ще 1 хвилину. Відправ гриби до капусти і додай трохи капустяного відвару. Засип рубану петрушку, все перемішай і ще через 5 хвилин зніміть з вогню.

    13. Котлети з маслюків з картоплею

    Ці котлети можна впевнено назвати одними з найцікавіших серед пісних рецептів.

    Тобі знадобиться: 300 г маслюків, 150 г картоплі, 120 г цибулі, 100 г вівсяних пластівців, 1 зубчик часнику, 25 г петрушки, 80 г панірувальних сухарів, спеції.

    Приготування: Влий у вівсяні пластівці 120 мл окропу і залиши до остигання. Відвари маслюка 15 хвилин, відкинь на друшляк, трохи відіжми і дрібно наріж. Картоплю натрій на тертці, а зелень і часник дрібно порубай. Змішай всі заготовки, приправ за смаком і відбий отриманий фарш. Сформуй із нього невеликі котлети, обваляй їх у сухарях і обсмаж з двох боків.

    14. Листковий пиріг з маслюками

    Готове листкове тісто – і ось половина справи вже зроблено!

    Тобі знадобиться: 300 г листкового тіста, 400 г маслюків, 200 г пекінської капусти, 1 цибулина, 1/2 пучка зелені, 1 яєчний жовток, спеції, кунжут.

    Приготування: Приварити маслюки 15 хвилин, дрібно наріж і обсмаж їх до випаровування вологи. Тонко нашаткуй цибулю і капусту, і обсмаж їх разом до м'якості. Змішай все з грибами і додай у начинку рубану зелень та спеції.

    Розділи листкове тісто на частини і розкачай більшу частину в основу пирога. Виклади начинку і зроби грати з тіста, що залишилося. Змасти все жовтком, посип кунжутом і відправ пиріг в духовку приблизно на півгодини при 180 градусах.

    15. Жульєн з маслюків у горщиках

    Замість горщиків можеш взяти інші порційні форми, просто накрий їх фольгою.

    Тобі знадобиться: 600 г маслюків, 240 г сметани, 2 цибулини, 3 ст.л. вершкового масла|мастила|, 6 ст.л. олії, спеції.

    Приготування: Наріж маслюки, відвари їх півгодини, промий і дай стекти. Цибулю наріж півкільцями і обсмаж його на половині рослинної олії. На рослинній і вершковій олії, що залишилася, обсмаж гриби до випаровування вологи.

    Відправ до маслюків цибулю, сметану та спеції, і протушкуй всі 5-7 хвилин. Виклади масу в горщики і відправь жульєн на півгодини в духовку при 180 градусах. Якщо захочеш, то за 10 хвилин до кінця – зніми кришечки та посипи жульєн тертим сиром.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *