Одна з оригінальних страв з рису з добавками – це джамбалайя. Воно відноситься до креольської кухні і є поєднанням французьких та іспанських кулінарних традицій. За своєю суттю Джамбалай нагадує паелью, але з часом з'явилися більш різноманітні її варіації. Підготували тобі велику добірку рецептів!
Зміст
1. Джамбалайя з копченими сосисками
Вважається, що цей рецепт з'явився у французьких кварталах Нового Орлеана.
Тобі знадобиться: 400 г копчених сосисок, 350 г рису, 1 цибулина, 200 г болгарського перцю, 300 г помідорів, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. томатної пасти, 1 пучок петрушки, спеції.
Приготування: Очисти помідори від шкірки і наріж всі овочі кубиком, а сосиски – кружальцями. Обсмаж цибулю в олії до прозорості і додай перець, за кілька хвилин – помідори, часник та томатну пасту.
Приправ, додай сосиски та промитий рис. Залий все водою, щоб вона покривала блюдо на 1,5-2 см, доведи до кипіння зменш вогонь і туші до готовності рису. Посип готову страву рубаною петрушкою.
2. Джамбалайя з куркою
Найкраще сюди підійде філе курячого стегна.
Тобі знадобиться: 2,5 склянки довгозернистого рису, 500 г курки, 300 г ковбасок, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 2 стебла селери, 3 помідори, 4 зубчики часнику, 1 л бульйону, 1 чл. паприки по 0,5 ч.л. кайєнського перцю, орегано та чебрецю, спеції.
Приготування: Дрібно наріж курку, ковбаски та овочі. Обсмаж м'ясо в маслі близько 7 хвилин, приправ і відклади убік. Ковбаски обсмаж до рум'яності та відклади їх до курки.
Зараз читають:Бельгійські вафлі в електровафельниці: 20 рецептів на будь-який смак
Всі овочі обсмаж до м'якості, додай спеції, курку, ковбаски та промитий рис. Залий все бульйоном, перемішай і доведи до кипіння. Після чого зменш вогонь і готуй джамбалайю під кришкою 30-40 хвилин до готовності рису. При необхідності – підлий ще трохи води або бульйону.
3. Джамбалайя з куркою та креветками
Добре підходять маленькі варено-морожені креветки. Тільки заздалегідь їх розморожуй!
Тобі знадобиться: 150 г копчених ковбасок, 250 г курячого філе, 500 г очищених креветок, 1 цибулина, 1 стебло селери, 1 болгарський перець, 2 зубчики часнику, 4 помідори, 300 мл бульйону, 20 .
Приготування: Дрібно наріж цибулю, селера, перець і часник, і обсмаж їх пару хвилин. Додай нарізану курку, смаж до рум'яності та додай ковбаски. Через 2 хвилини додай очищені рубані помідори та ще через 2 – промитий рис та спеції.
Влий бульйон, доведи до кипіння і туші на середньому вогні до його випаровування. Підливай воду за необхідності. Готуй джамбалайю близько 20 хвилин, а за 1-2 хвилини до готовності – додай креветок.
4. Джамбалайя зі свининою
Якщо хочеш, за пару хвилин до готовності можна додати трохи дрібних очищених креветок.
Тобі знадобиться: 450 г свинини, 1 цибулина, 100 г копченої ковбаси, 50 г часникових ковбасок, 300 мл бульйону, 100 г довгозернистого рису, 2 ч.л. меленого імбиру, по 0,5 ч. л. куркуми та паприки, спеції, 1 ст.л. лимонного соку.
Приготування: Дрібно наріж всі інгредієнти. Обсмаж свинину в олії до рум'яності, відклади убік і окремо обсмаж цибулю з селерою. Додай свинину, копчену ковбасу та ковбаски, і смаж до їхньої рум'яності. Влий половину бульйону, перемішай. Окремо обсмаж промитий рис до золотистості, всип його до м'яса, влий бульйон, що залишився, приправ і доведи до кипіння. Готуй джамбалайю під кришкою на слабкому вогні до готовності рису. Готова страва збризкає лимонним соком.
Зараз читають:20 чудових рецептів коктейлів з Егермейстером
5. Джамбалайя з яловичиною
Якщо віддаєш перевагу більш пікантним стравам – додай більше гострого соусу.
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 250 г копчених ковбасок, 500 г яловичини, 1 болгарський перець, 1 стебло селери, 5 зубчиків часнику, 2 склянки довгозернистого рису, 4 склянки бульйону, 3 лаврові листи, 1 ст. гострого томатного соусу, спеції.
Приготування: Дрібно наріж цибулю, часник, болгарський перець та селеру. Наріж яловичину невеликими шматочками, обсмаж її 5-7 хвилин і додай кружальця ковбасок. Жар ще 5-7 хвилин. Додай овочі та спеції, і продовжуй готувати ще 5-7 хвилин.
Всип промитий рис, переміщай і через 2 хвилини влий бульйон. Доведи до кипіння, додай лавровий лист та туши під кришкою 20-25 хвилин на слабкому вогні. Наприкінці додай у готову страву томатний соус.
6. Джамбалайя з ковбасою
В ідеалі, потрібна копчена ковбаса.
Тобі знадобиться: 250 г ковбаси, 1 болгарський перець, 3 помідори, 1 цибулина, 1 стебло селери, 4 зубчики часнику, 200 г довгозернистого рису, 600 мл води або бульйону, по 1 ч.л. червоного меленого перцю, зіри, копченої паприки, естрагону, солі, коричневого цукру, 2 пера зеленої цибулі.
Приготування: Очисти помідори та наріж овочі кубиком, подрібни часник, промий рис і наріж ковбасу кубиком або соломкою. Обсмаж ковбасу до легкої рум'яності та відклади убік. У тій же сковороді обсмаж цибулю та селера до прозорості, додай перець та часник, і ще через 5 хвилин – помідори.
Туші до пюреподібного стану томатів, помішуючи. Додай усі спеції, цукор, сіль та ще через 2 хвилини – ковбасу. Жар ще 2 хвилини, всип рис, залий водою і доведи до кипіння. Зменш вогонь і туші всі разом близько 20 хвилин під кришкою. Посип готову джамбалайю рубаною зеленою цибулею.
Зараз читають:20 найкращих рецептів грибної ікри з опеньків
7. Джамбалайя з шинкою та беконом
Дуже простий рецепт Джамбалайї з доступних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 300 г рису, 200 г шинки, 50 г бекону, 1 цибулина, 1 болгарський перець, 2 зубчики часнику, 1 гілочка чебрецю, 1 ст.л. томатного соусу, спеції, 600 л бульйону.
Приготування: Наріж шинку і бекон і обсмаж їх до рум'яності. Додай дрібно нарізані овочі та часник, додай гілочку чебрецю, і готуй всі разом 5 хвилин, помішуючи. Потім прибери чебрець, засип промитий рис і смажу ще 2 хвилини. Влий бульйон, приправ, доведи до кипіння і готуй джамбалайю 20 хвилин під кришкою на слабкому вогні. За 2 хвилини до кінця – додай томатний соус.
8. Джамбалайя з грибами
Смачно та яскраво виходить із лисичками, але підійдуть навіть печериці.
Тобі знадобиться: 400 г грибів, 1,5 склянки довгозернистого рису, 400 г помідорів у власному соку, 1 цибулина, 2 стебла селери, 200 г копчених ковбасок, 500 г курячого філе стегна, 1 болгарський перець.
Приготування: Гриби наріж, обсмаж 5-7 хвилин на сильному вогні і відклади убік. Наріж курку і готуй її 5-7 хвилин. Додай ковбаски, готуй ще 2-3 хвилини і теж відклади. Обсмаж цибулю до прозорості, додай болгарський перець і селеру, і готуй ще 2-3 хвилини.
Додай курку, ковбаски, промитий рис, подрібнені помідори із соком, спеції та 300-400 мл води або бульйону. Доведи до кипіння та туші приблизно 20 хвилин на слабкому вогні. За 10 хвилин до кінця приготування – додай гриби. Посип готову джамбалайю рубаною зеленню.
Джерело: dietcenter.com.ua