Ніжне і ароматне різотто з грибами дуже відрізняється від звичайного вареного або обсмаженого рису з добавками. Тут вся суть в особливій технології приготування, тому ми вже зібрали для тебе 10 найкращих рецептів. Зверни увагу, що для різотто бажано використовувати спеціальний рис саме для цієї страви (наприклад, арборіо)!
Зміст
1. Різотто з грибами та куркою
Якщо використовуєш лісові гриби, тоді спочатку привари їх 10-15 хвилин.
Тобі знадобиться: 150 г рису для різотто, 250 г курячого філе, 200 г грибів, 800 мл курячого бульйону, 1 цибулина, по 30 г вершкового та оливкового масла, 50 мл білого сухого вина, спеції.
Приготування: Наріж і обсмаж гриби до золотистості. Окремо обсмаж до м'якості подрібнену цибулю на оливковій олії, додай дрібно нарізану курку і смаж далі до рум'яності, помішуючи. Влий вино, випаруй його пару хвилин, додай промитий рис і перемішай.
Готуй різотто на невеликому вогні близько 15-17 хвилин, поступово підливаючи бульйон по половнику в міру того, як рис його вбирає. Коли рис буде майже готовий, додай гриби, спеції та вершкове масло. Перемішати і прогріти ще 1 хвилину.
2. Різотто з грибами та овочами
Якщо використати готову овочеву суміш – на приготування різотто піде буквально півгодини.
Тобі знадобиться: 1 склянка рису для різотто, 300 г овочевої суміші, 2 склянки бульйону, 300 г грибів, 1/2 склянки білого сухого вина, 1 морква, 1 цибулина, 30 г вершкового масла|мастила|, 4 ст.л. рослинної олії, 3 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Наріж і обсмаж гриби до готовності. Подрібни цибулю та часник, натрі моркву та обсмаж їх до м'якості на суміші двох олій. Додай промитий рис, спеції, вино та ополоник гарячого бульйону. Готуй, поки рідина не вбереться.
Продовжуй готувати різотто, поступово підливаючи бульйон у міру потреби. Коли рис буде готовий, додай гриби та овочеву суміш. Прогрій все разом ще кілька хвилин і зніми з вогню.
Зараз читають:20 простих рецептів вина з абрикосів
3. Різотто із сушеними лісовими грибами
Сушені лісові гриби потрібно спочатку трохи підготувати, тож тут є нюанси.
Тобі знадобиться: 2 склянки рису для різотто, 150 г сушених лісових грибів, 2 цибулини, 150 мл білого сухого вина, 30 мл оливкової олії, 50 г вершкового масла|мастила|, спеції, 50 г пармезану.
Приготування: Замочіть гриби на 20 хвилин в 1 літрі гарячої води та промою. Цю воду проціди через марлю, доведи до кипіння, виклади в неї гриби, посоліть і вари 10 хвилин. Наріж гриби, а бульйон – залиш для різотто.
Подрібни та обсмаж цибулю до прозорості на суміші олій. Всип рис, перемішай, влий вино і 100 мл бульйону. Туші на слабкому вогні, поки рідина не вбереться.
Постійно помішуючи, додай гриби та спеції та продовжуй готувати різотто за тією ж схемою, частинами підливаючи бульйон (це займе близько 20-25 хвилин). Наприкінці додай тертий пармезан та ще трохи вершкового масла за бажанням. Перемішай різотто і дай йому кілька хвилин настоятися під кришкою.
4. Різотто з білими грибами та вершками
Для цього рецепту найкраще підійдуть свіжі білі гриби.
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 500 г білих грибів, 500 г рису для різотто, 200 мл білого сухого вина, 50 мл оливкової олії, 50 г вершкового масла, 1,5 л курячого бульйону, 100 мл 20% вершків, 50 г спеції, 5 зубчиків часнику.
Приготування: Подрібни цибулю та часник, обсмаж їх на суміші масел до м'якості і додай промитий рис. Перемішай, додай нарізані білі гриби і смажу ще 3-5 хвилин, помішуючи. Влий вино і ще через пару хвилин – 1 склянка бульйону.
Готуйте різотто на слабкому вогні 15-20 хвилин, продовжуючи частинами підливати гарячий бульйон у міру того, як він вбирається. В самому кінці влий вершки, додай тертий пармезан, перемішай різотто і дай йому ще кілька хвилин постояти.
5. Різотто з грибами та креветками
Замість креветок можна взяти заморожений морський коктейль.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки рису для різотто, 200 г очищених креветок, 150 г грибів, 1 склянка білого сухого вина, 150 г твердого сиру, 2 склянки курячого бульйону, по 3 ст. вершкового та оливкового масел, 2 цибулини, 4 зубчики часнику.
Зараз читають:20 салатів з сиром фета, які припадуть до смаку кожному
Приготування: Подрібніть цибулю з часником і обсмаж їх на оливковій олії до м'якості. Додай рис і смажу разом 5-7 хвилин, помішуючи. Влий вино, випари його пару хвилин і влий ополоник бульйону. Готуйте різотто близько 15 хвилин на слабкому вогні, помішуючи і підливаючи бульйон у міру випаровування.
Додай нарізані та заздалегідь обсмажені гриби з очищеними креветками. Готуйте все разом ще 7 хвилин і потім додай вершкове масло з тертим сиром. Перемішай і дай настоятися різотто під кришкою.
6. Різотто з грибами у мультиварці
Дуже зручний спосіб зробити смачне домашнє різотто зі свіжими чи замороженими грибами.
Тобі знадобиться: 2 мультистакани рису для різотто, 3 мультистакани води або бульйону, 1 мультистакан білого сухого вина, 500 г грибів, 1 цибулина, 30 г пармезану, спеції, 100 г вершкового масла.
Приготування: Подрібни гриби та цибулю, і обсмаж їх разом до легкої золотистості. Виклади засмажку з грибами в чашу мультиварки, засип промитим рисом і влий вино з водою. Перемішай і увімкни режим для плову. Наприкінці приготування додай вершкове масло, тертий пармезан та спеції, перемішай і включи «Підігрів» ще на 10 хвилин.
7. Різотто з грибами без вина
Якщо хочеш приготувати різотто навіть для дітей, або під рукою просто немає вина – ось рішення.
Тобі знадобиться: 130 г рису для різотто, 150 г грибів, 80 г цибулі, 50 г вершкового масла|мастила|, 500 мл бульйону, 25 мл лимонного соку, 50 г твердого сиру.
Приготування: Подрібни цибулю з грибами та обсмаж їх до випаровування вологи на вершковому маслі. Додай рис та смажу ще пару хвилин. Влий лимонний сік і через 1 хвилину влий склянку бульйону. Готуй різотто на слабкому вогні, поступово підливаючи бульйон у міру випаровування. Наприкінці додай тертий сир та перемішай.
8. Різотто з грибами, пармезаном та сиром Дор Блю
Для різноманітності змішаємо одразу два види сиру.
Тобі знадобиться: 100 г рису для різотто, 5 печериць, 30 мл білого сухого вина, 200 мл курячого бульйону, 50 г пармезану, 20 г сиру Дор Блю, 1 цибулина, 20 г вершкового масла|мастила|, спеції.
Зараз читають:Пиріг на сметані: 15 швидких та дуже смачних рецептів
Дрібно наріж цибулю, обсмаж її на вершковому маслі до м'якості і додай нарізані гриби. Жар до випаровування вологи, всип рис і перемішай. Влий вино, випари і потім додай спеції та частину бульйону.
Туші різотто на слабкому вогні, періодично підливаючи бульйон у міру випаровування. Наприкінці додай весь подрібнений сир, перемішай і дай настоятися різотто під кришкою. Можеш додати німого чебрецю або базиліка.
9. Різотто з грибами та беконом
Для яскравішого аромату радимо взяти копчений бекон.
Тобі знадобиться: 1,2 л курячого бульйону, 220 г грибів, 480 г рису для різотто, 1 цибулина-шалот, 1 цибуля-порей, 1 ст.л. оливкової олії, 2 зубчики часнику, 50 мл білого сухого вина, 2 ст.л. вершкового масла, 1 гілочка чебрецю, 4 скибочки бекону, спеції.
Приготування: Наріж та обсмаж гриби до золотистості в оливковій олії. Відклади їх убік і в тій же сковороді обсмаж нарізаний бекон до рум'яної скоринки. Також відклади і там же обсмаж обидва подрібнені види цибулі, часник і чебрець 3-4 хвилини.
Всип промитий рис, готуй ще 3 хвилини, помішуючи, і влий вино. Коли воно випарується, влий першу порцію бульйону. Готуй різотто на слабкому вогні, підливаючи гарячий бульйон у міру википання. Ближче до кінця приготування додай гриби, спеції та вершкове масло. Подавай різотто зі смаженим беконом.
10. Різотто з грибами та шпинатом
Якщо в тебе заморожений шпинат, то спочатку розморозь і обсуши його, щоб не було зайвої води.
Тобі знадобиться: 1,2 л курячого бульйону, 225 г грибів, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 3 ст.л. вершкового масла|мастила|, 180 мл білого сухого вина, 240 мл вершків, 350 г рису для різотто, 2 ст.л оливкової олії, 225 г шпинату, 100 г пармезану, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю, часник і гриби, і обсмаж їх до готовності на вершковому маслі. Влий вино, випаруй його пару хвилин, додай вершки і доведи до кипіння. Окремо обсмаж на оливковій олії рис, влий трохи бульйону і готуй до його випаровування.
Продовжуйте готувати різотто на слабкому вогні, підливаючи гарячий бульйон. Коли рис буде готовий, додай гриби з вершками, подрібнений шпинат, тертий пармезан та спеції. Готуй все разом ще 2-4 хвилини.
Джерело: dietcenter.com.ua