Як харчуватися при ожирінні: поради дієтолога

Як харчуватися при ожирінні: правила та поради дієтолога © Depositphotos

В епоху бодіпозитивізма багато людей перестали перейматися зайвими кілограмами і намагаються жити та полюбити себе такими, якими вони є. Ми нікого не примушуємо худнути до 60 кг, але закликаємо звернутися за допомогою до фахівців, якщо у тебе діагностували ожиріння. Значну роль у лікуванні ожиріння грає правильне харчування, підібране у залежності від ступеню, супутніх захворювань та вподобань особи. Тому ми запитали у дієтолога Інни Григоренко про основні правила харчування при ожирінні та цукровому діабеті.

Як харчуватися при ожирінні: поради дієтолога

Інна Григоренко
дієтолог

погляд експерта

Ожиріння — це не естетична проблема, а хвороба. Найчастіше її причиною є невідповідність спожитої їжі витратам енергії. Вона небезпечна своїми ускладненнями та сприяє скороченню очікуваної тривалості життя. За даними дослідження, станом на 2016 р. в Україні 38,2% смертей від серцево-судинних захворювань пов’язані з харчуванням. Крім того, ожиріння призводить до погіршення якості життя, розвиваються хвороби, які потребують постійного лікування та часто закінчуються інвалідністю. Отже, ожиріння потрібно лікувати. Основний принцип лікування — обмеження калорійності. Але раціон не повинен бути занадто низькокалорійним, тому що організм може увімкнути “режим заощадження”.

За словами дієтолога, універсального меню для всіх немає, тому все ж таки варто звернутися до лікаря-дієтолога, а от основні принципи, яких варто дотримуватися є.

Загальні принципи харчування при ожирінні

  • Усвідомлюємо кількість та асортимент спожитої їжи. Протягом кількох днів записуй, що вживаєш. Якщо серед вжитого є цукор, мед, солодкі води, соки, випічка, цукерки, торти, печиво, смажена на жирі їжа, каші із шліфованих круп, багато картоплі, білий хліб, ковбаси, напівфабрикати, алкоголь, жирне м’ясо, твердий сир — їх варто виключити.
  • Харчуємося тричі на день. Треба перейти на триразове харчування, зі сніданками до 8 години ранку і вечерями за 3 — 4 години до сну (дієтолог рекомендує лягати спати до 23.00, тобто вечеряти варто до 19.00).
  • Інна Григоренко
    дієтолог

    погляд експерта

    Сніданок та вечеря краще, щоб були білковими. Джерелами білку є м’ясо, риба, яйця, кисломолочні продукти, бобові, горіхи, насіння. Страви із цільнозернових круп містять значно менше білку, це вуглеводні продукти. Їх краще споживати на обід. І білкові страви, і каші краще їсти разом із великою кількістю сирих та приготованих овочів (потрібно зважати на індивідуальну переносимість продуктів). Зменшити кількість доданого до їжі жиру до 2 столових ложок. Фрукти споживати після їжі, але їх кількість обмежити до 100 г за один раз.

  • Лайфхаки, як задовольнити апетит меншою кількістю страв. Щоб наїдатися прийомом їжі можна випивати 1-2 склянки води, перед тим, як ти сідатимеш їсти. Також варто робити паузи під час прийому їжі, можна піднятися та пройтися кімнатою. Проте не варто під час їжі користуватися телефоном, читати книжку чи дивитися телевізор. Їж повільно, ретельно пережовуй їжу, відчувай смак. До речі, щоб порція здавалася візуально більшою, обирай посуд меншого розміру.
  • Інна Григоренко
    дієтолог

    погляд експерта

    Особливо це стосується хворих на цукровий діабет. Для таких людей асортимент страв може дуже відрізнятися, залежно від проявів хвороби та наявних ускладнень. Хоча підходи до режиму харчування, перелік продуктів, які потрібно виключити — такі ж.

    Раніше ми розповідали про небезпеку експрес-дієт.

    Джерело: lady.tochka.net

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *