Ревінь: користь і шкода для організму, властивості і застосування

Ревінь © depositphotos.com

Ревінь або румбамбар – рання овочева культура, хоч багато хто вважає його фруктом або взагалі трав’янистою рослиною з розряду бур’янів. Стебла ревеню використовують в кулінарії для приготування компотів, варення, цукатів, начинки для пирогів. Але цей овоч не просто кулінарна “виручалочка”, а й джерело вітамінів. tochka.net розповість про користь ревеню для організму, кому ревінь протипоказаний, що можна приготувати з ревеню.

  • Корисні властивості ревеню, шкода румбамбара

Не всі знають як виглядає ревінь, і приймають рослину з червоними черешками і зеленим лопухообразним листям за бур’ян. Ревінь росте на багатьох присадибних ділянках з кінця травня і до початку серпня. Протягом літа можна зібрати 3-4 врожаї ревеню. Це багаторічна рослина, яка користується популярністю у Великобританії і США, а в Україні трохи призабута.

Вживаються саме стебла ревеню, а листя – отруйні. У стеблах ревеню міститься – 3,2% клітковини, 2,5% – вуглеводів, 0,7% – білків. Калорійність ревеню – 20 ккал на 100 г. У ревені містяться вітаміни С, А, Е, групи В і РР, а також лимонна, щавлева та інші види органічних кислот, мінеральні солі, пектинові речовини, поліфеноли.

Ревінь – дуже корисна для травлення культура, оскільки стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, дає послаблюючий, сечогінний і жовчогінний ефект. Румбамбар здатний впливати на судини (звужувати), знижує рівень холестерину, покращує роботу всього організму. Рекомендується при авітамінозі, зниженому імунітеті після перенесених вірусних захворювань, застуд.

А ось при холециститі, виразках шлунка і дванадцятипалої кишки, діабеті, ревматизмі – ревінь краще не вживати. Він може бути небезпечний для людей, які страждають запаленнями ШКТ. Крім того, в старих стеблах ревеню акумулюється велика кількість органічних кислот, шкідливих при захворюваннях сечостатевої системи (нирковокам’яна хвороба, гломерулонефрит і т.д.). Обмежити вживання ревеню треба вагітним жінкам.

Ревінь © depositphotos.com

  • Як вибрати ревінь

Якщо ревінь не росте на городі біля хати, і овоч треба купувати, варто вибирати хрусткі стебла яскраво-червоного кольору. Найбільш корисні молоді черешки довжиною не більше 30-70 см. До середини літа вони стають грубіше, смак стає менш насиченим. Свіжий ревінь з неочищеними стеблами зберігають в холодильнику не довше трьох днів. Перед вживанням необхідно відрізати від стебла з нижньої частини близько 2-3 см, а також видалити волокна, що потягнулися.

  • Як використовувати ревінь в медицині та кулінарії

Ревінь в сирому і засушеному вигляді використовують в гомеопатії. Популярні відвари з ревеню, наприклад, слабкий – має в’язкий ефект, концентрований – ефективний при запорах. При цьому блискавичного очищення кишечника не відбувається, відвар діє м’яко, через 7-8 годин після застосування.

Більш відома форма використання ревеню – в їжу, у вигляді компотів, киселів, варення, начинки для пирогів, інгредієнта в салаті або холодних перших стравах, вина і квасу. У страви з ревеню можна додавати натуральні ароматизатори: м’яту, корицю, кардамон, ванилін, мускатний горіх, цедру лимона або апельсина. В англомовних країнах з нього готують пряні соуси, десерти і масу смачних дієтичних делікатесів. Ревінь добре поєднується з багатьма фруктами і ягодами, наприклад, яблуками, полуницею, персиками, грушами, ягодами, імбиром. Солодкі страви з ревеню входять в національні кухні Німеччини, Данії, Швеції, Естонії, Латвії.

Страви з ревеню: ТОП-4 найкращих

Імбирно-ревеневий джем

Складові:

  • Стебла ревеню – 1 кг ревеню;
  • Цукор – 700 г;
  • Імбир тертий – 1 ст. л.

Приготування:

  • Вимити стебла ревеню, очистити від шкірки.
  • Розрізати на шматочки довжиною 2 см.
  • Пересипати цукром.
  • Додати свеженатертий корінь імбиру, залишити до появи соку.
  • Поставити на вогонь, довести до кипіння. Варити 15 хвилин.
  • Розлити в стерильні банки, закатати кришками.
  • Цукати з ревеню

    Складові:

    • Вода – 300 мл;
    • Ревінь – 1 кг;
    • Цукор – 1,2 кг;
    • Цукрова пудра – 2 ст.л.

    Приготування:

  • Очистити ревінь, нарізати шматочками близько 2 см.;
  • Бланшувати у воді хвилину.
  • Вийняти часточки шумівкою.
  • З’єднати у великій каструлі цукор з водою. Довести сироп до кипіння, періодично помішуючи.
  • Викласти бланшіровані шматочки ревеню в гарячий сироп.
  • Варити при мінімальному кипінні 5 хвилин. Дати повністю охолонути.
  • Повторювати процедуру тричі.
  • Відкинути на сито, дати стекти протягом 3 годин.
  • Застелити деко пергаментом, викласти шматочки ревеню.
  • Сушити в духовці 5 годин або при кімнатній температурі 3-4 діб.
  • Пересипати цукровою пудрою, скласти в скляну ємність.
  • Ревінь © depositphotos.com

    Рисовий пудинг з ревенем

    Складові:

    Для компоту:

    • Ревінь – 4-5 стебел
    • Цукор – 2 столові ложки
    • Кориця – 1/2 палички
    • Вода – 1 літр

    Для пудингу:

    • Рис круглий – 120 мл;
    • Цукор – 2 ст.л.;
    • Сливки (33-38%) – 100 мл;
    • Ревінь – 5 стебел;
    • Кориця – 1/2 палички.

    Приготування:

  • Нарізати ревінь шматочками в 3 см завдовжки, засипати цукром.
  • Додати корицю, залити водою.
  • Довести до кипіння, варити на невеликому вогні 10 хвилин.
  • Зняти з вогню, дати охолонути.
  • Всипати рис в каструлю, додати цукор.
  • Залити 150 мл компоту, варити на невеликому вогні, поки рис не стане м’яким. Дати охолонути.
  • Нарізати ревінь шматочками в 1 см.
  • Викласти в каструлю, додати цукор і корицю, влити 50 мл компоту.
  • Дати закипіти, потримати на вогні п’ять хвилин. Зняти з вогню.
  • Збити вершки. З’єднати їх з рисом.
  • Викласти в креманки рис з вершками і припущенний ревінь.
  • Подавати відразу або остудити в холодильнику.
  • Тарт з ревенем на листковому тісті

    Складові:

    • Листкове тісто;
    • Ревінь – 4 стебла;
    • Ванільний цукор – 3 пакетика;
    • Яйця – 3 шт .;
    • Цукор – 90 г;
    • Сметана (20%) – 200 г .;
    • Цукор – 2 ст.л.

    Приготування:

  • Очистити стебла ревеню, нарізати, присипати цукром (2 столові ложки).
  • Застелити форму для випічки тестом, сформувати бортики.
  • Збити яйця з цукром, що залишився як для омлету.
  • Додати ванільний цукор і сметану. Розмішати.
  • Викласти на тісто стебла ревеню, залити яєчно-сметанною сумішшю.
  • Випікати в духовці при 180 градусів 45 хвилин.
  • Подавати тарт в теплому вигляді із збитими вершками.
  • Раніше ми розповідали, як приготувати монастирський пиріг з капустою.

    Джерело: lady.tochka.net

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *