Перловку часто недооцінюють, і даремно – адже це така ж універсальна крупа, як і будь-які інші, а багатьом рецептам з неї вже не одна сотня років. Проблема тільки в тому, що не всі вміють її готувати і не знають, що можна зробити з неї. Розповідаємо 20 легких та смачних рецептів!
Зміст
1. Перловка у томаті
Щоб заощадити час на приготування, радимо наперед відварити перловку.
Тобі знадобиться: 1 склянка перловки, 400 г томатів у власному соку, 2 ст. томатного соусу, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, зелень, цукор, сіль, спеції.
Приготування: Відвари перловку за інструкцією. Подрібни цибулю та часник, обсмаж їх у маслі до прозорості і додай подрібнені томати із соком. Додай томатний соус і всі спеції до смаку, протушкуй 10 хвилин і виклади в цей соус перловку. Протушкуй ще 5 хвилин, додай зелень і зніми з вогню.
2. Молочна перлова каша
Цей рецепт сподобається любителям класичних молочних сніданків.
Тобі знадобиться: 1 склянка перловки, 4 склянки молока, 0,5 ст. цукру, 0,5 ч. л. солі, 2 ст. вершкового масла.
Приготування: Ретельно промийте перловку теплою водою, залийте її 1 літром окропу і варіть 15 хвилин. Після чого відкинь на друшляк, виклади в каструлю, залий гарячим молоком, посоліть і вари 15-20 хвилин, помішуючи. Додай цукор, накрий кришкою і відправ перловку доходити на 20-25 хвилин у теплу духовку. При подачі – додай вершкове масло.
3. Розсольник з перловкою
Традиційний розсольник із солоними огірками – що може бути краще на обід?
Тобі знадобиться: 350 г телятини, 1 склянка перловки, 3 солоні огірки, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, 2,5 л води, 1 пучок кропу, спеції.
Приготування: Залий телятину і промиту перловку водою, і варіть бульйон на слабкому вогні близько 1,5 годин. Подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до м'якості. Додай тонко нарізані солоні огірки та смажу ще пару хвилин.
Відправ у бульйон нарізану картоплю, а через 10 хвилин – засмажку, спеції та рубаний кріп. Провари розсольник ще 1 хвилину, зніми з вогню і дай настоятися під кришкою близько півгодини.
4. Овочевий салат з перловкою та фетою
Виходить щось на зразок грецького салату, але набагато ситніше.
Зараз читають:20 найапетитніших рецептів лечо на зиму
Тобі знадобиться: 4 ст. перловки, 100 фети, 1 болгарський перець, 1 помідор, 1 огірок, 1 фіолетова цибулина, 1-2 жмені оливок, оливкова олія, бальзамік, спеції.
Приготування: Відвари перловку за інструкцією. Наріж овочі середніми шматочками, а фету – кубиком. Додай оливки, приправ салат і збризкати його маслом і бальзаміком.
5. Салат з перловкою на зиму
Баночка такої заготовки точно неодноразово врятує, коли знадобиться щось приготувати нашвидкуруч.
Тобі знадобиться: 200 г перловки, 2 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 500 г моркви, 500 г цибулі, 1 ч.л. лимонної кислоти, 40 г солі, 120 г цукру, 250 мл олії, спеції.
Приготування: Замочіть перловку на ніч, промийте, залийте чистою водою, доведіть до кипіння і залиште під кришкою. Довільно наріж всі овочі, додай олію, цукор, сіль і доведи до кипіння. Виклади до овочів перловку та туши всі 45 хвилин на слабкому вогні. За 10 хвилин до кінця приготування – додай спеції та лимонну кислоту. Закатай салат у стерилізовані банки.
6. Солдатська каша
Особливість цієї каші в тому, що вона готується з кількох видів круп.
Тобі знадобиться: 3 цибулини, 2 моркви, по 4 ст. перлівки, пшона та сушеного гороху, 2,5 склянки окропу, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю та моркву, і обсмаж їх до м'якості. Промий і змішай усю крупу з горохом. Виклади в казан шар засмажки, крупи і знову засмажку. Зали окропом, приправ і готуй кашу близько 1 години на слабкому вогні, періодично помішуючи.
7. Козинаки з перловки
Дивно, але з перловки можна приготувати десерт.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки перловки, 3 ст. цукру, 1 ст. меду, 0,5 ст. олії, 1 щіпка солі.
Приготування: Промий та просуши перловку на сухій сковороді. Додай олію та смажу до золотистості. Змішай цукор, мед і сіль, і проварити на слабкому вогні 1 хвилину. Змішай солодку суміш із перловкою, виклади на змащений маслом пергамент і дай застигнути.
8. Салат з куркою та перловкою
Це вже точно не закуска, а повноцінна основна страва.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки перлівки, 200 г курячого філе, 1 яйце, 1 маринований огірок, 1/2 фіолетової цибулини, 4 ст.л. консервовані кукурудзи, майонез, спеції.
Приготування: Заздалегідь відвари перловку, курку та яйце. Дай всьому охолонути, наріж інгредієнти кубиком, змішай салат, заправ його майонезом і приправ.
9. Юшка з перловкою
Перловка робить будь-яку першу страву набагато ситнішою та смачнішою.
Тобі знадобиться: 500 г риби, 5 картоплин, 1 цибулина, 2 моркви, 1/2 склянки перлівки, спеції, зелень.
Приготування: Довільно розроби рибу, додай спеції, залий водою і вари бульйон близько 40 хвилин. Подрібни моркву та цибулю, наріж картоплю кубиком. Процідити бульйон, викласти в нього промиту перловку і варити до її напівготовності. Додай усі овочі та продовжуй варити юшку до готовності інгредієнтів. Наприкінці – додай спеції та зелень.
Зараз читають:15 класних рецептів приготування кети в духовці
10. Перловка з тушонкою в мультиварці
Коли хочеться чогось максимально простого у приготуванні.
Тобі знадобиться: 1 склянка перловки, 300 г тушонки, 1 морква, 1 цибулина, спеції, 500 мл окропу.
Приготування: Замочіть перловку на ніч. Виклади в чашу мультиварки тушонку і готуй 5-6 хвилин у режимі «Спека». Подрібни цибулю та моркву, додай їх до тушонки і готуй ще 10 хвилин. Додай промиту перловку, приправ, залий окропом і включи на 1 годину режим «Каша».
11. Салат із запеченими овочами та перловкою
Його приготування вимагатиме трохи часу, але результат точно того вартий.
Тобі знадобиться: 250 г перловки, 2 кабачки, 2 болгарські перці, 1 баклажан, 2 зубчики часнику, 100 мл рослинної олії, 60 мл винного оцту, 20 мл лимонного соку, спеції.
Приготування: Відваріть перловку за інструкцією на упаковці. Наріж овочі кубиком, додай часник, збризкати все маслом, приправ і відправ на 20-30 хвилин в духовку при 200 градусах. Змішай запечені овочі з перловкою і заправ салат олією, винним оцтом і лимонним соком.
12. Плов із перловки
Оригінальний рецепт класичного плову для аматорів кулінарних експериментів.
Тобі знадобиться: 500 г яловичини, 1 склянка перловки, 2 цибулини, 1 морква, 1 ст. томатної пасти, 1 гострий червоний перець, 1 головка часнику, 70 мл олії, по 1 ч.л. зіри та паприки, 1 ст.л. барбарис, спеції.
Приготування: Наріж яловичину на середні шматочки та обсмаж у маслі у казані до рум'яності. Додай довільно нарізані цибулю та моркву, і готуй до їхньої м'якості. Додай томатну пасту, спеції, часник та гострий перець. Перемішати.
Влий окріп, щоб він трохи покривав м'ясо, і тушки півгодини під кришкою. Додай промиту перловку і влий ще окріп, щоб він її покривав. Туші під кришкою до готовності каші на слабкому вогні близько 40-45 хвилин.
13. Запіканка з перловки з фаршем
Ситна та дешева страва для всієї родини.
Тобі знадобиться: 300 г перловки, 400 г м'ясного фаршу, 1 цибулина, 2 моркви, 1 л бульйону, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж до м'якості. Додай фарш та смажу 10 хвилин. Подрібніть перловку в блендері і змішайте її з фаршем і спеціями. Виклади все у форму, залий бульйоном і відправте на 1 годину в духовку при 180 градусах.
14. Салат з огірків та перловки
Дуже оригінальний салат зі свіжих та солоних огірків із медом.
Тобі знадобиться: 1 склянка перловки, 1 огірок, 2 солоних огірка, 2 пера зеленої цибулі, 1 зубчик часнику, 2 ст.л. олії, 1 ст.л. яблучного оцту, 1 ст. гарбузового насіння, 1 ч.л. меду, 3 гілочки петрушки, спеції.
Приготування: Відвари перловку, наріж огірки кубиком, подрібни петрушку та зелену цибулю з часником. Додай гарбузове насіння і змішай салат. Для заправки змішай олію, яблучний оцет та мед.
15. Котлети з перловки
Ситні пісні котлети на перекус.
Тобі знадобиться: 2 склянки вареної перловки, 1 цибулина, 2-3 ст.л. борошна, спеції.
Приготування: Подрібни в блендері цибулю з вареною перловкою і приправ за смаком. Сформуй котлети, обваляй їх у борошні та обсмаж з двох сторін на середньому вогні.
Зараз читають:15 салатів з мікрозеленню, які можна приготувати нашвидкуруч
16. Різотто з перловки
Іноді в побуті таку страву ще називають перлотто, і виходить вона анітрохи не гірша за рисову.
Тобі знадобиться: 250 г перловки, 100 г грибів, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 250 мл білого сухого вина, 250 мл бульйону, 200 мл вершків, 100 г пармезану, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю, часник і гриби і обсмаж їх до золотистості. Всип промиту перловку, перемішай, влий вино і доведи до кипіння. Продовжуйте готувати на середньому вогні, підливаючи в міру випаровування бульйон, змішаний з вершками. Готуй до м'якості перловки. Наприкінці приготування – все приправ та змішай з тертим пармезаном.
17. Перловка з м'ясом у горщиках
Страви в горщиках завжди набувають якогось особливого смаку і аромату.
Тобі знадобиться: 600 г м'яса, 400 г перловки, 200 г цибулі, 280 г моркви, 1,5 л бульйону, спеції.
Приготування: Перловку замочи на ніч та промою. Наріж м'ясо, приправ та обсмаж до рум'яності. Додай цибулю і через 2-3 хвилини додай моркву і смаж до м'якості овочів. Перемішай все з перлівкою, розклади по горщиках і залий бульйоном. Готуй приблизно 2 години при 180 градусах у духовці.
18. Салат з цукіні та перловки з соусом песто
Простий і з мінімумом інгредієнтів, але впевнені, що ти пробуєш такий салат уперше.
Тобі знадобиться: 250 г вареної перловки, 2 цукіні, 200 г моцарелли, 90 г соусу песто, спеції.
Приготування: Наріж та обсмаж цукіні до рум'яності. Довільно наріж моцареллу і змішай усі разом. Заправити готовий салат песто соусом.
19. Пісний суп з перловкою та печерицями
Замість печериць можна взяти й будь-які інші гриби на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 2 ст. перловки, 1,5 л води, 1 цибулина, 1 морква, 500 г печериць, 4 картоплини, спеції.
Приготування: Відвари перловку до напівготовності. Подрібни цибулю та печериці, обсмаж їх до випаровування вологи. Натрій моркву і наріж картоплю кубиком. Закип'ятіть воду, додай до неї моркву, картоплю і перловку, і вари 10 хвилин. Додай гриби та спеції до смаку, вари ще 2-3 хвилини, зніми з вогню і дай супу настоятися.
20. Овочеві котлети з перловкою
Ще один рецепт ситних та корисних пісних котлет без м'яса та яєць.
Тобі знадобиться: 250 г перловки, 200 г цибулі, 220 г моркви, 2 зубчики часнику, 350 г картоплі, спеції, панірувальні сухарі.
Приготування: Відвари перловку за інструкцією. Подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж до м'якості. Після чого пропусти засмажку разом із перловкою через м'ясорубку. Натрій картоплю, подрібни часник і змішай все разом. Приправ фарш, сформуй котлети і обсмаж їх у рослинному маслі на середньому вогні з двох сторін.
Джерело: dietcenter.com.ua