ДУ “Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України” проводить вимірювання вмісту нітратів в овочевій продукції.
Визначення вмісту нітратів в овочевій продукції є актуальним, тому що дозволяє вжити заходів по попередженню отруєнь. Нині ринок переповнений різноманітними портативними приладами, які дозволяють миттєво визначити кількість нітратів у рослинницькій продукції, але визначити реальну кількість нітратів в овочах та фруктах можна лише у лабораторних умовах, інформують в обласному лабораторному центрі.
Тож, можна звертатися до відділу організації досліджень ДУ “Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України”, які направлять на дослідження продукцію до токсикологічної лабораторії, що проводить вимірювання вмісту нітратів іонометричним методом згідно ДСТУ 4948:2008 ”Фрукти, овочі та продукти їх перероблення. Методи визначення вмісту нітратів“, проведення досліджень та передача протоколу у відділ організації досліджень займе не більше години. Вам нададуть офіційний висновок з результатами вимірювання.
Ціна вимірювання на нітрати у овочевій продукції з ПДВ становить 25,04 грн. за кожну пробу.
Для дослідження овочевої продукції та баштанних культур необхідно звернутися за адресою: м. Кропивницький, вул. Тобілевича, 24 (телефон для довідок: 33-20-16, відділ організації досліджень).
Довідково: у разі вживання великих доз нітратів із питною водою чи продуктами харчування через 4–6 годин проявляються характерні симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покровів і слизових оболонок, діарея. Це часто супроводжується загальною слабкістю, запамороченням, болями в потиличній частині, тахікардією. Перша допомога при отруєнні нітратами – ретельне промивання шлунка, активоване вугілля, сольові проносні, свіже повітря, у складних випадках негайна госпіталізація.
Джерело: zpu.kr.ua