Новий рік – це не тільки період веселощів, а й застілля, які часом закінчуються на лікарняному ліжку. Як вберегти себе від потенційних неприємностей розказують спеціалісти Держпродспоживслужби області.
Причиною занедужання у святкові дні найчастіше стають оселедець, майонез та заправлені ним страви, ковбаси, холодець, а також недостатньо просмажена риба. Інфекцію можуть викликати стафілококи, бактерії групи кишкової палички та сальмонели, які знаходяться у зіпсованих або термічно необроблених продуктах. Отруїтися можна навіть пліснявою квашених огірків, які погано помили перед приготуванням салату. Тож, щоб не зіпсувати собі свято, не використовуйте продукти, якщо підозрюєте, що вони несвіжі або зіпсовані.
Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує дотримуватися наступних порад під час приготування вдома страв до святкового столу:
– дбайте про чистоту рук і місця, де готуєте;
– розділяйте готові та сирі продукти, не використовуйте спільний ніж, миску або дощечку для всіх продуктів одночасно;
– знайдіть для кожного продукту свій інвентар або мийте його після кожного продукту, перед тим, як працювати з іншим;
– зберігайте харчові продукти і готові страви в чистому холодильнику та при низьких температурах (рекомендована температура від 0 до + 40С);
– не їжте та не використовуйте продукти, у яких закінчився термін придатності, навіть якщо ця їжа має приємний запах і вигляд;
– не залишайте страви на столі довше ніж на дві години.
Варто пам’ятати, що салати з майонезом не можна зберігати довше доби навіть в холодильнику, а тим паче залишати надовго на столі при кімнатній температурі.
Щоб підготувати свій організм до різноманітності їжі на столі та уникнути порушень функціонування шлунково-кишкового тракту, перед застіллям рекомендовано пити багато води.
Крім того не варто переїдати – не перевантажуйте свій організм, вставати з-за столу краще з легким відчуттям голоду
А найголовніше якомога більше часу проводити в русі.
Джерело: gre4ka.info