Щороку тисячі людей відправляються в ліс у пошуках грибних делікатесів.
На жаль, не кожному ці походи приносять довгоочікувану радість, адже кількість отруєнь дикорослими грибами не зменшується.
Перше місце в сумному рейтингу займають отруєння блідою поганкою. Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може позбавити життя трьох-чотирьох дорослих людей. Цей гриб містить сильну отруту – аманітотоксін, який не руйнується при термічній обробці та не розчиняється у воді.
Недосвідчені грибники найчастіше приймають цей гриб за печерицю або сироїжку. Аби не поповнити список жертв блідої поганки, слід чітко усвідомлювати її відмінності від інших грибів. Порівняння смертельно небезпечної блідої поганки і звичайних їстівних грибів представляє велику складність, адже звичайний гриб і поганка мають безліч схожих рис:
1. В отруйного і в їстівного гриба абсолютно однакові розміри ніжки, варіюються від 9 до 18 см, і капелюшки (діаметр досягає 13 см).
2. Забарвлення білосніжне, лише у блідої поганки може бути дещо зеленуватим.
3. Схожість блідої поганки і печериці полягає в пластинчастій структурі грибів.
4. Схожі гриби і м’якоттю: вона щільна і світла.
5. У печериць і блідої поганки внизу ніжки є невелике потовщення, що має кільцеподібну форму.
6. Шампіньйон і його отруйний побратим мають кільце, яке прикриває практично всю нижню частину капелюшка гриба.
Незважаючи на велику кількість схожих рис, у блідої поганки і звичайних їстівних грибів існують і відмінності:
1. Розміри грибів практично однакові, але у поганки, на відміну від шампіньйона, ніжка буде тоншою і менш м’ясистою.
2. Відтінок капелюшка: в отруйного гриба колір на капелюшці і під ним обов’язково однаковий – білий або зеленуватий. А ось у печериці під капелюшком виявиться більш рожевий або коричневий колір.
3. Характерні відмінності можна відшукати не тільки в будові і зовнішньому вигляді, але й за запахом. У отруйного грибочка не виявиться практично ніякого аромату. Печериця ж відрізняється насиченим грибним запахом, що почасти нагадує мигдалевий.
4. В отруйної поганки ніжка внизу переходить у вольву. Це утворення у вигляді мішечка, з якого відбувається розвиток гриба. Спочатку воно має вигляд яйця, а поганка ніби «вилуплюється» з нього. У печериці і сироїжки може бути тільки деяке потовщення.
5. Ще одна важлива деталь: у справжнього їстівного гриба на зрізі м’якоть темніє. А ось бліда поганка анітрохи не змінює свій колір.
Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає від споживання невідомих грибів. Пам’ятайте, єдиний надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від їстівних – знати про всі їхні особливості. Якщо ви маєте сумніви з приводу того, чи їстівний гриб, краще його викинути.
Джерело: zpu.kr.ua